Admin_level и административните единици

Последно остава този вариант:

admin_level=3/4 отпадат от boundary=statistical (районите на планиране)

Останалите нива се разпределят по следния начин:
3 - празно
4 - области (преди: 6)
5 - общини (преди: 7)
6 - райони на градове (преди: 8)
7 - землища на градове и села (преди: 8)
8 - празно (районите и землищата отиват нагоре, кметствата отпадат)
9 и 10 не се променят

Може да гласувате в анкетата отдолу до 11-ти юли включително. Ако някой е против или въздържал се, би било полезно да напише защо е гласувал така.

• За
  • Против
  • Въздържал се
0 voters

Предполагам че е възможно никой да не е получил известие за последните няколко мнения в тази тема (предвид факта че е на 10 години…). Затова ще добавя още 7 дена за гласуването и пингвам всички, които са били активни в българския OSM в последните 5-6 месеца,

@saintam1 @REAKTOR @plamen @suricactus1 @ivanatora @Fraxi @rhhs @foreigner037 @Zuchie @Bogomil_Shopov_Бого

П.С. В горната дясна част на българската секция има камбанка. Може да я сложите на Watching, за да получавате известие за всяка тема и за всеки пост.

Редакция: Нямам права да удължа гласуването. Ако някой от по-главните модератори може да го направи, вероятно ще стане. В противен случай ще си остане текущия краен срок (11-ти юли).

Втора част на пинговете (не дава повече от 10 в пост). Вижте предното съобщение в темата.

@lqlqlqlio @ignisf @babu6ka @Boyan_Alexiev @m_zahariev @tolio

Гласувах с “въздържал се”, защото нищо не разбирам по темата :slight_smile:

1 Like

И аз, по същата причина. Засега водим в гласуването :slight_smile:

Добавка: Не е ли по-добре да няма „въздържал се“? Само хората с позиция по темата да гласуват.

Идеята на “въздържал се” е да се види, че повече хора са прегледали идеята и са дали някакво мнение (макар и неутрално). Иначе решение взето с “2 гласа за и 0 против” не звучи като най-легитимното решение.

1 Like

За текущите нива 3/4 имам спомен, че се появяваха и щом сега ги няма явно някой ги е изтрил като информация. Няма да разследвам, те и не бяха много полезни.

Ако трябва да имаме предвид и положението при рендера съм синтезирал различните административни нива към (: ) зум левели:

2: 4
3: 4
4: 4
5: 8
6:10
7:11
8:12
9:13
10:14

Т.е. числото от първата колона е административно ниво, а в дясната е зум левъл и са взети от първоизточника: openstreetmap-carto/style/admin.mss at master · gravitystorm/openstreetmap-carto · GitHub

Ако се има предвид рендера бих запазил предложението ти за области, но общините ще се покажат твърде рано (8 зум левъл) и затова е по-добре да станат ниво 6 (от 7).
Районите на градовете се показват твърде рано според предложението. Ниво 7 или 8 ще е по-добре.
Землищата може да си останат 8. Ако трябва да се диференцират от районите на градовете е по-добре те да бъдат ниво 7.

Т.е. предлагам да модифицираме идеята на:
4 - области,
6 - общини,
7 - райони на градове,
8 - землища.

Разгледай информацията от рендера по-горе и може да си представиш кое кога ще се показва. С тези корекции мисля, че ще изглежда още по добре и без да има сгъстяване на информацията.

Не ми се разследва кога е променян рендера, ако въобще се е случило, но е вероятно защото с новите дисплеи с висока резолюция се иска все повече информация да се показва при ниски зум левели.

Там са си като данни (Relation: ‪Югозападна и Южна централна България‬ (‪3159967‬) | OpenStreetMap).

Общините няма да се виждат лесно при моето предложение, тъй като биха били 0.6 пиксела на зуум 8. Чак на зуум 10 стават 1.2 пиксела и имат някакъв шанс да се видят.

При твоето предложение общините ще се виждат добре на зуум 11/12, на който зуум се събират горе-долу три общини една до друга (недостатъчно, по моето скромно мнение).

