Uvoz adresnog registra - plan

Meni se ne brišu te adrese, jer je moguće da su još u upotrebi, tako da bi ih zadržao još neke vreme[1], ali sa druge strane - ne bih im ostavljao ref:RS:kucni_broj jer onda zagađuju izveštaj. Neka ideja mi je sad da zamenimo ref:RS:kucni_broj sa removed:ref:RS:kucni_broj. Tako adresa ostaje na mapi i svi je vide. Sa druge strane, mi nemamo više ref:RS:kucni_broj tag da smeta, a imamo informaciju da je ovo nekad bilo u RGZ-u. Dodao bih još i nešto tipa “note=Izbrisano iz RGZ-a 2023-08-15”, čisto da znamo kada je uklonjeno, jer onda možemo da za N godina brišemo ove adrese (N=2 npr.). Da li neko ima nešto protiv ovoga?

Ja se slazem, sa time zvuci dobro.

Nažalost, za ove adrese koje su promenile ulicu, ne znam šta pametno da radimo, da zadržimo i staru i novu adresu, tagging šema i consumer-i podataka nemaju odgovor na ovo pitanje

Ja bih ovde obrisao staru i ostavio novu, sem u nekim bas specificnim situacijama, jer je malo konfuzno da ima 2 adrese ulica/kuca. Mada opet narod je naviko na staro, a kod nas se navika slabo menja, sta god da bude ja sam OK stim posto nije bas veliki problem.

Napravio sam novi .shp fajl na https://openstreetmap.rs/download/rgz_adrese_dump_20230815.zip. @mpele Rokaj kad stigneš:) I hvala još jednom!

Ovo ti je dobra ideja za neku analizu, ali ne bih da ovo radim za “zvaničnu” podlogu za uvoz. Mislim da je bolje da ostavimo sve jednolično jer onog ko unosi adrese treba da bude briga od kada je adresa tu (ja bar mislim).

Dodao sam izveštaj za obrisane RGZ adrese - RGZ - uvoz adresa. Može se doći do njega sa Početna → Quality assurance → Obrisane RGZ adrese. Tu ima koje smo adrese imali u OSM-u, koje sad imaju removed:ref:RS:kucni_broj, i kada su izbrisane, i sve to po opštinama. Sad nam nije bitno, možda će biti interesantno za par godina gledati ovaj izveštaj.

1 Like

Pošto planiram da napravim sličan sajt i za uvoz ulica i za stambene zajednice, odlučio sam da je trenutna lokacija (openstreetmap.rs/download/ar/) nezgrapna (i tehnički teška) i da nam treba bolja. Od danas se isti sajt za uvoz adresa nalazi na novoj adresi i novom domenu - https://dina.openstreetmap.rs/ar/. DINA je skraćeno od “Data Import of National Addresses” i nikako nema veze što mi se žena zove tako:)

Ubeležite ovu novu adresu, a ja ću svuda menjam pominjanje stare adrese na novu. Stara adresa je i dalje validna i obe će raditi u paraleli još par dana, a za par dana ću namestiti da na njoj bude samo obaveštenje i preusmerenje i tako će ostati.

Update: prošli smo 30% uvezenih adresa! :partying_face:

3 Likes

Milion adresa u OSM Srbiji