Drogi ekspresowe jako highway=motorway

Tylko co w sytuacjach kiedy droga nie jest oznaczona numerem? DK89 nie ma oznaczonego numeru w żadnym swoim fragmencie i nie ma pikietażu
DK96 ma po jednej tabliczce z numerem na kierunek, jednak znaki kierunkowe ją pomijają (pokazują DK15 przy zjeździe z A1 i A1 gdy jedziesz od DK15)
DK51 jest za to oznakowana na znakach kierunkowych, nie ma jednak tabliczek z numerem przy drodze (nie znalazłem żadnej tabliczki z numerem do Cementowej, nie wiem czy są dalej). Plus, ten fragment jest oznakowany już jako dojazd do eski.
W tego co kojarzę to DW874 w Lublinie też nie jest oznakowana, na pewno nie od strony eski.

Moim zdaniem oznakowanie w Polsce jest na tyle kijowe, że nie powinno być decydującym czynnikiem. Przede wszystkim takie oznaczanie musiałoby być poprzedzone mocną korektą oznaczania refów (czyli wrzucania do unsigned_ref każdego miejsca gdzie refu nie ma w terenie)

Jak najbardziej jestem otwarty na ustalenie czegoś w przypadku łącznic w których nie ma skrzyżowania na którym można by zakończyć link (DK89, DK51, DW874). Jednak rozwiązania z refem mnie nie przekonują. W wielu miejscach nie są one dokładnie oznaczone na osm, a oznakowanie w terenie jest kompletnie niespójne.

EDIT: Udało mi się znaleźć pierwszą tabliczkę z 51 w stronę Olsztyna tutaj.

W stronę obwodnicy, nie mam pojęcia gdzie jest.

2 Likes

To nie zmienia faktu, że to jest nadal DK89, co wiemy skądinąd. Z rozporządzenia w sprawie ustalenia przebiegu dróg krajowych.
O to mi chodzi i podtrzymuję to co, napisałem.
Jeżeli odcinek leży w ciągu jakiejś konkretnej numerowanej drogi , to _link kończymy w pierwszym możliwym miejscu.

Chodzi mi też o to, że główny wyróżnik “linków” jest że tak powiem geometryczny. Jednokierunkowa łącznica/rampa którą płynnie i bezkolizyjnie opuszcza się jedną drogę, żeby wjechać na drugą. Nie za bardzo to teraz umiem ubrać w słowa, ale w wielu przypadkach po prostu “widać” czy coś jest łącznicą.
Wyobraź sobie, że pojawiasz się nagle na jakimś fragmencie drogi, rozglądasz się dookoła i na podstawie tego co widzisz decydujesz, czy to jest _link, czy nie.
DW874 w Lublinie jak sam zauważyłeś, nie jest wcale łącznicą. Mimo, że prowadzi tylko do autostrad, to nie ma żadnych cech geometrycznych łącznic i gdybyś nagle się tam pojawił i rozejrzał dookoła, to nie uznałbyś tego za łącznicę. Ta droga nie powinna być jako łącznica oznakowana.
I tak samo gdybym pojawił się nagle na środku DK96 (lub DK89) to nie byłbym w stanie stwierdzić, że to jest łącznica. Gdybym wylądował na bezpośredniej łącznicy zjazdowej z A1 (ub S7) to wtedy tak.

Dlatego proponuję połączenie tych dwóch przesłanek:

• Cechy geometryczne.
  • Jeżeli odcinek nie ma cech geometrycznych łącznicy, to sprawdzamy, czy leży w ciągu jakiejś numerowanej drogi. Jeśli tak - nie oznaczamy jako link. Jeśli nie i tylko prowadzi do jakiejś poprzecznej drogi - oznaczamy jako link.

Jeszcze inny przykład, bo przecież kwestia nie ogranicza się do motorway_link, tylko ogólnie do stosowania _link.

DW935 w Pszczynie i węzeł z DK1:

Tak właśnie to według mnie powinno być zmapowane.
A nie primary_link od skrzyżowania z ul. Batalionów Chłopskich.

