Na forum ktoś dawno pisał (chyba w związku z węzłem Godzieszów).
A i prośba, nie wycofuj DW313, większość uważa za słuszne obniżenie do tertiary odcinka na południe od Kargowej, to samo z DK39, większość się zgadza.
Na forum ktoś dawno pisał (chyba w związku z węzłem Godzieszów).
A i prośba, nie wycofuj DW313, większość uważa za słuszne obniżenie do tertiary odcinka na południe od Kargowej, to samo z DK39, większość się zgadza.
większość się NIE zgadza, są głosy za i są głosy przeciwne, samo dyskutowanie zmian NIE upoważnia jeszcze do przetagowywania dróg.
Warto by było również abyś wstrzymał się od zmian co do których jeszcze nikt się nie wypowiedział - nie mamy
zasady domniemanej zgody.
Co do pierwszego to co do DW313 to przeciwko jesteś tylko ty oraz aim311, a co do DK39 to ponownie ty i szalonaentropia, który jednak bardzo często ślepo kieruję się klasyfikacją urzędową (wiele dróg wojewódzkich które mogłyby być dalej secondary zostało zdegradowanych ze względu na pozbawienie ich kategorii)
A to drugie to właściwie masz rację. Jednak może warto by się było wypowiedzieć, chyba stworzę nowy wątek bo ten opiera się tylko o zmiany zaproponowane przez użytkownika MarekP (nie kwestionuje ich słuszności ale może się przydać jednak druga dyskusja).
Co do DK39 mamy 4-2
Skoro “narazie
” to dlaczego już dokonujesz zmian ?
Jeśli chcesz operować kategorią większość
to mamy na to wypracowane zasady, w skrócie dajesz propozycję (najlepiej jedną na raz żeby było konkretnie wiadomo o co ci chodzi), czekasz 2 tygodnie aby wszyscy zainteresowani zdążyli się z nią zaznajomić, następnie zmiana przechodzi jeśli jest (po 2 tygodniach głosowania) co najmniej 8 głosów oddanych i 75% głosów ZA.
Bo już zarysowuje się przewaga. A o zasadach nie wiedziałem, poza tym gdyby się nimi kierować to by nie przechodziła żadna zmiana, aktywność w tym temacie jest niewielka.
" This page describes the proposal process , which is one of multiple ways to introduce and discuss new tags for features and properties."
Nie dyskutujemy nowego tagu ani zmiany definicji tagu, ta zasada się nie stosuje.
Ale tak, należy zaczekać przynajmniej te dwa tygodnie od założenia wątku. Ludzie nie wchodzą tu codziennie i mają prawo tego nie robić.
Owszem to prawda, ale nikt jeszcze nic lepszego w naszym projekcie nie wymyślił, a wprowadzanie nowych/zmiana tagów bywa nie mniej kontrowersyjna niż kategoryzowanie dróg i się sprawdza. Fajnie by było oczywiście, gdyby sama dyskusja wystarczyła, ale skoro są tak rozbieżne głosy a stosowana jest metoda faktów dokonanych to nie pozostaje nam inne wyjście.
Z reszta była nawet Twoja propozycja o łapkach
Na forum istnieje tez system oceniania postów łapką w górę i łapką w dół
i faktycznie życie pokazuje, że musimy zacząć z tego korzystać.
I to by było najlepsze, bo jednoznaczne, choć też często nie oddające rzeczywistości. No ale w Polsce jednym atrybutem highway próbujemy objąć różne, niepokrywające się zakresy. No i potem takie wojenki z tego wynikają.
Chyba jeszcze nie było sytuacji, żeby faktycznie nie było porozumienia w kwestii kategorii. O ile w 100% zgadzam się, że za wcześnie na zmianę tego odcinka, bo porozumienia nie ma, o tyle wprowadzanie metody z wiki to raczej “overkill”. Jak będziemy kazać o każdą małą zmianę pisać proposale i przeprowadzać głosowania to ludzie zrezygnują całkiem i będą wprowadzać zmiany cichaczem. Te dyskusje o kategoriach to też nie jest żaden oficjalny proces z wiki, to nasze lokalne porozumienie żeby ograniczyć wojny edycyjne (których było już milion w tej kwestii).
Widzę, że koledzy odkryli sezonowy ruch turystyczny z i do ośrodków wypoczynkowych.
Jakie są ustalenia odnośnie podnoszenia kat. dróg do primary wybranych dróg prowadzących do okupowanych sezonowo przez turystów nadmorskich i górskich ośrodków wypoczynkowych?
Ośrodki wypoczynkowe to zaledwie jeden z poruszonych przypadków i nie było tu akurat mowy o primary. Z resztą wygląda, że podpunkt ten właśnie przestaje być aktualny.
tyle że byśmy wtedy mieli wiele kuriozalnych kuriozów bo są pewne specjalne DK i DW.
Pełna racja, jest jak jest i tego próbujemy się trzymać. A kurioza mamy w rzeczywistości . Jeden łącznik do autostrady to droga powiatowa, a inny (wcale nie mniej istotny), to droga krajowa o długości niecałych dwóch kilometrów. Równolegle do A1, A2, czy A4 idą drogi krajowe 91, 92 i 94, ale dawne krajówki wzdłuż nowych ekspresówek, drogi nieraz w standardzie 2x2, zredukowano do dróg wojewódzkich. I bądź tu mądry.
I nie wiem czy są jeszcze takie, ale była krajówka która przez rzekę promem przedostawała. Więc ruch był tylko lokalny (teraz jest porządny most więc znaczenie skoczyło, bez zmian oficjlalnej klasyfikacji).
