Схема застосування теґів highway

За пропозицією @andygol я взявся освіжити схему застосування теґів highway. Робота над схемою почалася ще в 2013 році, див. обговорення у темі Автомобільні шляхи України. Я хотів би поділитися тим, що вдалося зробити на цьому етапі, а також запросити спільноту до подальшого вдосконалення цієї схеми.

Попередня версія:

Нова версія:

У цьому оновленні здебільшого було перероблено візуальну частину схеми. Також я трохи вдосконалив (на мою думку) деякі формулювання. Структуру самої схеми та логіку зв’язків між типами доріг я наразі не змінював. Але відкритий до ідей, якщо хтось бачить потенціал для покращень.

Схему додаю у форматах pdf, svg та png.

UPD. Поточна версія — 2.0.11, станом на 11 серпня 2025 року:

Архів зі схемою у форматах PDF, SVG, PNG.

1 Like

Актуальніша версія:

Вигляд на аркуші формату А3:

Дорогою можна дістатись певного пункту…

Такі дороги повинні відмічатись як highway=tertiary:

The highway=tertiary tag is used for roads connecting smaller settlements, and within large settlements for roads connecting local centres.

Взагалі з дорогами державного та місцевого значення я би наявність індексу ставив першим, а потім уже їх параметри. Безпосередньо щодо доріг районного значення я би застосовував десь такий алгоритм:

Ця ділянка дороги районного значення (С-xxx):

• є об’їздною навколо населенного пункту → відповідно до типу дороги, до якої цей об’їзд примикає;
  • з’єднує між собою два або більше населених пункти, або веде до діючих порту, аеропорту або пункту пропуску через кордонhighway=tertiary;
  • веде до промислового підприємства або об’єкта господарчої інфраструктуриhighway=unclassified;
  • веде до закинутого населенного пункту або в тупік → Наступне питання

Це ділянка дороги з твердим або поліпшеним ґрунтовим покриттям?

• Такhighway=unclassified;
  • Ніhighway=track.

З іншого, я би мабуть не вказував “чи підприємства” у пункті про service=driveway - це скоріше виключення аніж правило. Взагалі цей би пункт виклав мабуть так: “Це під’їздна дорога до приватного гаража або подвір’я?”

@VileGecko, дякую за відгук. Я спробую відповісти, але навряд чи зможу повністю й компетентно охопити всі нюанси. Тут потрібна допомога учасників які активніше мапили мережу доріг ніж я, і працювали над схемою раніше.

Щодо державної класифікації

Ставити державну класифікацію доріг на перше місце — логічно, але я не вважаю це вдалим рішенням. Така класифікація може змінюватися, часом досить суттєво. До того ж вона може сильно відрізнятися в різних регіонах, залежно від підходу та досвіду тих, хто її створює. Здається, що на ref не варто ставити ставку, як на надійний орієнтир. У першу чергу, на мою думку, мають бути саме ознаки дороги, а не її формальна категорія.

tertiary проти unclassified

Я трохи почитав вікі й попередні дискусії, і це питання, мені здається, завжди буде дещо нечітким. Та й цю схему треба сприймати не як абсолютно чітку логічно, а як таку собі вступну розумову мапу-інфографіку. Як на мене, поточні формулювання — досить непогані і збігаються із описами у вікі. Ну от, наприклад, для highway=tertiary ви навели цитату:

The highway=tertiary tag is used for roads connecting smaller settlements, and within large settlements for roads connecting local centres.

але далі там іде:

Outside urban areas, tertiary roads are those with low to moderate traffic which link smaller settlements such as villages or hamlets. For quieter linking roads, consider using unclassified instead. For busier through routes, use secondary or greater instead, although note that outside heavily developed areas there may be no busier sort of road than this.

Тобто, я роблю висновок, що це така «плаваюча» ситуація, залежно від контексту і різних факторів…

Видалення згадок про підприємства з опису service=driveway

Тут можливо дійсно зробити опис кращим, але не просто видаляючи «чи підприємства», а, навпаки, описати детальніше. Наприклад, зважаючи на опис у англійській вікі…

A driveway is a minor service road leading to a specific property. It typically branches from a bigger road and leads toward an entrance to a specific destination (building, etc.). It may end at or pass the entrance, but either way, it gets close to its destination. It is rare for a driveway to be the way to access another roadway (but see Pipestems below).

A driveway typically leads to a residential home or commercial building, but may lead also to a research institute, court, military installation, construction site or an abandoned property.

можна деталізувати напис на схемі так:

Під’їзна дорога до конкретного об’єкта (житлового, комерційного, промислового тощо) і не використовується для транзиту?

Покриття як критерій для теґів track і unclassified

Тут можу відповісти впевненіше. Я проти того, щоб використовувати покриття як основний критерій. Для покриття існують окремі теґи (surface, smoothness тощо), і вони не пов’язані безпосередньо з класифікацією highway=*. Це зауваження навіть є у примітці на схемі.

Почав дивитися уважніше і знайшов місця що точно потребують оновлення. З 26 січня 2024 року, після набуття чинності Закону України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» № 3285-IX, міста республіканського, обласного та районного значення стали просто «містами»

1 Like

Спробував сформулювати нові описи для secondary та tertiary щоб уникнути застарілої термінології:

Опис Значення теґу
Зʼєднує обласний центр з великими містами та селищами, або відомо, що це дорога територіального T-… значення? secondary
Зʼєднує міста та селища з селами, або великі села між собою, або відомо, що це дорога обласного О-… значення? tertiary
1 Like

Питання оновлення схеми, і візуальне, і деяких формулювань постало вже певний час тому. Дякую @darkonus, що взявся за цю справу.

