Het intekenen van het trottoir als highway.

Mooi dat de discussie weer goed word opgepakt. Vanuit de wijk vereniging is er nu de behoefte om de toegankelijkheid van voetpaden in kaart te brengen. Ik werk nu aan een methode om de breedte van de voetpaden te bepalen. Ik zal deze methode delen en ook een stuk voorbeeld data.

Zie mijn artikel: https://wp.me/p16cDr-1p3
En het buurtkaart project: https://github.com/Tauvic/BuurtKaart/wiki/Begaanbare-stoepen,-voetpaden-en-trappen

Deze plaat toont gebouwen in rood en de voetpaden in roze. Om het een beetje verwarrend te maken zijn de wegen en de tuinen allebei wit, maar je begrijpt wel hoe het zit. Over het roze voetpad loopt een looplijn, eigenlijk is dit een “centerline” het midden van het beloopbare deel. Hiermee kunnen we nu de breedte van het voetpad bepalen. De TU-Delft heeft deze methodiek al eens gebruikt voor hun COVID social distancing dashboard zie de demo. Ik heb de door hen gebruikte methode bekeken en aangepast. Als leuk detail zie je op de hoek een boom staan en daaromheen twee routes. De ene is te smal voor een rolstoel de andere kan er krap omheen.

Hoe het een en ander gaat passen in OSM weet ik nog niet. Ik denk dat we allereerst de data gaan verzamelen en buiten OSM houden. Dan hebben we een beter beeld:

  • Welke situaties doen zich voor
  • Hoe vaak komen deze voor

Vervolgens kunnen we op basis van die inzichten kijken hoe verder te gaan.