Propozycje zmian kategorii dróg, województwo dolnośląskie

Powrócę do tematu zmian kategorii kilku dróg na Dolnym Śląsku. Co to proponuję, może wydawać się dziwne, bo nie patrzę na kategorię dróg, a to co się na nich dzieje (na podstawie obserwacji, w sumie tego co nawigacje polecają, a kierowcy stosują):
– DW384 powinna być pierwszorzędna przynajmniej do DW382. OpenStreetMap
– nie mam za to przekonania, czy DK39 między Brzegiem a Strzelinem zasługuje na miano pierwszorzędnej. Tam duży ruch widziałem tylko na rondzie w Strzelinie. Jej rangę doceniono już wiele lat temu, rezygnując z węzła z A4. OpenStreetMap
– DK34 spokojnie można zredukować do drugorzędnej OpenStreetMap
– droga z Małuszowa do A4 (węzeł Pietrzykowice) moim zdaniem powinien być oznaczony jako pierwszorzędny, a przynajmniej drugo. Chyba wszystkie nawigacje kierują tamtędy ruch na trasie Wrocław – Świdnica, a olbrzymia część kierowców tę trasę wybiera, zamiast DK35. OpenStreetMap
– kolejny odcinek który mi teraz do głowy przychodzi, to zjazd z DK3 do Wojanowa i przez Łomnicę do Mysłakowic. Niby droga przez wsie i strefę 30, ale w praktyce to jest główna trasa od strony Wrocławia i S3 do Karpacza i Kowar. Co to oznacza w sezonie (zarówno letnim jak i zimowym), nie trzeba chyba mówić. OpenStreetMap
Zastanawia mnie jeszcze, czemu część tzw. Wschodniej Obwodnicy Wrocławia jest jako primary, OpenStreetMap a część secondary. OpenStreetMap Ten niżej oznaczony odcinek, to przecież łącznik południowego-wschodu i wschodu Wrocławia z A4 i przejęła w tym zakresie sporą część ruchu dawniej wprowadzanego wgłąb miasta aż do Armii Krajowej
– przy okazji A4, nie wiem, czy nie byłoby zasadne podniesienie odcinka początkowego odcinka DW395 od węzła Wrocław Wschód do primary OpenStreetMap. I ulic Sportowej i Ślężnej we Wrocławiu też. OpenStreetMap Nie widzę powodu, żeby miały niższy status niż Karkonoska/Powstańców Śląskich.

Tyle na ten moment z mojej strony, zapraszam do dyskusji :slight_smile:

2 Likes

można poprosić o linki do pozycji w OSM od którego do jakiego punktu byłyby poszczególne zmiany?

Poprawiłem treść. Czy w tej formie jest to czytelne?

1 Like

tak, jest czytelne

(post ma mieć 10 znaków)

Rzeczywiście DK39 nie różni się wiele od podobnych dróg wojewódzkich w pobliżu i moim zadaniem można je zdegradować do secondary, gdyż nie pełni ono ważnej roli w tranzycie.
Ze zmianą DW384 się zgadzam i rozumiem, że ma to na celu pokazać drogę do Dzierżoniowa z Wrocławia, ale sądzę, że można także podwyższyć kategorię DW382 od Ząbkowic do Świdnicy.

Tutaj akurat się nie zgodzę. Według wiki drogi pierwszorzędne łączą większe miasta, a główna droga między Jelenią Górą a Wałbrzychem prowadzi właśnie przez DK34. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Tag:highway%3Dprimary

Raczej można podnieść kategorię, szczególnie jeżeli taka zmiana przeszła, ale nie wiem, czy od razu na pierwszorzędną, bo jednak taka trasa wydaje się trochę dziwna.

Nie znam się tak dobrze na tych rejonach, ale myślę, że można zmienić na drugorzędną.

