Ruokarekka tai perävaunu: kaupungin nimeämä toimipaikka

Hei!
Helsinki on esim. Pornaistenniemellä (Katariina Saksilaisen kadulla) rakentanut kaupallisille toimijoille pysäköintipaikkoja ruokarekkojen toimintaa varten. Paikoissa on ainakin sähköliittymä ja ne on varattu ruokarekkojen jne. pysäköintiin. Paikat on viime viikkoina olleet melko usein täynnä erilaisia ruokarekkoja ja jäätelövaunuja, toimijat voivat siis vaihdella. Talvella en käynyt paikalla, luultavasti melko hiljaista silloin.
Miten kannattaisi merkitä? Mitä ajatuksia herättää?

1 Like

Ja vähän samaan tapaan olisi hauska kirjata karavaanareiden puskaparkkeja. Eli pysäköintipaikkoihin siihen liittyviä lisäominaisuuksia. Nythän Puskaparkkikartta käyttää OSMia pohjakarttanaan, mutta nähdäkseni itse kartan sisältö on erillinen pistetaso. Periaatteessahan moni puskaparkki on jo OSM datassa oleva pysäköintipaikka ja sitäkautta osa datasta voisi tulla suoraan OSM kohteista.

Eli hyvin monenlaista asiaa voi dokumentoida Open Street Mapilla, kunhan vain keksitään/sovitaan ne yhteiset toimintatavat ja sikäli tuo lankapuhelimen avaus on erinomainen

https://puskaparkit.com/kartta-klusteroitu/

Itsellä on sellainen toive, kuin OSM pohjainen geneerinen palvelukartta. Eli meillähän on latauskarttaa, polkukarttaa, latukarttaa ja vaikka mitä, mutta sellainen kartta, jossa olisi haku kaikille maailman palveluille olisi kiva. Esimerkkinä vaikkapa jätepisteet. Niitä on OSM datassa paljon, mutta en minä ainakaan tiedä yhtään yleistä OSM jätepistekarttaa vaan jokainen jätepistekartta on enemmän tai vähemmän kunnan oma. Geneerinen kartta, josta voisi hakea Jätepisteen, vesipisteen jne. koko suomen tai maailman alueelta olisi kiva. Ei siis vain yhteen asiaan keskittyvää karttaa vaan enemmänkin vapailla hakusanoille - etsi lähin se ja se. Kattavuus olisi sitten se minkä OSM sillä seudulla sattuu sisältämään.

1 Like

Hei, ja hyviä kysymyksiä!

Ehkä huomasitkin, että tällä foorumilla on vähän samasta aiheesta aiempikin kysymys, mutta siihen tulleita vastauksia pitää varmaan soveltaa Suomen oloihin.

Itse ajelen fillarilla satunnaisesti tuolla suunnalla, mutta yleensä tuosta Katariina Saksilaisen kadun pohjoispuolta joten en ole itse käynyt pitkään aikaan ihan paikan päällä. Siksi muutama kysymys: Ovatko nuo pysäköintipaikat varattu yksinomaisesti ruokarekoille, vai saako niillä pysäköidä muutkin ajoneuvot? Ilmeisesti noilla paikoilla on tosiaan myös enemmänkin ampeereita kestävä sähköliitäntätolppa? Ovatko ne ihan normaalin lämmitysliitännän näköisiä linnunpönttöjä vai joku järeämpi ratkaisu ja onko ne kartoitettu erikseen?

OSM Wikistä löytyy ainakin street_vendor=yes-tagi, joka voisi (ylempänä linkkaamani aiemman kysymyksen ohessa) ehkä soveltua näihin.

Lisäksi, Stadin sivuilta löytyy kaupungin oma kartta PDF-tiedostona, joiss nuo paikat on mainittu kaiketi kaikki. Tuossa kartassa on myös yksilöity kukin myyntipaikka “nimellä” (esim ‘Por-8’ viimeiselle Vanhankaupunginlahden paikalle). Huomattavaa ehkä on, että OSMiin tagitettaessa tätä kenttää ei varmaankaan kannata tagata name=-tagilla, koska paikalta ei (edelleen: varmaankaan) löydy erikseen varmennettavaa, fyysistä nimilaattaa. Tuo yksilöivä tieto kannattaa tagata ehkä, vaikkapa, ref=-arvon, tjms., taakse.

Saisko noista jonkun toimivan—siis sekä tarkoituksen että itse myyntipaikan yksilöivän—kombon? Siis ainakin:

  • amenity=parking + ym. , joss (eli jos ja vain jos) kyseessä oikeasti myös parkkipaikka.
  • access=private, joss varattu vain ruokarekoille.
  • street_vendor=yes, ym. tagit, koska siis kyseessä ruokarekkapaikka
  • operator=, niin, mikäköhän olisi. Helsingin kaupunki tai Kaupunkiympäristön toimiala? Olisiko myös syytä laittaa contact=ulkoilma@hel.fi
  • ref=POR-8, siis, esimerkiksi.

Muitakin tageja ehkä tarvitaan.

Sähkötolppa omana pisteenään, ehkä samoilla ref= ja operator= (ja ampeerit, ym.) tageilla?

Niin, ja @tikola n viestiin liittyen, ehkä näitä voisi—mutatis mutandis—soveltaa myös puskaparkkeihin. Mutta vaikea ottaa kantaa, itse tiedän niistä vielä vähemmän yksityiskohtia kuin ruokarekkapaikoista.

Tähän geneerinen vastaus on ehkä @Zarzo n aiempaan keskusteluun laittama pointti. OSM on ensisijaisesti tietokanta, jonka datasta voi tehdä omia esityksiä. Tällaisen tekeminen toki vaatii keskimäärin erittäin paljon vaivaa.

Pelkästään omaa käyttöä ajatellen, Overpass Turbo on aivan erimonainen työkalu tällaiseen hakemiseen! Tuolla Overpassilla on erittäin sofistikoitunut hakusyntaksi, jolla voi hakea melkein millaisia tahansa pisteiden, viivojen, polygonien ja/tai relaatioden kombinaatioita, melkein millaisilla tahansa (maantieteellisillä tai semanttisilla) kriteereillä suodatettuna. Toki tuon syntaksin opettelu vaatii aikaa ja vähän vaikaa ja kokeilemista—joksin vähäinenkin ohjelmointitausta auttaa sen hahmottamisessa. Tämä tie on kuitenkin (tosiaan, joko vain omaan käyttöön, tai staattisten ja satunnaisesti päivitettävien karttojen luomiseen) huomattavasti helpompi kuin kokonaan oman OSM-pohjaisen slippy map -tyyppisen kartan luominen! Huomaa, että Overpassin tulokset voi ladata myös esim. GeoJSON-muodossa omia visualisointeja ja jatkokäsittelyä varten. Eli siis juuri tuollaista staattista karttaa varten.

Yst. Tolstoi

Tätähän tässä haen, että joku tekisi sellaisen kartan. Overpass turbon opettelu on tässä pidempään ollut suunnittelun asteella - se todellakin voisi hoitaa tuon tarpeen. Tuohon alkuperäiseen kysymykseen sellainen lisäkysymys, miten hanskataan parkkipaikan ajallisuus. Eli olen nähnyt aikarajoituksen 4 tuntia, mutta en sellaista, jossa kerrotaan tuon olevan voimassa vaikkapa arkisin. Eli Parking tageihin voi lisätä aukioloaikoja, mutta meidän variaatiohan on se, että parkki (tai ruokarekat) voivat olla paikalla 24/7, mutta se rajoitus on voimassa vain jonain kellonaikana.

Kiitos vastauksesta, siinä olikin paljon hyödyllistä pohdintaa tagien ja merkitsemisen suhteen. Kävin tarkistamassa paikat eilen. Ruokarekkojen p-paikat on kyltillä varattu vain niille. Toimijoille on tarjolla tapahtumavirtaa pyöreistä pömpeleistä (4 kpl), joiden sisällä teksti “voimapistorasia” ja lisätietona 3x16A. Eli kyseessä on tavallista autopaikan sähköä järeämpi ratkaisu.
Ryhdyn kartoittamaan tuota Pornaistenniemeä kun ehdin, otin referenssikuvat jo sitä varten talteen. Ilman ilmakuvia merkinnät tulevat kylläkin olemaan vain suuntaa-antavia.
Merkkaisitko kaikki paikat yksittäisinä, erillisinä pysäköintialueina (8 kpl) vai yksittäisinä pysäköintiruutuina, vai kenties yhtenä isona pysäköintialueena (=oikeasti kahtena, koska yhdessä kohtaa p-paikkojen välillä on muita pidempi välimatka)? Tällöin pömpelit jäisivät p-alueen sisään, mutta kenties se olisi myös OK.

Juu, ja nuo yllä olevat huomiot ovat vain omaa pohdintaani. Jos joku keksii parempia ja/tai lisäyksiä tageihin, niin mielellään kuulisin, saa laittaa lisää huomioita! Tuo kysymyksesi on siis ihan aidosti hyvä!

Linkkaamani kaupungin kartan pohjalta nuo paikat voisi tosiaan yksilöidäkin omiksi parkkiruuduikseen (toisin kuin vaikkapa Hietsun torin ja Töölöntorin paikat). JOSMiin voi helpohkosti lisätä wms-taustaksi Helsingin kaupungin vuosittaiset ortoilmakuvat. Tätä kirjoittaessa viimeisimmissä julkaistuissa (eli vuoden 2023) kuvissa näkyy kyllä noitten paikkojen rakennustyömaat ja silloin asfaltoitu alue (jota ei ole vuoden 2022 kuvissa), mutta ei vielä parkkiruutuja. Ehkä pitää odottaa 2024 ilmakuvia, että saa helposti—ja tarkasti—paikalleen.

Kiitos jälleen, kiva kun jaksoit opastaa untuvikkoa. Tein mitä pystyin tuolla pyöräkadun alueella näillä taidoilla. JOSM en ole vielä kokeillut, mut apuna oli .gpx-jälki, paikan päällä otetut valokuvat, tuoreimmat ortokuvat sekä piirretyn viivan pituustieto selaimessa.
Lisäkommentit, jatkomuokkaukset ja ajatukset aluetta koskien on toki tervetulleita edelleen.

@tikola n kysymykseen liittyen, huomasin tällaisen vähän vastaavan kysymyksen tällä samalla foorumilla. Yksi sille annettu vastaus on käyttää mapcomplete.org-palvelua. Siinä voi tosiaan melko vähällä vaivalla luoda OSM-pohjaisia slippy-map -karttoja, joissa voi korostaa vissiin minkälaisia tahansa POI-pisteitä. En tosin vielä tutustunut kovin tarkkaan tuohon sivustoon.

En tosin osaa sanoa, voiko tälllaista hakuominaisuutta sisällyttää suoraan tuollaisiin mapcomplete-linkkeihin. Toki tuo mapcomplete-sivu ehdottaa heti hakua vaikkapa paikan nimen mukaan ja esittää sitten datan ja valitut POI-pisteet. Aiemmin mainitsemallani Overpassilla tuollainen haku (meilkein mielivaltaisen tarkoilla, tai sitten sumeilla) maantieteellisillä kriteereillä on ihan mahdollinen ja melko helppokin tehdä.

1 Like

Tämähän on täydellinen. Tai ainakin mahdollistaa täydellisyyden. Eli Overpass kyselyn rakentaminen tien päällä milloin mihinkin tarpeeseen, kuulostaa aika epäketterältä, Mapcompleten avaaminen kännykällä on kertaluokkaa helpompi homma. Tuo menee välittömään testiin. Palvelukartta millä tahansa palvelulla on se etsinnässä ollut asia ja tuossa se saattaa hyvinkin olla. Minulle riittää oikeasti se, että avaan kartan ja valitsen sieltä roskikset tms. ja näen ne kartalla oman sijaintini lähistöllä. Mitään muuta toimintoa en oikeastaan keksi tarvitsevani.

Ruokarekkaan tämä ei tosiaankaan liitty, muuten kuin siten, että hyvin merkittynä sen Ruokarekan kulloisenkin pisteen pitäisi tuolla kartalla ravintolana näkyä.

Loistavaa - kiitoksia.

Ja tein testin - lisäsin kotinurkilla yhden pankkiautomaatin. Ilmaantui MapCompleteen saman tien. Eli taustalla lienee OverPassTurbo tyyppinen online kysely eikä mitään isompaa päivittymisviivettä tms. pitäisi olla.

Olen tiedostanut, että MapComplete on olemassa, mutta olen ajatellut sen liittyvän vain kohteiden lisäilyyn. Näin käytettynähän se on kohteiden lisäämisen ohella täytdellinen, etsi minulle palvelu X tästä lähistöltä kartta.

Vähän hidas se on kun kartalla liikkuu ja zoomailee, mutta hoitaa kyllä ilmiselvästi hommansa.