Nie ufam Magic Earthowi. Wiem, że rzadko aktualizują dane i często mają błędne adresy.
Też z GM najczęściej korzystają kierowcy, co może kształtować w pewnym sensie ŚDR.
Jeśli przesuniesz znacznik w Częstochowie nieco na wschód, to będzie prowadzić przez DW791.
Kilka miesięcy temu debatowano nad obniżeniem DK39 na odcinku DK8 - Brzeg, a więc odcinek Kępno - Brzeg by pozostał primary jako połączenie Brzegu z Łodzią, itp., gdyż nie ma żadnego większego miasta za Brzegiem, do którego jedzie się tym odcinkiem DK39. Np. z Kalisza do Nysy jedzie się przez A8.
Poza tym już teraz nie ma żadnego większego miasta jadąc przez DK39 za Brzegiem. Ten odcinek można zostawić primary jako Brzeg - Dzierżoniów czy coś.
Również wiele innych dróg łączących miasta mniejsze niż Brzeg lub lekko większe, w zależności od ilu tys. mieszkańców uważasz miasto za “duże” (zasługujące na połączenie primary), jeżeli Brzeg nie jest wystarczająco duży.
Chodzi o to, że obniżenie odcinka DK94: Wrocław - Brzeg zostało zatrzymane przez to, że tędy prowadzi główna droga do Oławy i alternatywna do Brzegu. Oczywiście tutaj droga prowadzi przez Oławę do Opola, ale główną drogą Wrocław - Opole jest A4.
Kierując się łączeniem miast pow. 30 tys. mieszkańców
DK7: np. Kraków - Budapeszt (ew. Kraków - Bańska Bystrzyca)
DK28: DK44 - DK7 – np. Oświęcim - Nowy Targ
DK28: DK7 - Nowy Sącz – tu najtrudniej cokolwiek znaleźć, ale prawdopodobnie prowadzi tędy trasa Nowy Targ - Nowy Sącz, jeżeli DW969 nie ma najlepszych parametrów.
DK28: Nowy Sącz - granica woj. – np. Nowy Sącz - Jasło
DK44: Tychy - Oświęcim
DK44: Oświęcim - A4 – jakaś alternatywa Oświęcim - Kraków, być może znaczenie turystyczne Zator - Kraków? Chyba DW933 też powinno być podwyższone jako połączenie Oświęcimia z A4 i Chrzanowem.
DK47 – tu wyjątek dla Zakopanego z ogromną liczbą turystów
DK49 – np. Kraków - Prešov
DK75: Nowy Sącz - granica ze Słowacją – np. Nowy Sącz - Prešov
DK87 – np. Nowy Sącz - Bańska Bystrzyca
Chyba miałeś tu na myśli inny próg. Jaki według Ciebie był by sensowny? Raczej nie mniejszy, niż 30 tys., bo wywoła to prawdziwą rewolucję. Jako odwzorowanie możesz popatrzeć na aktualną siatkę dróg krajowych.
Tu zaznaczę, że “large town” to może też być 30 tys. jako większe miasteczko. Wszystko zależy od interpretacji i mniej więcej taki próg jest na chwilę obecną stosowany w Polsce.
Oj tam, miałem raz, że przez pomyłkę wprowadziłem zmianę prawie tydzień zanim weszła w życie i doświadczony mapper wycofał mi zmianę 21 godzin przed zaczęciem obowiązywania i potem na mapie były nieaktualne dane przez 3 dni.
Tak na serio, to nie powinno mieć nic do rzeczy, bo taki jest stan aktualny. Tym bardziej, że to nie jest za kilka dni, tylko miesięcy.
Swoją drogą, kiedy dokładnie ma być to otwarcie? Nie mogę znaleźć konkretnej daty.
No, administracyjnie Zawierciem to już nie jest.
Poza tym DW791 jest nadal, choć po części, droga Myszków - Zawiercie i Częstochowa - Myszków. Można by poprowadzić primary do autostrady przez DW789.