Drogi ekspresowe jako highway=motorway

Tylko co w sytuacjach kiedy droga nie jest oznaczona numerem? DK89 nie ma oznaczonego numeru w żadnym swoim fragmencie i nie ma pikietażu
DK96 ma po jednej tabliczce z numerem na kierunek, jednak znaki kierunkowe ją pomijają (pokazują DK15 przy zjeździe z A1 i A1 gdy jedziesz od DK15)
DK51 jest za to oznakowana na znakach kierunkowych, nie ma jednak tabliczek z numerem przy drodze (nie znalazłem żadnej tabliczki z numerem do Cementowej, nie wiem czy są dalej). Plus, ten fragment jest oznakowany już jako dojazd do eski.
W tego co kojarzę to DW874 w Lublinie też nie jest oznakowana, na pewno nie od strony eski.

Moim zdaniem oznakowanie w Polsce jest na tyle kijowe, że nie powinno być decydującym czynnikiem. Przede wszystkim takie oznaczanie musiałoby być poprzedzone mocną korektą oznaczania refów (czyli wrzucania do unsigned_ref każdego miejsca gdzie refu nie ma w terenie)

Jak najbardziej jestem otwarty na ustalenie czegoś w przypadku łącznic w których nie ma skrzyżowania na którym można by zakończyć link (DK89, DK51, DW874). Jednak rozwiązania z refem mnie nie przekonują. W wielu miejscach nie są one dokładnie oznaczone na osm, a oznakowanie w terenie jest kompletnie niespójne.

EDIT: Udało mi się znaleźć pierwszą tabliczkę z 51 w stronę Olsztyna tutaj.

W stronę obwodnicy, nie mam pojęcia gdzie jest.

2 Likes

To nie zmienia faktu, że to jest nadal DK89, co wiemy skądinąd. Z rozporządzenia w sprawie ustalenia przebiegu dróg krajowych.
O to mi chodzi i podtrzymuję to co, napisałem.
Jeżeli odcinek leży w ciągu jakiejś konkretnej numerowanej drogi , to _link kończymy w pierwszym możliwym miejscu.

Chodzi mi też o to, że główny wyróżnik “linków” jest że tak powiem geometryczny. Jednokierunkowa łącznica/rampa którą płynnie i bezkolizyjnie opuszcza się jedną drogę, żeby wjechać na drugą. Nie za bardzo to teraz umiem ubrać w słowa, ale w wielu przypadkach po prostu “widać” czy coś jest łącznicą.
Wyobraź sobie, że pojawiasz się nagle na jakimś fragmencie drogi, rozglądasz się dookoła i na podstawie tego co widzisz decydujesz, czy to jest _link, czy nie.
DW874 w Lublinie jak sam zauważyłeś, nie jest wcale łącznicą. Mimo, że prowadzi tylko do autostrad, to nie ma żadnych cech geometrycznych łącznic i gdybyś nagle się tam pojawił i rozejrzał dookoła, to nie uznałbyś tego za łącznicę. Ta droga nie powinna być jako łącznica oznakowana.
I tak samo gdybym pojawił się nagle na środku DK96 (lub DK89) to nie byłbym w stanie stwierdzić, że to jest łącznica. Gdybym wylądował na bezpośredniej łącznicy zjazdowej z A1 (ub S7) to wtedy tak.

Dlatego proponuję połączenie tych dwóch przesłanek:

• Cechy geometryczne.
  • Jeżeli odcinek nie ma cech geometrycznych łącznicy, to sprawdzamy, czy leży w ciągu jakiejś numerowanej drogi. Jeśli tak - nie oznaczamy jako link. Jeśli nie i tylko prowadzi do jakiejś poprzecznej drogi - oznaczamy jako link.

Jeszcze inny przykład, bo przecież kwestia nie ogranicza się do motorway_link, tylko ogólnie do stosowania _link.

DW935 w Pszczynie i węzeł z DK1:

Tak właśnie to według mnie powinno być zmapowane.
A nie primary_link od skrzyżowania z ul. Batalionów Chłopskich.

PS
Proponuję kontynuować we właściwym wątku:

Czy jeżeli DK96 jest oznaczona jako motorway_link to ten fragment DK6 w pobliżu w. Rusocin też powinien?

Oczywiście, że nie. Tu jest rondo.

1 Like