Pozdrav,
Saznali smo nedavno da je adresni registrar dostupan pod otvorenom licencom na https://download-tmp.geosrbija.rs/download/ (registrujte se sa eUprava ID-om). Pod adresni registar se misli na sve kućne brojeve sa lat/long tačkama za celu Srbiju! Otvaram (jedan od thread-ova) da možemo da se dogovorimo oko pravila tagovanja adresa u Srbiji. Započeo sam i wiki na Serbia/Projekti/Adresni registar - OpenStreetMap Wiki.
Hajde ovde da probamo da se dogovorimo kako adrese u Srbiji treba da budu tagovane (nevezano samo za ovaj uvoz, nego opšte gledano). Do sad nije bilo nekog pravila, osim globalnih pravila za adrese.
Tagovanje adresa
Adrese se mogu tagovati na way-ovima zgrada (primer, čest slučaj), na nekom node-u koji pripada zgradi (primer, često za lamele), unutar same zgrade (primer - često u Novom Sadu) ili nevezano za zgradu (primer - viđao sam po Subotici).
Pošto Srbija ima jako malo ucrtanih zgrada, mislim da bi bilo nerealno očekivati da za svaku adresu treba da ucrtamo i pripadajuću zgradu, morali bismo biti pragmatičniji od toga. To znači da će nam u velikoj većini slučajeva adrese “visiti”. Sa druge strane, ne bih ni da napravimo pravilo “adrese u Srbiji se unose odvojeno od zgrade”. Stoga bih da predložim/da formulizujemo sledeće pravilo za adrese: adrese se stavljaju na zgrade, osim ukoliko jedna zgrada ima više adresa kada adresu treba staviti na node zgrade, osim ako uopšte nema zgrade kada adresa može da stoji sama. To mi liči kao dobar balans onoga što imamo danas i onoga što ćemo da dobijemo sa importom. Najveći gubitnici/mane ovog pravila bi bio Novi Sad, kao i crtanje zgrada kada su adrese već unete (jer onda adresa treba da se prebaci sa node-a na way zgrade). Druga opcija, ako bismo išli na konzistentnost, je da su sve adrese uvek otkačene od way-ova zgrade. Onda bi morali da sve trenutne adrese da detach-ujemo sa zgrada na posebne node-ove, ali dobijamo konzistentnost.
Moj odgovor bi bio da idemo sa ovim prvim (heterogenim) pristupom i da popravljamo stvari usput (Novi Sad npr. ne mora da se popravlja odmah).
Razlike između adresnog registra i OSM-a
Šta raditi u situacijama ako se podatak iz adresnog registra i OSM-a ne slaže. Da li smatrati adresni registar uvek tačnim? Ili OSM uvek ima prednost? Ili zadržati obe adrese? Ja trenutno naginjem na stranu da uvek verujemo adresnom registru, ali bez detaljnih podataka/primera koje tek treba da izgenerišemo, nisam baš uveren u to što pričam. Ovo je mahom pitanje za ljude koji su do sad unosili adrese.
Ćirilica i latinica u imenima kućnih brojeva
Ovo je stara tema, pomenuta je već ovde. Situacija se od tad nije promenila mnogo - svako ko želi da nađe kućni broj koji je u OSM-u ubačen ćirilicom (npr. “38в”) je osuđen da ga ne nađe. Detalji su na threadu, pa bih da pitam još jednom da li možda želimo da razmotrimo još jednom da slova u kućnim brojevima budu na latinici?
Nedostajuće zgrade
Nije retka situacija da u adresnom registru vidimo dodeljenu adresu i kućni broj, a na satelitu se vidi samo neka livada (tj. nema kuće). Valjda su to situacije kada kuća još nije napravljena, a može da bude i da je satelitski snimak star, ili da je kuća srušena… Šta raditi u tim situacijama, da li unositi iz adresnog registra u OSM?
Moj odgovor: da, od viška glava ne boli, a i adresni registar, kao autoritativan izvor kaže da je ta adresa tu.
To bi bilo od pitanja koja su meni pala na pamet, mada ne verujem da je to sve. Molim vas sve koji čitate ovo, dajte mišljenje na ova pitanja i probajte da se setite da li ima još nekih nedoumica/dvosmislenosti oko adresa, da probamo da sve odjednom rešimo:)