Подробна планинска карта

Здравейте на всички,
Имате ли представа как може да се интегрира в OSM ето тази карта: http://map.bgmountains.org/#map=14/2620703.14/5245403.03/0

Картата е изключително подробна по отношение на планински пътеки, релеф, хижи, чешми и каквото се сетите необходимо за планината в България.

Тъй като ползвам maps.me а те са с основата на Open Street Map ако се внедри тази информация приложението ще стане много функционално.

Разбира се редно е да пуснем и дарение на колегите направили планинската карта на: http://www.bgmountains.org/bg/donate

Здравей,

Ако създателите решат, че искат да добавят тази информация в ОСМ няма да е проблем. Аз се съмнявам да се решат понеже гледам че има хвърлено усилие да се направи отделен рендер(с остатъци от оригиналния ОСМ рендер), а и ако тази информация се пренесе в ОСМ, може сайта им да се обесмисли предполагам. В ОСМ хората сами добавят обектите които са видели. Събира се доста разнородна информация, за която е измислен настоящия рендер. Тяхната карта е изчистена от landuse и е сложена топография която е много нужна на планинарите. Наистина ако решат да добавят информацията ще е полезно откъм непознати пътеки и разни обекти като чешми и хижи, но няма да направи рендера същия след като липсва топографията. Иначе всеки може да си направи свой рендер и да включи ОСМ информация с други източници като DEM или сателитни снимки.

Повечето данни вече ги има в ОСМ. За разходки в планината ползвам OsmAnd на телефона. Там има опция да си включиш слой с релефа. Даже има опции да ти оцвети hiking routes в цвета на маркировката. Офлайн навигацията също е доста добра - оправи ме в цяла Исландия.
Забелязал съм че част от “допълнителните” данни в bgmountains идват от стари карти, и се е случвало да търся пътеки, които от години не съществуват. Няма гаранция че това няма да се случи и с данни от ОСМ, но тук поне мога да влезя и да редактирам проблема.

Като бивш участник в проекта и въобще като човек много добре запознат с картографското общество в България от години искам да се обединят 3-те големи картни проекта за България като съм подхвърлял идеята повече от един път на авторите на тези карти. Който не знае това са БГМаунтинс, Openstreetmap, и БГ Топо Мап на DHV. Основния проблем на тези карти т.е. тези които им тръгна проекта за карти за Гармин основно и продължават да са основно за тях е че данните които са ползвани не са напълно свободни така да се каже поне според правилата на Openstreetmap. Голяма част от данните идват от гугълски сателитни снимки, както и от различни топографски карти на България. Който ползва GPS от години знае за кои карти става става дума.
Донякъде Реактор е прав. Единия автор от БГМаунтинс (дидо) ми е споменавал че не искат да ползват например данни от Openstreetmap в тяхната карта точно поради това че има доста неточности в нея, но като цяло като пуснаха сайта kade.si я допълниха именно с части от Openstreetmap така че картата да обхване цялата страна и на онлайн варианта още се виждат границите дето свършват данните от БГМаунтинс и започват тези от Openstreetmap. То като се замислиш няма перфектна карта във всяка има неточности и промени с времето по нея. Още по-големия парадокс е че например вече доколкото знам БГМаунтис се прави основно в OSM формат и просто те ползват собствен рендер за онлайн версията на картата.
По принцип преди време май ги бях питал дали са съгласни да се налеят например данни от БГМаунтинс в OSM и май не бяха против но трябва пак да се пита. За мен лично например основните данни с които Опънстрийтмап дърпа назад са например планинските маршрути които са много добре картирани в БГМаунтинс и ако се импортнат там доста добре ще се допълни картата. Не знам ама нашето картографско общество в България е нещо много разделено от години. Например всеки си прави разни проекти поединично кой както може и нещата стават разнородни. Преди години така и руснаците имаха един два големи картографски проекта но откакто се появи Openstreetmap на фона си хвърлиха всичките сили там в името на общото дело. Е такова нещо ми се струва че скоро тук няма да стане при нас за съжаление ;(. То и затова в последно време все по малко правя корекции по Openstreetmap от време на време като забележа нещо, защото взе да ми се убива желанието нещо с това ни мислене.

За съжаление и при БГМаунтинс има много разнородни като качесто региони, зависи кой точно мапер ги е рисувал. Хубаво е че накрая узряха и май смениха формата с ОСМ (нещо което бях направил тестово за Дидо преди 3-4г. примерно и тогава го отриче ;). Освен многото пътеки в планините имат и добро (на места) земно покритие рисувано ръчно, но интеграцията му на местета с налично такова в ОСМ не е тривиална, или поне изисква доста човешко участие. Иначе мисля че са ок за вкаравнето на данни, поне доколкото съм коментирал с Дидо (не зная регистриран ли е тук).

