Uvoz adresnog registra - plan

Hvala, sve je super profunkcionisalo. Današnji utisak je najvažniji dobitak da ne moram razmišljati jesam li završio grupu do 5201-5300 ili 5301-5400, po nazivu ulice je daleko lakše.
Nego, malopre sam se susreo sa literarnim paradoksom, učitam ulicu Miloša Crnjanskog, a u JSON-u pojave mi se kućni brojevi iz ulice Petra Kočića, bukvalno umesto visokog, lepog i plavog Isakoviča, server mi poslao bandoglavog Štrbca. Zapravo, držim otvorenu stranicu sa “Dine” čitav dan i radim ulicu po ulicu, mora da se novo imenovanje fajlova na serveru promenilo u odnosu na moju jutros otvorenu verziju.

Drago mi je da radi posao. Ja sam bio skeptičan za takav pristup, ali s obzirom da smo juče imali preko >7.000 unetih adresa i 9 mapera, očigledno nisam bio u pravu:) Tu sam za još predloga:)

Što se tiče ove zamene pisaca, mislim da znam šta je problem. Naime, tamo negde oko 8:20 ujutro se regenerišu svi fajlovi, pa treba uraditi refresh (F5 par puta, za svaki slučaj), jer inače to što klikneš možda bude druga ulica! Probaću da ispravim to tako što, ako klikneš, a nisi uradio refresh, da bar dobiješ grešku (a ne pogrešnu ulicu:D).

1 Like

Kako da povežem adresu sa zgradom koja je u relaciji (multipolygon)?

Taguje se sam multipoligon, tj. nema funkcionalne razlike između multipoligona i zatvorene putanje. Evo baš danas mi jedna prošla kroz ruke: Relation: ‪The Tesla Art Hostel‬ (‪16676362‬) | OpenStreetMap

2 Likes

Dodato da na izveštaju unutar naselja (od sutra) može da se sortira po kolonama “udaljenost” i po “Ulica i kućni broj (RGZ)” (i to po azbučnom redosledu, tako da i kućni broj bude lepo sortiran posle imena ulice).

2 Likes

Ko nije primetio, prešli smo 40% i prešli smo magičnu cifru od 1.000.000 povezanih adresa!

:tada::tada::tada: Milion! :tada::tada::tada:

Na kraju meseca planiram da napišem opet blog - rekapitulaciju prethodna 4 meseca i da “osvežim” adrese iz RGZ-a sa novim adresama. A kao “poklon” za ovaj milion, upravo sam završio i modul za ulice na DINA platformi, ali o tome više na drugoj temi.

1 Like

Promenio sam boju ulica na vektorskoj podlozi iz crvene u neku roze (ako neko koristi tu podlogu za adrese). Razlog je što se crvena boja za linije ulice poklapa sa crvenom bojom u JOSM za selektovane linije i to baš smeta kod unosa ulica (ne i kod unosa adresa). Ako vam smeta ili imate predlog za drugu boju - javite da vratim! Meni je ok za sad, možda treba vremena samo čovek da se navikne, ne znam.

Poštovana zajednico, izvinjavam se ako je moje pitanje kao da sam pao sa Marsa ali nisam siguran da sam dobro razumeo.

Ako sam dobro shvatio, vi ste preuzeli kućne brojeve koji su sada open data i njih importujete na OSM? Ne mislim na to da ih dodatno sređujete kada ima potrebe za tim i ne mislim na druge tehničke stvari koje su potrebne da se odrade nego mislim na to da ste te podatke skinuli i njih importujete na mapu.

Za ulice mi je jasno da ne može to da se radi jer je geometrija neupotrebljiva.

Hvala unapred na odgovoru.

Zdravo,
Da, ako ne računamo dodatno sređivanje i tehničke stvari (o obe stvari je pisano već uveliko iznad), suštinski se svodi na to - država je otvorila podatke o kućnim brojevima i o ulicama i mi sad pokušavamo da to prenesemo u OSM. Više detalja (i istorijat) možeš pročitati na Sr:Serbia/Projekti/Adresni registar - OpenStreetMap Wiki.

Što se tiče ulica, u pravu si da je teže, ali daleko da je nemoguće. Pogledaj ovde, kao i ovde za detalje.

1 Like

Evo napisao sam kratku rekipatulaciju uvoza posle 8 meseci - Uvoz kućnih brojeva - rekapitulacija posle 8 meseci - Open Street Map Srbija. Osvrnuo sam se malo na statistike, mapere, šta da radimo sledeće, a u zezanju sam potkačio i slovenački community da ćemo uskoro da ih prestignemo:)

1 Like

Osvežene su i adrese i ulice sa RGZ-a od 24.12. To znači da izveštaj sada za sve podatke iz RGZ-a koristi adrese/ulice od 24.12. i svi generisani fajlovi za import to isto rade. Danas je pao broj conflated adresa za nešto malo (0,2-0,3%). Osvežene su i rasterske (hvala @mpele ) i vektorske mape (da prikazuju najnovije RGZ podatke). Od statistika, da kažem da je broj novododanih adresa 9.050, broj izbrisanih adresa 3.300, a broj promenjenih (lokacija, ime ulice ili kućni broj) 6.950. Dump svih podataka se nalazi:

Malo je proces unapređen, pa se nadam da će ubuduće ovo ići brže i da možemo da osvežavamo RGZ jednom mesečno!

