@VileGecko, дякую за відгук. Я спробую відповісти, але навряд чи зможу повністю й компетентно охопити всі нюанси. Тут потрібна допомога учасників які активніше мапили мережу доріг ніж я, і працювали над схемою раніше.
Щодо державної класифікації
Ставити державну класифікацію доріг на перше місце — логічно, але я не вважаю це вдалим рішенням. Така класифікація може змінюватися, часом досить суттєво. До того ж вона може сильно відрізнятися в різних регіонах, залежно від підходу та досвіду тих, хто її створює. Здається, що на ref не варто ставити ставку, як на надійний орієнтир. У першу чергу, на мою думку, мають бути саме ознаки дороги, а не її формальна категорія.
tertiary проти unclassified
Я трохи почитав вікі й попередні дискусії, і це питання, мені здається, завжди буде дещо нечітким. Та й цю схему треба сприймати не як абсолютно чітку логічно, а як таку собі вступну розумову мапу-інфографіку. Як на мене, поточні формулювання — досить непогані і збігаються із описами у вікі. Ну от, наприклад, для highway=tertiary ви навели цитату:
The highway=tertiary tag is used for roads connecting smaller settlements, and within large settlements for roads connecting local centres.
але далі там іде:
Outside urban areas, tertiary roads are those with low to moderate traffic which link smaller settlements such as villages or hamlets. For quieter linking roads, consider using unclassified instead. For busier through routes, use secondary or greater instead, although note that outside heavily developed areas there may be no busier sort of road than this.
Тобто, я роблю висновок, що це така «плаваюча» ситуація, залежно від контексту і різних факторів…
Видалення згадок про підприємства з опису service=driveway
Тут можливо дійсно зробити опис кращим, але не просто видаляючи «чи підприємства», а, навпаки, описати детальніше. Наприклад, зважаючи на опис у англійській вікі…
A driveway is a minor service road leading to a specific property. It typically branches from a bigger road and leads toward an entrance to a specific destination (building, etc.). It may end at or pass the entrance, but either way, it gets close to its destination. It is rare for a driveway to be the way to access another roadway (but see Pipestems below).
…
A driveway typically leads to a residential home or commercial building, but may lead also to a research institute, court, military installation, construction site or an abandoned property.
можна деталізувати напис на схемі так:
Під’їзна дорога до конкретного об’єкта (житлового, комерційного, промислового тощо) і не використовується для транзиту?
Покриття як критерій для теґів track і unclassified
Тут можу відповісти впевненіше. Я проти того, щоб використовувати покриття як основний критерій. Для покриття існують окремі теґи (surface, smoothness тощо), і вони не пов’язані безпосередньо з класифікацією highway=*. Це зауваження навіть є у примітці на схемі.