Der er lige kommet en længere forskningsartikel fra ITU
Ane Rahbek Vierø , Anastassia Vybornova & Michael Szell (2024) - How Good Is Open Bicycle Network Data? A Countrywide Case Study of Denmark - In: Geographical Analysis (kan downloades her)
Hvor forskerne har kigget på cykelstinetværket i hhv. GeoDanmarks vejmidter og OpenStreetMap. Deres hovedkonklusion er følgende s.29
“…The OSM data not only contain more bicycle infrastructure than the GeoDanmark data, but also seem to be better suited for routing and connectivity applications, based on the larger connected components and the smaller number of topology errors…”
De fandt cyklelstinetværkets længde i Danmark værende lig med ca. 15.333 km i OSM og ca. 8.676 km GeoDanmark.
Overstående er ikke den store overraskelse for OpenStreetMap frivillige. De har også undersøgt, hvor store cykelnetværk der er i Danmark - dvs hvor highway=cycleway og highway=* + cycleway=lane/track varianterne er forbundet sammen.
Det største cykelnetværk findes på Sjælland, hvor OSM har ca 3.433 km, mens GeoDanmark kun har 1.018 km. Næste billede viser førnævnte tal (s. 22) visualiseret på et kort.
Alle cykelstinetværk er blevet målt i OSM og GeoDanmark, så i næste billede (s. 22) ses en logaritmisk skala af fordelingerne.
Hvis man ser i diagrammets højre side for OSM kurven, så ses der har OSM har ret mange små cykelnetværk, som fx mange steder er under 50 meter. Et eksempel fra Tulstrup i Hillerød Kommune i næste billede.
Her er ca. 36 meter cykelsti (highway=cycleway) - der ses også at der cykelchikane, stilampe, asfalt, delt med gående. Denne cykelsti er koblet sammen med hhv. en villavej og en almindelig sti (highway=path), så derfor ender netværket kun på ca. 36 meter.
Forskerne skriver så (s. 21)
“but also many components which are too small for any meaningful analysis of, for example, cycling accessibility.”
Jeg savner en forklaring på, hvad de mener med meningsfuld analyse her? Små cykelstisegmenter i villaområder spiller da en stor rolle i fx analyser af sikre skoleveje. Ofte er disse i byrummet lavet som smutveje, hvor man ledes fra store veje over til mindre veje. (se fx godt eksempel fra Store Lyngby). Så spørgsmål er egentlig til forskerne i første omgang "Hvor lang skal en cykelsti være før det er en cykelsti?
Det skal også nævnes her fx vedr. sikre skoleveje analyser mm og cykelrutenavigation, så bør man også være OBS på OSMs almindelige stier highway=path. Da per default, så er highway=cycleway og highway=path ens med hensyn til om cyklister må færdes der. Cykelrutenavigation software til OSM data behandler også disse ens i A-B ruter, isokrone analyser osv.
Forskerne har også kigget på, hvor komplette nogle tags i OSM er på det ca. 15.333 km cykelnetværk. Tallene kan ses i næste billede (s. 24)
Nu stammer undersøgelsens OSM data fra 2020 og OSM Danmarks dynamiske og agile community har fx bragt % delen af surface op på ca. 92 % her i 2024 fra de nævnte ca. 65 % i 2020.
Forskerne har ikke undersøgt de samme elementer i GeoDanmark, da de ikke findes der - kun belægning har GeoDanmark, men det er et yderst mangelfuld koncept, da det kun har befæstet eller ubefæstet som mulige værdier. Hvor OSM surface muligheder bedre afspejler virkeligheden med, asfalt, fliser, brosten, grus, træ (ja, der findes cykel/gang broer med træbelægning), metal osv.
Jeg savner i artiklen, at man kigger mere på hvad der muligt eller ikke muligt i datamodeller for hhv. OSM og GeoDanmark - Der kan nævnes at i GeoDanmark kan du ikke se hvilken retning der er tilladt at cykle, deles cykelsti med gående og hvordan, ensrettet bilveje hvor cyklister må køre begge retninger, samt at en bro skal være 100 meter lang og en tunnel 200 meter lang før de registres i en atributværdi osv. Hvor alle disse ting er muligt i OSMs datamodel at beskrive. En sammenligning mellem datamodellerne kan se her.
Jeg kunne også godt tænke mig at man opfattede cykelsti-infrastrukturen lidt bredere end kun linjegeometrier. Så punkter som fx cykelchikaner, hajtænder, fuld stop, forgængerovergange, lyskurver også var en del af cykelsti-infrastrukturen. Disse objekter er også hvad cyklister møder ude i virkeligheden. Netop her er OpenStreetMap helt unik, da de enkelte punkter (nodes) i linjegeometrien kan tilføjes førnævnte objekter. Så fx en cykeltur fra Esbjerg til Aarhus kan man lynhurtigt fx via ORS Tools plugin til QGIS få en oversigt over, hvor mange hajtænder, lyskurve, cykelchikane man møder på den tur.
OpenStreetMap datamodel har åbnet op for helt nyt paradigme for at blive klogere på cykelsti-infrastrukturen i Danmark og internationalt. -tænk på de forskellige isokrone analyser og 15 min. byers analyser, der dukker op i disse år eller de mange 3. parts apps til cyklister mm (se en liste her)
GeoDanmark har slet ikke disse muligheder og er slet ikke fulgt med tiden i deres datamodel, når det kommer til mulige metadata for cyklister, gående, kørestolsbrugere osv.
OpenStreetMap datamodel er enestående, det betyder ikke at al data nødvendigvis er blevet indsamlet på nuværende tidspunkt i forhold til cykelsti-infrastrukturen. Man skal ikke være bleg for at indrømme at dette kræver tid og ressourcer i form af frivillige. Der er heldigvis kommet flere og flere OSM crowdsourcing værktøjer som gør det lettere at bidrage fx StreetComplete eller Every Door for nye frivillige.
Forskerne nævner (s. 26) i artiklen
“As pointed out by other researchers, it is important that also the research community that uses OSM data takes an active part in data improvement and maintenance, possibly considering which areas or feature types require particular attention”
Vi har ikke i dansk kontekst se noget videre “active part in data improvement” fra danske universiteter og læreanstalter. De bruger OSM data i stor stil, men de bidrager ikke aktivt selv i vidensproduktionen. Dette kunne være rart at se danske universiteter/læreanstalter også være en del af det danske OSM Community.
I kan selv læse artiklen og evt. komme med mere input. Så OSM Danmark kan gøre cykelsti-infrastrukturen endnu bedre.
Disclaimer - ovenstående indlæg er helt og holdent min egen personlige synspunkter.
/Søren Johannessen