Kategoria dróg ekspresowych

Nie mam pewności czy rozumiem pytanie, ale jeśli rozumiem to odpowiedź brzmi: nie. S3 stałaby się motorway, stara DK3 najprawdopodobniej by się nie zmieniła - przynajmniej w moim czymś, co jakimś sposobem stało się oficjalną propozycją, trunk nie zależałby w ogóle od jakości.
Jeśli zaś chodzi o różnice w wyglądzie to fajny przykład mieliśmy na A2 pod Warszawą. Way: ‪S2‬ (‪206674870‬) | OpenStreetMap
Przez 8 lat nikt nie zauważył, że “granica” pomiędzy A2 i S2 była źle zaznaczona. To chyba pokazuje że wizualnie różnica pomiędzy A i S nie jest taka wielka (zresztą efekt końcowy po zaznaczeniu tego wg znaków jest co najmniej dziwny). Są za to różnice prawne i to na pewno trzeba by w przyszłości dopracować.

Oj, to jest duża kość niezgody. Nie tak dawno była duża dyskusja o tym, żeby przelotówki przez miasta PODNOSIĆ. Zresztą jest to temat który wraca raz na jakiś czas, więc jak tamta dyskusja cię ominęła to na pewno wkrótce będziesz miał okazję.

bardziej chodziło mi o uzupełnienie tagowania o lanes=x i turn:lanes=x|x|x bo coraz częściej się one zmieniają z każdą przebudową i rozbudową infrastruktury pieszo rowerowej.
W sumie przelotówki i główne artrie w miastach. Po prostu w obcych miastach dość często korzystam z asystenta pasa ruchu i pomaga mi to dość często szczególni wtedy kiedy ciężarówki zasłaniają znaki z kierunkami pasów i widok w przód.

Co do S3 to pomyliłem Nowa Sól z Polkowicami - chodziło mi o Polkowice Stara DK3 stała się teraz DW333 i obecnie jest to highway=secondary (Way: ‪Aleja Marszałka Józefa Piłsudskiego‬ (‪215658573‬) | OpenStreetMap) i że zaczynam się gubić w tym temacie to co teraz ktoś będzie chciał z tego zrobić trunka? Bo ma po dwa pasy ruchu w każdym kierunku?

Co do A2 i S2 - po prostu nikomu się tego nie chciało zrobić/poprawić widocznie - wiem że jak otworzyli tunel na S2 to długi czas były błędy w maxsped bo komuś się dało na całym nowym odcinku w strone S17 120 - po powrocie siedziałem nad filmikiem z kamery i dziubałem ograniczenia do 100 w miejscach gdzie były błedy. I żeby nie było - też popełniam błędy. Takich kwiatków jest więcej na S14 pomiędzy Łodzią a A2 też są ale nie miałem kamery a zabawa telefonem przy prędkościach ekspresowych jest niebezpieczna :wink:

sorry za mały offtopic :thinking:
I małe pytanie o wtyczkę road sign - napisałem do jaj polskiego autora na adres w pliku xml z prośbą o uzupełnienie jej o znaki strefy czystego transportu i odcinkowego pomiaru prędkości - niestety brak odpowiedzi :frowning: ; założyłem więc konto na github.com dodałem komentarze odnośnie propozycji zmian we wtyczce ale nie wiem czy sa one dla innych widoczn ei co dalej w tym temacie mogę zrobić - tam jestem totalnie zielony.

Pisałem już o tym co najmniej dwa razy. Nie. Zmiana dotyczy tylko zmiany trunk na motorway i zmianę nielicznych primary na trunk (głównie “dziur” pomiędzy drogami A/S). Nikt nie będzie teraz robił sieci drogowej z samych trunków, spokojna twoja rozczochrana (mam nadzieję że nie jesteś łysy i powiedzonko pasuje :smiley:)

2 Likes

I to jest zasadniczo sedno dyskusji, (z resztą którejś już) którą toczymy.
Czy te różnice w tych drogach są na tyle istotne, że uzasadniają odrębne tagowanie (tak jak to jest obecnie), czy jednak powinny być one tagowane tak samo (jak postuluje się to zmienić), bo różnice są zbyt niewielkie?

