Uvoz adresnog registra - plan

Uspeo sam revert koristeći JOSM-ov reverter plugin. Međutim, dosta je ovo sve bilo upleteno - neke zgrade iz narednih izmena su se oslanjale na zgrade iz ove izmene. Ne znam kako je na kraju ispalo, puno grešaka i konflikata mi je izbacivao. Izvini, ali nisam mogao da revertujem samo te ortogonalizovane objekte:(

Moj savet ti je da sačekaš sutrašnji izveštaj i da vidiš šta on kaže (ako je uspeo da uhvati ovaj moj revert od večeras) i da ponovo uradiš to. Takođe, pogledaj i okolo po Nišu kako ti se čini sad, nisam baš 100% siguran da je ovo sve ispalo kako treba:)

1 Like

Pozdrav,

Više ne mogu da pristupim tms sloju sa ulicama i brojevima u josm-u. Jel’ to samo do mene?

Nije do tebe, taj tile server je crkao i trenutno nemamo zamene. Izbaciću ga iz uputstva. Bilo je lepo dok je trajalo:(

Javni poziv ko želi da namesti ponovo ovaj tile server, @mpele je rekao da ima “(ne baš sređeno) uputstvo”.

@Branko_Kokanovic, сервер је прорадио, бар онај део који је аутоматизован.
Тренутно касним са неким роковима, али рачунам да за који дан може поново да ради и слој са улицама и кућним бројевима.

@dusziv Uspeo je @mpele da vrati sloj sa ulicama i brojevima! Hvala @mpele!

Nis Medijana (Centar grada) je sada remapiran sa novim zgrada i rgz podatcima, a ne onim Smesnim zgradama sto su bile pre, jos 2 oblasti i nis treba da bude gotov

1 Like

Odlično, radi. Hvala!

@Sabering Au, svaka čast. Mogu da zamislim koliko je ovo pipavo bilo!

Da javim još i da sam na QA stranu dodao odnos zgrada i kućnih brojeva. To je izveštaj odnosa zgrada iz OSM-a i kućnih brojeva iz RGZ-a, po opštini i naselju.

Nema veze sa uvozom kućnih brojeva, ali dobro će nam doći ako budemo pravili novi mapathon za zgrade, da vidimo koja opština/naselje su najmanje mapirani

Napisao sam članak na blogu - kratka rekapitulacija uvoza posle okruglo 4 meseca rada na ovome. Malo kad se čovek odmakne i vidi šta smo uradili za samo 4 meseca, baš je impresivno. Ne znam da li ima neka zajednica koja ovom brzinom, na ovoj razmeri i sa ovim brojem ljudi radi uvoz - ako neko zna, nek javi, ali mislim da možemo da budemo ponosni!

Članak: Uvoz kućnih brojeva - rekapitulacija posle 4 meseca - Open Street Map Srbija

1 Like

Osvežio sam adrese iz RGZ-a. To nismo radili od početka, tj. od tamo negde 15.03. Ovo rešava problem koji je @Duja imao u Uvoz adresnog registra - pravila tagovanja adresa u Srbiji - #55 by Duja. Od sutra bi trebalo da vidite nove kućne brojeve. Koliko sam video, imamo 16320 novih adresa, 8320 uklonjenih adresa i 42500 promenjenih adresa. Nisam još gledao što je toliko promenjenih adresa (isti ref:RS:kucni_broj, ali nešto je različito). Ako nekog zanimaju detalji šta i gde je promenjeno, napravio sam ovaj Excel: https://openstreetmap.rs/download/kucni-brojevi-diff-1403-1508.ods.

Ono što mi je prvo problematično je što RGZ nema stabilne ID-ove. Naime, sve ovo što ispada da je obrisano - zapravo nije obrisano, nego izgleda da sve te adrese postoje (ista lokacija, ista ulica i broj), ali sa novim ID-om. Bar mi tako deluje na prvi pogled. Što znači da oko 2000 adresa sad u OSM-u ima pogrešan ref:RS:kucni_broj. Ima još 2800 kućnih brojeva gde se promenila ulica ili broj. Nemojte to da ispravljate, nadam se da mogu to da rešim programski narednih par dana.