DW372 od Siechnic do Żernik Wr. powinno mieć zawsze tę samą kategorię co DW395, bo ten odcinek wschodniej obwodnicy jest łącznikiem między drogami pierwszorzędnymi, czyli DK94 i WOW a drogą do Wrocławia Wschodu.
Ciekawy pomysł z podwyższeniem tych odcinków DW395 i DW372 do primary i raczej się zgadzam. Buforowa to bardzo istotna i zatłoczona wlotówka do miasta, a węzeł Wrocław Wschód jest ważniejszy tranzytowo od węzłów jak Wrocław Lotnisko czy Wrocław Zachód.

Niby jadąc od strony Tarnogaju w kierunku Bielan przez AK szybciej jest skręcając w Ślężną, ale nie wiem czy to wystarczy na podniesienie kategorii. Powstańców jest primary dla tranzytu jadącego od Północy / Zachodu, bo na Wschodzie jest A4 i Zwycięska, a kategoria Ślężnej i Wyścigowej powinna bardziej reprezentować trasę dawnej 98.

Chciałbym zakończyć dodając własną propozycję na terenie Wrocławia, a mianowicie podwyższenie kategorii ul. Powstańców Śląskich z tertiary na secondary. Droga ta ma bardzo duży ruch i jest ważniejsza od Zaporoskiej, a na pewno nie jest mniej ważna od Grabiszyńskiej.
Myślałem którędy dalej poprowadzić secondary i doszedłem do wniosku, że powinno się podwyższyć całą trasę z Wyszyńskiego / pl. Grunwaldzkiego przez Oławską do skrzyżowania z DK5, czyli Podwale, Świdnicką, Powstańców w kierunku południowym i Powstańców, Świdnicką, Bożego Ciała, Widok w kierunku północnym.
Do tego uważam, że odcinek od pl. Legionów do Świdnickiej także powinien być drugorzędny.

Nie jestem tego do końca pewien. Musiałbym popytać miejscowych, ale wydaje mi się, że obecnie preferowana jest droga przez Kamienną Górę (DW367) i Czary Bór, a dalej, w zależności od miejsca w Wałbrzychu, przez Szczawno-Zdrój (DW376) lub Boguszów-Gorce (DW367). Z resztą to są tereny górskie, tam inne główne szlaki mogą mieć kierowcy samochodów osobowych, a inne ciężarowych, czy autobusów.

Szybsza i lepsza trasa to DK34

Jak już wspomniałem dowiem się, ale nie jestem przekonany. Raz, że przy większym ruchu na tej trasie lubią się robić korki w Kaczorowie i Bolkowie, a dwa, że na samą DK34 trzeba zjechać gór, po to, żeby w Świebodzicach znów pod nie podjeżdżać.

W każdym razie droga łącząca miasta na prawach powiatu powinna mieć status drogi pierwszorzędnej, a DK34 jest do tego przystosowana. Również prowadzą tędy droga z Jeleniej do Świdnicy i inne podobne trasy.

Z tego co się do tej pory dowiedziałem, nie ma jakiejś jednej głównej drogi między tymi miastami. DK34 jest wymieniana jako jedna z czterech i to nie jako pierwsza. Nie będę się upierał, że koniecznie trzeba jej rangę obniżyć, ale wydaje mi się, że teraz jest ona nieco na wyrost.

Jeszcze dorzucę kilka propozycji od siebie:

Droga powiatowa Godzikowice-Owczary - przemianowanie na secondary: Way: ‪1560D‬ (‪236839576‬) | OpenStreetMap

Droga łącząca Oławę z Grodkowem i Nysą, więc modelowe secondary.

Droga Chocianów-Bolesławiec - przemianowanie na secondary: Way: 243557448 | OpenStreetMap

Droga łączy Polkowice z Bolesławcem, ponownie modelowe secondary.