Извън темата: още когато се появи ОСМ зарязах всичко и се съсредотичх тук, не за друго ами заради това, че силата е в общността… всеки в определн период няма време и т.н. и “частните” проекти умират.

Здрасти К2 ;).
Забелязах че малко си възродил твоя стар проект БГТопомапс (т.е. сайта като цяло) и забелязах че си си почнал да правиш всекидневни Гармински билдове с mkgmap. Искам да попитам има ли възможност да се добави към този билд и версия на кирилица който правиш, тъй като вградената транслитерация в mkgmap e доста сгрешена и много имена се транслитерират грешно и с ? знаци на место където например има ''ъ" в името на някоя улица.
Относно планинска карта преди около 3 години си правих някакви експерименти да правя топографска карта базирана на Openstreetmap за Гармин с помощта на руския скрипт osm2mp, по принцип бях достигнал до някакви добри видими резултати но поради липсата на добро описание на този скрипт официално, се отказах да го дълбая по-подробно в последствие. Има някои руснаци които са добре запознати с него и знаят как да ползват пълните му възможности но аз бях само конвертирал някои полигони и точки с помощта на къстъм typ файл така че да изглежда конвертираната карта много близко до старите руски топокарти. После като се поразви mkgmap който вече имаше възможности за рутиране и индексиране пак ми хрумна тая идея за конвертирането на данните но малко поради липса на време и донякъде и желание това остана само като идеен проект. Та в този ред на мисли мисля че е постижимо например да се направи някаква топографска карта например за Гармин базирана изцяло на данните от Openstreetmap. Пък и ако например се съберат достатъчно желаещи да помагат и с разрешението например на авторите на БГМаунтинс може да се почне някакъв импорт на данни за различни планински маршрути например.
За другите програми като OruxMaps, LocusMap които използват карти в mapsforge формат там отдавна има вече направени карти и с подходящи теми в стил топографска карта от други чужди автори.

Здрасти, babu6ka,
преди време като пуснах аутобилда не успях нещо да доабвя файл с хубава транслитерация, трябва пак да опитам. Визуализацията която ползвам на http://garmin.opentopomap.org/ ми харесва и за приемник, може да погледнеш на сайта им как изглежда (тe правят някакви билдове, но на по-голям период от време). Вкъщи билдвам с техния .typ файл и е добре (има маркировка и т.н), но не съм го направил и във автоматичната версията.

С Дидо малко се засякохме в настоящата фирма в която работя, как не съм знаел да го питам за данните…

Здравейте,

Дидо съм от БГМ. Както излиза с повечето от вас се познаваме по една или друга линия. Към коментарите горе - да върна няколко уточнения:

Към ivanatora: пътеки от старите карти не слагаме – през годините е станало ясно, че ако въобще ги има, точността им не е дори задоволителна. Към babu6ka: данните в ОСМ за съжаление все още не са това, което бих искал да бъдат. Преди 2 години взех всичко от ОСМ в равнинните области. БГМ по идея няма кой знае какъв интерес в равнините и каквито и да е свободни данни щяха да ни свършат работа. Към Константин Коцев: предимствата на съхранението в ОСМ формат бяха явни още тогава. Да вдигна цялата инфраструктура и особено да конвертирам данните, ми отне адски много време - грубо около година и половина.

Принципно имаме желание и готовност да качим наши данни в ОСМ. В идеалния случай ако в ОСМ влезе всичко ценно, което е в БГМ, бихме качвали само в ОСМ. Ясно е обаче, че такова преливане на данни в най-добрия случай ще отнеме години. Трудностите ще са адски много - примерно как би протекло мърджването на ‘наши’ и ‘ваши’ данни - там където има конфликт и т.н.

Една първа стъпка от моя страна. Случайно днес видях забърсаните полигони в Рила и обсъдих проблема в чата с Константин Коцев. Тъй като ми се ще България да не е бяло петно между околните държави, мога постепенно да прелея нашия слой полигони в ОСМ. Ако смятате, че идеята е ОК - моля пишете.

