Tagiranje planinarskih staza u Hrvatskoj

Pozdrav!

Imamo problem jer nismo dgovorili na razini Hrvatske kako tagiramo planinarske staze. Jedna očita razlika u načinu tagiranja je dosta važan tag osmc:symbol=* koji pokazuje kojim simbolom je staza označena na terenu. U Hrvatskoj nemamo neki komplicirani sustav, imamo samo crveno bijeli krug, koji se još zove Knafelčeva markacija (Alojz Knafelc). Ona se tagira sa osmc:symbol=red:white:red_circle. Ono gdje dolazi nesklad, jest da neki maperi u to još dodaju i broj rute, i boju slova, znači osmc:symbol=red:white:red_circle:63:black. Na Žumberku imamo još jednu kombinaciju, osmc:symbol=red:white:red_frame:63:black, koja stvori jednostavno bijeli pravokutnik sa crnim brojem (ostatak je višak). Javio sam se maperu koji tako označava, i on kaže da kad tako tagira, lakše je vidljiv broj uz rutu u nekim aplikacijama.

Gdje se te oznake vide:
https://hiking.waymarkedtrails.org
https://www.wanderreitkarte.de
Osmand

Ja sada vidim 3 rješenja:

  1. držati se strogo wiki-a, i upisivati osmc:symbol=red:white:red_circle
  2. malo svinuti pravila, pa dodati i broj: osmc:symbol=red:white:red_circle:63:black
  3. upisivati samo symbol=Knafelčeva markacija i izostaviti osmc:symbol=* jer softweri će onda odustati od renderiranja simbola, i renderirati samo ref=* što je na kraju ono što usere zapravo zanima
1 Like

Ja sam u početku stavljao osmc:symbol=red:white:red_circle pa sam skužio da aplikacije onda ne prikazuju broj staze, koji je po meni bitniji, jer su markacije ionako svugdje iste, tako da sada osmc:symbol stavljam samo za staze koje nisu planinarske (turističke), nemaju broj, ali imaju nekakve markacije

Da, i ja sam mišljenja da je bitno prikazati broj planinarskog puta što je u kružnici teško

Slažem sa da bi bilo bolje da izostavimo osmc:symbol=*, pogotovo jer imamo samo njega, pa se (uz to što skriva bitnije informacije!) nepotrebno bloata baza…


S druge strane, mislim da bi trebalo kontaktirati rendere koji rade s takvim prioritetima - jer mi problem ne zvuči kao lokalan samo za Hrvatsku: po meni bi svugdje bi broj planinarske staze (ref) ako postoji trebao biti bitnija informacija od samog simbola korištenog za označavanje.

Ako će netko prijavljivati issues, neka linka u ovaj thread da znamo (i lajkamo) i da ne radimo duplo. Bilo bi dobro za issues provjeriti (+ napraviti screenshote) za sve bitne kombinacije koje izgledaju dobro, a koje ne:

Wiki spominje još i http://hikebikemap.de/ (iako ga nema navedenog u Taginfo projects)

waymarkedtrails.org je već prijavljen ovdje: Missing ref information on hiking routes with osmc symbol · Issue #370 · waymarkedtrails/waymarked-trails-site · GitHub

Okej, onda kako bi uveli reda u tagiranje, predlažem mehaničku zamjenu tagova iz osmc:symbol~red:white:red (znači sve osmc:symbol tagove koji počinju sa red:white:red) u symbol=Knafelčeva markacija ako relacija ima još i ref=* tag.

Znači tu zamjenu bih radio na slijedećim relacijama:

Ali onda imamo slijedeći problem, a to je da u ref=* tagu imamo često dužu verziju ref-a, recimo “06.26”. Ali na terenu imamo putokaze koji pokazuju samo “26”.

To je zato što “06” označava planinu, a “26” označava stazu. U osmc:symbol=* ljudi dodaju samo taj “26” jer se na terenu niti ne vidi ovaj “06”. Znači li to da bi trebali tagirati ref=26 i onda dodati ref:hr:hps=06.26 (taj tag se već koristi)? Jer ako ne skratimo ref=* tag, onda ćemo na renderima dobiti velike ref-ove na stazama koji će zagušiti kartu, a čak ne prikazuju stanje na terenu.

