Ja to wiem, nie każdy ma czas i ochotę, żeby klikać dwa dodatkowe klawisze (albo i więcej) dla wstawienia głupiej kreski; na to nie narzekam, tylko na pomysł zmiany lepszej kreski na gorszą.
Zobacz publikacje dobrej jakości (drukowane albo elektroniczne), zobacz dobrej jakości tłumaczenia programów komputerowych (polskie, francuskie, jakiekolwiek). Kreski mają różny kształt, żeby przekazać konkretną informację: tu łączymy dwa słowa, tam robimy pauzę, a to jest znak odejmowania; czy czytam (widzę?), czy słucham, ma to znaczenie.
Jak było samo ASCII, to było prościej, ale pewnych informacji nie dało się czystym tekstem przekazać (dwa przecinki jako cudzysłów to kiepskie rozwiązanie). Teraz mamy większe możliwości i w wielu środowiskach się z tego korzysta. Polska klawiatura pod Linuksem jest bogato wyposażona w znaki typograficzne, nie jest to mój wymysł, może nie tylko mi się przydają.
W dawnej dyskusji ktoś proponował renderowanie właściwego rodzaju kresek na końcu przetwarzania, tzn. w danych jest kreska uniwersalna, a na gotowej mapie jest np. pauza. Wiele przypadków można tak załatwić, do sformalizowanego kodu typu opening_hours jest to wręcz idealne, ale typografia nie jest trywialna, IMO nie każdą sytuację da się obsłużyć automatycznie.
Niestety, ale nie miałem czasu na przejście się tą drogą, więc nie mam śladu GPS.
Tak, wiem, że nie można używać danych z Google. Na Bing z tego co patrzyłem, to niema.
Jest zaznaczone na stronie (to chyba strona urzędowa), więc chyba można użyć. https://gluszyca.e-mapa.net/ - działka 187/13.
Ja mam tylko zmapowany wjazd bliżej ulicy Wiejskiej. Mogę dorzucić ścieżkę łączącą tą drogę wewnętrzną (taki znak stał przy wjeździe od strony ulicy Spółdzielców). Ta droga jest nową drogą z oświetleniem. Wydaje mi się, że jest też chodnik, ale głowy nie dam.
W ostateczności, mogę dodać tylko ten fragment, który mam na śladzie. Tylko dajcie znać, co wpisać jako tagi. Nie znam się na tagowaniu dróg, a nie chce wchodzić w kolejne wojenki jak należy tagować drogi.
Dodałem to co miałem zapisane w telefonie. Reszta należy do lokalsów, albo jak ktoś znajdzie jakąś aktualną ortotomapę.
Co zrobiłem:
Dodałem fragment drogi asfaltowej
Dodałem wydeptaną ścieżkę łączącą ulicę Wiejską i tą nowo wybudowaną drogę.
Usunąłem fragment starej ścieżki która szła równolegle do nowo wybudowanej drogi asfaltowe. Nie przypominam sobie, żeby tam jakaś ścieżka jeszcze była. Podejrzewam, że ruch przeniósł się na tą drogę asfaltową
Kolejna prośba o poprawę terenu.
Tym razem chodzi o teren przy stacji kolejowej Zagórze Śląskie. Teren ten znacząco się zmienił i sam budynek dworca także został wyremontowany.
Dodałem uwagę i dodałem to co miałem w telefonie. Reszta należy do lokalsów, chyba że znalazłaby się jakaś aktualna orto. Niestety, ale wszystkie podkłady w JOSM zawierają stare dane.
Bejta się o poprawę obrysu Kościoła i Groty w Porąbce Uszewskiej
Wyskakują mi tam monity o relacje a nie chcę popsuć by budynki były ładne.
Poklikałem przy grocie to przy kościele już nie fafluniło więc dałem odwrót [Ctrl+Z]
Nieaktualne. Poradziłem sobie. Później podrzucę do sprawdzenia bo to granice i szkoda czyjejś pracy. Grota piękna nie będzie bo podkład mdły.
P.S. Wstrzeliłem się z zagadnieniem bo jutro tam będę na pogrzebie (nie będzie czasu na “zwiedzanie”).
Te czerwone obrysy z podkładu budynków są tu skopane. Użyłem BDOT10K i jest lepszy ale nie pokazuje groty. I tak cud, że akurat działają bo przeważnie mi działają jak chcą. Te podkłady topograficzne to jeżeli możesz podrzuć … i akurat działa. Nawet go wcześniej nie odpalałem bo od dawna mi nie działał. Chyba się nawrócę.
Podkład topograficzny złośliwie kościoła ani groty nie pokazuje ale są inne rzeczy. W każdym razie nie jest źle. Było gorzej.
Role “inner” i “outer”: nie wiedzieć czemu, ale walidator JOSM nie jest świadomy dodatkowych ról w relacjach parafii. Symulowałem na innej; to samo. Można spokojnie odrzucić.