Я коли робив (вірніше переробляв) схему на початку мав на меті вмістити її на аркуш паперу А4. З того, що у мене було під рукою, був редактор діаграм Dia, в репо й досі є сирці для Dia.

З появою Громад та зникненням міст обласного/районного значення питання уточнення формулювань постало ще більше.

PS
Класифікація доріг не має жодного стосунку до їх фізичних характеристик. До такої домовленості глобальна спільнота прийшла досить давно. Тож важливі дороги, що відіграють важливу роль в транспортній системі країни (будь-якої) можуть не мати твердого покриття, швидкісний рух по них може бути обмежений або неможливий, про що є зноска в оригіналі.

1 Like

З service=alley треба прибрати згадку про дачні кооперативи, садові товариства, цей уточнювальний теґ там не потрібен.

У наступній версії я зробив зрозумілішим запитання для track, bridleway, cycleway. Прибрав терміни райцентр, обласне/районне підпорядкування. Видалив уточнювальний service=alley і додав у назві що схема для теґування highway саме в Україні. Ще раз змінив кольори, трохи збільшив деякі написи.

Для А4 довелося б дуже тісно все розташувати, тому вирішив що А3 буде кращим для цієї схеми.

Версія 2.0.5

Версія 2.0.6

alley можна лишити, тільки прибрати з його опису слова про дачі. Точніше глянути в опис теґа та внести відповідні виправлення

Чи підійде такий варіант?

Вузький проїзд між будівлями, зазвичай у міському районі, призначений переважно для доступу до задніх дворів, службових входів чи господарських зон?

1 Like

Так, годиться.

1 Like

Версія 2.0.7

У форматах pdf, svg та png.

1 Like

Теґ oneway=yes можуть мати будь-які дороги, зараз він стосується тільки _link та service

1 Like

Щоб не вести від усього стрілочки, зробив окремим запитанням:

Версія 2.0.8

Формати pdf, svg та png.

1 Like

Так тут власне і викладається, що дорога, яка веде до населеного пункту повинна мати статус не нижче highway=tertiary.

Цей пункт вже про дороги, які не мають такої функції. Ну і від себе додаю, що у нас є первна кількість закинутих населених пунктів без постійного населення - я би вважав, що тут функція дороги “з’єднує населені пункти” більше не виконується.

Моя логіка тут як у користувача, що довгий час наносив мережу доріг місцевого значення, має певну деформацію: у нас є певний перелік доріг → треба знайти початок, кінець і маршрут автошляху → треба розібратись, який клас присвоїти кожній ділянці. Там де я писав про наявність або відсутність покриття - це стосується або таких доріг, які апріорі не мали важливої сполучної функції, або тих, що її згодом втратили (населений пункт закинуто, пункт пропуску через кордон закрито, міст між двома селами давно зруйновано). До того ж відчутний відсоток доріг місцевого значення існує лише на папері. І ось саме тут физичний вигляд дороги є важливою підказкою щодо її функціонального значення: активна сполучна траса навіть без покриття, років 20-30 тому вирівняна грейдером, на супутнику все одно виглядатиме широкою 6-8 метровою смугою; якщо ж це одноколійний путівець, а в окремих випадках і просто одинарна стежка, то звісно що ніякий індекс не надає такій ділянці права називатись tertiary або ж бодай unclassified. У тій схемі, що я запропонував раніше, ми до цих ознак звертаємось лише тоді, коли інші ознаки важливості дороги себе вичерпали.

На нижньому рівні важливість поза межами населених пунктів знаходяться дороги unclassified, які їх сполучають один з одним. Нижче вже немає. Їх додаткові характеристики щодо типу покриття surface чи рівності smoothness, кількості смуг, обмежень швидкості (за ПДР) та таке інше дозволяють рушіям прокладання маршрутів додавати відповідні вагові коефіцієнти, щоб їх або оминати або включати в пропоновані маршрути.

PS
highway=track це один з видів службової дороги, і цей клас нічого не говорить про якість чи покриття дороги. Є путівці з асфальтом чи бетонним покриттям навіть кращим ніж на деяких highway=primary зважайте на цей факт. :man_shrugging:

Не подобається 2 моменти:

1. На другому ж питанні мені кажуть, що шукана мною дорога або motorway або trunk, іншого не дано.
  2. Є два питання, де відповідь “Ні” веде одночасно в 2 сторони. В такому типі діаграм такого не повинно бути.
1 Like

Дякую, я за motorway/trunk теж в один момент зачепився, але якось потім пропустив. Спробую зробити наступну версію із додатковим запитанням для визначення trunk.

А от щодо двох «ні» на другому знімку у мене не виникає відчуття що логіка псується. Якщо виключити все що було по ієрархії вище воно й виходить так що залишаються або residential і нижче або короткі ділянки-зʼїзди з трас. Якщо ви матимете час пояснити детальніше, чому по ваших відчуттях це неправильно, буду вдячний.

P. S. Хоча, так, можна спробувати поставити запитання, щоб коли «так», то спрямувати на зʼїзди з трас, а коли «ні», то запитувати вже про вулиці і все інше… Дякую!

Тут все просто — треба від першого ні до другого стрілку поставити.