2 Likes

Meni se to čini OK. Ako je i drugima OK, treba izdokumentirati po Automated Edits code of conduct - OpenStreetMap Wiki pa onda navali slobodno :slight_smile:

I dokumentirati to (što i zašto) na Croatia/Planinarske staze - OpenStreetMap Wiki naravno, da znamo za ubuduće.

Da, meni to ima logike. ref=* bi trebao uvijek pokazivati oznaku koja je vidljiva na terenu, da je korisnici mogu provjeriti. Za ovu drugu, ili posebno kako kažeš ref:hr:hps, ili ako nam je uvijek HPS relevantan za to, onda možemo i već dokumentirani official_ref=* koji vrijedi svuda.

Zovem još @jseper i @debeli75 da se slože sa skraćivanjem ref=* taga na samo zadnji broj. Možda još i @jhabijan jer se bavi planinarskim stazama. To nije mala promjena.

1 Like

Slažem se, to je zapravo i jedini ispravan način koji je propisan i pravilnicima Hrvatskog planinarskog saveza koji reguliraju označavanje planinarskih putova. Upravo sam na taj način i sam označavao putove - vidi primjer Samoborskog gorja.

Jadranko

čet, 17. kol 2023. 15:00 Janjko via OpenStreetMap Community Forum <community@noreply.openstreetmap.org> je napisao:

Pogledao sam Samoborsko gorje, ali tamo su na svim relacijama planinarskih staza ref=* i ref:hr:hps=* tagovi isti. Pogledaj ovaj query

Znači ja bi sa ovom promjenom promijenio sve tvoje staze u Samoborskom i Žumberačkom gorju, kao i staze u Paklenici. Ako je prije ruta imala ref=05.23 i ref:hr:hps=05.23, sada bi ja promijenio ref u ref=23. Ako je prije bio ref=05.06, onda bi sada to promijenio u ref=6.

Sa time se slažeš?

Shvatio sam koja ti je bila namjera.

Registar planinarskih putova RH u svojoj oznaci sadrži sljedeće podatke:

Izvod iz priručnika Uređivanje planinarskih putova https://www.hps.hr/files/data/3/Uredjivanje%20planinarskih%20putova.pdf

1 Like

Ok, onda ćemo tako. Mislim da smo sve pokrili. Znači na relacijama koje imaju tagove:

  1. osmc:symbol~red:white:red
  2. ref=*

ćemo napraviti:

  1. obrisati tag osmc:symbol=*
  2. dodati tag symbol=Knafelčeva markacija
  3. maknuti početnu brojku iz ref=*

Možemo još pričati o promjeni taga ref:hr:hps=* u official_ref=* i drugim promjenama, ali važno je da smo dogovorili ove temeljne tagove koji se pojavljuju na renderima. Trebali bi napraviti wiki stranicu i onda se pozivati na nju kada nekome budemo ispravljali changesetove.

Ok, sad sam malo bolje proučio symbol=* tag, i čini se da sam ga iskoristio na malo nestandardan način. Piše da se u njemu opisuje kako izgleda simbol, recimo symbol=red circle with white dot in the middle. Postoji i wiki:symbol=* tag u koji se može staviti ime .svg datoteke uploadane na Wiki. Možda bi i to mogli napraviti.

Novi prijedlog. symbol=* prebacujemo iz symbol=Knafelčeva markacija u symbol=red circle with white dot in the middle, i dodajemo wiki:symbol=Markacija.svg koji će ciljati na ovu svg ilustraciju Knafelčeve markacije.

Jesmo za to?

1 Like

ref: povezana diskusija Discouraging URLs in wiki:symbol? (nisam još stigao pročitati)

Sorry for using English in a Croatian thread. I was notified by Discourse that the thread I have started was referenced here, and I have translated a few messages in order to read them but I don’t trust automatic translation enough for writing.

I just wanted to tell you that the French “outdoors” community is trying to standardize its management of hiking routes, that it includes work on symbols, that we have set up an experimental instance of Waymarkedtrails to try and improve how symbols (and names, and sub-relations, etc) are managed, and that we are more than willing to start international discussions on these topics. We can also try to extend the use of our experimental Waymarkedtrails instance in case it is useful to you.

1 Like

Povezane diskusije iz Slovenije: