Den 9. august 2024 fylder OpenStreetMap 20 år og projektet har været på en lang rejse gennem årene. OpenStreetMap har i Danmark og internationalt udrettet utroligt meget mht. til kortlægning. Ikke mange udenfor OpenStreetMaps egne rækker troede, at OSM via crowdsourcing ville nå så langt og blive til sådan en stor succes.
Så hvad giver man en 20 års fødselar i gave? Det helt oplagte er at kortlægge endnu flere frie geodata og dermed gøre OSM endnu bedre. Et oplagt dansk kortlægningsemne er flere belægningsangivelser (asfalt, grus, fliser, jord, brosten osv) på Danmarks veje og stier. Belægning bruges fx af cykelrutealgoritmer (undgå fx grusveje) eller til tilgængelighedsanalyser for kørestolsbrugere eller som led i 15 min. byer analyser - for kun at nævne nogle få anvendelsesmuligheder.
Så sommerens fælles kortlægningsprojekt i OSM Danmark og dermed også fødselsdagsgaven til OSM, er belægning. Dette er en relativt nemt emne at gå til i sit lokalområde eller ude fra det danske sommerland.
Først kommer der lidt tal for OSM Danmarks veje og stier. 8. juni 2024 (Kilde Heigit Ohsome) var der blevet angivet belægningstyper på ca. 127.492 km (det største frie datasæt i Danmark vedr. dette). Der mangler så ca. 91.087 km veje og stier at få angivet en belægningstype (asfalt, grus, fliser, brosten osv). Færdighedsgraden i Danmark er ca. 58,33 % i skrivende stund. Kan vi nå op på 70 % inden 9. august?
Hvis vi ser på antal km der mangler på de forskellige typer af veje og stier samt antallet af segmenter (status fra 24. maj 2024), så ses i næste billede en dansk oversigt over dette.
Vi kan gå ned på kommuneniveau og se hvor langt de enkelte kommuner er nået, samt hvor meget de mangler af deres totale vej/stinetværk og antallet af vej/stisegmenter. Der er også udregnet en % sats af færdighedsgraden og en total længde af hele vej/stinetværket (tal er også fra 24. maj 2024).
Du finder tal fra din egen kommune og resten af landet på listen her.
Så for at hjælpe jer i gang i et kommunalt lokalområde med hvad/hvor der mangler belægning. Jeg har derfor lavet nogle Overpass Turbo scripts som der tager udgangspunkt i Stevns Kommune og i nogle forskellige vej/sti typer. Klik på først på hyperlinket og dernæst gå ind i script og så erstat i venstre side med din egen kommune og klik så på “Søg” knappen.
-
Almindelige stier (highway=path)
-
Gangstier (highway=footway)
-
Skov/markveje (highway=track)
-
Serviceveje (highway=service)
Du kan nu via din iD eller JOSM editor begynde at kortlæge veje og stier som du kender belægningstypen på. Hvis du ikke kender belægningstypen, så kan du cykle eller gå ud og tjekke og fx medbringe en smartphone app som StreetComplete og af den vej løste opgaverne direkte ude fra marken.
Kortlægning med StreetComplete app
Hvis du tager StreetComplete app med ud i dit lokalområde eller sommerhusområde for at fødselsdagskortlægge , så er det dumt ikke også at løse nogle andre opgaver, nu du alligevel er der ude. Oplagt anden opgave er tilføjelse af belysning eller ej - læs denne artikel vedr. kortlægning af belysning.
Jeg har lavet et StreetComplete opgavesæt med 13 opgaver. Du indlæser opgaverne ved at skanne denne her QR kode (hvis du læser dette indlæg på din smartphone så kan du klikke her )
Når du har åbnet StreetComplete opgave kortinterface, så oppe i højre side, så klik på “Layers” knappen og her vælger du “Overflader” (se næste billede)
Hold nu øje med veje/stiers farve, når du har downloadet opgaver for det område du befinder dig i. Rød farve betyder at der ikke er blevet angivet nogen belægningstype endnu. Klik på en rød vej/sti og en ny menu dukker op (se næste billede)
Klik på det midterste ikon for at vælge den relevante belægningstype som dukker op som ny menu (se næste billede)
Når der er sat hak af i den relevant belægningstype så skifter vejen eller stien farve væk fra rød og opgaven er så løst. og dit svar er sendt direkte til OpenStreetMaps database. Du er nu klar til at løse næste vej/stisegment opgave.
StreetComplete app er et oplagt værktøj til at introducere nye frivillige til OSM, så hvis du har mod på det, så tilbyd i din motionsklub, vandrelaug, på din arbejdsplads, eller blandt familie og venner et kursus i StreetComplete app (Desværre findes app kun til Andriod pt, men der er snak om en iOS version måske kommer i år).
Så er der kun at sige god kortlægningsfornøjelse og god sommer. Jeg vil til august lave en ny status over hvor langt OSM Danmark er nået vedr. ovenstående.
NB - Kender du nogen som før har været aktive frivillige i OSM? - så kan du evt sende dem linket til dette indlæg. Vi skal nok slet ikke forvente at ovenstående store projekt kan laves inden OpenStreetMap fylder 20 år i august, men jo flere der deltager jo bedre.