Zgłaszanie i prośby o sprawdzenie kont, edycji użytkowników

Ja napisałem konkretnie jakie mam wątpliwości do interpretacji tego co w linku. Skoro twoja odpowiedź w gruncie rzeczy sprowadza się do “mam to gdzieś”. Poczekam, może ktoś inny się zniży do mojego poziomu i mi w temacie odpisze.

A las, o ile dobrze zidentyfikowałem problem, poprawiłem. Jeśli uważasz, że nie trafiłem, to wycofuj w cholerę.

To twoja interpretacja.

Na życzliwości się już wielokrotnie przejechałem a to skutek uboczny wciąż odnawiany. Gdy ochłonę to macham ręką i idę dalej.

Gość twierdzi, że poprawił. Nie wnikam bo idę ochłonąć.

Zasadniczo, skoro część zmian jest robiona na podstawie ortofotomapy, to wrzucenie w opisie że zmiana jest robiona na podstawie zdjęć z kamery jest wprowadzaniem w błąd. Na pewno nie jesteś w stanie wrzucić obszaru lasu tylko na podstawie rejestratora samochodowego.
Ogólnie trochę się zgadzam z zastrzeżeniami. Każdy opis wygląda identycznie, a to jednak błąd. Opisywanie dużych zmian jest nieco problematyczne, ale już samo “Poprawa dróg i obszarów” byłoby lepsze od ogólnego “mapowania”.

Ale też nie będę ukrywał że agresywne posty i komentarze Grzegorza czynią więcej złego nic nieco zbyt ogólny opis zmian. Jak chcesz ludzi zniechęcić i zirytować to jest to świetny sposób, ale chyba nie o to chodzi.

Edycje @Marek_P, na które czasami trafiam i przeglądam zwykle oceniam jako bardzo dobre. Są one zwykle nieduże i wielotematyczne, więc opis zmian zajął by mu więcej czasu niż sama edycja. Duży atut jest taki, że jego edycje opierają się na wizji lokalnej, więc nie jest to chairmapping.

Może czasami coś błędnie oznaczył i @grzegorz75jan się podpalił w swoim stylu (nie ukrywam, że czasami jego słowa są moimi myślami przy niektórych mapowiczach) ale @Marek_P na taką reprymendę wg mnie nie zasłużył.

3 Likes

@Yunkers @Marek-M dziękuję za odpowiedzi. Rozwinę opis o ortofoto. W tym momencie jest ujęta w źródłach, ale dodanie jej do opisu na pewno nie zaszkodzi. Ewidentnie źle oznaczyłem jeden duży obiekt i w ten sposób błędnie “zalesiłem” sporo obszaru. Zwrócono mi na to uwagę, dziękuję, poprawiłem. Czasem jest tak, że skomplikowanie naniesionych już danych mnie przerasta i staram się dodać swoje treści bez niszczenia pracy innych, ale bywa że coś pójdzie nie tak. Errare humanum est.
Nad opisami changesetów już się zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku, że każdorazowe ich zmieniane to będzie sztuka dla sztuki. Faktycznie trochę rozwinę opis bazowy, ale nie każcie mi go sztucznie co chwilę zmieniać, wszak cały czas robię praktycznie to samo :wink:

Cel osiągnięty. Ofiar brak. Nikt nie hospitalizowany powyżej siedmiu dni.

Dwie opinie mi się podobały. Jedna nie w całości ale znam ją już z okazji innych moich występów no i nie była jednostronna.
Dla mnie do przełknięcia bo tak naprawdę te wpisy nie są tylko dla mnie ale innych czytających którzy też różnie się zapatrują.
Myślę, że obydwie były bardzo przydatne w pozytywnym załatwieniu sprawy i przyspieszyły ją.

Podsumowanie

Po cichu liczyłem, że jednak kumaty gość i się nie przeliczyłem.