DW328 odcinek Chocianów-Nowe Miasteczko - redukcja do tertiary: Way: ‪328‬ (‪554988442‬) | OpenStreetMap

Niski standard oraz niski ŚDR, przy drodze nie leży żadne większe miasto (Przemków ok. 5500 mieszkańców, a Nowe Miasteczko ok. 2500), jako droga tranzytowa Złotoryja/Chojnów-Zielona Góra używana jest DW331 do Polkowic, później S3, jako droga alternatywna do S3 jest DW333.

DW334 - degradacja do tertiary/degradacja do tertiary odcinka Jemielno-Ciechanów: Relation: ‪Droga wojewódzka nr 334‬ (‪2319103‬) | OpenStreetMap

Droga w ostatnim czasie remontowana szczególnie do Rajczyna, nie prowadzi przez żadne miasto, jeśli chcemy zostawiać relację Wołów-Góra to proponuję wariant “puszczenia” secondary przez Ryczeń, droga przez Lubów i DW323 to 24km, natomiast przez Ryczeń 14km.

dawna DW363 odcinek Jawor-Jenków - przywrócenie secondary: Way: 958823526 | OpenStreetMap

Droga z Jawora w kierunku A4 i Wrocławia.

Droga powiatowa Wąwolnica-Ząbkowice Śląskie - przemianowanie na secondary: Way: 847071278 | OpenStreetMap

Droga łącząca Strzelin z Ząbkowicami Śląskimi - ponownie modelowe secondary.

DW381 - przemianowanie na primary (propozycja zamiast przemianowywania DW382): Relation: ‪Droga wojewódzka nr 381‬ (‪2321662‬) | OpenStreetMap

Droga łącząca Wałbrzych z Kotliną Kłodzką, Nysą oraz Ołomuńcem w Czechach.

DW384 - akurat tutaj jestem przeciwko (primary bardziej pasuje na DW381 niż DW382 + DW384)
DK39 - jak najbardziej za, ale tylko do Łukowic Brzeskich, potem DW403+DW401 poprowadzenie primary
DK34 - niech zostanie tak jak jest
dawna DW348 - secondary jak najbardziej, primary to już przegięcie.
Droga powiatowa Jelenia/Maciejowa-Wojanów-Łomnica-Mysłakowice - jestem przeciw
DW372+DW395 - jak najbardziej jestem za

Ja chciałbym się dowiedzieć co takiego nadzwyczajnego stało się obecnie na Dolnym Śląsku, że jest potrzeba rewizji dróg w połowie województwa ?

1 Like

Czemu akurat teraz musiało się stać coś nadzwyczajnego? Może następują jakieś procesy, na które mają wpływ małe wydarzenia? Tu powstaje obwodnica, tam wyremontowano drogę i nagle okazuje się, że strumienie podróżnych zmieniają się.

Ale co ma droga Wałbrzych – Kłodzko do Łagiewnik i Dzierżoniowa? Ale w sumie może racja - jak zdejmie się primary z DK39 to będzie miało więcej sensu niż teraz. Patrząc teraz na mapę, wygląda że ruch od Wrocławia w Łagiewnikach rozjeżdża się na wprost i w lewo. Tymczasem w lewo jest to margines, a bardzo duża jego część skręca w stronę Dzierżoniowa.

Zgoda, przy czym warto rozważyć, czy tego primary nie warto do Nysy pociągnąć. Tamtędy idzie całkiem konkretny ruch międzynarodowy.

Wysondowałem i wygląda na to, że mieszkańcy miast które ona niby łączy, wcale nie są przekonani do jeżdżenia nią. Między Jelenią a Wałbrzychem nie ma obecnie drogi, którą można uznać za podstawową w komunikacji pomiędzy nimi.

Tyle że taki jest stan faktyczny. Jak zrobią co z lewoskrętem w Jeleniej Górze z al. Solidarności w Sudecką i ruch pójdzie tam, gdzie pierwotnie maił trafić, to się zgodzę że to nie ma sensu. Dziś ruch tranzytowy idzie przez Łomnicę. Jakiś czas temu, przez kilka minut zabawiłem się w liczenie i na koło 50 przejeżdżających samochodów trafiły się trzy miejscowe (DJ, DJE). Cała reszta niema z całego obszaru kraju i kilka zagranicznych.

