Обележавање назива улица и повезивање са Адресним регистром

Како се актуелизовала тема улица, да подсетим на ово упутство:

Уједно у овој теми можемо да договарамо како даље да се ради, а нарочито ако иам неких нејасноћа са подацима или стањем на терену.

Da ne bih otvarao novu temu, hteo bih ovde da objavim da sam napravim izveštaj za povezivanje ulica sa adresnim registrom za Srbiju. Izveštaj je deo DINA platforme i možete ga naći ovde:

https://dina.openstreetmap.rs/st/

Izveštaj je sličan kao i prethodna 2 izveštaja (za adrese i stambene zajednice), ali je ovo bio mnogo teži problem i izveštaj je načičkan podacima i molim vas, treba pročitati pomoć pre korišćenja.

Postoje trenutno 2 funkcije - postoji izveštaj koji daje koliko kilometara puteva iz RGZ-a je povezano sa adresnim registrom, prikazuje povezane puteve i nudi potencijalne kandidate za povezivanje. Ovde može da bude dosta grešaka, ali takva je priroda ulica. Drugi je QA analiza raznih name tagova. Trenutno nije zanimljiva, ali kada bismo imali 50% ulica spojenih, mislim da bi ovaj QA imao više smisla.

Voleo bih da ga pogledate, vidite kako vam se čini, javite greške ako ih vidite, pitate pitanja (ali pročitajte i pomoć!:slight_smile: )

Ono što planiram da uradim naredno je:

  • bolji filteri na naseljima (da mogu da se razvrstaju spojene i nespojene ulice bolje, ulice koje imaju bar nekog kandidata…)
  • generisanje .osm fajlova za automatizovano spajanje ref:RS:ulica taga. Princip je sličan kao za adrese. Ovo bih radio samo za ulice koje se poklapaju preko 80% sa RGZ-om i imaju isto ime kao u RGZ-u. Mislim da bismo sa ovim vrlo lako pokrili većinu ulica
  • dodatne QA provere - voleo bih da preciznije odredimo name tagove (na ovoj temi), pa da možemo da pravimo neke provere na osnovu toga
  • bolja detekcija zaseoka (oni su u RGZ-u obeleženi kao neki kvadrati/krugovi, a ne prave ulice, a to treba posebno obrađivati)
  • možda neka analiza koliko po naselju/opštini imamo unesenih imena ulica (dakle ne da li imamo way-ove ucrtane, niti da li imamo ref:RS:ulica tag, nego da li imamo ulice sa dobrim imenima, iako su nepovezane, jer tako možemo da vidimo u kom naselju imamo neimenovane ulice)

Naravno, ovaj izveštaj nije zamena za Peđino uputstvo za povezivanje ulica iz prethodnog posta, više je kao drugi pogled na istu stvar i možda će moći uskoro da pomogne da se unese ono što već postoji i isto se zove.

1 Like

http://qa.poole.ch/ daje vizuelnu indikaciju neimenovanih ulica (residential, unclassified, tertiary i višeg nivoa).

1 Like

Dodao sam podršku da može po 10 ulica u naselju da se skine kao .osm i da im se dodaju “ref:RS:ulica” tag ukoliko se geometrija ulica u RGZ i OSM slažu i ukoliko im se imena 100% poklapaju. Dodao sam danas 2 naselja u opštini ADA, videćemo sutra kako je ispalo, ali ovako nekako: OSMCha. Dosta ovo deluje brzo - nije sa pola mozga da se radi kao adrese, ali svakako mogu brzo da se povežu ulice koje se već slažu, a da se posle gleda ono što se ne slaže (što je teži posao). Isto je kao i za adrese - odete na naselje koje želite da conflate-ujete, otvorite JOSM i u dnu stranice je dugme sa po 10 ulica koje kada kliknete ćete dobiti 10 ulica u JOSM-u koje treba pregledati i upload-ovati. Uskoro ću da napišem i uputstvo.

