Amsterdam 30 km/h

Per 8 december wordt een groot deel van de bebouwde kom van de gemeente Amsterdam (incl Weesp en andere plaatsen) 30 km/h:https://www.amsterdam.nl/30-km-u-in-de-stad/ Soms door zoneborden, soms door A1-30 (waar zijwegen dan alsnog zone 30 zijn).

Is er toevallig al iemand bezig met een plan dit te automatiseren?

P.s. wat een kloteimplementatie van hyperlinks op dit forum.

5 posts were split to a new topic: Linken op het forum

Hello,

I’ve done this for a few towns in France. If the vast majority of streets go to 30 km/h, you can do an Overpass request to select the eligible streets (exclude pedestrian zones, freeways, etc.) Then change everything to 30 km/h and manually restore the few streets that remain at 50 km/h.

I can send you the Overpass request this evening if you want.

1 Like

Aardig wat doorgaande wegen, highway=primary/secondary die naar 30 km/h gaan. Gaat daarmee ook de kwalificatie naar beneden?

Even gekeken maar met overpass is het denk ik ook prima te doen en automatiseren kost denk ik meer moeite. Ook vraag ik me af of data is die bruikbaar is om dingen automatisch te doen.

By itself it should not matter - motorway is the exception, but trunk/primary/secondary/tertiary/residential is a relatively arbitrary ranking of importance, in pure theory all major cities should be connected by “trunk” and even the smallest city (as in the legal concept where 50 km/h is the default) should be connected by “tertiary” or higher :slight_smile:

In other words, your “super roads” (the 100 km/h non-motorways) are probably “trunk”, but on their own merit and “trunk” is not reserved for those; your “national roads” are probably trunk/primary/secondary because they form the main inter-city connections, not because they’re faster than minor roads…

Of course if the consequence of the speed changes is to emphasize different roads - sure, that might be a good basis for changing the road types!

De wegclassificatie zal in de meeste gevallen gelijk blijven, de filosofie achter GOW30 is dat de maximumsnelheid weliswaar omlaag gaat maar de doorgaande functie behouden blijft.

Ik zou adviseren met Overpass de 50 km/h-wegen binnen te halen en deze dan van klein naar groot af te lopen. Het lijkt me niet handig en ook foutgevoelig om alles in een keer aan te passen.

Ik heb Amsterdam Zuidoost en Weesp gedaan.

Begonnen met een Overpass api download in JOSM

[out:xml][timeout:90][bbox:{{bbox}}];
(
  way["highway"];
);
(._;>;);
out meta;

Daar was ook behoorlijk wat onderhoudswerk op nodig, zoals behoorlijk veel wegen die highway=unclassified of livingstreet waren terwijl die toch echt residential met zone-30 zijn, en héél veel wegen die uberhaupt geen maxspeed hadden.

Ik heb vrijwel alles highway=unclassified/residential/tertiary/secundary/primary binnen de bebouwde kom op basis van mijn beste schatting een maxspeed gegeven, alleen waar ik het echt niet wist (zoals bijv. op het terrein van het ziekenhuis AMC, waar ik niet weet wat het is) heb ik die er niet aan gegeven.

Het is echt wel even een klusje. Wat niet helpt is dat de kaart op van 50 naar 30 km/u zeker 5 jaar achterloopt qua wegennet.
Ik schat dat je minimaal een uur kwijt bent per stadsdeel.

Max speed overpass is een heel goede tool voor controle.

2 Likes

Echt heel veel straten in woonwijken in Amsterdam zijn getagged als unclassified.
Dat is denk ik ooit zo ingeladen; maar klopt niet. Als ik het tegenkom dan zet ik het goed.

Voor het AMC terrein ben ik vrij recent rondgereden met Mapillary aan; dus er zouden beelden van te vinden moeten zijn :slight_smile:

Ik heb als het goed is in de rest van Amsterdam alle highway=primary/secondary/tertiary/residential wegen veranderd naar 30 km/h indien dit de nieuwe situatie is. Ik heb ook een aantal highway=unclassified wegen veranderd naar 30 km/h waarbij ik zelf wist dat deze dit nu zijn.

De enige wegen uit de deze categorieën waar ik nog niet aan toen ben gekomen zijn de wegen met de key bus:lanes, want deze wegen hebben verschillende maxspeed waardes per baan. Dit moet dus nog aangepast worden.

Ook bijna de volledige categorie highway=unclassified is nog niet gedaan.

Helaas is deze tool voor de delen van de stad met tramlijnen niet erg handig, omdat alle trambanen ook een maxspeed=50 tag hebben.

Nee. Als er een busstrook is is deze 30.
Alleen vrijliggende bus/trambanen kunnen 50 zijn, maar zijn het lang niet allemaal.

In Zuid-oost zijn woonerven met 15km/u nu veranderd in straten met 30 km/u.
Terwijl mijn lokale broer zegt dat de Ophemerthof nog steeds woonerf is.

Foto van toegang tot Ophemerthof van vanochtend 10-12-2023.
Hoe het met andere ‘hofjes’ zit heb ik niet verder nagevraagd.

Interessant. Ik dacht dat er in Zuidoost geen woonerven meer waren, ze zijn mij bij wandelingen nooit opgevallen, en een paar anderen had ik nog gecheckt, dus ik ben er vanuit gegaan dat alle woonerven omgezet waren in Zone-30.

Ik zal daar binnenkort eens rondwandelen om dat te checken.

Je kunt nu downloaden

1 Like

Weer wat geleerd. Waar haal je dat vandaan (en is dat iets dat we mogen gebruiken voor OSM)?

En grappig, dit moet wel het kleinste woonerf van Nederland zijn (gezien dat 30cm verder de weg geen openbare weg meer is)…

1 Like

Ja.

link forum

In Qgis geopend.

1 Like

Ik weet niet hoe snel wijzigingen worden doorgevoerd in de WKD maar wellicht is over een paar weken alles bijgewerkt en kun je recente maximum snelheden vinden bij rijkswaterstaat

Index of /wkd/Maximum Snelheden/

Als je het gezipte bestand uitpakt en de shapefile (Snelheden.shp) in Qgis sleept krijg je de snelheidslimieten te zien. In Qgis kun je dan de wegen nog categoriseren op snelheid en dan krijg je bv zoiets te zien.

Bij de kruising Zeilstraat/Amstelveenseweg is nu aan de zuidkant de busbaan uitgezonderd van voor het 30kmh bord. Maar aan de noordkant is deze niet uitgezonderd.


Zuidkant

Noordkant

Deze zijn in osm wel beide (gedeeltelijk) gemapped als bus:lane en niet als busway.

Ik zou alleen niet weten hoe het zit in de rest van Amsterdam, zou dat kunnen checken met de Kerst wanneer ik tijd heb.

Ik zit nu te kijken naar de meest recente versie en naar wat ik kan zien laat deze al de huidige situatie zien. Dus vlgs mij is ie al geüpdatet.

Edit: zie wel nu al een aantal wegen die zeer zeker niet kloppen, dus weet niet hoe precies deze gegevens zijn.