Plus DW co jest podjazdem pod zlikwidowaną stację kolejową…
Chyba chodzi o Kwidzyn. Korzystałem tam kiedyś z promu, mostem pierwszy raz jechałem dwa tygodnie po jego otwarciu. To stosunkowo nowa przeprawa przez Wisłę między Grudziądzem a Tczewem. Kiedyś między mostami było około 60 km, teraz jest 30 km.
Przy okazji ciekawostka taka – w okresie przed I wojną światową pod Kwidzynem był most kolejowy. W okresie międzywojennym była tam granica państwowa i most przestał być potrzebny. W związku z tym rozebrano go i przeniesiono do w większości do Torunia, a jedno przęsło ponoć trafiło do Konina (oba mosty im. Piłsudskiego).
Szkoda że nie chcemy takiego sposobu podziału dróg w Polsce bo mamy wysyp takich tematów: tu podnieść tam obniżyć.
Patrząc po swojej okolicy - była DK3, wybudowano S3 więc stara poszła pod zarząd województwa i jest DW119 która przejmuje ruch tranzytowy ciężarówek czy większości pojazdów w przypadku wypadku czy jak ostatnio protestów rolników. One się same degradują urzędowo. A lokalsi i tak uciekną na drogi o niższym standardzie bo tymi “lepszymi” będzie płynął większy potok aut.
Patrzę na edycje kolegi @Temat-Droga i później widzę zmiany na osm gdzie ta sama droga przy zjeździe z węzła autostradowego jest primary a druga secondary choć obie prowadzą do miast które są wielkościowo takie same.
a i teraz pytanie: jak jest z zimowym utrzymaniem dróg w porównaniu DW a DK? tam są chyba inne priorytety więc jeśli podniesiemy gdzieś drogę wojewódzką do wyższej kategorii a krajowa do niższe może okazać się że na tej “lepszej” spędzimy noc bo ją zasypało a priorytetem jest droga krajowa ale u nas wyższy “status” ma własnie ta wojewódzka.
Nie jest to czepianie się.
I zawsze zdarzą się kuriozalne kurioza.
Na przykład swego czasu jechałem do Białowieży i pomiędzy Bielskiem Podlaskim a Hajnówką na DW 689 trafiłem na jej przebudowę i o ile dobrze pamiętam to chyba żadna nawi nie informowała o robotach drogowych na sporym jej odcinku a zaliczyłem tam kilkanaście wahadeł (nie tylko ja ale i koledzy którzy jechali z innych stron Polski) a czas dojazdu z zaoszczędzonych 15 minut wzrósł do 50 minut opóźnienia mapy wujka Googla też prowadziły tędy
Niestety nawigacje oparte na danych osm nie korzystają z tagu
construction=minor Istniejąca droga, które jest modyfikowana lub naprawiana bez jej zamykania.
I jeszcze jedno pytanie na koniec - czy podczas tych zmian kategorii zmieniający sprawdzi i doda brakujące tagowanie maxspeed, lanes, turn:lanes, surface - czy tylko kliknie zmianę primary-secondary czy inaczej?
Generalnie nie sposób się z tobą nie zgodzić. Utrzymanie jest zależne od zarządcy drogi, a tego należałoby oznaczyć atrybutem “owner”, ale z kolei tego nie obsłuży (bo i nie ma jak) żadna nawigacja. I możemy dalej bić pianę
Co do remontów i wahadełek, to one też jedno drugiemu nie jest równe. W lipcu miałem zaszczyt (bo przyjemnością tego nie nazwę) parę razy jechać DK22 na odcinku Malbork – Starogard Gdański – Zblewo. W kilku miejscach droga jest placem budowy i wahadło potrafi tam być co kilometr. Tyle że puszczane są dosyć często. Z kolei parę lat temu na moście przez Wisłę (Wyszogród, DK50), chyba ze 20 minut stałem w już dość długiej kolejce.
Z tematu proponowanych zmian: zostały jakiekolwiek tutaj gdzie było poparcie lub chociaż brak sprzeciwu?
Czy wszystkie zostały oprotestowane już?
Czy jakieś edycje zostały zrobione?
Wprowadzone i zaakceptowane zostały wszystkie zmiany za wyjątkiem drogi Jelenia-Łomnica, DK34 oraz DW384
Cześć,
W twojej wypowiedzi jest spory błąd logiczny (czy szyk zdania)…
Zmiany wprowadzone przed zaakceptowaniem!
To ja z mojego ogródka mówię ci że zmiana DK94 przechodzącej przez Legnicę została cofnięta bo “nie tędy droga”. Nie możesz sobie kliknąć, że teraz główna trasa prowadzi przez osiedla i już.
Zacząłem czytać oba wątki i nawet sięgnąłem po informacje sprzed dwóch lat, nie rozumiem jaki jest cel twoich usilnych zmian tras w górę bądź w dół.
O ile rozumiem, nawigacja używająca danych z OSM, policzy węzły, ograniczenia prędkości itd i wybierze drogę lepszą niezależnie od jej statusu. Twoje sztuczne zmiany wprowadzają jedynie niepotrzebne zamieszanie, bo wyobraź sobie taki scenariusz:
Siedzisz w aucie na światłach przed skrzyżowaniem. Masz włączoną nawigację która policzyła, że DK94 będzie lepszą trasą na przejazd przez Legnicę pomimo tego, że “główna” (na ekranie) skręca między osiedla. Wiec siedzisz i dumasz… Znak pokazuje prosto na DK94, nawigacja pokazuje jedź prosto, a główna skręca!