При текущата схема на зуум 11 общините не се виждат, ако има земеползване на заден фон (сравни западната и източната част тук). 0.5 (1.2 → 1.7) пиксела повече биха им дошли добре.

За тях не бях съвсем сигурен дали трябва да дърпаме и двете нагоре, но действително има резон землищата да останат където са, а районите да бъдат 7.

Не е лесно да си го представя, тъй като на всеки зуум се сменя дебелината на всяка линия.

Първоначалната цел беше да се изравним с йерархията на НСИ (област → община → район → кметство → землище), а вторичната е общините и областите да се виждат по-рано.

Ако общините станат 5то ниво, то те ще се рендват на 8 зум левъл, което е това:
OpenStreetMap и ако на тази малка карта се покажат всички общински граници ми изглежда много неприемливо. Затова съм предложил да са 6то ниво, което ще се покаже на 10ти зум левъл. Ако можеш да намериш начин да се рендне и да видим как ще изглежда. Преди имаше един инструмент, който рендваше почти както на сайта.

Гласувах с въздържал се, понеже не разбирам предложената промяна.
Същевременно ми изглежда че промяната е доста изконна и противоречива, щом по нея се водят полемики от 10 години насам. Може би двуседмичният deadline на анкетата е къс на фона на този срок.
Като гледам резултатите само 4 човека имат ясна положителна позиция, та дано знаете какво правите.

За наш късмет се оказва че Литва ползва подобна на предложената от мен схема (4 - окръзи (области), 5 - общини, 6 - подобщини (може би кметства)).

На зуум 6 се виждат областите с имената си. На зуум 8 се появяват имената на общините, но границите им не са видими навсякъде (дебелината им е 0.6 пиксела). Чак на зуум 10/11 може да се види по-ясно коя граница на какво е. На зуум 11 имената на областите изчезват, на зуум 12 и имената на общините изчезват.

Те ще се рендват, но ще се сливат с всичко останало (най вече жп линиите, които имат подобен стил). Дебелината на линията ще бъде 0.8 пиксела на зуум 8. Виж картата на Литва (линк по-долу) и виж колко трябва да се взираш за да видиш граница на община на зуум 8.

На зуум 10 в България се побират около 2-3 цели области и части от съседните, на зуум 11 се побират повечето области (ако не са високи). И в двата случая, зуум 10 ми се струва най-адекватен, за да започнат да се показват имената на общините.

По принцип очаквах всички да са цъкнали камбанката на българската секция и да получат съобщение за съживената тема, но явно не е било така. Поради липсата на отговори в първите 10 дена, предположих, че никой няма възражения, поради което срока на анкетата беше 7 дена. Сега се оказва че след като се създаде анкета, не може да се промени срока ѝ, поради ограничение в софтуера.

С риск да има отклонение от темата и понеже от последните коментари разбрах, че става въпрос и за видимост на общини , бих искал да вмъкна някои допълнения, които може би биха били от полза. Дано не стане като спам.

Първо, ако искате вижте този сайт. Отляво, като се цъкне върху стрелките, могат да се избират различните административни нива. За да се направи проверка.

Второ, аз от време на време ползвам и Mapsforge for QMapsHack, с помощта на който ти си правиш карта за QMapsHack в Mapsforge формат. Той може да се използва и за android. Тук става дума за офлайн карта(с използване на TMS). Тоест тук може да се види и от гледна точка на data consumer за какво иде реч. За да не нарушавам някакви авторски права, мога да кажа какво излиза при мен при увеличаване в различни мащаби, да речем при област Плевен, с default rendering(но тук може би е по-различно и има разни настройки). Само че ще представя мащаба в километри.

(С OSM данни към 19.03.2024 - тогава си правих последно карта)

1. При 50 км - виждат се имената на Плевен, Ловеч, Враца, Монтана, Русе, Разград - голяма част.

2. При 30 км - Имена на Тръстеник, Долни Дъбник, Славяново, Пордим, междуградски пътища, отделни горски участъци.

3. При 10 км - Вижда се и Долна Митрополия, малки очертания на гр. Плевен. По-ясна и едра видимост на земеползване, слабо се виждат по-главните улици на Плевен.

