Powrócę do tematu zmian kategorii kilku dróg na Dolnym Śląsku. Co to proponuję, może wydawać się dziwne, bo nie patrzę na kategorię dróg, a to co się na nich dzieje (na podstawie obserwacji, w sumie tego co nawigacje polecają, a kierowcy stosują):
– DW384 powinna być pierwszorzędna przynajmniej do DW382. OpenStreetMap
– nie mam za to przekonania, czy DK39 między Brzegiem a Strzelinem zasługuje na miano pierwszorzędnej. Tam duży ruch widziałem tylko na rondzie w Strzelinie. Jej rangę doceniono już wiele lat temu, rezygnując z węzła z A4. OpenStreetMap
– DK34 spokojnie można zredukować do drugorzędnej OpenStreetMap
– droga z Małuszowa do A4 (węzeł Pietrzykowice) moim zdaniem powinien być oznaczony jako pierwszorzędny, a przynajmniej drugo. Chyba wszystkie nawigacje kierują tamtędy ruch na trasie Wrocław – Świdnica, a olbrzymia część kierowców tę trasę wybiera, zamiast DK35. OpenStreetMap
– kolejny odcinek który mi teraz do głowy przychodzi, to zjazd z DK3 do Wojanowa i przez Łomnicę do Mysłakowic. Niby droga przez wsie i strefę 30, ale w praktyce to jest główna trasa od strony Wrocławia i S3 do Karpacza i Kowar. Co to oznacza w sezonie (zarówno letnim jak i zimowym), nie trzeba chyba mówić. OpenStreetMap
Zastanawia mnie jeszcze, czemu część tzw. Wschodniej Obwodnicy Wrocławia jest jako primary, OpenStreetMap a część secondary. OpenStreetMap Ten niżej oznaczony odcinek, to przecież łącznik południowego-wschodu i wschodu Wrocławia z A4 i przejęła w tym zakresie sporą część ruchu dawniej wprowadzanego wgłąb miasta aż do Armii Krajowej
– przy okazji A4, nie wiem, czy nie byłoby zasadne podniesienie odcinka początkowego odcinka DW395 od węzła Wrocław Wschód do primary OpenStreetMap. I ulic Sportowej i Ślężnej we Wrocławiu też. OpenStreetMap Nie widzę powodu, żeby miały niższy status niż Karkonoska/Powstańców Śląskich.
Tyle na ten moment z mojej strony, zapraszam do dyskusji