Drugo što mi pada na pamet je da treba da izgenerišem novi .shp fajl, da @mpele može da uradi svoju magiju i napravi novi tile server jer se sad ne poklapa šta importujemo sa onim što se vidi na tile serveru.

Uf, dosta je stresno ovo osvežavanje sa RGZ-om, ali polako, za par dana će biti sve kao novo:)

Ако некако означиш измене оне могу бити приказане и другачије (рецимо плаво, веће, италик). Ако је то уопште од значаја.

Upravo mi je skočio pritisak.

Da nije smesno bilo bi tuzno haha

Moja greška! ID-ovi su ipak stabilni u najvećem broju slučajeva! Kad sam već potrošio mnogo vremena da sredim stvari, evo i da ostavim detaljniju analizu šta se dešavalo prilikom osvežavanja podataka iz RGZ-a. Mislim da sam sve uradio tako da sledeće osvežavanje neće da bude ovako stresno i da sve bude (polu)automatizovano.

Dodate adrese

Dobili smo 16.000 novih adresa. Ovde nema šta specijalno da radimo. Vide se na izveštaju i biće unete kad budu unete.

Obrisane i dodate adrese

Iz RGZ-a je obrisano oko 8.300 adresa. Od toga, uspeo sam da pod istim imenom ulice i pod istim brojem nađem 2.120 adresa među novododatim adresama. Dakle, ove adrese deluju iste, samo imaju novi ID. Obično je situacije gde je neko od kućne adrese dobio 3 nove adrese (npr. obriše se Gandijeva 1, a naprave se Gandijeva 1, Gandijeva 1a i Gandijeva 1b). Od tih 2.120, unutar prečnika od 100m je bilo 1.920 adresa (ostale su imale istu ulicu i ime, ali nisu bile na istom mestu kao ranije). Od obih 1.920, već smo u OSM-u imali 620. Tim adresama sam zamenio ref:RS:kucni_broj. Ovim smo ispravili neke greške sa izveštaja o kvalitet adresa (prioritet 1). Onih ostalih 8.300-2.120 adresa deluje da su stvarno obrisane, ispod ću da pitam šta sa time da radimo. Primer promene bota.

Promenjene adrese

Od 42.500 promenjene adrese, 37.700 ima promene na ulici ili broju (ostale imaju promene za naselje kojem pripadaju ili su pomerene u odnosu na prethodnu lokaciju). Te kojima je promenjeno naselje nas ne zanimaju. Te kojima je promenjena lokacija ne bih da pomeramo (promene su uglavnom ispod 10m), a već imamo izveštaj ukoliko je adresa previše daleko. Od tih 37.700 kojima je promenjana ulica ili broj, većina je ili ispravljanje imena da bude po pravopisu ili situacija gde ulice dobijaju nova imena. Od tih 37.700 adresa, 7.100 je nađeno u OSM-u. Od toga, bilo je potrebe da se promeni addr:street ili addr:housenumber za 5.100 adresa (ostali su već imali dobro ime ulice jer smo mi već imali pravilno napisanu adresu). Primer promene bota.

Obrisane adrese

Ovde se sad postavlja pitanje šta da radimo sa adresama koje su stvarno obrisane. Takvih ima oko 6.100. Evo par ideja:

  • da upotrebimo lifecycle prefix da ih anotiramo
  • da ih izbrišemo
  • da ih ostavimo kakve su sad
  • nešto drugo?

Meni se ne brišu te adrese, jer je moguće da su još u upotrebi, tako da bi ih zadržao još neke vreme[1], ali sa druge strane - ne bih im ostavljao ref:RS:kucni_broj jer onda zagađuju izveštaj. Neka ideja mi je sad da zamenimo ref:RS:kucni_broj sa removed:ref:RS:kucni_broj. Tako adresa ostaje na mapi i svi je vide. Sa druge strane, mi nemamo više ref:RS:kucni_broj tag da smeta, a imamo informaciju da je ovo nekad bilo u RGZ-u. Dodao bih još i nešto tipa “note=Izbrisano iz RGZ-a 2023-08-15”, čisto da znamo kada je uklonjeno, jer onda možemo da za N godina brišemo ove adrese (N=2 npr.). Da li neko ima nešto protiv ovoga?