Chwilę temu miałem podobny przypadek z tym że załatwiałem go sam bez wywoływania na forum publiczne więc nikt z zewnątrz się nie odpalił szkodliwie z jednostronnym zdaniem.
Gość z automatu stanął dęba ale dałem spokój. Doszedł do siebie i robi co trzeba oraz nawraca innych choć w innych zagadnieniach niż opisy i przynajmniej nie słodzi.

Jednego trzymałem za jaja. Jednak na prośbę kogoś z … społeczności odpuściłem i to był błąd ale nadal pacjent dość negatywnie rokuje. Wystarczy poczekać.

Jak to, że “jednak kumaty gość”?? Mam podobnie krótki staż co ty, grzegorz i wiem, że do starszych doświadczeniem trzeba podchodzić z jakimś dystansem. Chociaż tu faktycznie conajmniej roczna praca Marka wygląda dziwacznie, jak każde jego pojedyncze "mapowanie na podstawie nagrania z rejestratora samochodowego " nie opisuje CO poruszyło. Achavi może i jest, ale wiadomo, że są pewne zasady dla lepszej komunikacji, oszczędzającej wymiany słów.

Korzystając z okazji, chciałbym uzyskać opinię o użytkowniku SzybkieDrogi, który robi podobnie, ale gorzej. Zauważywszy wczoraj, że pojawiła się dziwna odnoga constrution drogi przy budowanym osiedlu Nowa Praga, które raz zmapowałem m.in
na podstawie zdjęć inwestora, ale znazłem też dobrej jakości planowany plan osiedla, które nie wskazywało na taką odnogę, spojrzałem w changeset i się lekko przestraszyłem robotą chłopa. 5-letnie konto, zmiany w edytorze iD, brak źródeł (bo mapuje “aktualny stan na podstawie zdjęć satelitarnych”) i do tego ten przerażający nick (z racji na to, że poprzednie punkty nie wskazują na używanie profesjonalnych metod, by ta szybkość była też jakościowa): Changesets by SzybkieDrogi | OpenStreetMap
Brzmi to trochę ignorancko, bo co jak co, ale użytkownik o takim stażu nie mapował by w miastach swojego kraju, a co dopiero stolicy bez wizji lokalnej czy podkładów i nie wymyślałby construction. Ja potrzebowałem przynajmniej roku by pojąć jak bardzo złe jest poleganie tylko na iD.
Tu mi jeszcze nie zdążył odpisać: Changeset: 166914520 | OpenStreetMap Wiem, że mogłem się zbyt odpalić też w drugiej i trzeciej wypowiedzi. Widzę, że już próbował w niedawnej przeszłości wciskać błędne tagowania jakichś dróg czy tworzyć constuction przed rozpoczęciem robót. Ja specjalnie nie zagłębiam się w tagi dróg, choć często coś narysuję przy okazji, bo widzę że jest to odrębna kategoria do wyuczenia, a ja siebie w tym nie widzę (chociaż CPR-y segregowane zmapowane jako jedna linia jednak potrafią mnie odpalić). Do tego, jak widzę, że ktoś od 5 lat robi na poziomie początkującego, to coś mnie dotyka, że komuś się chce tak robić.

Użytkownik MichabraTV | OpenStreetMap w Morągu pousuwał sporo ścieżek, trawników i obszarów (np. obszaru kolejowego st Morąg) w przeciągu stycznia - wszystkie zestawy zmian skomentowane w ten sam sposób “Zmiany na lepsze (tak myślę)”

wycofałem trzy edycje

w wycofaniu niestety skasowałem rzeczy które dodał, nie wszystkie wadliwe były, chyba

rewerty:

http://nrenner.github.io/achavi/?changeset=167140294
http://nrenner.github.io/achavi/?changeset=167140168
http://nrenner.github.io/achavi/?changeset=167140013

część tego co rewerty skasowały warto domapować na nowo

starszych się nie da wycofać i zostały poprawione już w dużej mierze np. achavi - Augmented OSM Change Viewer  [attic] - tam straty z wycofywania już za duże by były

Do sprawdzenia edycje użytkownika: cavixsd | OpenStreetMap

Część komentarzy zestawów zmian… no cóż, mocno chomicza

2 Likes

Nadaję z telefonu. Było już coś podobnego ale jelonkowate i też kołowrotki, zamki dla jelonka. W skrócie do wycofania. Nie pamiętam czy był blokowany ale cofka była.