1 Like

Plik załączyłem jako przykład przejścia A6 w S3 i na odwrót przed węzłem Rzęśnica od strony Szczecina i tu jest przykład zmiany tagowania maxspeed - na A6 masz 140 km/h a na S3 -120 km/h Way: ‪Aleja Marszałka Józefa Piłsudskiego‬ (‪215658573‬) | OpenStreetMap - czy potem nie będzie problemu jak ktoś będzie chciał grupowo zmienić maxspeed na niższe bo zmieniły się przepisy o ruchu drogowym? - bo wtedy obie będą motorway.
Co do S3 i starej DK3 to pomyliłem Nowa Sól z Polkowiczami tam stara eS3 została DW333 - Way: ‪Aleja Marszałka Józefa Piłsudskiego‬ (‪215658573‬) | OpenStreetMap

jak napisalem - jestem wzrokowcem i korzystam z przeglądania dróg właśnie openstreetmap.org bo widzę przebieg autostrad i ekspresówek i mogę sobie obrać drogę jaka mi pasuje by omijać DW ale na przykład nie pchać się w autostrady.

Obawiam się też jeszcze jednego - że przy proponowanych zmianach w tagowaniu nagle podniesie się 2 kilometrowy fragment drogi do wyższej na krajowej lub wojewódzkiej i nagle nawi w związku że widzi taki fragment drogi będzie koniecznie chciała prowadzić tamtędy a reszta drogi będzie słaba i normalna jedno pasmowa z podwójną ciągła prze kilometry. Ostanio tak zaczęłi malować DK10 :frowning:

chodzi mi o prędkości dopuszczalne na polskich drogach zgodnie z przepisami obowiązującymi w Polsce

aktualne-limity-predkosci-w-polsce

Dla mnie są istotne.
Żałuję też że (dla mnie - jednostkowego przypadku) odcinki płatne autostrad nie są inaczej “kolorowane” na mapie. Jak wspomniałem przed jazdą siadam do kompa i oglądam trasę do przebycia - bo nauczony prowadzeniem yanosika i innych nawi warto to zrobić przed wyjazdem.

@Yunkers jeszcze trochę jest ale z reguły ostrzyżone na 1 w maszynce :smiley:

1 Like

To by była istotnie dość przydatna cecha, niestety twórcy stylu domyślnego nie są chętni do wprowadzania takich zmian.

Prędkość jest w tagu maxspeed. Dyskusja dotyczy tagu motorway, który obejmowałby drogi jak w proponowanej definicji (co prawda jest prosta i jasna, ale nie chce mi się jej po raz któryś powtarzać) A i S. Ograniczenie na drodze krajowej np. primary do 50 km/h nie wskazuje, że należy ją mapować jak uliczkę osiedlową. Tak samo ograniczenie prędkości na autostradzie do 80 km/h nie skazuje, że należy dany odcinek mapować jak primery.

Nie w temacie. Po co psuć styl domyślny takimi rzeczami, od specjalistycznych wizualizacji (bo wizualizacja opłaty za drogę + jej wysokości + metoda poboru tejże opłaty to informacja specjalistyczna) są inne style — komercyjne. Każda nawigacja ma/ albo powinna mieć opcję omijania płatnych odcinków dróg. Podobnie jak powinna mieć opcję nawigowania tak, żeby w obszarach nadgranicznych pozwalać na wybór, czy nawigacja ma się odbywać tylko wewnątrz określonego kraju, czy też transgranicznie z opcją wyłączenia określonych w przebiegu (wiadomo, o co chodzi).

2 Likes

Plus , jak zrozumiałem (?), zmianę na trunk tych (obecnych) primary przez które wiodą główne szlaki tranzytowe (“mające znaczenie w międzynarodowym tranzycie”)
Czyli np. DK2 do Terespola ?

Moim zdaniem nie są duże, a te niewielkie różnice można by otagować tagami. Dobrym tagiem do tego byłby motorroad, którym polskie ekspresówki są otagowane i można w jego definicji dla Polski (dla różnych krajów te definicje się różnią) zdefiniować te małe, ale jednak, różnice dotyczące np. holowania. Dla pewności można też zrobić ten test, który proponowałem ja i np. na Trasie Kaszubskiej zmienić kategorię na motorway, ale pozostawić tag motorroad.

