Zgłaszanie i prośby o sprawdzenie kont, edycji użytkowników

Właśnie się zabrałem za napisanie, że po sprawie bo zauważyłem, że usunął. Dlatego warto dać znać, że się posprzątało by ktoś inny się nie fatygował na darmo.

Poprzednio był podobny przypadek i było kilka takich kont. Czyżby możliwa powtórka z rozrywki, że tych kont znów będzie kilka.

Może po studentach przyszła pora na półkolonie w ferie zimowe z OSM? Dobrze, że społeczność dość aktywnie monitoruje zmiany i edycje takich początkujących wandali da się jeszcze łatwo wycofać.

1 Like

Dostałem na PW, nie analizowałem tego mocno, zgłaszjący zgodził się bym na forum dał

I got info from other Lithuanian mappers about strange change of Poland-Lithuanian border (Changeset: 162863389 | OpenStreetMap). Reverted that one back, but you might want to check his other changes in other side of Poland.

Poza tą zmianą podrzuconą przez Tomasa obejrzałem kilka innych i… achavi pokazuje puste pudełka. Jak to zintrpretować? Zmiany tylko w relacjach?

I co tu zrobić z takim gagatkiem ? :thinking:
Przyznaje, że tagował specjalnie pod jakąś swoją aplikację i już tego robić więcej nie będzie, ale poprawiać swojego bałaganu i tak nie zamierza… :roll_eyes:

Typowe. Narobić chlewu pod swoje potrzeby i umyć rączki. Na YT też narobił dziadostwa
https://www.youtube.com/@Km2bp-OpenStreetMap/search?query=openstreetmap pisałem i ma w dupie.

Dołożyłem swój komentarz. To jest wynik cackania się OSM.

Znalazłem coś podobnego do moich poglądów i tak samo skończyły
Vandalisme, anonieme notes, onduidelijke imports en massa-edits etc. - Communities / Nederland (Netherlands) - OpenStreetMap Community Forum czyli kochajmy wszystkich.

Jak chcesz go ścigać (a nie tylko pieklić się) to zgłoś problem pod jedną z jego edycji w zestawie zmian. Najlepiej krótko i konkretnie

Jeśli nie naprawi zniszczeń - napisz do DWG że ignoruje komentarze w zestaw zmian i odmawia poprawy swoich wadliwych edycji

Zostawiam do skomentowania :slight_smile:

9 Likes

skomentowałem że nie rozumiem czego chce

dość wysokie stężenie prawniczych sformułowań ale plus za to że jeszcze nie było ewidentnego wprowadzania w błąd

Ja przepraszam, ale niezłe jaja się dzieją w tej uwadze xD

1 Like

Proszę wstać. Wysoki Sąd idzie

1 Like

Użytkownik OSM o nicku evoarch Konto założone w kwietniu 2025. Mapoować to nie mapuje, ale zamyka nierozwiązane uwagi na mapie na obszarze Warszawy.

Ostatnią zamknął dwa tygodnie temu i nie ruszył już kolejnych. Zakładając, że nie założył kolejnego konta lub się okopał na jakiś czas.

Usunąłem nieistniejący wg UTK i GUGiK przejazd kolejowy. Użytkownik Yog Sot | OpenStreetMap stwierdził, że przejazd istnieje, mimo braku kontry (tj. przedstawienia innych źródeł). Sam komentarz przeczący nie jest dowodem moim zdaniem - Changeset: 165234865 | OpenStreetMap

Czy dobrze rozumiem że ty to usuwasz bo nie ma na projekcie a Yog Sot przywraca bo go kiedyś widział?

I nikt nie zweryfikował czy on rzeczywiście jest skasowany?
Są może zdjęcia jakieś? Info że rzeczywiście skasowany został?

@Yog_Sot sprawdzałeś czy on nadal istnieje?

Usuwam bo nie ma ani w projekcie (podkład jest z 2022/2023 przynajmniej) i w wykazie przejazdów Urzędu Transportu Kolejowego. Zapytałem o zdjęcie, więc może się doczekam. Na orto z 2024 roku tego przejazdu tam nie ma, mimo robót torowych (GK-FOTO.6201.26.2024, godło: N-33-130-D-a-2-3)

od lat jest tak samo
jak są watpliwości czy ludzie korzystają, zapraszam na heatmape

@Anas_masuris natomiast często mapuje wyłącznie o planowane prace, zanim te prace faktycznie następują i nikogo sie nie pyta o zdanie cyz potwierdzenie, tylko działa metodą faktów dokonanych, tak w kwestii weryfikacji.

1 Like

na orto 2024 widac bez problemu, tylko nie umiesz patrzeć ;]
i źle tez nazywasz, ze przejazd, bo to przejscie

Wg geoportalu wygląda to następująco (geoportal.gov.pl):

To, że kiedyś był tam przejazd, to wiem. Tylko się pytam, gdzie tu jest infrastruktura charakterystyczna dla przejść - krzyż św. Andrzeja, płyty betonowe pomiędzy szynami i międzytorzu, ew. labirynt. Jeśli masz stamtąd zdjęcie, to proszę o jego wstawienie

jak by były płyty betonowe to byłby surface płyt betonowych, ale płyty sa tylko wariantem przejścia.

Zresztą ty kasujesz zwykle sporo więcej, bo ci się nie chce sprawdzać

Nawiasem mówiąc jednego toru kolejowego nie ma na zdjęciu, a zmapowałeś dwa ;]
Dorosły jesteś, myślę, że rozumiesz.

Dowód tego, że ludzie przechodza i przejeżdżaja dostałeś.