Kategoria dróg ekspresowych

Nikt takich pojazdów w obecnym tagowaniu tam nie kieruje.

Czyli np. DK 10 byłaby na całej praktycznie długości trunk, bo łączy A6 i A1 ?

1 Like

Druga część z przykładem wydaje się niepotrzebna. Jeżeli droga łączy koniec i początek autostrady to automatycznie jest krytyczna w ruchu krajowym.

Jeżeli highway=motorway jest tagiem opisującym jakość drogi, a nie jej znaczenie to istnienie luk wydaje się oczekiwane, np. jeśli to tylko obwodnica miasta.

Jak pisałem wcześniej, nie jest możliwe stworzenie idealnej reguły i wciąż będzie oczekiwane doświadczenie i zdrowy rozsądek. Jest to problem który pojawia już w obecnym tagowaniu. Wskaż mi losową drogę (nie zakończoną ślepo) w Warszawie, a ja ci wytłumaczę, że da się nią wykorzystać jako przejazd między dwoma primary - więc powinna być secondary.
A mówiąc prościej - rzecz jasna nie chodzi tu o sam fakt połączenia, a o to czy dana drogs taką funkcję w rzeczywistości pełni.

2 Likes

Co wy mi chcecie w Centrum miasta z DK10 jako primary zrobić trunka?
Abstrachujac od tego wszystkiego - moze jestem zielony ale dla mnie wazny jest podział dróg mniej wiecej taki jaki jest teraz autostrada to motorway ekspresówka to trunk i tak dalej. Na mapie liczy się dla mnie czytelność siatki dróg. Planujac trasę chcę wiedzieć gdzie naprawdę leci eska a gdzie krajówka a gdzie autostrada żałujè też że na ogólnym widoku mapy nie ma wzrokowej/graficznej różnicy w płatnych i bezpłatnych odcinków autostrad.

Z innej beczki - mówimy o drogach o ich tagowaniu a tak naprawdę wiele ważnych dróg nie ma nawet info o liczbie pasow, dozwolonych prędkosciach nawet albo braki w tagowaniu - wielokrotnie trafiam na eske super opisaną ale przed i za węzłami liczba pasow 2 a nie 3, brakuje turn:lanes, direction i cala ma w tagowaniu 120 jak pod Łodzią a ostatnio jechałem a tam ograniczenia do 110, 90 a nawi wali leć 120.
Co do yanosika to tez bardzo wiele kilometrow drog bez nadanych dopuszczalnych prędkości a nawigacje biora te dane do obliczania czasu przejazdu. I potem yanosik mowi do celu 4,5 h a magic earth 5,5 a realnie wychodzi po środku.

Nie chcemy, kolega szydzio trochę wyolbrzymia :wink:

Yanosik ma swoje dane dotyczące prędkości. Nie używa osm. Ale abstrahując od tego, właśnie te braki powodują, że kategorie dróg są tak ważne, nawigacja nie będzie wiedziała która droga jest dobrej jakości jesli jej tego nie powiemy. Gdyby każda droga miała zestaw dodatkowych tagów tobyśmy mieli jedną kategorię “droga” i resztę nawigacje mogłyby sobie sczytać z tagów.
Niestety oznaczanie dodatkowych tagów jest dość trudne, bo wymaga danych z terenu, zajmuje to mnóstwo czasu, samo oznakowanie się zmienia, a ludzi ciężko zachęcić do wrzucania tagów których nie widać na mapie. Więc obawiam się, że dopóki nie wymyślimy jakiegoś efektywnego sposobu na dodawanie maxspeedów, lanesów itp. dopóty jesteśmy skazani na kategorie dróg…

No dobrze, ale potoczne rozumienie nie ma wpływu na to, czy pojazdem wolnobieżnym wolno wjechać na ekspresówkę. W tej kwestii liczy się akurat wyłącznie definicja w ustawie.

Jasne, dlatego doprecyzowałem o jakie pojazdy chodzi.

