Prośby o zmapowanie/poprawę

Odsłonięcie 14.07 - jeszcze chyba za wcześnie żeby dodawać wszystko

Czy może mi ktoś pomóc i sprawdzić, czy udało mi się cofnąć zestaw zmian użytkownika i przywrócić usunięty obiekt? Chodzi konkretnie o toaletę publiczną - Changeset: 153678631 | OpenStreetMap

Za pomocą JOSM wycofałem (a przynajmniej tak mi się wydaje) ten zestaw zmian użytkownika przem, JOSM mi zasysa z obszaru, na którym znajduje się to POI ten obiekt i wyświetla go na podkładzie do edycji, ale na mapie OSM nie ma go.

Jestem niecierpliwy i obiekt się pojawi, czy też nie udało mi się wycofać zmian i tylko u mnie w edytorze JOSM go widać?

Nie udało Ci się wycofać zmiany. Ostatnia Twoja edycja jest z przedwczoraj, a usunięta toaleta jest dalej usunięta. Wygląda na to, że revert ten siedzi tylko u Ciebie w JOSM.

No cóż, trochę było skonfundowania, bo dopiero gdy chciałem zamknąć JOSM-a to zapytał mnie grzecznie, czy zatwierdzić operację wycofania zestawu zmian. Zestaw zmian właśnie wycofałem - Changeset: 153705769 | OpenStreetMap

1 Like

Bank Pekao (1808764454) — kicz w description:

Od niemal wieku wyznaczamy standardy na rynku. Jesteśmy odpowiedzialnym partnerem w codziennym życiu milionów Polaków. Pomagamy spełniać marzenia i realizować pasje.

Akcja chyba trwa, nie dotykam, byłbym za wycofaniem. Użytkownik już miał blokady.

2 Likes

Popieram usunięcie takiego description.
Napisałem w [GetPin] Automatyczną edycję PKO - #17 by starsep i tam proponuję przenieść dyskusję na temat GetPin/Pekao

3 Likes

Witam, proszę o przyjrzenie się kwestii dodatkowego oznaczania na obszarach peronów kolejowych dodatkowych ścieżek dla pieszych. Czy taka praktyka jest poprawna? Tu dla przykładu Warszawa Zachodnia: OpenStreetMap
Na logikę perony służą do ruchu pieszego, więc nie widzę sensu takiego podwójnego wyróżniania, ale wolę się upewnić. W praktyce jak sprawdziłem w miastach wojewódzkich występuje pełna dowolność.

1 Like

Jak dla mnie jest to OK ale powinno być jedno highway=footway przez centrum peronu

Podobnie jak OK dla mnie jest linia highway=pedestrian przez plac

3 Likes

Według mnie jedno dojście do peronu powinno kończyć się na jego brzegu, jeżeli jest ich kilka to powinny być połączone, schody i windy również. Dla routingu pieszego.

Jako autor tychże ścieżek mogę to uargumentować następująco - router nie ogarnia prowadzenia przez środek obszarów (prowadzi po krawędzi). W tym przypadku (i innych np. Łapy, Olsztyn Gł. czy Białystok) rysowanie jednej ścieżki byłoby bez sensu, gdyż na środku peronów znajdują się zejścia/schody, windy i filary podpór dachu. Ścieżki dodatkowo są rozrysowane pod ścieżki dotykowe

3 Likes

Nawiązanie do placu moim zdaniem nie jest trafione, bo jest on zarówno miejscem przechodnim jak i początkiem/celem wędrówki pieszej. Peron jest miejscem w którym pieszy wyłącznie zaczyna/przestaje być pieszym z oczywistych względów, więc czy potrzebnym jest wyróżnianie dojścia do np ławek, wiat, śmietników osobną ścieżką jak tutaj:

Idąc tym tropem możnaby stworzyć nieskończoną ilość ścieżek w miejscach gdzie dostęp mają piesi, wtedy mapa byłaby czarnymi plamami na takich obszarach.