Plus , jak zrozumiałem (?), zmianę na trunk tych (obecnych) primary przez które wiodą główne szlaki tranzytowe (“mające znaczenie w międzynarodowym tranzycie”)

Taka była propozycja, żeby to były głównie drogi biegnące w śladzie europejskich tras. Inne jakieś newralgiczne odcinki moim zdaniem by wchodziły do dyskusji na np. forum gdzie dać trunk poza europejskimi trasami, ale takich tras by nie było za wiele i moim zdaniem to powinny być trasy prowadzące w jakieś szczególne miejsca, np. terminal kontenerowy czy coś takiego.

Widzisz - wygląda jakbyś chciał wprowadzać zmiany pod nawigację a ja cały czas piszę że wpierw posługuję się mapą dostępna w necie by porównać to co proponuje mi nawigacja - dość często korzystam z nawigacja z punktów pośrednich - yanosik ich chyba nie posiada więc jak najbardziej wizualizacja praktyczna na mapie byłaby wskazana - wpierw operuję nawi potem porównuję z mapą i przebiegiem a potem ustalam sobie trasę z punktami pośrednimi. I wizualizacja różnic w drogach jest dla mnie ważna - może dla Ciebie nie bo słuchasz się nawigacji (ale to tylko moje domysły i nie złośliwe) - jak wyłączę płatne to ominie mi całą autostradę w jakimś kawałku bezpłatną którą mógłbym sobie pojechać.

chodzi mi właśnie o tę prędkość zapisaną w tagu maxspeed (w większości dla wszystkich pojazdów mogących się poruszać tymi drogami - różnica prędkości pomiędzy A i S jest znana - i co się stanie jak ktoś wpadnie na pomysł zmiany tych maxspeed na podstawie zmian w prawie automatem - obecnie motorway ma u nas 140 oprócz miejsc w których znaki zmianiają tę prędkość a trunk ma 120 - teraz połączymy (zmienimy tagowanie) eSek z trunk na motorway i co się stanie ze zmianą tych wartości w przyszłości? Automat zmieni je na takie same w przypadku S i A? tylko tyle o nic innego mi nie chodzi.

Ja też przeważnie posługuję się mapą na kompie do różnych celów, a numery dróg typu A1 czy S7 pozostaną bez zmian. Wątek nawigacji pojawił się w kontekście konsekwencji wprowadzenia proponowanej przeze mnie zmiany, co jest naturalne w przypadku większych zmian, żeby mieć pewność, że zmiana nie wywoła szkód.

jak wyłączę płatne to ominie mi całą autostradę w jakimś kawałku bezpłatną którą mógłbym sobie pojechać.

Płatne autostrady, a właściwie płatne drogi są oznaczane tagami toll, toll:bus, toll:hgv i w ten sposób nawigacje rozróżniają płatne autostrady, żeby je np. omijać, jak ktoś wybierze opcję omijania płatnych dróg.

chodzi mi właśnie o tę prędkość zapisaną w tagu maxspeed (w większości dla wszystkich pojazdów mogących się poruszać tymi drogami - różnica prędkości pomiędzy A i S jest znana - i co się stanie jak ktoś wpadnie na pomysł zmiany tych maxspeed na podstawie zmian w prawie automatem - obecnie motorway ma u nas 140 oprócz miejsc w których znaki zmianiają tę prędkość a trunk ma 120 - teraz połączymy (zmienimy tagowanie) eSek z trunk na motorway i co się stanie ze zmianą tych wartości w przyszłości? Automat zmieni je na takie same w przypadku S i A? tylko tyle o nic innego mi nie chodzi.

Pozostaną bez zmian, bo kategoria drogi i inne tagi jak np. maxspeed to odrębne kwestie. Nie ma automatycznego powiązania limitu prędkości z kategorią drogi motorway ani trunk, ani żadną inną. Jak oddawali kawałek A18 i zmieniałem jej kategorię z trunk na motorway, to musiałem sam zmienić ograniczenie z 60 (chyba takie ograniczenie tam było podczas remontu) na 140 i usunąć niepotrzebny już dla tamtej drogi tag motorroad. Podobnie na Estakadzie Kwiatkowskiego w Gdyni, jak poprawiałem kategorię drogi, to inne tagi, w tym ograniczenie 70 dla osobówek i 50 dla ciężarówek, pozostały bez zmian.