OK, to znaczy, że ja się kolejny raz zgubiłem w tej dyskusji i przestałem rozumieć o co komu chodzi…

3 Likes

Na razie mamy 2 propozycje:
@ Przedstawioną przez Aim311 Kategoria dróg ekspresowych - #71 by Aim3111

• Motorway — Drogi w sieci transportowej o najważniejszym znaczeniu, łączące regiony. Drogi tego typu wchodzą w skład TEN-T (Transeuropejskiej sieci transportowej). Wymagana niezawodność, oraz wysoka przepustowość tych dróg powoduje, że są to drogi dwujezdniowe, bezkolizyjne (z trwałym rozdzieleniem kierunków ruchu), posiadają pas awaryjny, dostęp do nich jest ograniczony (płoty, bramy), często obowiązują na nich specyficzne zakazy m.in. zakaz ruchu pojazdów wolnobieżnych, rowerów.
    W Polsce będą to autostrady oraz drogi ekspresowe w śladzie projektu TEN-T,

• Trunk — Drogi w sieci transportowej szybkiego ruchu o znaczeniu niższym niż higway=motorway. Ma zastosowanie dla odcinków dróg prezentujących się jak typowe autostrady, jednak niespełniających kluczowej funkcji motorway m.in. łączenie regionów, ewentualnie dla wybranych, ważnych odcinków dróg typu 2+1. Ich przebieg pokrywa się ze śladem TEN-T.”

@ Przedstawioną przez Yunkers Kategoria dróg ekspresowych - #91 by Yunkers

• Motorway - jedyna kategorii drogi ściśle powiązana z parametrami technicznymi drogi. W Polsce, autostrady i drogi ekspresowe dwujezdniowe, z przynajmniej dwoma pasami ruchu w obu kierunkach

• Trunk - najważniejsze drogi w sieci transportowej, mające znaczenie w międzynarodowym tranzycie. Najczęściej drogi europejskie lub drogi będące bezpośrednim przedłużeniem dróg motorway (tu chodzi o to żeby trunki “łatały dziury” między drogami motorway). Również drogi ekspresowe nie spełniające wymogów motorway.

2 Likes

Może małe głosowanie?
Która propozycja tagowania dróg szybkiego ruchu moim zdaniem wydaje się lepsza.

• Propozycja Yunkers
  • Propozycja Aim311
  • Stan obecny jest wystarczający
0 voters

Edit: zabrakło mi czasu na dodanie 4 bonusowej opcji.

• żadna z powyższych propozycji nie jest dobra.
0 voters

Wydaje mi się że na głosowanie jest dużo za wcześnie, nawet jeśli jest potrzebne i przydatne. Dałbym raczej czas na zauważenie problemów i znalezienie potencjalnych rozwiązań.

5 Likes

Jak już to “z przynajmniej dwoma pasami ruchu w obu kierunkach”

Przede wszystkim ja się deklinuję :slight_smile:

Poza tym brakuje trzeciej opcji “żadna z powyższych”. Nie ma jeszcze zgody czy zmiana w ogóle jest potrzebna, osoby które jej nie chcą też powinny móc zagłosować.

5 Likes

Przed wprowadzeniem zmian by się przydało zastanowić nad testem na wybranym odcinku drogi, np. Trasie Kaszubskiej albo innym większym odcinku, żeby sprawdzić czy zgłaszane zastrzeżenia/wątpliwości okażą się słuszne czy też nie i taka zmiana nie wywołałaby szkód, w co prywatnie wątpię, ale mielibyśmy 100% pewność.

może jestem niezbyt rozgarniętym ale jeśli by doszło do zmiany tagowania to - może tylko dla mnie istotne - zginie rozróżnienie widoku na podstawowej pomiędzy autostradą a drogą szybkiego ruchu a odcinki dróg krajowych gdzie mamy po dwa pasy ruchu w przeciwnych kierunkach będą wyglądały jak obecne ekspresówki?

Zostaną oznaczenia numeryczne dróg, np. A1 czy S7, a do tego pozostaną tagi highway:class:pl, które przy okazji byłyby uzupełnione w miejscach, gdzie ich brakuje.

odcinki dróg krajowych gdzie mamy po dwa pasy ruchu w przeciwnych kierunkach będą wyglądały jak obecne ekspresówki?

To zależy chyba o jakie odcinki dróg krajowych mówimy. Jeżeli byłyby to drogi europejskie, to taki scenariusz jest możliwy, a jeśli nie jest to droga biegnąca po europejskim szlaku (np. DK 20 w okolicach Kościerzyny), to by została primary - bynajmniej ja tak to interpretuję.
Myślę, że co do trunka, to chyba na temat konkretnych odcinków byłyby w przyszłości jakieś dyskusje. Póki co to jest propozycja, a dalsze etapy to niekrótka droga.

1 Like

kurcze jestem wzrokowcem i przy obecnym tagowaniu mam taką różnicę w wyglądzie i przebiegu autostrady i ekspresówki:

czy mam rozumieć że po zmianie tagowania nie będzie różnicy pomiędzy tymi dwoma różniącymi się jednak drogami? to jestem przeciw.
Czy stara droga DK3 Nowa Sól tam jest po dwa pasy ruchu w obu kierunkach a obok mamy S3 z dwoma pasami ruchu plus pobocza awaryjne będa wyglądały tak samo?

Bardziej optowałbym by w miastach poprawiono przelotówki bo ostatnio wiele dróg w miastach zrobiło się ciut węższe bo taka teraz moda.

I jeszcze jedno - fakt buduje się zajefajne nowe obwodnice śródmiejskie (Szczecin) i ostatnio nawigacja w związku z tym że w pewnym momencie ktoś dłużej stał na światłach poprowadziła mnie szybsza trasa bo: ma większy maxspeed ma dwa pasy (ba w moim kierunku nawet trzy) w każdym kierunkupotem jednak wpada na jednopasmową z wyniesionym,i przystankami i ograniczeniami do 40 km/h - odpuściłem sobie bo jestem lokalsem i wybrałem jednak Wojska Polskiego nie Arkońską via Majdańskiego i … wygrałem z nawigacją.

Widzę też trochę działania pod yanosika - który też potrafi nieźle pokierować dzięki trafficowi albo swoim przeliczaniem trasy i wlatuje się z dupy strony i dłużej (tak miałem swego czasu w Łodzi - pozdrawiam miasto czerwonych świateł na skrzyżowaniach :slight_smile: )

I na koniec tego komentarza - każda z dróg ma inna prędkość maksymalna (dopuszczalną) autostrada 140, ekspresówka 120 dwupasmówka z dwoma pasami ruchu w każdym kierunku 100 czy to w przyszłości nie będzie problemem kiedy dany odcinek będziemy chcieli zmienić grupowo?

Istotnie, będą się one renderować na mapie w ten sam sposób.
Styl domyślny nie uwzględnia tagów highway:class:pl

1 Like

Możesz dokładniej wyjaśnić załączając odpowiednie linki, bo na zdjęciu załączyłeś węzeł Rzęśnica (nie wiadomo w jakim celu?), a potem sugerujesz, że droga krajowa 3, której funkcję przejęła wiele lat temu S3 będzie rzekomo miała wyświetlać się na jakimś odcinku, którego nie załączyłeś jak autostrada?

Na razie w ogóle nie poruszamy tematu dróg miejskich i podmiejskich, z wyjątkiem głównych ram komunikacyjnych będących najczęściej częścią dróg typu A i S.

Jakie drogi masz na myśli, mógłbyś załączyć linki?

Akurat autostrady i ekspresówki (w propozycji typ drogi motorway już lepiej nie da się zdefiniować) w terenie są do siebie bardzo podobne. Tak więc na mapie różnice są przejaskrawione.