4. При 5 км(с повторно увеличение, така е при мен) - вижда се по-добре града(но без името му) и наоколо - Радишево, Гривица, Върбица, Къшин, Брестовец и т.н. ref за път(ако не бъркам) 35, 3501
    5.При 1 км - С големи букви “Плевен”, вижда се и в горния ляв край ж.к. Сторгозия. Струва ми се, че едва в този мащаб се виждат по-добре мрежите и от по-малките улички, влизащи в очертанията на landuse=residential.

Но, повтарям, това е offline формат и рендването е по-различно.

По-скоро “за”, отколкото “въздържал се”. Но за 3 дена едва ли ще имам време да преценя всичко наново. Преди 10 години сме я нищили тая тема и тогава си спомням, че БГ законодателството малко издишаше, май не се е оправило. Специално за София си спомням, че имаше някакво несъответствие с районите, бяха на по-високо ниво от община, но в другите 2 града - Варна и Пловдив не беше точно така.
Другото което ми прави впечатление е, че целите някаква промяна “заради рендера” - няма лошо, но не е много издържано.
3-то: Махали и части от квартали не са административни единици, може да се махнат от уикито, а и изобщо. Вярно, че са някакви териториални единици в градовете, но не съм сигурен тук ли им е мястото.
Изобщо гласувам “за”, пък после ще видим :slight_smile:
Редакция: Добре е да се направи едно изследване на малки европейски държави - например Гърция, Унгария, Чехия… Без Белгия и други федеративни републики.

На едно и също ниво са в трите града, като делят общината на по-малки административни единици. В София, обаче само има 35 кметства, които териториално са част от градски район. Затова и искаме землищата да са едно ниво по-ниско за да отразява това отношение.

След малко размисли мисля че ще е хитро да си оставим едно свободно ниво за кметства. Проблемът да се откажем от тях е че като административни единици доста често се сменят и съответно би било трудоемко да се поддържат.

В момента обаче работя върху механизъм, който да синхронизира данните на НСИ и Обектите в Уикиданни. Когато тази задача е свършена вече ще е лесно да се отразяват промените а това деление и съответно относително лесно да се отразяват промените и в ОСМ. Този ден не е днес, но с поглед към бъдещето предлагам да си оставим свободно ниво 7 за тях:

3 - празно
7 - празно (но запазено за някой ден кметства)
8- землища на градове и села
9 и 10 не се променят: квартали, местности…

Добре, съгласявам се. Нека общините да са 5то ниво. Наистина изглежда добре с примера за Литва.

Дали болшинството от случаи не са няколко кметства в едно землище? Например в землището на Гурмазово е градът на Божурище и двете са с отделни кметства. Ако землището е по-голямата единица, която съдържа точки като кметствата, то логиката е кметството да е по-малка категория от землището, което сега е 8 и ще се запази. Също дали е възможна обратната логика, при която кметството е в няколко землища. Аз не се сещам за такъв пример, т.е. кметството, когато не е център на землище може да е или ниво 9 или 10, а всъщност защо да не е 8 както е сега?

Това също трябва да се има предвид.

1 Like

3 - празно
7 - празно (но запазено за някой ден кметства)
8- землища на градове и села
9 и 10 не се променят: квартали, местности…

Таблицата изглежда добре, плюс това, че т.7 все пак трябва да е кметства.

От закона:

Чл. 2. (1) Административно-териториални единици са областите и общините.
(2) Съставни административно-териториални единици в общините са кметствата и районите.
(3) Областта, общината и кметството имат територия, граници, население, наименование и административен център, а районът - територия, граници, население и наименование.

Кметства на английски е MAYORALTIES. Не бях я чувал тази дума, но явно е така.

1 Like

Не обратното е Кметството е по-голямата единица защото може да съдържа едно или повече населени места, които н своя страна могат да имат землища. Вижте методологичните бележки тук

Примерът с Божурище е по-различен. Божурище не е кметство а е общински център. Наистина е градът е в границите на землището на Гурмазово, но доколкото разбирам това е по-скоро частен случаи защото там нещо общинският съвет не може да си върже връзките и да съедини двете населени места.

I have chosen to abstain because sadly I no longer have time to work on the map of Bulgaria. But I trust your judgement :slight_smile:

1 Like