Jaki automat masz na myśli, podaj pseudonim, może uda się z tą maszyną skontaktować tutaj na forum. Jak do tej pory ograniczenia prędkości były dodawane na podstawie zebranych danych z terenu podobnie jak zakazy wyprzedania, pikietaż itd.

Skoro już mówimy o automatycznych zmianach, ciekawe, dlaczego A6 w okolicy Szczecina ma rażąca nieprawidłową nazwę “Autostrada”?

1 Like

Bo to jest nazwa urzędowa tej drogi
mamy też Autostradę Poznańska która nie jest autostradą.

Jak były zmienione dane o ograniczeniach prędkości które obowiazywały pomiędzy 22:00 a 6:00?

uparłeś się nawigacji a ja pisze o mapie dostępnej na openstreetmap.org - nie piszę tu o nawigacji.

To jest nazwa opisowa jak sklep, parking itd. Nazwa opisowa można pomnąc

Nikt o zdrowych zmysłach w tagu nazwy miasta nie wpisuje Miasto Szczecin tylko Szczecin.
Jeśli to nazwa nie występuje na znakach to powinna być w official_name jeśli nazwa “Autostrada” występuje na znakach to spoko, gratuluję kreatywności i wydanych pieniędzy na tablice.

“mamy też Autostradę Poznańska która nie jest autostradą.”
Nie uważasz ze nazwa “Autostrada” to nie to samo co “Autostrada Poznańska”?

1 Like

Nie, nie uparłem się. Stwierdzam, jak wygląda zastosowanie tagów w praktyce i podałem przykład nawigacji. Tagi obowiązują też na mapie dostępnej na opernstreetmap.org. Z danych zawartych w tagach korzystają i nawigacje, i mapa ze strony. Nie jestem od żadnego producenta nawigacji ani nie jestem ‘wyznawcą’ konkretnej nawigacji.

1 Like

ale mi chodzi tylko o wizualizację tych danych na mapie - naprawdę może dla wielu to nie jest istotne bez klikania po więcej informacji zawartej w tagach ale ja chciałbym wiedzieć gdzie leci autostrada a gdzie eska tu dzież DK czy DW nic więcej.

Jeśli tego nie będzie widać na ogólnej mapie jestem na nie :slight_smile:

Podaj link do zmiany. Będzie wiadomo: kto zmieniał, kiedy i w jakim zakresie.

to jest naprawdę nazwa urzędowa ulicy a raczej tej częsci autostrady A6/S3 biegnąca w terenie miasta Szczecin takj jak Krakowskie Przedmieście w centrum Warszawy :slight_smile:
autostrada Poznańska
A co do ulicy Autostrada Poznańska - obecnie nazywa się Floriana Krygiera.

ale mi chodzi tylko o wizualizację tych danych na mapie - naprawdę może dla wielu to nie jest istotne bez klikania po więcej informacji zawartej w tagach ale ja chciałbym wiedzieć gdzie leci autostrada a gdzie eska tu dzież DK czy DW nic więcej.

Pisałem Ci, że oznaczenia będą cały czas widoczne tak jak teraz, np. A1, S7, 20 (przykład drogi krajowej), 462 (przykład drogi wojewódzkiej) i status drogi (A/S/DK/DW) będzie wiadomy gołym okiem bez klikania w tagi. Do tego dochodzi numer drogi, więc nie tylko jest info o statusie drogi, ale też jaki ona numer ma.

Jak były zmienione dane o ograniczeniach prędkości które obowiazywały pomiędzy 22:00 a 6:00?

Tagami maxspeed i maxspeed:conditional w taki sposób:
maxspeed=50
maxspeed:conditional=60 @ (23:00-05:00)

W taki sam sposób tagują warunkowe ogranicznia na autostradach w NL:
maxspeed=100
maxspeed:conditional=130 @ (19:00-06:00)