Niezamknięty multipolygon, granica zawiera obiekt niebędący linią: tutaj relacja dekanatu jest trochę skopana. Na pewno trzeba dorzucić linie granicy, a relację parafii oznaczyć jako “subarea”.
A tak poza tym: czy oby na pewno grota i kościół to obiekty eksterytorialne? Jeżeli nie, to należy przypisać im rolę “place_of_worship”.
Chwilę później coś ruszyłem jeszcze na mapie (może pobrałem mały fragment) i dosypało trochę ostrzeżeń.
Przy obrysie cmentarza to może bramy sieją ferment?
Relacji parafii już nie będę zgłębiał na moim etapie by nie dołożyć błędów. Wyślę później tak jak było plus moje zmiany. Parę ostrzeżeń może ogarnę bo są wręcz rażące.
One są powiązane. Jeszcze strony parafii nie odwiedziłem. Coś pamiętam, że jest tam jeszcze dom rekolekcyjny (bardziej zajazd, kuchnia). W każdym razie nie wiem czym się kierować w określeniu obszaru place_of_worship
Na podkładzie widać od drogi do samej groty jest też taki plac, ogród z czym go zjeść. W Wikimedia Commons też zdjęcia hurtowo przypisane do kościoła. Może kiedyś zrobię osobną kategorię dla groty bo obszar groty ma parę kapliczek (dwie na sztukę dodałem bo będę kiedyś grzebał w zdjęciach czy nawet wiki data).
Chciałem poprawić obrys to się władowałem. Pole do popisu dla mikromaingu jest.
Co do budynku Groty i jego obrysu - nie wiem nie byłem ale przeglądałem zdjęcia tego miejsca w necie i zastanawiam się czy przypadkiem - budynek na Geoportalu (jego obrys) jest dobry reszta tego co dorysowałeś po jego bokach to wygląda mi jakby na gruby kamienny mur;
Podkład budynków jest tu skopany. Na kościele częściowo spuchnięty a na grocie te rogi kamiennego muru przerośnięte. Nawet na sąsiednich prostszych obrysach budynków przy użyciu wtyczki budynki i Ctrl+Shift+1 finalny obrys nie jest zgodny z czerwoną obwódką. Częsty błąd warstwy budynki (wtyczki lub obrysu) w różnych innych miejscach to brak zmiany obrysu. Czasami tylko pobierze tagi.
Poniżej różnica pomiędzy “skopanym” obrysem budynków a działającym mi akurat w tym miejscu BDOT10K
W przypadku groty obrys jest tylko z warstwy budynki i pozornie wygląda normalnie. Jednak po użyciu Ctrl+Shift+1 wychodzi groteska. Z braku czasu (cierpliwości też bo czasem “już muszę” wysłać) i mdłego orto nie rzeźbiłem tylko trochę przesunąłem.
Nie wiem czy widziałeś to zdjęcie
i te Sanktuarium NMP w Porąbce Uszewskiej - Gmina Dębno
Ciężko powiedzieć czy to mur, ściana czy jest za tym jakieś pomieszczenie ale jeżeli obrys nie kłamie (choć po użyciu wtyczki już jest przekłamanie) to na pewno brak pomieszczenia.
(teraz się doszukałem na WC kategorii dla groty.
Na podstawie różnych zdjęć i może to co zobaczę jutro przy okazji pogrzebu uda mi się dla wielu zdjęć z kapliczkami dodać koordynaty. Bo namierzyć grotę czy kościół to nie problem i można nawet w przybliżeniu dodać lokalizację kamery.
Ogólnie zacząłem od szukania Porąbka Uszewska
potem poszło Kościół i odnalazła się grota
Reszty zdjęć już nie pamiętam a choćby fotopolska dopiero do sprawdzenia. O YT zapomniałem.
Szkoda, że relacja coś zwichrowana i przekracza mój czas oraz wiedzę.
Roboczo cmentarz 280 przeniesiony. “Okolica” Sanktuarium deko podszpachlowana. Mam nadzieję, że zrobiłem więcej niż popsułem. Z relacjami parafii dekanatu Porąbka Uszewska coś nie tak ale niestety to nie dla mnie.
Mógłby ktoś to poprawić? Ja się ulic nie tykam, bo za dużo hałasu jak ktoś próbuje modyfikować drogi. Chodzi o fragment ulic Piłsudskiego i Małachowskiego. W którym miejscu się to dokładnie łączy. W jedną stronę jest Małachowskiego, a w drugą Piłsudskiego.
Chodzi oczywiście o Wrocław.
Czy jakaś mądra głowa potrafi z planów budowy pomnika zaimportować do mapy kilka elementów otoczenia, infrastruktury?
Chodzi o plany budowy pomnika rzeź wołyńska w Domostawie na Podkarpaciu