Zgłaszanie i prośby o sprawdzenie kont, edycji użytkowników

ale to nie znaczy że jest tam legalne przejście, może być nielegalne (co zmapować można, ale odpowiednio)

przy okazji, z kiedy te dane? Możliwe że sprzed roku/dwóch? Jak rozumiem jeśli skasowano legalne przejście to niedawno

2 Likes

dasz zdjęcie?

Wrzucałem wyżej: geoportal.gov.pl

tak, ale Yog Sot twierdził że na jakimś wyraźnie widać stąd moja prośba do Yog_Sota

heatmapa nie jest sprzed dwóch lat.
Przejście jest, a jakie to juz zależy od definicji.
@Anas_masuris zwykle kasuje zamiast poprawiać i taki był jego zarzut do mnie, że odkasowałem.
Przepraszam mam trochę na głowie i kiedyś jak będę miał tematy w tej okolicy, pojadę sobie i sprawdzę postępy remontów.
Może skasuję tor jak go aktualnie nie ma? Taki żarcik.,

wrzucisz to orto 2024 na którym to widać?

To tak na serio?
Wydaje mi się że wszyscy mówiąc “przejście” mają na myśli to co opisano tutaj:

https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Tag:railway%3Dcrossing

a rzeczy typu

nie dodajemy jako railway=crossing a (jeśli już) to jako crossing=no w punkcie przecięcia z torami i access=no na linii

ta ścieżka została skasowana Way: 460424382 | OpenStreetMap przez @Anas_masuris
Ja ją przywróciłem podobnie jak sąsiednie

railway=crossing tag spokojnie mozna skasowac jak kogoś w oczy koli, a tablica faktycznie jest, ale taka:

:slight_smile:

Bieżąca ortofotomapa Poznania jest z 2022 roku xd (Consumer Portal). I jest to jeszcze o tyle ciekawe, że przy samych torach (bardzo blisko) nie stosuje się znaku A-10, tylko krzyże św. Andrzeja - A-10 umiejscawia się wcześniej. Na przejeździe obok tak właśnie jest, nie mamy dowodu na to, że w tym miejscu także tak jest

skoro nie masz dowodu, to po co ruszasz? ;]

przepraszam, to jest troche dziecinada, że Anas mnie zgłasza i ja cos musze odowadniać, a to on wtopił.

Anas mapuje z projektów, ja głównie mapuje obiekty, które odwiedzam.
Udownodniłem równiez, że ludzie tam się przemieszczają również dziś.
Jest wiele przykładów przejść z których ludzie przestają korzystać…
https://overpass-api.de/achavi/?changeset=97547952

Jednakże widzę, że pomimo skarpy na 2 metry jednak pieszych to nie powstrzymuje :wink:

Natomiast ja wole rower, więc osobiście nie mam potrzeby wyznaczania tu przejścia

Hej, ostatnio widzę, że użytkownik flierfy | OpenStreetMap bez podania źródeł (nawet stron na wiki) zmienia oznaczenia torów, argumentując to, że “są po prostu źle otagowane”: Changeset: 165593728 | OpenStreetMap. Do teraz nie otrzymałem odpowiedzi, jakie to źródła, ale za to zaczął korygować po swojemu inne stacje: Changeset: 165679752 | OpenStreetMap (Kutno), Changeset: 165650780 | OpenStreetMap (Oleśnica - tam ostatnio dodawałem semafory i inne wraz z projektowanym stanem)

Nie po to jeżdżę z notatnikiem i aparatem, żeby cała moja praca była zmieniana od tak.

Stronki:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:OpenRailwayMap/Tagging_in_Poland
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:usage
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:service

Na początek bym się dopytał. Jak nie wyjaśni czemu tak zmienia to do DWG można się zgłosić.

Ale np. dodanie service=yard w Way History: ‪921‬ (‪1193301878‬) | OpenStreetMap wygląda mi na poprawne (ale jak nie odpowiada i inna cześć edycji była wadliwa to można wycofać)

1 Like

We are discussing your proposal in the DWG

Rozważają moją propozycję wprowadzenia lokalnych Strażników Teksasu dla każdego kraju.
Dla nie będących w temacie lub tych co zapomnieli. Chodzi o to by w każdym kraju była grupa ludzi komunikatywnych z uprawnieniami do przynajmniej chwilowej blokady kont użytkowników którzy są typowymi wandalami lub nieświadomie coś psują i nie ma z nimi kontaktu.

Ma to na celu powstrzymanie takich zdarzeń na jak najwcześniejszym etapie by było mniej do wycofywania, poprawiania oraz nerwów a normalni edytujący i odbiorcy danych OSM nie byli “karani” skutkami felernych edycji.

Mieliśmy przypadki gdzie na naszych oczach wlatywały felerne zmiany jedna za drugą i jedynie można było ledwo nadążyć z wycofywaniem z takich zmian a w tym czasie wlatywały kolejne.

Pytanie czy coś z tego będzie.

4 Likes

A mogło by się wydawać, że wszelkie zgłoszenia idą gdzieś lokalnie. Przecież od dawna np. na forach są moderatorzy, którzy pilnują danych sekcji, to na takim projekcie jak OSM nie ma czegoś takiego? Dla kogoś młodego stażem tutaj jak ja, czytając o prośbach o próby kontaktu z delikwentem a potem pisanie zgłoszenia do organu zwanego “DWG” to się za głowę łapię. Przed chwilą trafiłem na dziwnego usera, którego opiszę w dalszej części posta, i nie wiedziałem, że wspomniani w formularzu zgłoszenia “moderatorzy” to nie są wcale polacy. Nie lubię sytuacji, gdy pole jest po prostu przetłumaczone, a nie ma dopiski, że idąc dalej w workflow odbiorca może być obcojęzyczny, więc ten może nie rozumieć w pełni kontekstu, gdyż będzie tłumaczył automatycznie odbierane i nadawane dalej wiadomości.

Ww. intrygujący mnie użytkownik to Garush - Changesets by Garush | OpenStreetMap Ostatnią zmianę dokonał w zeszłe lato, ale…
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że przez 10 lat ktoś bez dłuższego bana mógł wykonać prawie 700 zmian o tym samym brzmiącym opisie “Pracownia Geodezyjna Graf.s.c.”. Zdaję sobie sprawę, że firmy też wykonują zmiany w głównej bazie OSM (a nie tylko wykorzystują do swoich systemów), ale to jest spółka, o której informacje w necie są szczątkowe, bo najpewniej nie jest jakaś ogromna. Można się zapytać - “Ale co cię to, może sobie robił pomiary niekomercyjnie i wstawia dla potomnych” - no wątpię, jeśli zmiany wszystkie robi przez iD, a źródło danych jest podane tylko domyślne, czyli “Geoportal 2: Orthophotomap (latest aerial imagery) (WMTS)”. Jakieś to wszystko takie nic nie mówiące.
Napisałem do użytkownika, ale postanowiłem przy okazji tutaj też na to zwrócić uwagę, bo o ile jestem w stanie zrozumieć jakieś sforceowane nazwy opisów (mówię o tym co ja widzę po zmianach użytkownika nikt–), tak to to jest totalnie niepoważne, jeśli ktoś robi jakąś zmianę w Norwegii przez iD i jedyne czym to opisuje po polska nazwa firmy - Changeset: 81863318 | OpenStreetMap

Jako pierwszy krok napisałem w Changeset: 154443312 | OpenStreetMap

1 Like