Шановна спільното!
В тепер вже закритому топіку Russian–Ukrainian war було поставлено питання щодо уточнення відповідної сторінки у Вікі (Russian–Ukrainian war - OpenStreetMap Wiki).
На даний час це питання набуло гостроти, бо продовжується масова руйнація мапи, і я думаю, що якщо ми сформулюємо наші підходи, то ми можемо просити спільноту допомогти нам, скажімо, боротися з вандалізмом.
Тож, я поки копіюю як є свій список:
- Ukrainian community is against mass-removal of name:ru tags. It is clearly a vandalism
- Since the active phase of the war started, there were several users who mass-removed things. DWG found over 7000 accounts linked just to one person. There were others, though not at this scale.
- The Ukrainian community had a hard hit in the sense that number of mappers has significantly dropped. At some periods, there was close to no human presence on OSM.
- All recent attempts to mass-remove things are reported to DWG once we learn about them
- Old edits are difficult to revert
- Automated edits must be discussed in the community, but that is not always followed by individuals
Тепер, для обговорення, я перекладу список як він є, щоби спільнота могла долучитися до обговорення, бо не всі добре володіють англійською:
- Українська спільнота проти масових знищень теґу name:ru. Це вважається явним вандалізмом.
- З початку активної фази війни, декілька користувачів почали масово видаляти теґи та об’єкти з мапи. DWG викрила більше 7000 акаунтів, пов’язаних з одним користувачем. Також були і інші, але з меншим розмахом.
- Українська спільнота зазнала сильного удару у сенсі, що кількість маперів значно впала. Подекуди на ОСМ взагалі не було присутності людей зі спільноти.
- Усі нещодавно виявнені спроби масового забирання речей з мапи були звітовані до DWG, якщо ми про них дізналися.
- Старі зміни (мова йде про місяці, або навіть півтора року) важко відкотити.
- Автоматичне редагування мапи мусить бути спочатку обговорене зі спільнотою, хоча деякі користувачі ігнорують це правило.
Як на мене, то у такому вигляді список не годиться для Вікі, тож, давайте обговорювати та поліпшувати його.