Jeżeli funkcjonuje to może do loc_name=*
albo alt_name=*
, ale pisownia nazw też jest kiepska.
Niestety obstawiam, że to fikcja
Zapytałem pod najnowszym changesetem, zobaczymy co z tego będzie.
Jeżeli funkcjonuje to może do loc_name=*
albo alt_name=*
, ale pisownia nazw też jest kiepska.
Niestety obstawiam, że to fikcja
Zapytałem pod najnowszym changesetem, zobaczymy co z tego będzie.
Brak odpowiedzi, nazwy wątpliwe - wycofałem wszystkie changesety.
Szczecin - YourLocalEditor | OpenStreetMap
osobnik nie odpowiadana wiadomości: poza tym rozpier dzielił pół dzielnicy gdzie nic się nie buduje i budować nie będzie na razie a ruch odbywa się normalnie!!! Zestaw zmian: 160457035 | OpenStreetMap
Zestaw zmian: 160455844 | OpenStreetMap
Zmienia nazwy obowiązującego przystanku najpierw Rondo Szyrockiego (dla wyś) teraz usunął obowiązująca nazwę z węzła zostawiając tylko old_name:
Węzeł: 21213 (1649540699) | OpenStreetMap
Użytkownik do zablokowania jak dla mnie
EDIT g. 16:19
Nie myślę o reperkusjach wobec autora zmian. Prośba o zerknięcie na drogę Way: 1302330256 | OpenStreetMap i jej najbliższe sąsiedztwo.
Wygląda, że od lipca są tam wrysowane dwie drogi praktycznie jedna na drugiej. Mają parę węzłów wspólnych oraz przecinają się. Przy okazji to bardziej residential czy unclasiffied. Droga faktycznie częściowo prywatna i bardzo wąska. Ruch rowerowy dozwolony. Nadziabane punktów zupełnie niepotrzebnie a do tego geometria w dalszej części nawet nie idzie po orto. Do dróg polnych się mosty znalazły. Dodanie węzła by połączyć z drogą polną zamiast przesunąć inny obok i jeszcze połączone węzły drogi z garnicą. Pytanie czy granica przesunięta.
Słaby detektyw ze mnie. Pytanie czy to powstało faktycznie w lipcu czy wcześniej. Napiszę do twórcy i gdy się coś dowiem tu lub od niego to trochę to poprawię. Robić revert czy pruć na piechotę.
Gość już poprawia.
Czy to przeniesienie przysiółka jest prawidłowe Changeset: 161325051 | OpenStreetMap opis zmiany mówi, że przeniósł na podstawie znaku.
Mapy geoportal, PRNG pokazują Siciny tam gdzie były poprzednio zaimportowane a taki widok ogólny pokazuje to tak Dębno - System Informacji Przestrzennej - e-mapa.net Na podkładzie Siciny są dwa razy. Raz większy rozmiar czcionki niżej i mniejszy napis wyżej.
Tam była jeszcze uwaga która mi umknęła Note: 1730208 | OpenStreetMap
e-mapa korzysta chyba z PRNG, w PRNG czasem umiejscowienie jest błędne.
Podejrzewam, że tutaj zmiana jest poprawna
Dodzwoniłem się do urzędu i mają sprawdzić u siebie. Dodzwoniłem się też później do Pani Sołtys i zmiana wychodzi na prawidłową. Pozostaje czekać na reakcję urzędów i korekty choćby geoportalu i ewentualnie w którym konkretnie miejscu ustawić węzeł przysiółka bo to taki specyficzny byt mapowy.
Ja sam wiele razy przesuwałem węzły przyczółków a nawet miejscowości, czasem też o więcej niż kilkadziesiąt metrów. Dane urzędowe są jakie są
Szczecin - user: StettinPommerensdorf | OpenStreetMap wątpliwe edycje + wandalizm w co niektórych szczególnie w edycji: Changeset: 160923998 | OpenStreetMap gdzie dokonał zmiany ulicy przejezdnej na w budowie (zmiany opisane jako korekta przystanków) autor zmian nie odpowiada na komentarze a także wiadomości prywatne - proszę o revert wszystkich jego zmian nie wiem co jeszcze pozmieniał w innych zmianach zatytułowanych jak ta korekta przystanków. Jedna zmianę wycofałem - dotyczącą fragmentu historycznego torowiska w Alei Wojska Polskiego gdzie railway=disused zmienił na railway=tram;
zmienił też kategorie ulic w Szczecinie - @szalona_entropia wycofał tę jego zmianę
ja tak dużej zmiany nie potrafię wycofać
Chłopak zrobił 17 edycji i więcej napsuł niż zrobił dobrego
Czy ktoś może rzucić okiem na tego użytkownika
Administrator CEO
Zamyka uwagi bez żadnej zmiany/poprawki na mapie z dziwnymi komentarzami
a ja nie wiem co w takim przypadku się powinno zrobić.
Przykłady:
https://www.openstreetmap.org/note/4580743#map=15/51.43032/21.15591&layers=N
https://www.openstreetmap.org/note/4594963#map=16/51.33687/21.13776&layers=N
Zrobione. Trollkonta mozna banować od razu permanentnie.
Ja już zgłaszałem przez formularz na stronie
W tej edycji Changeset: 162263112 | OpenStreetMap gość jest chyba niepoważny lub czegoś nie rozumiem. Pousuwał sporo obrysów budynków a na to miejsce wstawił nowe. Niby lepsze ale kompletnie olał historię, wkład poprzedników.
Jeżeli się nie mylę to tak się nie robi.
Moim zdaniem zachowanie historii nie jest bezwzględnym wymogiem i nie może być podstawą do cofnięcia edycji.
Nie jest bezwzględną ale nie widzę tu podstaw do nie zachowania historii. Robił Josmem,prawdopodobnie z wtyczką budynki. Pełen komfort nie wymagający żmudnego rozklejania. Brakło tylko czegoś w podejściu.
Skąd wcześniej wielokrotnie powtarzające się wpisy w dyskusjach o zachowywaniu czyichś obiektów, historii. Coś się zmieniło.
Jeżeli tak to ma wyglądać.
Teiron odpisał spokojnym tonie. Odpowiedziałem, że temat jest w już nieaktualny.
Dzień dobry dawno mnie tu nie było
Spiesze z dokładnymi wyjaśnieniami.
Wpierw dane techniczne:
Parę słów o mnie które jakoś można odnieść do powyższego problemu:
Teraz ad rem.
Pousuwał sporo obrysów budynków a na to miejsce wstawił nowe.
Rzeczywiście ta sytuacja miała miejsce, z mojego punktu widzenia ta edycja wyglądała następująco.
Chcąc poprawić okolicę którą odwiedzam mniej więcej raz na miesiąc czyli os. Koszyce w Tarnowie (na wylocie w strone Pleśnej) rozpocząłem mapowanie landuse=residential
. Ostatnio mapowanie landuse jest jedną rzeczą którą robię przy pomocy JOSM, nie odmawiam sobie jednak dodatkowych poprawek przy okazji.
Podczas rysowania dużego landuse (jednego z dwóch dodanych) zauważyłem że niektóre obrysy nie zgrywają się z tym co widać na ortofotomapie. W szczególności raził “budynek” garażu narysowany na części rzeczywistego garażu i całości podjazdu.
Rozpocząłem jednak od budynku usługowego, próbując wykorzystać wtyczkę PlBuildings, nie powiodło mi się to gdyż należało najechać myszką na obszar w którym ten budynek jest lub wybrać istniejący obrys w tym samym momencie gdy naciska się skrót klawiszowy, a nie jak w Tracer’ze włączyć tryb importu i kliknąć na miejsce w którym znajduje się budynek.
Po paru próbach w innych miejscach (myślałem że może brakuje danych dla poprzedniego budynku) udało mi się zaimportować budynek na ul. Liściastej. Wyniknął jednak problem, zaimportowałem go wskazując na miejsce gdzie już był obrys, nie wybierając obrysu. O ile obrys został zaimportowany, stary obrys pozostał. Uznałem to za wadę narzędzia, nie uznałem tego jednak za powód by wycofywać zmiany. Nowy obrys był obiektywnie lepszy, więc usnąłem stary.
Powtórzyłem procedurę na paru innych budynkach poprawiając zarazem ich wartości building
i robiąc inne kosmetyczne zmiany. Nie pamiętam już na którym budynku odkryłem że uprzednie zaznaczenie obrysu powduje że wtyczka ponownie wykorzystuje stary obiekt podczas tyczenia drugiego.
Mając jednak na względzie że zwykłe cofnięcie zmian cofnie nie tylko usuwanie obrysów ale także inne zmiany zdecydowałem się kontynuować edycję.
W przypadku obrysów na ulicy Jarzynowej przyznam że z pewną premedytacją usunąłem stare obrysy i (na-)nowo poznane możliwości wtyczki nie zmieniły by mojego podejścia. Obrysy były bardzo zgrubne i jeden obrys pokrywał 4 “szeregówki” (building=terrace
). Jednocześnie stare obrysy łączyły się z płotami. Wygodniejszą procedurą edycji było: usunięcie starych obrysów, import nowych, podłączenie płotów do nowych obrysów.
Taka jest historia tej edycji, przepraszam za kłopot i zamieszanie jakie sprawiła.
Z mojego punktu widzenia i z tego co pamiętam zachowywanie historii edycji zawsze było “best practice” nie było jednak nigdy zasadą. Możliwe że źle to rozumiem i proszę o wyjaśnienie.
Z mojej strony praktycznie
Co do
Nie wiem co się z tym stało i co się ostatnio dzieje ogólnie w OSM. Dla mnie była to w większości nie tyle co zasada ale praktyka stosowana.
Stara gwardia gdzieś zanika a najwyraźniej idzie nowe tzn. nowe praktyki. Nie nadążam za tymi zmianami.
Co do wtyczki. Też nie lubię sklejek ale wtyczka budynki NieWnen-a świetnie sobie radzi z sklejkami. Ogólnie wystarczy kliknąć aktualny obrys a kursor umieścić w wybranej części podkładu budynków (stary obrys musi być w zasięgu lub trzeba go tam deko przeciągnąć) i cyk wskakuje i dostosowuje się do nowej lokalizacji. Drugą cześć budynku po prostu importuje się wtyczką od zera. I tak po kolei. Zachowujemy poprzednie obrysy i dodajemy brakujące. Deko więcej klików.
Przypominam, że często obrysy zawierają dane adresowe lub inne informacje, notatki i fajnie widzieć historię pra pradziadków, pionierów edycji OSM w historii obiektów.
Teraz są takie fikuśne rewertery, że gdy się chce to dość łatwo z całej edycji można wycofać tylko jej część. Więc dość spokojnie można by wycofać niektóre budynki zachowując obszary i inne obrysy budynków które zostały tylko skorygowane bez usuwania oryginałów a to co wycofane i przywrócone dla zachowania historii przodków edytnąć ponownie.
W każdym razie dzięki za samą edycję (robimy to ideowo jak i sami z siebie dla siebie).
Szacun za odpowiedź w komentarzu do edycji jak i tu na forum.
Dla mnie też kolejna lekcja i doświadczenie oraz zaskoczenie nowymi trendami.
jeśli ponowne użycie linii i punktów wymaga tej samej lub bardzo opodobnej pracy to czemu by nie
ale jesli daje to na przykład 10% czy 100% ekstra wysiłku to obowiązkowe to nie jest
Też od razu tego nie odkryłem, wystarczy zaznaczyć istniejący budynek i wtyczka poprawia geometrię.
Jest też narzędzie zamiana geometrii w menu JOSM.
Nie jest to twarda zasada, to prawda - chyba że ktoś np. przerysowuje wszystkie budynki w Warszawie (tak, był taki projekt) - wtedy jednak wypada zachować historię.
Na Discorda weszło zgłoszenie Discord
Changesets by Makosv21 | OpenStreetMap
- Zaczął masowo zmieniać drogi leśne na residentiale i unclassified i nie dodaje żadnych nazw w swoich zmianach mimo iż raz prosiłem
I nie jest tak ze zmienia na unclassified te główniejsze drogi przeciwpożarowe z gravelem
Tylko jakieś losowe zwykle gruntowki szutry bez rowow
I teraz przeglądać te wszytskie lasy i poprawiać?
Sam się zdecydować nie może
Potrzebne poparcie do wycofania zmian tego gościa.
Nie odpowiada na komentarze i nadal radośnie tworzy swoje kocopoły bez opisów.
Też do niego pisałem parę dni temu i nic.
Albo szanujemy nasz czas albo takich “Edytorów czy tam twórców”.
Potrzebna zgoda poparcie społeczności na usuwanie takich edycji. Nie wiem kto ma czas i chęci na marnowanie czasu na dochodzenia co artysta miał na myśli oraz reparaturki takich edycji. Przy okazji takie elementy wpływają rewelacyjnie na postrzeganie OSM wśród jakichkolwiek dalszych odbiorców indywidualnych poprzez instytucjonalnych.
Planuję w sporej liczbie dalszych tego typu zjawisk po prostu hurtowo wycofywać tego typu zmiany. Szanuję swój czas i nie szanuję tych którzy nie szanują nas. Samo otwarcie w OSMCha to często chwilę trwa.
Zniknie trochę twórczości takim elementom to się ockną i nagle przemówią.
Jeżeli zostanę za to zbanowany to trudno.