Dlatego że siatkę drogową mamy ogarnięta już od lat. I to ogarniętą całkiem dobrze.
Uzasadnieniem zmiany kategorii drogi może być albo trwała zmiana infrastruktury wpływająca na ważność drogi w kraju (np. otwarcie drogi ekspresowej i przejęcie przez nią dotychczasowego ruchu z innej drogi; wybudowanie/wyburzenie mostu) albo wydarzenia nadzwyczajne jak na przykład trwałe zamknięcie przejść granicznych (patrz dyskutowane zmiany kategorii dróg na Podlasiu) skutkujące zmianą istotności danej drogi.
Jeśli nic z powyższego nie miało miejsca to manipulowanie kategoriami dróg, w szczególności fragmentaryczne, jest nieuzasadnione.

To znaczy jakie procesy ?

To jest ogarniane na bieżąco poprzez tag construction.

Remonty dróg nie wpływają na ważność drogi.

Nagle się to nie okazuje. Rozbudowa infrastruktury drogowej planowana jest na kilka lat do przodu, drogi nie powstają “z dnia na dzień” i dokładnie wiadomo jak będzie się kształtował układ drogowy po ukończeniu danej inwestycji.

1 Like

Rozumiem, ewolucja jest passe, a zmiany zachodzą wyłącznie w sposób gwałtowny. Wobec powyższego nie odzywam się więcej w temacie. Temat można zamknąć.

O ile zgadzam się z tym, że siatka drogowa, jak dla mnie, jest w porządku, o tyle nie uważam że nie powinniśmy o niej wcale nie dyskutować. Nikt nie powiedział że jest idealnie. Zwłaszcza że część kategorii to była po prostu kopiujwklejka z oficjalnej klasyfikacji, na którą po prostu żaden maper się nie zastanawiał przez lata.

Na te propozycje zerkne, tylko musicie mi dać czas. Ostatnio był dość duży chaos w drogach, mnie też takie rzeczy chwilę zajmują.

1 Like

Na samym początku projektu może i funkcjonowało takie uproszczenie, ale od ponad dekady tak już nie jest.
Być może gdzie nie gdzie pozostały resztki takiego tagowania ale na pewno nie jest to tuzin dróg proponowanych do zmiany kategorii w jednym tylko regionie.

To zasadniczy problem ze zmianami, w szczególności z konta Temat-Droga.
Kolega nie czekając na przedyskutowanie i powszechną akceptację pomysłów już zmienia drogi, tylko dziś poszły kolejne 4 zmiany…

Nie różni się ??? To jedyna w okolicy równoleżnikowo przebiegająca primary stanowiąca łącznik miedzy DK8 (a docelowo S8) a A4 i dalej poprzez Brzeg i Kępno do centralnej Polski ! Następna równoleżnikowo przebiegająca primary to dopiero DK46 czyli w pasie ok. 50 kilometrów na południe od Wrocławia nie byłoby ani jednej primary co jest ewidentną nieprawdą.
Dodatkowo według statystyk SDDR widać że w stosunku do ostatniego pomiaru ta droga na odcinku do Łagiewników zaliczyła wzrost obciążenia ruchem nawet o ponad 25%, więc nie ma tu mowy o spadającym natężeniu pojazdów.

Bynajmniej o niczym to nie świadczy. Według obowiązujących w Polsce wytycznych autostrada zasadniczo nie może mieć węzłów częściej niż co 15 km. W związku z tym nie każde przecięcie z DK automatycznie tworzy węzeł. Analogicznie budowane były inne węzły na A4 np. Godzieszów (węzeł z DW), czy na np. na A2 gdzie (brak węzła z DK 92 koło Myszęcina).

Reasumując - ta zmiana jest nieuzasadniona i do wycofania.