[1] Smešna priča, ali nedavno me zaustavi žena na Novom Beogradu i pita me gde je “Španskih boraca 12”. Ja sav ponosan izvadim mobilni i shvatim da nema te adrese. Što je najgore, Gugl ima ovu adresu. Poludim i krenem da kopam šta se desilo ovde. Naime, ta adresa više ne postoji - Way: 200282855 | OpenStreetMap. Adresa je promenjena pre par meseci na Aleksandra Tijanića 2, a Gugl još uvek ima staru adresu (a nema novu). Eto, ispada da je OK da ne brišemo neko vreme adrese. Nažalost, za ove adrese koje su promenile ulicu, ne znam šta pametno da radimo, da zadržimo i staru i novu adresu, tagging šema i consumer-i podataka nemaju odgovor na ovo pitanje

1 Like

Meni se ne brišu te adrese, jer je moguće da su još u upotrebi, tako da bi ih zadržao još neke vreme[1], ali sa druge strane - ne bih im ostavljao ref:RS:kucni_broj jer onda zagađuju izveštaj. Neka ideja mi je sad da zamenimo ref:RS:kucni_broj sa removed:ref:RS:kucni_broj. Tako adresa ostaje na mapi i svi je vide. Sa druge strane, mi nemamo više ref:RS:kucni_broj tag da smeta, a imamo informaciju da je ovo nekad bilo u RGZ-u. Dodao bih još i nešto tipa “note=Izbrisano iz RGZ-a 2023-08-15”, čisto da znamo kada je uklonjeno, jer onda možemo da za N godina brišemo ove adrese (N=2 npr.). Da li neko ima nešto protiv ovoga?

Ja se slazem, sa time zvuci dobro.

Nažalost, za ove adrese koje su promenile ulicu, ne znam šta pametno da radimo, da zadržimo i staru i novu adresu, tagging šema i consumer-i podataka nemaju odgovor na ovo pitanje

Ja bih ovde obrisao staru i ostavio novu, sem u nekim bas specificnim situacijama, jer je malo konfuzno da ima 2 adrese ulica/kuca. Mada opet narod je naviko na staro, a kod nas se navika slabo menja, sta god da bude ja sam OK stim posto nije bas veliki problem.

Napravio sam novi .shp fajl na https://openstreetmap.rs/download/rgz_adrese_dump_20230815.zip. @mpele Rokaj kad stigneš:) I hvala još jednom!

Ovo ti je dobra ideja za neku analizu, ali ne bih da ovo radim za “zvaničnu” podlogu za uvoz. Mislim da je bolje da ostavimo sve jednolično jer onog ko unosi adrese treba da bude briga od kada je adresa tu (ja bar mislim).

Dodao sam izveštaj za obrisane RGZ adrese - RGZ - uvoz adresa. Može se doći do njega sa Početna → Quality assurance → Obrisane RGZ adrese. Tu ima koje smo adrese imali u OSM-u, koje sad imaju removed:ref:RS:kucni_broj, i kada su izbrisane, i sve to po opštinama. Sad nam nije bitno, možda će biti interesantno za par godina gledati ovaj izveštaj.

1 Like

Pošto planiram da napravim sličan sajt i za uvoz ulica i za stambene zajednice, odlučio sam da je trenutna lokacija (openstreetmap.rs/download/ar/) nezgrapna (i tehnički teška) i da nam treba bolja. Od danas se isti sajt za uvoz adresa nalazi na novoj adresi i novom domenu - https://dina.openstreetmap.rs/ar/. DINA je skraćeno od “Data Import of National Addresses” i nikako nema veze što mi se žena zove tako:)

Ubeležite ovu novu adresu, a ja ću svuda menjam pominjanje stare adrese na novu. Stara adresa je i dalje validna i obe će raditi u paraleli još par dana, a za par dana ću namestiti da na njoj bude samo obaveštenje i preusmerenje i tako će ostati.

Update: prošli smo 30% uvezenih adresa! :partying_face:

3 Likes

Milion adresa u OSM Srbiji