Обележавање назива улица и повезивање са Адресним регистром

Како се актуелизовала тема улица, да подсетим на ово упутство:

Уједно у овој теми можемо да договарамо како даље да се ради, а нарочито ако иам неких нејасноћа са подацима или стањем на терену.

Da ne bih otvarao novu temu, hteo bih ovde da objavim da sam napravim izveštaj za povezivanje ulica sa adresnim registrom za Srbiju. Izveštaj je deo DINA platforme i možete ga naći ovde:

https://dina.openstreetmap.rs/st/

Izveštaj je sličan kao i prethodna 2 izveštaja (za adrese i stambene zajednice), ali je ovo bio mnogo teži problem i izveštaj je načičkan podacima i molim vas, treba pročitati pomoć pre korišćenja.

Postoje trenutno 2 funkcije - postoji izveštaj koji daje koliko kilometara puteva iz RGZ-a je povezano sa adresnim registrom, prikazuje povezane puteve i nudi potencijalne kandidate za povezivanje. Ovde može da bude dosta grešaka, ali takva je priroda ulica. Drugi je QA analiza raznih name tagova. Trenutno nije zanimljiva, ali kada bismo imali 50% ulica spojenih, mislim da bi ovaj QA imao više smisla.

Voleo bih da ga pogledate, vidite kako vam se čini, javite greške ako ih vidite, pitate pitanja (ali pročitajte i pomoć!:slight_smile: )

Ono što planiram da uradim naredno je:

  • bolji filteri na naseljima (da mogu da se razvrstaju spojene i nespojene ulice bolje, ulice koje imaju bar nekog kandidata…)
  • generisanje .osm fajlova za automatizovano spajanje ref:RS:ulica taga. Princip je sličan kao za adrese. Ovo bih radio samo za ulice koje se poklapaju preko 80% sa RGZ-om i imaju isto ime kao u RGZ-u. Mislim da bismo sa ovim vrlo lako pokrili većinu ulica
  • dodatne QA provere - voleo bih da preciznije odredimo name tagove (na ovoj temi), pa da možemo da pravimo neke provere na osnovu toga
  • bolja detekcija zaseoka (oni su u RGZ-u obeleženi kao neki kvadrati/krugovi, a ne prave ulice, a to treba posebno obrađivati)
  • možda neka analiza koliko po naselju/opštini imamo unesenih imena ulica (dakle ne da li imamo way-ove ucrtane, niti da li imamo ref:RS:ulica tag, nego da li imamo ulice sa dobrim imenima, iako su nepovezane, jer tako možemo da vidimo u kom naselju imamo neimenovane ulice)

Naravno, ovaj izveštaj nije zamena za Peđino uputstvo za povezivanje ulica iz prethodnog posta, više je kao drugi pogled na istu stvar i možda će moći uskoro da pomogne da se unese ono što već postoji i isto se zove.

1 Like

http://qa.poole.ch/ daje vizuelnu indikaciju neimenovanih ulica (residential, unclassified, tertiary i višeg nivoa).

1 Like

Dodao sam podršku da može po 10 ulica u naselju da se skine kao .osm i da im se dodaju “ref:RS:ulica” tag ukoliko se geometrija ulica u RGZ i OSM slažu i ukoliko im se imena 100% poklapaju. Dodao sam danas 2 naselja u opštini ADA, videćemo sutra kako je ispalo, ali ovako nekako: OSMCha. Dosta ovo deluje brzo - nije sa pola mozga da se radi kao adrese, ali svakako mogu brzo da se povežu ulice koje se već slažu, a da se posle gleda ono što se ne slaže (što je teži posao). Isto je kao i za adrese - odete na naselje koje želite da conflate-ujete, otvorite JOSM i u dnu stranice je dugme sa po 10 ulica koje kada kliknete ćete dobiti 10 ulica u JOSM-u koje treba pregledati i upload-ovati. Uskoro ću da napišem i uputstvo.

Dodao sam i filtere na toj istoj stranici sa naseljima.

http://qa.poole.ch/ je strava, ali on nema uvid u RGZ ulice, tako da je samim tim limitiran. Najbolje bi bilo kada bi imali alat koji zna gde je RGZ ulica i gde je na istom mestu OSM ulica koja nema ime, pa ukazuje na takve ulice! Ovaj moj izveštaj trenutno prikazuje ako ima OSM ulica i nema “ref:RS:ulica”, ili uopšte nema ucrtana OSM ulica, ali ne i ako nema ime. Eto prilike za takvu vizuelizaciju, ako neko želi da se oproba:)