Witam
Wczoraj nanosiłem poprawki i co chwilę NorthCrab_upload wysyłał swoje uwagi.
To robot który informuje o dodatkowych problemach w okolicy?
Tak, to bot, jeśli edytowałeś również adresy to będzie Ci wysyłał powiadomienia (brakujące elementy adresacji, zdublowane adresy, itd.)
Tak to jest bot. Jeżeli coś napisał to zapewne miał podstawy (zrobiłeś coś podejrzanego) i się przedstawił oraz pisze o sobie (ogólnie wykonuje własne edycje oraz sprawdza częściowo edycje innych użytkowników).
NorthCrab_upload | OpenStreetMap.
Jego ojcem duchowym jest użytkownik NorthCrab.
Jeżeli teren Polski uznamy za okolicę to tak. A co on tam jeszcze sprawdza to teoria spiskowa
Chodziło mi o najbliższą okolicę w miejscu edycji.
Dzięki za info.
Bot komentuje tylko jeżeli dotykasz rzeczy, które po twoich zmianach są błędne (jeżeli np. nie zmienisz adresu, ale przesuniesz budynek, to zaalarmuje o błędnym adresie).
Przejrzałem twoje zmiany - chodzi o “Osiedle Piastów”. W Niemodlinie nie ma ulicy o tej nazwie, więc nazwa powinna być dodawana do addr:place
, a nie addr:street
, ale dodatkowo powinno być w okolicy dodane w OSM miejsce (place=*
) z nazwą “Osiedle Piastów”.
Do tej pory ta nazwa była dodana do obszaru zabudowanego (landuse=residential
), dodałem mu dodatkowy tag place=neighbourhood
i przeniosłem adresy z addr:street
do addr:place
- już powinno być ok.
To osiedle powstało w połowie lat 90-tych. Wtedy nie było połowy z tych ulic co obecnie i w ogóle nie miały żadnej nazwy. Jedynie była ul. Tysiąclecia. Nawet nie było Sportowej.
Nie wiem dlaczego tak to ktoś zorganizował (bo najlepiej nie jest).
Toje uwagi są bardzo cenne.
Mam świadomość że dość mało wiem i poprawiam/zmieniam tylko to co dam radę ogarnąć.
Sądzę że wyszło to dobrze. Wiem że kilka budynków, tych z literą A nie jest oznaczonych, ale z głowy nie wiem co tam jest, a lepiej to zostawić jak jest niż błędnie oznaczać.
Co do “Osiedla Piastów”. Nie ma takiej ulicy i to wiem ale to ktoś wcześniej tak to oznaczył. Tylko podzieliłem te bloki, dodałem wejścia itd.
PS. W Niemodlinie “prawie” wszystko poprawiłem. Jest kilka miejsc których nie jestem pewien ale to zostawiam sobie na później.
Dzięki za twój wkład i poprawki - każdy tutaj zaczynał od prostych zmian. Dopóki rozmawia się z ludźmi to (prawie) każdy problem da się rozwiązać.
Dobrej zabawy
A tutaj trochę historii: