Od kwietnia tego roku zamknięte są niektóre przejścia graniczne z Białorusią. Co myślicie o obniżeniu kategorii dróg dojazdowych do nich? To długie odcinki, więc nie chcę uprawiać samowoli.
Przykład:
Droga Białystok - Grodno - DK19 (link) - od węzła z DK8 chciałbym obniżyć z highway=primary na highway=secondary (za Sokółką nie miałbym nic przeciwko tertiary, ale to może już przesada).
Tak samo na innych przejściach, m.in. Białystok - Wołkowysk (DK65) i Bielsk Podlaski - Brześć - od ostatniego skrzyżowania z inną primary obniżyć do secondary.
Przejścia nieczynne są już kilka miesięcy i końca nie widać, siłą rzeczy i drogi straciły na znaczeniu.
Przy okazji uzupełniłbym poprawne highway:category:pl, ref itd. jeśli gdzieś brakuje. Oczywiście proponuję zmiany tylko do polskiej granicy.
EDIT: Podstawa prawna zamknięcia kolejnych przejść jest w Aktach Zmieniających tutaj, to w przypadku niektórych starsza sprawa niż kwiecień tego roku. Aktualna lista przejść nieczynnych:
Na zaznaczonych odcinkach chciałbym żeby obniżyć kategorię dróg do highway=secondary, a na końcach highway=tertiary. Na terenie przejść granicznych zmienić drogę na highway=service.
Mapka poglądowa miejsc poruszonych w tej propozycji:
Moje uzasadnienie to, że po całkowitej degradacji tych odcinków dojdziemy do sytuacji, gdzie przy granicach wcale nie będziemy mieć dróg typu primary, a trzeba zachować jakiś balans. Wiele z tych odcinków wygląda na dobry transfer na drogi typu secondary które ciągną się wzdłuż granicy.
Przydało by się znaleźć dokładne daty zamknięć poszczególnych przejść do tego. Nie chce mi się w ogóle tego szukać, ale dopiszę może w komentarzach do changesetów.
Wygląda na to, że cała akcja nie została zrozumiana. Z tego co widzę to wszystkie DK zostały przywrócone do primary, tutaj podałem tylko jeden przykład zmiany.
Nie widzę sensu zmieniać klasy tych dróg. Jeśli są one jako DK przez GDDKiA i krajowy rejestr dróg to mapa powinna to odzwierciedlać. W takim wypadku tworzycie swoją własną wersję, która nie jest tożsama z rzeczywistością. JEŚLI już bardzo wam zależy to DK powinna kończyć się tam gdzie kończy się jako taki ruch. Na pewno nie na całej długości Białystok - Sokółka czy Białystok - Gródek.
Proszę, przeczytaj ten wątek od początku. Jest tam uzasadnienie tych zmian.
“każda DK to highway=secondary” i twierdzenia że musimy kopiować klasyfikacje urzędniczą (nie musimy, nie robimy tego) nie jest uzasadnieniem godnym uwagi
Przecież dobrze wiemy, że wcześniej drogi były oznaczone jako lokalne nawet 30km i więcej od granicy. Nie rób z siebie idioty. Rozumiem kilka km, ale nie np. od Białegostoku. Mocno przesadziliście.
A jak to wygląda w innych przypadkach na świcie? Jak robi to np. Litwa, lub inne kraje które mają zablokowane granice? Trzeba to ustandaryzować. Jeśli takowej praktyki nie ma to proponuje Ci napisać o tym na forum ogólnym i zebrać uwagi od każdego.
Cześć, starałem się linkować ten wątek wszędzie, zawsze lepiej napisać pod changesetem albo tutaj przed tak dużymi zmianami.
Tak jak pisze Mateusz tag highway=* nie odwzorowuje klasyfikacji urzędowej, zobacz na przykład drogę wojewódzką 858 która ma na swoim przebiegu wszystkie wartości od track do primary.
Klasyfikację urzędową określa tag highway:category:pl=* - jeżeli uważasz że mapa powinna kolorować według tego to raczej dyskusja nad zmianami w wyglądzie konkretnego stylu map. Ja uważam że to zły pomysł - przykład.
Jeżeli uważasz, że coś jest źle to wskaż konkretne odcinki które powinny być primary, tak to ciężko się odnosić.
Pisałem na rosyjskim dziale forum i białoruskiej grupie na Telegramie:
w końcu nic nie zmienili. U nas to sytuacja chyba bez precedensu, ja byłem za tym żeby jeszcze bardziej skrócić primary, ale jeśli się nie zgadzasz wskaż konkretne odcinki i uzasadnij dlaczego należy je podnieść.
Ale bez takich, w projektach OSM trzymamy się Etiquette Guidelines - takie odzywki nie są tu mile widziane.