Może popitoliłem coś z jelonkiem ale to już było lekko 13 komentarzy. Aktywował się ponownie.

Poprzednio Marek-M robił mu kuku. Teraz trochę pozmieniał oraz dodał maszty coś tam radiowo telefoniczne. Pododawał adresy do masztów tzn. w adresie tylko nazwa miejscowości a w name ulica, numer ulicy, być może też jakiś może realny nr obiektu i rzeczy które powinny być w description czy note. Geograficznie węzły się zgadzają. Jego edycja. Te maszty które dodał są kompletnie błędnie otagowane. nawet nie zmałpował z tych przerabianych po poprzednikach np. po @syntex

Powrzucał takie
Przerobiony maszt tower:construction=szczytno,_ul.solidarności-wieża_cellnex/_towerlink,networks[wmz:44171:g900]

Kolejny przerobiony z communication:mobile_phone=yes zrobił communication:radio=yes

Jego dzieło od zera
name=Szczytno, ul. Solidarności - wieża Cellnex / Towerlink, NetWorks [WMZ:44171:G900]
tower:construction=szczytno,_ul.solidarności-wieża_cellnex/_towerlink,networks[wmz:44171:g900]

addr:city=Szczytno
name=Szczytno, ul. Wileńska 4 - własna wieża, NetWorks [WMZ:44900:G900]

Usunąłem to co zmienił. Obiekty których nie było na mapie a dodał to wycofałem bzdury a dodałem mniejsze tzn.
man_made=mast
tower:type=communication dla ewentualnych pasjonatów.

A są tam jakieś wieże/maszty jakiekolwiek? Może lepiej całkiem skasować?

Tak są. Niektóre jak pisałem były po poprzednikach a niektóre dodał od zera. Na Orto są wszystkie. Niektórym węzły dał na szczyt masztu to przeniosłem na podstawę. Usunąłem tylko pierdoły adresowe w tym z name itp. a te co już były od innych to przywróciłem do stanu poprzedniego.

Nie pisałem do świra. Do DWG tez nie zgłaszałem bo poprzednie wyczyny wykasowane a tu nie odwalił nic wartego aż DWG. Będzie chciał to zarobi jeszcze na to.

Jest nowy niezbyt ogarnięty użytkownik, robiący zmiany na obwodnicy Gdańska, może ktoś zerknąć i zrobić porządek.
Jest klika (przynajmniej 5) dziwnych i skomplikowanych zmian:

Z rana sobie spojrzałem z ciekawości ponownie i widzę, że z uporem maniaka coś próbuje tam robić.

Nie zgłębiałem się, tylko od razu revertnąłem. Jak dostał ostrzeżenia o upewnianiu się, że wrzuca prawidłowe informacje, to nie chodziło o unikanie podawania wiki o drogach, która jest pisana w jego lokalnym języku. Jeszcze jeden taki ignorancki numer i można chyba będzie zgłosić typa za słuchanie się nie tych ludzi, co powinien.

Zagadnienie … drogi, ścieżki technologicznej i dostęp przez teren prywatny.
Informacje w komentarzach
Niestety porozrzucane po różnych edycjach więc chronologia trochę leży ale nie ma tego dużo szczególnie gdy się skoncentruje na wpisach właściciela terenu.

Na końcu skierowałem go na forum ale może jeszcze nie miał czasu lub zrezygnował. Ten kawałek drogi szału nie robi ale daję pod uwagę.