Nesuglasice oko Venkovog kartiranja, ucrtavanja biljnih pokrova, DOF vs TK25, nepravilne geometrije građevina, prorezi oko cesta

Pozdrav,

meni omiljeni mapper Venko se nakon par godina neaktivnosti vratio i nastavio po starom. Trenutno “uredjuje” koristenje povrsina u Karlovackoj zupaniji na nacin da podatke koji su kartirani sa 2-3 godine starog DOF-a zamjenjuje sa podacim s 25 godina starog TK25. Na moje poruke i komentare na changesetove ne odgovara.
Da se razumijemo, podatke koje mijenja sam ja uredjivao prije par godina (ispravljajuci prvi set njegovih promjena) i znate da ne fusam prilikom kartiranja tako da me ove promjene bole vise nego inace.
Kako stati na kraj ovoj stetocini?
Slao sam vec prijavu za vandalizam, ali dok se nesto dogodi brijem da ce biti toliko toga za ispraviti da boli glava.

Trenutno pratim njegove changesetove i odmah ispravljam promjene da shvati uzaludnost svog nauma.

1 Like

Bok Vedran!
Venko se nije nikad javio na poruke, jel? Je li moguće da uopće ne zna da nekome smetaju njegove izmjene?

Ovo je zadnja dvosmjerna komunikacija koju sam imao s njim. Nakon toga sam poslao desetak poruka u kojima sam tražio objašnjenje za promjene ili ukazivao na greške na koje radi, ali nikakav odgovor nisam dobio.

1 Like

Inače, vrhunac mi je kada obriše ili modificira multipoligon pa se ni ne potrudi provjeriti da li je zatvoren. U međuvremenu sam ovu grešku ispravio pa će se kroz dan-dva kreirati novi tile-ovi

1 Like

I recimo ovaj primjer, gdje je obrisao staro mapiranje i nanovo mapirao šumu koristeći TK25 pa sam ja ispravljao to i on se još ubacivao. Mislim, natežemo se ko dva konja.

Nemam tj. ne znam doći do povijesnog stanja, ali se na OpenTopoMapu, koji kasni cca mjesec dana za OSM-om vidi kako je prije linija šume bolje pratila stanje na DOF-u. Frajer doslovno dobar podatak unakazi s lošijim.

1 Like

Zvuči kao da ima neki svoj projekt kojeg je odlučio sprovesti kako god. Kažeš da si slao prijavu za vandalizam, gdje si to slao? Nemam iskustva sa time.

Kada odeš na profil usera imaš opciju “Report user” i onda opciju reportanja vandalizma.

 • zgrade

  Možda bi Venku netko treba ukazati na JOSM building_tools plugin. Popravljanje geometrije postojeće zgrade je daleko sporije i kompliciranije nego brisanje zgrade (Del) i nanovo crtanje sa ispravnom geometrijom koristeći building_tools (B).

  Meni se se takvo namjerno neprecizno mapiranje radi “brzine” nimalo ne sviđa! "bolje loše nego nikako" logika bi eventualno mogla proći isključivo na prostorima koji su potpuno prazni, i onda jako nategnuto. Ali pogotovo ako je već bilo tko ucrtavao zgrade tamo, to je sigurno radio bolje od Venka (jer je realno nemoguće to napraviti lošije!), pa bi se Venko svakako trebao barem tih područja okaniti za svoje copy/paste random kvadratića.

  Ili neka tamo drži u već kartiranim područjima razuman standard kakav imaju i ostali (novi DOF i ispravne geometrije) ili neka ne ucrtava na tim područjima ništa.

  Srećom za korisnike JOSM-a, situacija ima workaround. Kada dođete na takvo područje gdje su pobacane zgrade bez ikakvog reda, zna se tko je krivac, pa ctrl+f, user:Venko and building=*, Del i onda mapirate kao da Venkovih građevina nikad nije niti bilo.

 • poligoni
  Puno je veći problem ovo spomenuto trganje poligona i precrtavanje po prastarim TK25, trgajući nova ispravna stanja, nepoznavanja i oštećivanje multipoligona itd. To spada pod čisti vandalizam, pogotovo ako @Vedran_V kaže da ga je već upozoravao na to.

Ja sam ga probao sad pozvati u ovu diskusiju da se probamo dogovoriti gdje je takvo neprecizno mapiranje možda i prihvatljivo, a gdje definitivno uništavanje novih i kvalitetnijih podataka sa starijima i nepreciznijima nikako nije. (bilo bi dobro da ga još tko pozove sa Send message).

1 Like

Jesi li mu možda probao to napisati i objasniti o čemu se radi? Možda niti ne zna što su multipoligoni. Čak i ako ignorira te pokušaje upozorenja na probleme, opet je korisno i trebali bi imati zapisano, da u slučaju nepostizanja dogovora možemo poslati linkove na discussion changesetima u obrazloženju žalbe na usera.

Makar se ja svakako nadam da se stvari mogu objasniti i dogovoriti.

Ja sam isto stava da je bolje bez podataka nego imati “približne podatke tek toliko” jer u konačnici, OSM se koristi u svakodnevnom životu. Približan podatak će nekog odvesti na krivi put i gdje smo onda?

Svakodnevno ga bombardiram porukama, već sam mu spomenuo da bi u slučaju ponavljanja potresa njegovo kartiranje bilo smetnja na terenu.

Ovo je samo primjer kartiranja zgrada u Otočcu, nije čak niti na razini generalizacije TK25 već se radi o nekoj “Venko generalizaciji”

OSM private messages, ili changeset discussion ? Ovo drugo je preferiranije, jer točno znamo o kojim izmjenama se radi, a mogu se i drugi uključiti. (slobodobno pošalji linkove na njih ovdje!)

Također, nevezano uz bilo koga posebno ali gledajući povijest priče) molio bih sve da budemo pristojni (“civil”) u diskusiji i komentarima, bez obzira koliko nam neke akcije nekih mapera išle na živce - zadržimo se na činjenicama i pokušajmo se dogovoriti što se može poboljšati a da svi budu zadovoljni. (jer u trenu kada se “krene džonom” jer se netko iznervirao, šansa sa obostrani prihvatljiv rezultat značajno pada).

1 Like

Vezane rasprave uz Venka:

2 Likes

Jedna od predloženih ideja koja mislim da bi se poklapala sa Venkovom idejom “mislim da su kockice koje donekle precizno ocrtavaju izgrađenu masu naselja daleko bolja situacija od ničeg” je da mu se predloži da umjesto poligona potpuno krive geometrije koristi zapravo točke (nodes) sa building=yes - time bi broj kuća i njihove lokacije bili precizna na mjestima koja bi inače zjapila prazna, ne bi usporavala ucrtavanje, a ne bi niti stvarala problem maperima za popravljanje (building_tools će automatski mergati building node koji je unutar njega!).

Ili naravno idealno bi bilo da umjesto 1000 nepreciznih zgrada ucrta samo 200 ali preciznih. Nisam radio detaljniju analizu (ima li tko vremena za provjeriti) ali brza provjeru u zadnje vrijeme pokazuje da su zgrade lijepo ucrtane sada, npr.:

Ali neki su čudni, kao da te zgrade sada copy/pastea odnekuda, npr. preklapajuće pomaknute zgrade:

Tako da se nadam da barem što se tiče building=* poligona se Venko uozbiljio (da kucnem u drvo!). Strgani multipoligoni su i dalje svakako problem, ali to je nešto što se svakome moglo dogoditi (pogotovo ako ne zna što su multipoligoni).

Ima li netko informacija da je u zadnjih 6 mjeseci bilo još nekih aktualnih problema s Venkom? Može changesetovi ako imate?

Pričaš gluposti. Di ti na DOFu vidiš podatke o vrsti zelenila, ono bjelogrica, crnogorica, miješano?
A ja sam ispravljao set tvojih loše promišljenih importa podataka iz globalnih automatski generiranih vektora. Je li majjstore koja je ono rezolucija landsata. Sve što si izbrisao su bili unosi podatka o vrsti zelenila i prosjecanje površina javne infrastrukture koje su pripojene šumskim. Po kojoj su logici kategorizirana cesta i željeznica šumske površine.

Venko, kao prvo, hvala na dolasku i dobrodošao!

Također bih ti želio zahvaliti što si izgleda počeo building=yes mapirati sa ispravnom geometrijom u zadnje vrijeme, to je svakako vrijedan trud i pohvalno (za razliku od neispravnih geometrija nastalih sa copy/paste u starim editima koji su nam svima zadavali probleme)!

Kao što sam ranije napomenuo, molio bih da svi smirimo strasti i popričamo bez napadanja i omalovažavanja bilo čijeg truda s bilo čije strane. Volio bih da se usaglasimo kako dalje - navođenje što se smatra da su prednosti jednog pristupa a što mane je svakako dobrodošlo (ali bez “pljuvanja” jedni po drugima), pa da nađemo rješenje koje svima odgovara, a da “ne gazimo jedni drugima po prstima”, jer to nikome ne koristi.

1 Like

Ružno ucrtane zgrade su bilješka dok radim nešto drugo, da tu nešto treba doraditi kuće same i , a to može napraviti i bilo koji početnik, ili ću ja kad na njih naletim, a i vidi se da fali landuse=residential. Uz brzo ih može popravit bilo ko koga zasmetaju, pa i početnik koji prvi put nešto mapira, šta se nekako nadam da će se ponekad desiti. Zamisli da za potrebe adresnog modela lijepo kopiram točke tagirane sa building=house.

Ono šta ti vidiš na DOF kao rub šume je u stvarnosti makija ili pravilni drvoredi koji zaslužuju zasebnu povšinu. Po tebi je voćnjak uz šumu šuma. Odi na tečaj kartografije ili barem pročitaj neku skriptu

Zamišljam, i ne vidim iskreno problema sa tom idejom; što točno misliš da bi bio problem da kuću označiš kao node sa addr:housenumber=* i building=* ? Znalo bi se da je kuća tamo, i da joj je adresa ta. A svima nama ostalima bi bilo puno lakše, nego kada je kuća ucrtana kao poligon krive veličine i krive orijentacije na približnoj lokaciji?

Umjesto building=* poligona ucrtanog sa krivom veličinom, krivom orijentacijom, na približnoj lokaciji (koje nam iskreno svima ostalima smeta, ako pogledaš povezne prepiske ranije).
Meni bi recimo puno više odgovarala bilo koja od slijedećih alternativa (poredanih od boljih prema lošijima):

 • (najbolje) ucrtati zgrade kao poligone ispravne veličine, orijentacije i pozicije (kao što sam nedavno pohvalio da si izgleda počeo raditi u zadnje vrijeme)
 • ucrtati samo landuse=residential, bez building=* poligona unutra
 • ucrtati zgrade kao točke building=yes na približnim lokacijama (što se puno lakše ispravlja, v. building_tools pojašnjenje)
 • ne ucrtati ništa
 • ostaviti OSM Note “ovdje nedostaju zgrade, treba ih ucrtati” (kasnije svoje notes možeš pregledati ovdje, kao i lagano pratiti koji su riješeni a koji ne)

Da li bi tebi bilo prihvatljivo neko od tih rješenje, ili ako ne, možeš li detaljnije obrazložiti zašto neko od njih ne odgovara?

Nisu pobacane bez ikakvog reda. Bačene su na kuće. Po meni bolje nego točka koja će se onda prikazivat kao ikona. Izbrisati ih kome smetaju je sekunda. Nemam ništa protiv. Ja sam ih počeo radit, usput, nakon šta sam nekoliko puta naletio na nečije tuđe i vrlo brzo ih doradio. Venkov vandalizam rolf