Od kwietnia tego roku zamknięte są niektóre przejścia graniczne z Białorusią. Co myślicie o obniżeniu kategorii dróg dojazdowych do nich? To długie odcinki, więc nie chcę uprawiać samowoli.
Przykład:
Droga Białystok - Grodno - DK19 (link) - od węzła z DK8 chciałbym obniżyć z highway=primary na highway=secondary (za Sokółką nie miałbym nic przeciwko tertiary, ale to może już przesada).
Tak samo na innych przejściach, m.in. Białystok - Wołkowysk (DK65) i Bielsk Podlaski - Brześć - od ostatniego skrzyżowania z inną primary obniżyć do secondary.
Przejścia nieczynne są już kilka miesięcy i końca nie widać, siłą rzeczy i drogi straciły na znaczeniu.
Przy okazji uzupełniłbym poprawne highway:category:pl, ref itd. jeśli gdzieś brakuje. Oczywiście proponuję zmiany tylko do polskiej granicy.
EDIT: Podstawa prawna zamknięcia kolejnych przejść jest w Aktach Zmieniających tutaj, to w przypadku niektórych starsza sprawa niż kwiecień tego roku. Aktualna lista przejść nieczynnych:
Na zaznaczonych odcinkach chciałbym żeby obniżyć kategorię dróg do highway=secondary, a na końcach highway=tertiary. Na terenie przejść granicznych zmienić drogę na highway=service.
Mapka poglądowa miejsc poruszonych w tej propozycji:
Moje uzasadnienie to, że po całkowitej degradacji tych odcinków dojdziemy do sytuacji, gdzie przy granicach wcale nie będziemy mieć dróg typu primary, a trzeba zachować jakiś balans. Wiele z tych odcinków wygląda na dobry transfer na drogi typu secondary które ciągną się wzdłuż granicy.
Przydało by się znaleźć dokładne daty zamknięć poszczególnych przejść do tego. Nie chce mi się w ogóle tego szukać, ale dopiszę może w komentarzach do changesetów.