Årets første "Månedens kortlægningsprojekt" - belysning eller ej på Danmarks veje og stier

Så går det løs med årets første “Månedens OpenStreetMap Danmark kortlægningprojekt”. Vi starter ud med et relativt nemt projekt den 1. februar 2024. Det drejer sig nemlig om at få angivet om der er gade/sti belysning eller ej på Danmarks veje og stier. Indtil videre har ca. 44.500 km veje eller stier fået angivet om der er belysning eller ej i OpenStreetMap Danmark.

Det betyder, at ca. 171.500 km veje og stier mangler, at få angivet om der er belysning eller ej. Hvis vi fx ser på de nogle enkelte stityper, så mangler der belysningsangivelse for ca. 7.700 km for cykelstier i eget trace, ca. 9.800 km for gangstier og ca. 17.300 km almindelig sti (Kilde: Heigit Ohsome).

European Cyclists’ Federation (ECF) havde i deres europæiske cykelanalyse, 2023 (baseret på OpenStreetMap) netop også sat cykelstibelysning eller ej som værende et yderst relevant dataelement at vide noget om, hvordan det er fordelt ude på Europas cykelstier. Landsdækkende belysningsdata fra veje/stier er ikke noget som findes som offentlige datasæt (eller som private for den sags skyld), så OpenStreetMap er igen first mover for at skabe den slags data i Danmark. Så det er et historisk kortlægningsprojekt OSM DKs frivillige begiver sig ud på i februar.

Planlægning af din kortlægning
Jeg har lavet et par Overpass Turbo scripts, som bruger Køge Kommune som case og som du kan bruge til, at se hvor henne i din kommune der mangler angivelse af gade/stibelysning . Du kan i scriptet (venstre side) angive din egen kommune og så klikke på “Søg” knappen oppe i venstre hjørne


OverPass Turbo scripts
*Ingen angivelse af cykelstibelysning i Køge klik her
*Ingen angivelse af gangstibelysning i Køge klik her
*Ingen angivelse af almindelig stibelysning i Køge klik her
*Ingen angivelse af villavejbelysning i Køge klik her
*Ingen angivelse af skovej- eller markvejbelysning i Køge klik her

OpenStreetMap tags for belysning
Hvis en vej eller eller sti har belysning, så indsættes tagget lit=yes og hvis der ingen belysning er så indsættes tagget lit=no


Du kan læse mere om lit tagget på OpenStreetMaps Wiki.

Kortlægning med StreetComplete app
Hvis du tager StreetComplete app med ud i dit lokalområde for at kortlægge månedens emne, så er det dumt ikke også at løse nogle andre opgaver, nu du alligevel er der ude. En relevant tillægsopgave kunne være belægningstypen (asfalt, grus, brosten, fliser, osv) for de veje og stier du møder der ude og som ikke har fået en belægningstype endnu.

Jeg har lavet et StreetComplete opgavesæt med 13 opgaver. Du indlæser opgaverne ved at skanne denne her QR kode (hvis du læser dette indlæg på din smartphone så kan du klikke her)


Når du har åbnet StreetComplete opgave kortinterface, så oppe i højre side, så klik på “Layers” knappen og her vælger du “Gadebelysning” (se næste billede)


Hold nu øje med veje/stiers farve. Sort betyder der ingen belysning er, grøn betyder at der er belysning, rød farve betyder at der ikke er angivet noget endnu.

Klik på en rød farve og vælg så det rette svar på den liste der dukker op (se næste billede)
sclayerson2
Når ovenstående valg er klikket på, så klik på vinklet af ikonet, og opgaven er for det vej/stisegmentet er blevet løst og, svaret er sendt til OpenStreetMaps database. Du er nu klar til at løse næste vej/stisegment opgave.

StreetComplete app er et oplagt værktøj til at introducere nye frivillige til OSM, så hvis du har mod på det, så tilbyd i din motionsklub, vandrelaug, på dit arbejde, eller blandt familie og venner et kursus i StreetComplete app (Desværre findes app kun til Andriod pt, men der er snak om en iOS version måske kommer i år).

Kaffelegater
Udendørs gåture i februar kan være en bidende kold fornøjelse. Derfor er der fundet sponsor for 20 kaffelegater a 50 kr. til at få varmen med. Det er først til mølle ved at skrive en mail til soren DOT johannessen AT gmail DOT com og angive et MobilPay nummer samt dit OpenStreetMap brugernavn. Så vil jeg overføre til dig/jer.

Så er der kun at sige god fornøjelse. Det er tilladt at tyvstarte allerede i dag :slight_smile:
Der skal lyde en stor tak til Lostmonkey for de to AI billeder lavet med DALL E 3.

NB - Kender du nogen som før har været aktive frivillige i OSM? - så kan du evt sende dem linket til dette indlæg. Vi skal nok slet ikke forvente at ovenstående store projekt kan laves på en måned, men jo flere der deltager jo bedre.

3 Likes

I see that you first identified areas with missing data using Overpass, used Mapillary to automatically identify certain lighting-related objects, and used StreetComplete to map roads. I find this project very interesting. I use StreetComplete a lot and would like to do a similar project in my city

1 Like