Puiden merkintä

Olenko ymmärtänyt väärin, kun käsittääkseni esim. puiston ja puistokadun jokaista puuta ei kuulu merkitä Tag:natural=tree, vaan ainoastaan huomattavan iso, historiallinen tai yksinäinen iso puu, esim. wikin esimerkkikuvan mukaan. Jos em. paikkojen kaikki puut on ok merkitä, niin missä kulkee järjen raja. Innokkaimmat puumerkkaajat varmaan mielellään pienehköjen metsienkin jokaiselle puulle oman puumerkkinsä antaisivat… :face_with_hand_over_mouth:

Tag:natural=tree: Wiki fi: “Käytetään yksittäisen tai merkittävän (koko, sijainti) puun merkitsemiseen.”

Tag:natural=tree: Wiki en: " A single tree, sometimes lone or significant."

Itse olen merkinnyt jonkin puistokadun puut puuriviksi
Tag:natural=tree_row

Wikissä on mallikuvana aika tiheä puurivi, mutta minkä kokoisin välein puita pitäisi olla, jotta se on ok tägittää puuriviksi? Eli täyttääkö normaalin suomalaisen puistokadun puut puurivin määritelmän?

Kun liikaa puita merkitään, ongelma on esim. hakiessa overpassilla maininnan arvoisia yksiöitä, niin osumia tulee liikaa. Suomen alueella näkyi olevan tällä hetkellä lähes 122 tuhatta puuta, joista sivumennen mainittakoon 8 kpl merkityn virheellisesti alueena (way), kun saa olla vain pisteenä (node).

Miten puita tulisi mielestäsi lisätä?
  • Vain harvat merkinnän arvoiset yksilöt
  • Puiden merkkaaminen on kivaa, merkitään paljon
0 voters

Edit: linkki korjattu

1 Like

Hei, ja hyvä kysymys!

Tuo ensimmäinen linkkisi ohjaa ehkä virheellisesti myös tree_row-tagisivulle, mutta natural=tree-wikisivulla sanotaan mm. seuraavaa:

Evolution of use

Initially this tag was supposed to be used only for lone or significant trees (As nothing in tag name itself indicated that it was not supposed to be used for ordinary trees it was used to mark trees that were neither lone nor significant - ignoring the definition on wiki).

Currently it is commonly used to mark normal trees and other tags were introduced to mark that tree is significant.

Ja esittelytekstissäkin todetaan—ja tuossa yllä lainaamassanio kohdassa toistetaan—ehdot “lone or significant”, eli yksinäinen tai merkittävä. Kaiketi tree-tagille riittää siis, että puu on yksinäinen. Itse käsitän tuon maininnan niin, että esimerkiksi ihan tavallisella pihalla kasvava yksittäinen iso puu kannattaa tietysti merkitä jotenkin karttaan, mutta yhden yksittäisen puun kohdalla esim. hyvin pieni natural=wood-polygoni ei ole yhtään järkevä tapa saada tämä tieto kartalle.

Myös joissain kaupunkien puistoissa yksittäiset puut on minun mielestäni ihan järkevää merkitä myös OSMiin yksittäisinä puina. Puistojakin on aika erilaisia. Aiemminkin esimerkkinä käyttämässäni Riistavuoren puistossa puupeitto on niin sakea, ettei puita erota metsältä maastossa tai ilmakuvissa. Toisaalta etenkin vähän vanhemmissa puistoissa, kuten vaikkapa Helsingin Kaivopuistossa, monet yksittäiset puut ovat todella suuria ja näkyvät yksittäisinä puina erittäin hyvin myös ilma/satelliittikuvissa.

Tuo wikisivu sanoo myös puurivistöistä, että:

If you want to map a line of trees, have a look at natural=tree_row. (When along a road, this is sometimes called “avenue of trees”, allé or allée.) This approach can also be combined with individually mapped trees for further details.

Korostus on lisäämäni. Jos puurivistössä on vaikkapa erilajisia tai -ikäisiä puita, tällaisia yksityiskohtia voisi varmaan lisätä yksittäisillä puutageilla.

Ainakin Helsingissä olen tagittanut muutamia puita, joilla on omistuslaattoja (esimerkiksi veteraanitammi ja Sibeliuksen tammi). Muuten: en tiedä, mikä olisi hyvä tapa merkata tuo itse tree-node tuon plaque:n viitteeksi! Ehdotuksia otetaan vastaan!

Sanottakoon, että on olemassa myös kirja nimeltään Vihreät jättiläiset (jonka voi vissiin ihan laillisesti ladata PDF-tiedostoina Dendrologisen seuran sivuilta). Kirjassa maimitaan noin 1500 poikkeuksellisen suurta ja vanhaa puuyksilöä Suomessa. En sitten tiedä, mikä olisi yleisesti hyvä rajaus “merkinnän arvoisille” puille. Puolitoistatuhatta isoa puuta olisi minusta aika pieni “merkittävien” puiden määrä Suomessa. Toki tuon “merkinnän arvoisuuden” voi ja ymmärtääkseni pitääkin sitten merkitä näille yksittäisille tree-nodeille muilla lisätageilla. Pointtini on, että koska tuo tree-tagi on yleisesti tarkoitettu myös esim. isoille yksittäisille pihapuille tai vanhoille isoille puille puistoissa, päälle sata tuhatta nodea ei ole välttämättä erityisen suuri määrä Suomen kokoisessa valtiossa.

1 Like

Taginfon mukaan natural=tree | Tags | OpenStreetMap Taginfo OSM:n pistekohteista yli 10 prosenttia on puita, ja lisää varmaan tulee tekoälysovellusten ja kampanjoiden kautta Semi-Automated Tree Additions - #69 by eteb3. Datan käyttäjänä varmaan filtteröisin puut pois, jos käytössä olisi tagi tarkoitukseen “A single tree, not lone nor significant”.

1 Like

Hei vielä,

Niin, kuten tuossa lainaamassani tree-tagin “Evolution of use”-osuudessa mainitaan, näin tuolle tagille on vissiin vähän käymässä. Toisaalta yksittäisiäkin puita mahtuu maailmaan paljon. Vertaa vaikkapa Kaivopuiston tapaus. Ja pihatontteja, joilla on pari isoa puuta, riittää. Olisi ohimennen hauska nähdä, mikä jakauma muiden pistekohteiden tageilla ja tagityypeillä OSM datassa on. Pitääpä ihan yrittää selvittää!

Mainitsin tuossa yllä, että minusta vaihtoehto merkata yksittäiset puut kartalle hyvin pienellä landuse=forest-polygonilla olisi minusta huonompi vaihtoehto, mutta näin on joku kartoittaja näköjään tehnyt melko hiljattain esimerkiksi Helsingin Lauttasaaressa. Ohessa linkki yhteen esimerkkiin tällaisesta polygonista. Tuo polygoni on niin pieni, että se merkannee yhtä puuta. En tosin vielä ehtinyt verrata ilmakuvaan.

En sitten tiedä, onko tämä jotenkin parempi tapa merkata puu, vai filtteröisikö datan käyttäjä nämäkin pois?