PS
Proponuję kontynuować we właściwym wątku:

Czy jeżeli DK96 jest oznaczona jako motorway_link to ten fragment DK6 w pobliżu w. Rusocin też powinien?

Oczywiście, że nie. Tu jest rondo.

1 Like

Zorientowałem się, że po zmianie dwujezdniowych dróg ekspresowych na motorway pozostało pełno dróg z miksem tagów typu:

• motorroad=yes + highway=construction + construction=motorway
  • motorroad=yes + highway=service + access=no i podobne.

Część z tego przejrzałem i poprawiłem sam usuwając motorroad=yes (S3,6,7 OMT,10,11,19 - głównie północna Polska), ale jeżeli ktoś się tu czuje bardziej kompetentny w te klocki i na siłach to prosiłbym przejrzeć te drogi.
Link do overpassa z motorroad=yes: overpass turbo
Na pewno:

• S1 Kosztowy - Bielsko Biała;
  • S7 wsch. obw. Krakwowa;
  • S12 obw. Chełma są do poprawki
  • S19 między Bielskiem Podlaskim a Siemiatyczami + w. Łukowisko + Lubartów - Lublin + odcniki w budowie na południe od Rzeszowa
  • S74 Mniów - Kielce + obw. Opatowa
    są do poprawy.

Widzę, że taki sam problem występuje na drogach highway=proposed + proposed=motorway. Zdaje się, że przeoczyłem takie kombinacje podczas mojej zmiany ekspresówek na motorway, więc dzięki za czujność.

2 Likes

Chyba ogarnąłem większość:

Dawno tu nie zaglądałem, przepraszam, jeżeli powtarzam problem.

Chciałem sobie wygenerować mapę rozróżniającą autostrady od dróg ekspresowych. Wg wiki tag highway:class:pl “Pozwoli to renderować mapy dróg w Polsce według klasyfikacji urzędowej”. Niestety tak nie jest, bo drogi oznaczone jako motorway_link w 99% nie mają tagu highway:class:pl. Poniżej mapka z drogami highway=motorway_link i highway:class:pl=S:

Drogi ekspresowe zrobione a łączniki zapominane?

Same łączniki nie są drogami klasy S poza kilkoma przypadkami jak np. S7 łączące się z S2 na południowej obwodnicy Warszawy.

Jeśli chcesz wyszukać wszystkie takie miejsca overpassem to zapewne możesz użyć takiego zapytania, choć wybierze ono też autostradowe łączniki w pobliżu.

Aktualnie prawie wszystkie łączniki przy drogach ekspresowych są bez oznaczenia, czyli dla motorway_link to będzie domyślnie klasa A. Łączniki autostrad w OSM też nie mają oznaczeń klasyfikacji urzędowej, czyli nie ma rozróżnienia, są takie same, jak przy ekspresowych.

Natomiast jeżeli chodzi o klasyfikację urzędową, to w danych BDOT10K łączniki są oznaczane, więc istnieje źródło informacji (czy wiarygodne, to inna sprawa).

No nie, to akurat absolutnie nie jest prawdą.

Też zależy od interpretacji, czy chcesz wychwycić łączniki pomiędzy ekspresówką a autostradą czy nie. Czy węzły Szczecin Kijewo i Wrocław Południe powinny być zaznaczone? Jeśli tak, to całe czy tylko niektóre łącznice? Dla jednej z tych interpretacji moje zapytanie zadziała, a dla innej musisz napisać kod zwracający kolejne kawałki łącznic. Więc dane w OSM są wystarczające, po prostu wymaga to trochę wysiłku.

Programy, które używam do kompilacji map, nie daje takich możliwości. Musiałbym utworzyć nowe narzędzie, żeby to naprawić. Pewnie bym wygenerował sporo błedów, wiec raczej sobie daruję tę mapę.

Wracając do problemu, to mamy 2 różne drogi: łącznik do autostrady i łącznik do ekspresowej. Te drogi różnią się klasyfikacją urzędową, oznakowaniem, i zapewne warunkami technicznymi. Kiedyś były tagowane różnie, jako motorway_link i trunk_link.

