Na Magic Earth działa jak trzeba
Tam są dane ok. sprzed miesiąca. Być może maxweight 2.5 t powoduje że część nawigacji uznaje tę drogę za nieprzejezdną?
Na Magic Earth działa jak trzeba
Pewnie trzeba zgłosić problem do OSRM, to zweryfikują o co chodzi.
Niestety ten znak tam stoi bez żadnej tabliczki pod spodem ze nie dotyczy pojazdów chocby służb komunalnych. Mozna by usunąć te ograniczenie i zobaczyć jak zadziała OSRM i przywrocić po oddaniu ulicy Dworcowej z ktorej moga wjeżdżać już wszystkie pojazdy w Rybacką do Podgórnej.
EDIT
@Marek-M - tam OSRM nie pozwala nawet wjechać z Nabrzeża Wieleckiego w Nową i dalej w Świętego Ðucha tak jakby to był dla OSRM teren zakazany?
W trybie debuggera te drogi mają różową obwódkę i po tych drogach OSRM nie chce tworzyć trasy. Nie wiem co ta obwódka oznacza. Chyba trzeba z OSRM się kontaktować.
Coś się stało i się naprawiło w OSRM:
https://map.project-osrm.org/?z=18¢er=53.423962%2C14.552593&loc=53.424741%2C14.551590&loc=53.423535%2C14.553704&hl=en&alt=0&srv=1
W trybie debugowania linie nie mają już różowych obwiedni. Albo ktoś coś zgłosił autorom (ja tego nie robiłem) albo samo się naprawiło
Jedyna rzecza ktora zmieniłem ostatnio to oddzieliłem od highway=service linie tramwajowa w budowie: Way: 1011446504 | OpenStreetMap oraz @Marek_P 4 dni temu pracował nad ulicą Świetego Ducha.
Widzę że parking pod Książnicą Pomorską ma obwodkę.
Nie przyznaję się. Tam edytował @Marek-M a to jednak nie ja
Zgadza się, trochę tam prostowałem drogi, kasowałem nadmiarowe węzły na highway
ale nie mam pojęcia co było lekarstwem
sorki za dużo Marków
@Marek-M - ja znowuż dzień wcześniej rozłączyłem tylko ulicę od torowiska w budowie. Przed edycją było tak jak w tym fragmencie:
po edycji jest już tak:
droga - Way: 1011446504 | OpenStreetMap
tory tramwajowe - Way: 1335139974 | OpenStreetMap
Powstała nowa gmina w małopolsce - Szczawa.
120713_2
z tego co widzę granica jest już widoczna np. na https://polska.e-mapa.net
Kto umie importować - droga wolna.
Nawet nie jedna, dwie! Jeszcze gmina Grabówka 1 stycznia rozpoczęła działalność nowa gmina - Grabówka | Serwis Samorządowy PAP
Dodałem , ciekawie podzielono obręb Zasadne de facto tworząc dwie wsie z jednej.
czy to jest poprawnie oznaczone - miejsce postojowe autobusów - ?
Tagi sugerują że to jest plac na który mają wjazd tylko autobusy. Nie ma żadnego tagu odnośnie postoju czy parkowania.
Ja dodałem na przykład tak:
Powinno być zmapowane jak w przykładzie @dzamper albo tak jak jest tylko highway=service
trzeba zamienić na area:highway=service
i wyrzucić area=yes
. Druga opcja nie będzie się renderować, więc wielu edytorów może być z tego niezadowolona
dziekuje koledzy - napisałem i zaprosiłem autora do tego wątku i Waszych odpowiedzi - poczekam czy poskutkuje.
W Gdańsku do przerobienia relacje autobusów i tramwajów po zamknięciu mostu. Drogę oraz chodniki zamknąłem.
A i tor wodny pod mostem do zamknięcia.
Głupio mi o tym pisać na forum, bo nie wiem, czy ja coś źle zrobiłem czy było dobrze, a inny użytkownik tylko pogorszył sprawę usuwając moje zmiany?
Otóż:
Ostatnio w Krzemienicy otworzono nowe rondo (50.050771, 22.1918567)
Kolega dawid zrobił mniej więcej obrys ronda, ale ja jako, że często jeżdżę przez to rondo to zebrałem sporo danych na temat jego położenia i poprawiłem obrys.
Wydaje mi się, ze było bardzo dokładnie zmapowane. Wszystko uwzględnione tak, że nawigacja osmand jak i OSRM poprawnie nawigowłao po rondzie. Zrobiłem najlepiej jak potrafiłem… Jako iż to turbinowe to pasy ustaliłem osobno. Oto jak wyglądało w nawigacji osmand (z przykłądowym przebiegiem trasy przez rondo):
A oto jak wygląda po uproszczeniu przez Tomka:
No ja trochę nie ogarniam… czy ja źle na początku to rozrysowałem, czy to uproszczenie przez Tomka tylko pogorszyło sprawę?
Tomek nie odpisuje na wiadomość wysłaną do niego…
Proszę o radę, co z tym zrobić…
Zdjęcie prasowe ronda:
Gdy kartowałem rondo w Częstochowie (Node: Rondo Błogosławionej Rodziny Ulmów (11999932049) | OpenStreetMap), to nie rozdzielałem dróg, ale to też dlatego, że nie było fizycznej separacji pomiędzy pasami. Nie wiem, na ile tutaj te krawężniki (separatory?) kwalifikują się do tego, aby pasy rozdzielać.
Swego czasu bylo podobnie z rondem w Dziwnówku coś na kształt zmiany dokonanej przez @operation_mogul ale potem zrobiono normalne rondo ale dodano turn:lanes dzieląc odpowiednio rondo na odcinki jak i dodano turn:lanes na odcinkach dojazdowych i zjazdowych. I nawigacja magic eart navigation ogarnia to fajnie bo ma asystenta pasa ruchu z którego korzystam i ułatwia przejazd przez nieznane czesci miast i takich właśnie rond.
Te krawężniki umożliwiają zmianę pasa dość spokojnie @Anas_masuris nie komfortowo ale pozwalają to zrobić.
Na takich rondach zdaje egzamin pilnowanie lanes i turn:lanes; nie wiem jak zachowuje się yanosik ale nawet nie dostrzegłbym na ich mapie podczas nawigacji pojedynczych pasów które rozrysowałes no i nie wspomnę o asystencie pasa ruchu z którego w/w apka korzysta tylko przed węzłami autostradowymi iedy się nimi poruszasz.
Wracajac do ronda warto też dodawać destination i turn:lanes:destination