2 Likes

Pozdrav, greskom sam obrisao nodove sa adresama na dve zgrade, da li postoji nacin da vidim tacne lokacije na zgradama i adrese tih cvorista? Ili mora da idem uzivo oko zgrada i brojim ulaze i adrese rucno? Zamolio bih da se ne radi neki masovni restore zbog 2 zgrade, ulozio sam preko 48 sati sigurno u editovanje, koristio sam izvore (geosrbija), dron, fotografije. Znam i koje zgrade su u pitanju. Jedini problem je sto su dugacke, i onda ne znam napamet koliko ulaza ima i sa koje strane su svi ti ulazi, inace bih ispravio.

Zdravo @Papi838, dobrodošao!

Nije nikakav problem ako si slučajno obrisao node-ove, čak nije problem ni ako ih ne vratiš tačno na pravo mesto (OSM se ne trudi da bude precizniji od 5-10m svakako).

Prvo treba da znaš broj changeseta/izmene (npr. evo mog gde sam obrisao node: Changeset: 146935678 | OpenStreetMap). Možeš da revertuješ ceo changeset (npr. preko http://revert.osmz.ru/), ali koliko sam razumeo - to ti nije opcija.

Druga opcija je da odeš na osmcha i da uneseš broj changeseta, npr. moj je https://osmcha.org/changesets/146935678/. Tu probj da nađeš node-ove koji su obrisani i njihove lokacije i tagove - oni su vidljivi crvenom bojom. Ako ti to ne radi posao, javi se ovde, ali ne bi bilo loše i da pošalješ taj problematičan changeset (izmenu) ovde!

Treća opcija je da pogledamo u izveštaju za adrese (npr. Negotin je već unet ceo), pa videti ovde šta od adresa fali i dodati ih. Sve adrese u Negotinu su svakako unete kroz RGZ (99%), pa ćemo lako da povratimo šta treba. Naravno, ako si odatle, slobodno doradi te adrese gde vidiš greške!

Srećno!:slight_smile:

Samo da javim da sam uspeo sa ovim. Hvala za link, bice mi jako koristan u buducnosti. A ove ostale mogucnosti, da se prvo malo usemim :smile: Ovo radim tek 48h :sweat_smile:

  • dodao sam novi stil za pozadinski layer za RGZ podatke sa malo većim adresama, učitajte ga u JOSM sa https://vector-rgz.openstreetmap.rs/styles/rgz-big/{z}/{x}/{y}.png (više detalja na wikiju)
  • Osveženi su adrese i ulice iz RGZ-a od 02.02.2024. Nema nekih velikih razlika, vidim da se po Novom Beogradu dosta radilo, ali uglavnom su popravljana imena ulica (OSM je to već imao, npr. izbacivanje sufiksa “ulica” iz imena ulica), i nešto malo popravljane geometrije. Vidim i neke popravke imena ulica po Srbiji. Ako imate vaše omiljeno naselje i/ili omiljenu opštinu, sada je vreme da pogledate koje su novododate adrese (na glavnom izveštaju) ili koje su adrese obrisane (na izveštaju za obrisane adrese).
  • Na izveštaju za ulice sam popravio kako se spajaju ulice iz OSM-a i RGZ-a, pa sad nalazi više conflate-ovanih ulica (ovo je više za modul za ulice)
  • Prešli smo 60% uvoza adresa - jeeeej:)

Да ли ово значи да ти преузимаш генерисање слојева са РГЗ подацим? Да не дуплирамо активности.

Ne. Postoji ova vektorska podloga odavno, ovo je samo sa većim slovima verzija. Tvoja je bila original i verovatno je više ljudi koristi, a i treba imati bekap, ova moja malo-malo zakoči. Lepo je imati i vektorsku i rastersku, ali možeš da je raskačiš ako ne bi više da je održavaš. Kad dođemo do 80%-90%, svakako mislim da će aktivnost na importu da uspori, pa ćeš tad sigurno moći.

Ово је линк за растерску мапу и то на серверу који ја контролишем. Да би се додао нови слој без мог знања, једино чега могу да се сетим, је да си преусмерио DNS, на другу адресу.

Ајд ми објасни шта је у питању? Да нисам хакован?

Ahaha, ne, ja sam pogrešio link (nisi hakovan, ova adresa ne radi, ja sam loše kopirao). Ispravna adresa za WMTS sloj je: https://vector-rgz.openstreetmap.rs/styles/rgz-big/{z}/{x}/{y}.png. Ispravio sam i na wikiju i u originalnoj poruci:)

1 Like

A šta da radimo s obrisanim adresama?

Na primer, ja sam na ovom gradilištu pobrisao sve srušene zgrade i s njima adrese (ako su i bile unete, ne sećam se) a onda si ti najpre dodao adrese pa ih 3 dana kasnije označio obrisanim. Malo sam zbunjen. :woozy_face: