OSMC simbol za Knafelčevo markacijo

Želel bi, da se končno poenotimo glede pravilnega označevanja Knafelčeve markacije. :slight_smile:

Za začetek pripenjam uradno sliko markacije iz Pravilnika o označevanju in opremljanju planinskih poti:

Dokumentacija:

V temi Pohodniške poti smo o tem že nekaj razpravljali, zadnje čase pa tudi na našem kanalu na Telegramu.

Spodaj pripenjam zajeme zaslona s strani Waymarked Trails in za dobro mero pripenjam še renderje markacije s strani Mueschelsoft:

1. @MitjaJez je omenil varianto red:white:red_circle, ki bi nekako ustrezala proporcem markacije 1:2:1:

b
1

Vendar pa se nekateri ne strinjamo s takšnim zapisom, saj gre v slednjem le za belo podlago z rdečim krogom in ne belo piko v rdečem krogu. Torej, v zgornjem primeru bela podlaga v bistvu sega izven rdečega kroga, kar pač ni pravilno.

2. @scabiosa_trenta je predlagal zapis red:red_round:white_dot, ki bi ustrezal markaciji, glede predpisanih proporcev pa morda le za kanček manj (čeprav, če smo iskreni, je na terenu ogromno prav takšnih markacij, ki ne sledijo pravilu 1:2:1 :slight_smile: ):

a
Unss

3. Zadnja varianta, o kateri smo razpravljali, in ki bi recimo da zadostila obema pogojema, pa je red:white_dot:red_circle:

Unss
3

Torej, če vzamemo zgornje zajeme zaslona iz Waymarked Trails kot osnovo, meni ustrezata tako varianta 2 kot tudi 3. Če smo strogi glede proporcev, potem bi se morda odločil za 3.

Če pa primerjamo še z renderji na Mueschelsoft, pa bi se v tem primeru odločil za varianto 2.

Prosil bi še za mnenja ostalih članov.

Hvala

4 Likes

red:white:red_circle kar dobro zgleda in mislim da večina rut trenutno uporablja ta simbol. Zato bi rekel da je ta prva izbira.
Je pa verjetno smiselno razmisliti tudi o varianti red:red_round:white_dot glede na to da bolje opisuje kako je markacija sestavljena. Dolgoročno bo to verjetno boljša izbira. Če bo kdo spreminjal rendering bo mogoče ozadje naredil transparentno. Tak izgled bi bil boljši.
Ali obstaja kaka varianta simbola kjer je ozadje transparentno?

Precej teh rut, ki jih omenjaš, sem sicer v dobri veri dodal jaz… :slight_smile: Bi pa verjetno šel postopoma spreminjat njihov osmc simbol, če/ko se odločimo za tapravega.

Jaz se nagibam k varianti 2 ali 3, pri tem se ne bi toliko oziral na proporcije (to je stvar renderja in se dejansko pri različnih renderjih razlikujejo, ali pa pri kakšnih updejtih renderjev). Bolj se mi zdi pomembno to, da ni belega ozadja oz. ne gre za nek bel kvadrat z rdečim krogom.

1 Like

Meni se zdi edina pomensko pravilna varianta 2, t.j. red:red_round:white_dot

3 Likes

Just to link them, you might be interested in issues/advantages/disadvantages we faced in Croatian category thread with osmc:symbol and other tags related to Knafelčeva markacija.

1 Like

I’d also go for variant 2 as it seems the most consistent with the definition.

About the width ratios, I think the correct way to go forward would be to draft a proposal of the osmc:symbol key that incorporates width ratios (and potentially also absolute sizes). This would presumably take time, effort & resiliance fighting it through community scrutiny but if someone has energy for doing this, it might be worth it for future generations of mappers.

In Croatia we decided not to use the osmc:symbol=* tag for trails with Knafelčeva markacija. The reason is that most popular renderers like Osmand and Waymarked trails don’t show you the number of the trail, they only show the symbol. But 90% of trails have the same symbol, so that doesn’t give you much information. If you don’t map the osmc:symbol=*, only the ref=* is rendered, which is what most of our hiking mappers want. So we decided to put the following tags:

symbol=red circle with white dot in the middle
wiki:symbol=Markacija.svg
ref=*
name=*

If ever those renderers start showing both the symbol and the number, we will probably pick the same one you guys picked.

I see non consistent marking also in Croatia:

but I have not find routes with wiki:symbol=Markacija.svg

I just wondering if there is anything rendered on https://hiking.waymarkedtrails.org

Thanks for finding these, I’ll fix them.

Here’s one with wiki:symbol=Markacija.svg and it’s not rendered. I haven’t seen that tag being rendered anywhere.

I agree with using this tag also for all slovenian routes.

So croatian(HRS) has similar ref system to italian(CAI), where numbers are written on blazes? Sloveniam (PZS) does not have it this way. There is only ‘1’ for “Slovenska planinska pot” but not other. This mean that rendering Knafelc blaze is not an issue here.

So I’d keep using osmc:symbol = red:red_round:white_dot tag.

Anyway ref is possible to add in osmc:symbol, if needed.

Depends on the region. Sometimes there is a number on the first blaze at the trailhead, like this. Sometimes we have nice signs like this. Sometimes there are no numbers at all. But our trails are definitely numbered.

1 Like

Woot, so does that mean we agree to use osmc:symbol = red:red_round:white_dot as the official OSMC symbol for Knafelčeva markacija? :slight_smile:

1 Like

Evo, da se dokončno odločimo, bi prosil vse nazvoče, da oddate svoj glas za varianto, ki se vam zdi najprimernejša za OSMC simbol Knafelčeve markacije. Hvala.

  • Varianta 1 (red:white:red_circle)
  • Varianta 2 (red:red_round:white_dot)
  • Varianta 3 (red:white_dot:red_circle)
0 voters
1 Like

Ok, mislim, da lahko počasi zaprem zgornjo anketo… imamo 9 glasov, vsi za varianto red:red_round:white_dot, torej smo se nekako odločili.

Predlagam torej, da se za Knafelčevo markacijo od sedaj naprej uradno uporablja tag:

osmc:symbol=red:red_round:white_dot

Za kolesarske markacije na isti način, le da je modra barva:

osmc:symbol=blue:blue_round:white_dot

Tako da, če se strinjamo, dajmo potem popraviti Knafelčevo markacijo tudi na naši Wiki strani - lahko jo jaz.

2 Likes

Lahko, prosim dodamo tudi tag wiki:symbol=Markacija.svg?

Ta je gotovo prava za pohodniško pot “Vertikala SPDT”.

Kolesarska je sicer tej podobna.

Glede Wiki strani, predlagam na vrhu poglavje Knafelčeva markacija in pod njo tagi, ki jih je potrebno dodat kjer v nadaljevanju piše KM (z referenco na poglavje).

Sem potem popravil vse markacije na našem ozemlju v red:red_round:white_dot.

Za SPP je sedaj sledeči osmc tag: red:red_round:white_dot:1:black

Bi pa odstranil “black”, ker cifra 1 pod markacijo ni nujno črna – nasprotno, že večkrat sem jo videl v rdeči barvi, zato tu ne bi specificiral njene barve, če se strinjaš, @MitjaJez ?

Ali obstaja kaka varianta da bi 1 in podobne reference na drugih poteh izrisalo ob markaciji? Tako kot je markacija dejansko narejena na terenu.

Malo dvomim, sem že nekaj probaval, ampak se mi zdi, da bi potem rabil več prostora, da bi prikazalo še cifro pod markacijo… bi pa tudi mene zanimalo, če je morda vseeno možno.

a se pojavi ‘1’ tudi če ne definiraš barve? Le ne zdi se mi, da to prepuščamo renderjem. Rdeče se na osmc simbolu ne bi videlo. Na terenu pa je res pogosto rdeča. Treba tudi dokumentacijo pogledat. Imam pa v spominu, da sem jaz uporabljal gray barvo prej, a?