Не си играйте с глупости господа - mkgmap и пр. Не четете ли западни форуми?:
http://www.gpspower.net/creating-maps/284171-garmin-mapsource-product-creator-v-8-2-v-8-3-a.html

Рила съм я чертал преди доста време и то по подробни сателитни снимки. Преди време имахме идеята да направим класификация (автоматично разпознавне на разни features) на горите по Ландсат и имаме успешни опити, но с идването на Sentinel2 ще има още повече детайли само че се иска още време да излезнат подходящи снимки (есенни). От БГМ изглеждат добре и ако решиш може да ги добавим и може при евентуален успехна класификацията да се наложи да ги мърджваме.

Това на картинката какво прави, защото от линка поне не разбрах? Както и не разбрах какво му е източнто и глупавото на mkgmap. :slight_smile:

Компилатор от гармин. Прави карти - с дем, без дем, нт, с растер, без растер, 3д сгради тн. Обаче не се надявайте да си правите сити навигатор.

Приятно ми е да се запознаем. :slight_smile:

Все пак мисля, че е по интересно това, което постнах в покета. Доста ще ви помогне с картирането.

Поздрави,

По съществено за мен е подържа ли директно ОСМ формата и може ли да се автоматизира ползването му? Тоест за мен е глупаво да цъкам всеки път по бутончета, вместо да пусна скрипт с параметър осм файл за сваляне и на изхода да имам инсталатор за Мапсорс. Иначе похвално ако Гармин са узряли за това да пуснат компилатор, но изпуснаха влака преди 10 години. :wink:

Словете от гиса на мррб технически безпроблемно се ползват в JOSM (както е писано в другата тема), но ограничението за ползването им е административно.

Не е ‘‘пуснат’’, а е ‘‘изтекъл’’ от някъде си и то доста отдавна. За втората част на въпроса не знам. Руснаците пишат някви скриптове за конвертиране. Вижте в 4пда. (те и в този форум трябва да знаят!) Относно гео сърверите, съжалявам но съм гол и бос на тази тема. Иначе основният формат са есри шийпове или dxf. Така, че надали ще откривате топлата вода.

ПП: Не знам какво е josm, но със SAS планета всичко се сваля бепроблемно в tiff, bmp с георефериращ файл или пр.

ПП В какъв формат са изходните данни, на какво чертаете?

JOSM един от многото (и вероятно най-мощният и гъвкав) редактори за данни в ОСМ.
Втората част на въпроса не я разбирам, но:

  • подържа зареждане на словеве от разнообразни източници (не се сещам за ограничения)
  • записва данните в OSM формат (вид xml), или къмитва редакциите директно на сървъра.

На какво чертаете картата - Arcgis, Autocad, MI, Mapedit тн? Като ви гледам сайта всичко е на тайлове във формат png, така че въобще не виждам някаква трудност. В момента съм обаче само с един телефон, така че ми е доста трудно да се ровя. Каква платформа ползвате за сайта ви? Мога ли да я изтегля и аз от някъде.

Нагоре съм отгoворил - основно ползвам за “чертане” JOSM, преди ползвах Потлач. По въпросите които задаваш оставам с впечатление, че имаш неясна представа какво точно е ОСМ, но тов аможе да се коригира.
Тайловете които виждаш се рендват от векторните данни които “чертаем” след всяка промяна в тях.

Въпросите вече са много офтопик, така че ако имаш още може би трябва да ги зададеш в друга тема, или да пунеш нова.

Здравейте,

Приключих качването на два листа полигони от BGMountains, в периметъра на К-34-71 и К-34-72. По-натам ще продължа да качвам подобни обработени листи в посока север към Ихтиман и Стара планина, запад към Краище и изток/юг към Родопа. Пирин на юг ще остане за времената, когато векторизираме детайлно покритие от изображения.

Ако има мераклии, можем да споделим други наши слоеве данни за обработка и качване в OSM. Примерно - хидрография - реки и потоци, извори, чешми, кладенци, дошли от векторизиран микс топокарти 1:5000, 1:25 000 и 1:50 000. Разполагаме също с адски добър сет от морски обекти, векторизирани от съвсем актуални наши и британски адмиралтейски карти, тагвани по openseamap стандарта. Ако някой набележи други интересни слоеве, може да обсъдим тук как да се подготвят и вкарат в OSM.

Поздрави,
Дидо

Въпреки че всичко изглежда много добре, все пак мисля че временно е добре да не качваш. Според мен е по-добре земното покритие да е в релации и без дублирани линии, което освен че избягва повтарянето на обекти, прави и редакциите в бъдеще по-лесни. Почти съм сигурен, че има скриптове които подгортят данните в “релационен” вид, ако не - не е философия да напишем един.