Teraz nastąpiła zmiana, cytuję propozycję: “Zmiana ma dotyczyć odcinków dróg: * ekspresowych – highway:class:pl=S”. Propozycja nic nie mówi o łącznikach. Więc z automatu łączniki trunk_link zostały zmienione na motorway_link. Widzę, że Ty też to edytowałeś.

W rezultacie rozróżnienie, które kiedyś było dostępne, zostało zniszczona. I chyba ta konsekwencja dla mapowania znaczników nigdy nie była dyskutowana? IMO wystarczyłoby dodawać tag highway:class:pl, żeby odzyskać poprzedni stan. Może warto to uzgodnić.

Przykładowo, tak wygląda połączenie S6 z A1 w BDOT10K:

Jak widać po kolorach, łączniki mają taką klasyfikację urzędową jak drogi. IMO dobrze byłoby, gdyby nie tylko drogi ekspresowe w OSM, ale także łączniki do tych dróg zawierały poprawną klasyfikację urzędową. Wydaje mi się, że to byłoby zgodne z duchem idei przegłosowanego tagowania dróg ekspresowych.

To trochę zastanawiające bo ten łącznik nigdy miał kategorii innych niż motorway_link. W rzeczywistości autostrada kończy się dopiero tutaj

Więc wygląda mi to bardziej na błąd BDOTa. Niedawna zmiana tagowania ekspresówek nie spowodowała tego błędu.

1 Like

Możliwe. Albo kategoria zarządzenia nie jest wyznaczana znakami drogowymi.

To rozwiązanie jest tylko jednym sposobem interpretacji tego, czym jest łącznik drogi ekspresowej. Jeśli chcesz wybrać łączniki na tej samej zasadzie, to jedyną opcją, która przychodzi mi do głowy jest wybranie wszystkich highwa=motorway_linków, a następnie odjąć od tego wszystkie połączone z highway:class:pl=A i zapętlić proces, żeby wybrać wszystkie człony.

Niby tak, ale wciąż da się je uzyskać. Poprzednie oznaczenie też było tylko jednym ze sposobów interpretacji. Innych nie dało się uzyskać tym oznaczeniem.

To będzie błędna informacja. Takie łączniki mogą mieć każdą klasę i rzadko jest nią S.

Klasyfikacja urzędowa łączników to może być Z albo GP. Nie wiem jak wygląda sytuacja po znaku D-7, ale duża część łączników znajduje się przed tym znakiem.

Niektóre takie łączniki mogą mieć własny ref, co dobrze ilustruje, dlaczego highway:class:pl=S byłoby błędne.

Może podzielmy dyskusję na dwa tematy:

1. Czy warto przywrócić rozróżnienie między lącznikami autostrad i dróg ekspresowych w danych OSM?
  2. Jak tagować łączniki zależnie od rodzaju?

Nie warto sprzeczać się w temacie 2, jeżeli odpowiedź na temat 1 jest negatywna. A jeżeli jest pozytywna, to można rozważyć wiele sposobów rozwiązania tematu 2 i wybrać najlepszy.

Moim zdaniem ciężko jest też znaleźć granicę pomiędzy łącznikiem autostrady a ekspresówki. Poniżej zamieszczam kilka starszych zdjęć węzłów, gdzie stosowanie trunk_link i motorway_link zdaje się być niekonsekwentne.

Tak więc jak proponujesz oznaczyć takie miejsca? Co jest łącznikiem autostrady, a co drogi ekspresowej?

1 Like

Można to bardziej potraktować jako ciekawostkę, ale w zasadzie łączniki nie mają numerów, a pikietaż zaczyna się w miejscu “przecięcia” dróg, a nie miejsca gdzie rzeczywiście można na drogę wjechać. Jak wejdziesz w zakładkę pikietaż to zauważysz że droga 96 zaczyna się po prostu na wiadukcie nad A1
https://drogi.gddkia.gov.pl/mapy/mapa-informacji-drogowej
Puszczanie refów po łącznicach to taka nasza osm-owa dziwnostka. Ma to swoje plusy dodatnie i plusy ujemne.

1 Like

Myślę, że moglibyśmy skopiować to oznaczenie do OSM.

Ale to nie zmienia mojego argumentu. Łącznik idzie do stacji poboru opłat i jeszcze dalej.