Propozycje zmian kategorii dróg, województwo dolnośląskie

Oby to tylko nie skończyło się pomysłami w stylu jak ongiś pociągnięcie secondary do … stacji wyciągu na Kopę w Karpaczu.

1 Like

Problemem tutaj jest za zasada.
“Przy doborze wartości znacznika highway=* należy pamiętać o zasadzie spójności sieci. Zasadniczo, drogi danego typu powinny łączyć drogi takiej samej lub wyższej ważności. Przykładowo, droga typu secondary nie powinna z obu stron kończyć się na drogach typu tertiary. Wyjątkiem od tej reguły są “naturalne” zakończenia dróg takie jak wybrzeże, doliny górskie, porty lotnicze itp”

Czy da się tę drogę z połączyć z jakimś innym primary? To byłaby jedyna droga primary w Polsce która się “urywa” z powodu innego niż przejście graniczne/port stąd mam lekkie opory. Ludzie lubią potem kopiować więc już mam oczyma wyobraźni “Skoro Dzierżoniów ma primary to moja mieścinka też ma mieć”. Bierzesz wtedy tłumaczenia na siebie :wink:

1 Like

Można w wolnej chwili omówić?

Kategorycznie nie.
Polkowice z Bolesławcem to łączy A4 i S3, tertiary przez Gromadkę jest całkowicie OK.

Tak więc no… 54km do 90km hmm

I ?
To ma uzasadniać to “modelowe secondary” ?

tak duża różnica kilometrów jak najbardziej, droga łącząca dwa miasta powiatowe w dodatku sporej wielkości, w międzyczasie przechodzi przez dużą wieś gminną i małe miasto.

Nigdzie nie mamy spisanej takiej zasady, co byłoby z resztą kompletnie bez sensu, bo krócej nie zawsze znaczy lepiej.

Przed chwilą optowałeś za obniżaniem DK39 bo nie “ma tam dużego miasta” a teraz argumentem ma być że droga przechodzi przez dużą wieś?
Przecież to się kupy nie trzyma…

1 Like

OK, to może ze względu na to zachowanie spójności sieci obniżyć do secondary odcinek Brzeg – Łagiewniki. Primary ona może i miała sens, ale do czasu, jak tam się A4 kończyła. Dziś jej ranga (i jakość – na sporych fragmentach jest w stanie śmierci technicznej) nie jest większa niż innych dróg w okolicy. Już bardziej na ten status zasługuje DW346, choć też by to był przesada.

Może mam pecha, ale ile razy tamtędy jadę, to to co się tam odbywa przeczy jakiejkolwiek logice. Wygląda mi, że odcinek Małuszów – Bielany Wrocławskie faktycznie stracił znaczenie tranzytowe i jest używany głównie przez miejscowych i rozrośnięte w okolicy bazy logistyczne. Przy czym stosunkowo niedawno zbudowano go na nowo w standardzie 2x2.
Mimo wszystko byłbym za primary DK35 i secondary łącznikiem do A4

Łomnica – jak już wspomniałem, w tamtej okolicy ponoć wszystko teraz staje na głowie po otwarciu nowego kawałka S3.

DK395 i Wschodnia Obwodnica Wrocławia:

A to zależy do której części Wrocławia. Jak południo-wschodniej, lub wschodniej to jak najbardziej. Przez DK395 wjeżdża część autokarów międzynarodowych linii, choć moim zdaniem przez Bielany jest lepiej. Co do obniżana rangi innych wjazdów… To z A4 do miasta można zjechać dwoma węzłami: Bielany Wrocławskie i Wrocław Wschód + DK395. Jest jeszcze DK94, ale nią tranzyt od strony Górnego Śląska nie jeździ. No ale jest drogą równoległą do autostrady, więc obniżyć jej nie można. Jest jeszcze węzeł Wrocław Południe, ale z niego do miasta nie zjedziesz.

A jeżeli zdecydujemy zostawić całą tę okolicę jako secondary, to moim zdaniem, powinno to dotyczyć całej DW372.

ale DK39 była primary, przebiega przez podobne miejscowości co droga Bolesławiec-Chocianów (Polkowice) więc powinny być mniej więcej tej samej kategorii.

Nie no, bez przesady… Ale z drugiej strony są sytuacje, kiedy ruch się rozpływa po okolicy i ciężko ustalić jakieś miejsce graniczne. Coś jak z tym Dzierżoniowem - droga zbiera stopniowo ruch z zamieszkanego przez ponad 70 tysięcy ludzi rejonu w kierunku regionalnego centrum (czyli w tym przypadku Wrocławia) i na wylocie w DK8 Łagiewnikach jest on naprawdę duży. Ale gdzie ustalić początek drogi jako główniejszej? Nie sposób.

Moim zdaniem obniżenie tej drogi ma sens. Ona i tak pełni funkcję łącznika między 94 a 8. Przejrzałem ją i jakosciowo też się nie wyróżnia (choć też nie można powiedzieć, że jest zła).

No to zostawmy secondary na LG (która zresztą została zredukowana tylko dlatego że straciła rangę wojewódzką) i primary jak jest.

Z tego co widzę, to ten odcinek 372 został podniesiony do primary przez entropię, bo jest to obwodnica, i tak zostało. Nie dam ci pewności czy ewentualna zmiana na secondary nie zostanie od razu wycofana. Choć nie jestem przekonany czy to primary jest tam rzeczywiście takie potrzebne. W obecnej sytuacji ta obwodnica jest nieco wybrakowana, bo brakuje jednego fragmentu.

Jakiś czas już nią nie jechałem, ale parę kilometrów od ronda w Łukowicach (tamtędy można zjechać na A4) w stronę Strzelina było ograniczenie prędkości do 50 km/h ze względu na uszkodzona nawierzchnię. I nie było ono na wyrost.

Trasa ta jest czymś na kształt obwodnicy śródmiejskiej. Ona została już właściwie połknięta przez suburbanizację Wrocławia i służy głównie obsłudze okolicznych miejscowości. Tranzyt będzie szedł jak teraz przez A8 nawet po jej dokończeniu.

Entropia znowu dał primary na tą DK39

Ten opis brzmi jak secondary. Sytuacja trochę przypomina mi Poznań, gdzie cała obwodnica śródmiejska też niegdyś była primary, ale ostatecznie - po lekkiej bijatyce - została zmniejszona i tak już zostało. Wiem, że mamy kilku mapowiczów z Wrocławia, więc o ile oni nie mają innej wizji to można spróbować zmniejszyć.

1 Like

Chociażby z tego powodu primary jest tam OK, o innych powodach pisałem tutaj.

Czekaj czekaj specjalu. A to nie tak że drogi łączące primary mają być secondary?

Dlatego jestem zwolennikiem by tagowanie głównych dróg pozostawić zgodnie z oznaczeniami przez GDDKiA - ale wiem że tagowanie w osm ma inne priorytety.
Patrzyłem teraz na DW409 i fragment DW401 od węzła Brzeg i ok, ale z drugiej strony - tego odcinka nie znam ale znam odcinek DW401 w kierunku Opola bo omijałem nim swego czasu wypadek na A4 w kierunku Wrocławia - i jeśli jest to podobna droga (technicznie) to lekkie przegięcie ( :wink: )- ale też nie wiem jak bardzo zmienił się jej stan od dwu lat ;-).
Ale jak napisałem osm ma inne priorytety w tagowaniu dróg. W nawi mam najkrótszą i najszybszą drogę do wyboru i czasami ta krótsza jest lepsza jakościowo od tej najszybszej (opartej na tagowaniu OSM). A czasami jest na odwrót.

Te primary na DW403 ze względu na to że jest to najlepszy jakościowo (jak lepsza droga krajowa) łącznik DK94 z węzłem A4 chociaż z tego co wiem to tak się nie powinno tagować. Co do DK39 to na wyremontowanych odcinkach porównywalna do DW382 Strzegom-Dzierżoniów, a na niewyremontowanych trochę lepiej niż DW340, a samo primary tam poza tym nie broni się przez miejscowości jakie biegnie, już wspomniana 382 dużo bardziej pasuje do primary ale biegnie podobnie do A4

Skąd ta zasada ?

To jakaś forma inwektywy ?