Skłaniałbym się w tej sytuacji ku rozwiązaniu jakie ma miejsce w Gdańsku, czyli od schodów/wind kąt prosty i dojście do krawędzi peronu (w domyśle pociągu)

W przypadku tamtej ścieżki to jest półotwarta poczekalnia pod wiatą (odgraniczona stalowo-szklanymi ścianami) - ale peron ma większy priorytet i przykrywa oznaczone ścianki (PKP PLK, Ipi-1 § 22). I nie przesadzałbym z tą nieskończoną liczbą ścieżek - nie jest rozrysowane tam każda możliwa geometria przejścia (np. pomiędzy każdym słupem, na ukos itp.), akurat trzymałem się jakiegoś rozsądku i estetyki.

Patrząc na inne kraje, to też jest z tym różnie. We Francji (np. Node: ‪Paris Gare du Nord‬ (‪3090733718‬) | OpenStreetMap) też rysują ścieżki w obrębie peronów, w Niemczech do krawędzi (np. Node: ‪Berlin Hauptbahnhof‬ (‪3856100103‬) | OpenStreetMap), a w Czechach i tak (np. Node: ‪Praha Masarykovo nádraží‬ (‪5594938667‬) | OpenStreetMap), i tak (np. Node: ‪Praha hlavní nádraží‬ (‪3134751791‬) | OpenStreetMap). Zatem nie ma jednego, właściwego stylu.

Osobiście wolę ten francuski, bo intuicyjnie, “nie chodzę na granicy peronu”, tak jak nie idę na krawężniku chodnika przy jezdni, ale to tylko moja opinia. A peron ma więcej funkcji niż przeistaczanie się w pieszego xd

3 Likes

Ależ nie tylko. Są perony przez które może być przejście tranzytowe lub ktoś może iść do obiektu na peronie.

3 Likes

Czy dodawanie do każdego odcinka budującego relację nazwy deskrypcyjnej nie powinno być raczej umieszczone w description?

Moim zdaniem, to name=* powinno być “Parafia” jakaś tam lub “Dekanat” jakiś tam. Nazwy w tych granicach dałbym do opisu lub w zasadzie usunął, jeśli tag mówi sam za siebie tj. jest granicą w samym sobie

1 Like

Mam (i chyba nie tylko ja) problem z nawigacją samochodową OSRM która nie pozwala wytyczyć drogi w ulicę Podgórną w Szczecinie. Cos gdzieś albo ja skopałem ale nie potrafię znaleźć przyczyny tego
Normalna nawi w moim przypadku MagicEartNavigation nie ma z tym problemu - na openstreetmap. org OpenStreetMap OSRM ani Valhala nie pozwalają wjechać w ten rejon i dojechać do ulicy Nowa/Dworcowa Nabrzeże Wieleckie :thinking:

a którędy się tam powinno dać wjechać?

1 Like

Ul. Wyszyńskiego w Herberta - jednokierunkowa do Podgórnej

A wyjazd jak pokazuje OSM ale też tylko Valhala:

Nie wiem co tu się stało z routere

Wygląda na to, że tylko OSRM ma problem na tej drodze, inne routingi działają prawidłowo. Przeglądałem dane historyczne i nie znalazłem niczego podejrzanego ale może ktoś inny ma lepsze umiejętności.

Na stronie OSRM jest taki sam kłopot w tym miejscu:
https://map.project-osrm.org/?z=18&center=53.424496%2C14.553232&loc=53.424673%2C14.551896&loc=53.423810%2C14.552958&hl=en&alt=0&srv=0

Ich debugger też nie pokazuje tutaj niczego niezwykłego:
https://map.project-osrm.org/debug/car.html#18/53.42410/14.55324

Zatem sprawa-zagadka :slight_smile: Ktoś inny ma jakiś pomysł dlaczego OSRM nie pozwala skręcić w prawo w Herberta?

2 Likes