Dodao sam i filtere na toj istoj stranici sa naseljima.

http://qa.poole.ch/ je strava, ali on nema uvid u RGZ ulice, tako da je samim tim limitiran. Najbolje bi bilo kada bi imali alat koji zna gde je RGZ ulica i gde je na istom mestu OSM ulica koja nema ime, pa ukazuje na takve ulice! Ovaj moj izveštaj trenutno prikazuje ako ima OSM ulica i nema “ref:RS:ulica”, ili uopšte nema ucrtana OSM ulica, ali ne i ako nema ime. Eto prilike za takvu vizuelizaciju, ako neko želi da se oproba:)

Dodao sam podršku da se zaseoci ne računaju u konflaciju i ne nude u konflaciji. To je ono na RGZ-u kada je ulica samo neki krug ili kvadrat, da se zaokruži par kuća, a ne predstavlja fizičku ulicu, kao ovo što sam zaokružio plavim na slici (RGZ je roze):

Na izveštaju se ovi zaseoci vide obeleženi sa simbolom kružića


Predlog: da se zaseoci nacrtaju kao poligon koji bi bio tagovan za place=hamlet, dobije name tag, a addr:street koji je tu predložen za unos da se prebaci u addr:place.

Može da se stavi i kao node, ali pošto već imamo neki okvir koji je RGZ podatak, ideja mi je da ga iskoristimo.

Ovo bi moglo i kao poseban task da bude

Nemoj da koristimo poligon za place. Svi zaseoci do sada su nam mapirani čvorovima, mogu se lepo smestiti na kartu, a te granice poligona su krajnje proizvoljne, uključujući i te sa RGZ.

Možemo lepo da stavimo ref:RS:ulica na čvor koji je place=hamlet tamo gde može (a ima i zaselaka čije se ime ne pojavljuje u adresnom registru).

Lično, nisam neki ljubitelj ni ručnog popunjavanja addr:place, i radije bih tu ostavio addr:street=Столовац (a Nominatim će već odrediti da je naseljeno mesto Jezero, a poštanski broj 18230 Sokobanja), ali tu već nemam jak stav.

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:addr:place

Više je ovaj tag za ove zaseoke nego street

Znam, ali samo komplikuje stvari. Što se tiče konzumenata podataka, a i za mapera, svodi se na isto kao da je ulica. Ionako bi se za punu adresu moralo staviti ime sela:

Stolovac 12, Jezero, 18230 Sokobanja

što je strukturno isto kao

Obilićeva 12, Jezero, 18230 Sokobanja

Drugim rečima, ne vidim potrebu da odlučujemo “ako je u RGZ prava ulica onda popunjavamo addr:street a ako je poligonče onda addr:place”, a onda da posle konzumenti podataka interpretiraju šta je maper hteo da kaže kada nedostaje addr:street. Ovako, svuda pičimo addr:street i mirna Bačka.

Edit: …osim toga, na mnogim mestima to poligonče nije ni zaselak s pravim imenom, nego se zove “Atar”, “Livade” ili tako nekako. Tek to ne zaslužuje da bude nekakav place.

Meni je OK da se zaseoci sa RGZ unose u OSM. OK mi je da bude tagovan kao hamlet, ali samo kao node (nestandardardno je za konzumente da bude poligon, pitanje je da li će ga renderovati i geocodovati, a i što kaže Duja - taj poligon je dosta proizvoljan). OK mi je i da stavio ref:RS:ulica na takav node (i popraviću izveštaj ako se tako dogovorimo).

Sad, da li će biti addr:street ili addr:place imam treće mišljenje - nijedno :slight_smile: . Addr:place deluje logičnije da spoji sve u tom kraju u jednu adresu, ali pošto nama RGZ već daje taj zaseok kao ulicu i pošto je već tako uneto (Stolovac 1, Stolovac 2…), onda može i kao addr:street. S druge strane, to sve imamo na adresama… Deluje sve kao totalno nepotrebno. Na taginfo vidim da niko nije stavljao ni addr:place ni addr:street - place=hamlet | Tags | OpenStreetMap Taginfo :), tako da moj glas ide da stavljamo hamlet kao čvor i da mu dodamo samo tagove name i ref:RS:ulica (ali nemam neki čvrst stav)

Iskreno mislim da bi korisnici mape pre birali da imaju poligone za place nego da sami rade kalkulacije, ali opet, hamlet je u pitanju tako da mi node donekle igra ulogu, ali ako već postoji podatak, ne vidim zašto ga ne iskoristiti?

Što se tiče ovog da se na place stavi ref:RS:ulica se duboko ne slažem, radi se o različitom tipu entiteta. Stvarno ne vidim šta je problem u tome da se koristi addr:place jer je on " Used when addr:housenumber=* is not relating to a street but to other entity, usually a settlement."

Ne idu u kombinaciji addr:street i addr:place, tačnije addr:place se ne koristi ako postoji naziv ulice, već samo za situacije kada su npr sve adrese vezane za jedno selo (ne postoje nazivi ulica) s tim da ne mora da bude selo, bilo koji place entiet.
“The place name that this address is (and any others in this location are) grouped by. Grouping by a place name is used only when addressees are not grouped by a street. For example when the address is made up of just a number and village name.”

Ima toga dosta na OSM
addr:place | Keys | OpenStreetMap Taginfo

A pošto se već pominju korisnici podataka, oni svakako prvo urade analizu, pogledaju pravila tagovanja i onda tek rade sa tim podacima… ako već po osm wiki stoji ovako objašnjenje i oni će verovatno pokupiti te podatke. Ako gađaju samo addr:street onda neka im je sa srećom.

Mislim da je potrebnije izmapirati stvari na terenu kakve jesu, nego upodobljavati ih “ličnim” afinitetima.

Neko će možda uraditi analizu “koliko adresa postoji u zaseocima”, ako ima poseban tag za to, lakše će da se uradi posao.

Nisam siguran da si na našoj talasnoj dužini… Pričamo o tagovanju individualnih adresa, tj. kuća. Tu se mora ručno uneti addr:housenumber i bar jedno od {addr:street ili addr:place}. Ne može nijedan inverzni geokoder da izvuče to iz geometrije ako ne postoji unet poligon.

Ako je to mesto zvanično naseljeno mesto iz RGZ registra, i nema nijednu imenovanu ulicu nego su sve kuće adresirane kao “Pržogrnci 1…255”, to mi nešto i ne bi smetalo, a tu imamo unete zvanične granice atara pa inverzni geokoder lako zna da je broj 42 u ataru sela Pržogrnci.

Međutim, ako to nije slučaj, nego je reč o manjem potesu/zaseoku unutar atara većeg sela, onda između “ulice” i “mesta” imamo prilično veliku sivu zonu. Naime, ne postoji zvanična definicija zaseoka (place=hamlet) niti njegove zvanične granice. Evo jedne iz hajka:

Ovde postoji uredna tabla, put po imenu “Zaseok Bagrenjak” se proteže petstotinak metara i duž njega ima pet-šest ne baš koncentrisanih kuća. Je li to hamlet ili street, šta li je?

Šta sa adresama zvanim “Atar”, “Livade”, “Vinograd”, šta sa udaljenim farmama koje su nazvane samo po kakvom potesu? Tamo u onom spisku ulica ima prilično egzotičnih imena, koje sigurno nisu toponimi spontano nastali u narodu nego su očito administrativno dodeljeni…

Auh, skroz sam omašio temu:)

Onda sam za čvor da bude hamlet, a da ostane addr:street kad se unose adrese.

Zašto? Zbog konzistentnosti. Fora je da je koncept zaseoka vrlo proizvoljan (npr. jug ih je pun, dok ih u centralnoj Srbiji ima mnogo manje) i zavisi od toga šta je RGZ rekao da je zaseok ili ne. Evo npr. puna su sela jedne ulice (npr. ovako - kliknite na DUB) gde je RGZ rekao da selo nije zaseok, a sve adrese u selu su “Dub”. Da li ovde treba da stavljamo " addr:place"? Po RGZ-u ne treba jer nije zaseok, ali po OSM definiciji bismo mogli. Zato bih da izbegnemo ovu problematiku (i da ne zavisimo od RGZ-a) i da imamo uniformno addr:street svuda. Drugi, manji razlog je što onda moram da menjam logiku za konflacije, ha ha, ali to nije suštinski razlog.

Duja, ovo nije naziv ulice, već naziv zaseoka. Jeste urađen na plavoj tabli zato što je rađena javna nabavka za i tako su definisane table da izgledaju, ali nije to naziv ulice.

Po uredbi o adresnom registru stoji u članu 12

Матични број улице састоји се од 12 цифара од којих је првих шест цифара матични број насељеног места и означава насељено место коме улица припада.

Седма цифра се разликује у зависности од врсте улице и указује на то да ли је улица формирана у насељеном месту (без уличног система) и именована је по називу насељеног места и у том случају седма цифра у матичном броју улице је 3.

Када се ради о засеоцима и другим деловима насељених места у насељеном месту у коме није успостављен улични систем седма цифра је 2.

Када се ради о улици у насељеном месту у коме је успостављен улични систем седма цифра је 0 док је код тргова седма цифра 1.

Последњих пет цифара у матичном броју улице представља шифру улице која је јединствена у оквиру сваког насељеног места.

Dakle u zaseocima nije uspostavljen ulični sistem, time se on i razlikuje od recimo potesa, znanog mesta, a ujedno nije ni ulica.

Problem nastupa u tome što RGZ morao da ga smesti u adresni registar i jedino su to mogli preko ulice, ali to je više tehnički problem kod njih nego legalni ili geografski pristup problemu.

Dobro, priznajem, imamo zvaničnu klasifikaciju…

…ali zašto mi ne bismo uradili isto? Kome će pomoći to što ćemo umesto addr:street popunjavati addr:place? Maperima očito neće, RGZ importeru neće, konzumentima podataka takođe. Što da komplikujemo?

Uuu, hvala @Aleksandar_Matejevic za ovo objašnjenje identifikatora, nisam znao. Dodao sam na izveštaj za ulice da može da se filtrira po ovome (kad se ode na nivo naselja).

Update: dodato na izveštaj da se vide name:en nazivi (nepotrebni i potencijalno pogrešni) i int_name nazivi (nedostajući i pogrešni). Pristup je sa QA strane modula za ulice: RGZ - uvoz ulica. Za sad nema nikakva poluautomatizacija za ovo, ali bih napravio ako neko želi.

Pitanje: da li ima neko protiv da automatizovano povežem sve “štiklirane” ulice sa RGZ - uvoz ulica sa RGZ-om. Kad kažem “povežem”, mislim da svim OSM štikliranim wayevima dodam odgovarajući “ref:RS:ulica” tag. Kad kažem “štiklirane”, to su oni OSM wayevi koji imaju zeleni štiklirani simbol i nude se za import. Da bi imao taj simbol, OSM way mora da bude unutar RGZ geometrije i da se zove isto kao i u RGZ-u. Grešaka ne očekujem da će biti, ali biće dosta wayeva koji neće dobiti ref:RS:ulica, a mogli bi, da čovek prođe ručno. Ovim bismo skočili sa 12% na 60%, ali i dalje čovek treba da prođe za svaku opštinu i naselje i bolje uradi. Ovo bih počeo ako niko nema ništa protiv (znam da MS editori nemaju ništa) za nedelju-dve

3 Likes

Završio sam Adu danas, ovo dodavanje ref:RS:ulica tagov (nije da sam nešto vezan za Adu, nego prva je po abecedi:D). Videću sutra kako izgleda, pa onda mogu ostatak.

Završena cela Srbija. Popeli smo se sa 14% na 56% po kilometraži (ili 70% ako se gleda analiza po broju ulica). Ostale ulice ili ne postoje, ili nisu dobro nazvane, ili su pogrešno nazvane. Pogledajte opštine ADA i NOVI BEOGRAD za primere završenih opština (ono što ja mislim da je dobro urađeno do kraja), čisto da vidite koje brojke mogu da se očekuju na kraju. Videćete i da nisu 100% jer ima ulica u RGZ-u koje ne postoje, pa i na to treba misliti.

2 Likes