Uutta forumia pukkaa?!

Laitetaanpa tännekin tiedoksi kun tuli tällainen uutinen vastaan OpenStreetMapin blogi-kanavalla : https://blog.openstreetmap.org/2022/03/21/a-new-discussion-forum-for-osm/

Tällainen osui silmään … “By September 30th 2022 the forum.openstreetmap.org will be retired”

Lähde : https://community.openstreetmap.org/t/forum-osm-org-transition-announcement/2361

Onpa jännä, harmi että vanhasta toimivasta foorumista luovutaan.

Uusi systeemi ilmeisesti tosiaan vaatii jokaiselle kategorialle kolme moderoijaa. Sinänsä hyvä, että moderointi on uudella foorumilla läpinäkyvää kun tällä vanhalla foorumilla se on ollut ainakin uusille käyttäjille viimeaikoina hyvinkin epäselvää (tai viestien läpitulossa ollut jostain käsittämättömästä syystä pitkiä viiveitä). Mutta eipä tällä vanhalla foorumilla ole millekään moderoinnille kyllä ollut tarvettakaan (ilmeisesti), joten tuntuu vähän turhan kankealta tuo uusi systeemi, jos moderoijat ovat tosiaan vaatimuksena uuden kategorian luomiselle.

Pistin keväällä pienen kyselyn sinne:
https://community.openstreetmap.org/t/openstreetmap-finland/953

On ollut myös kesällä ajatus kysellä onko täällä täällä kiinnostuineita moderoimaan jotta saatais homma pyörimään.

Pitäisiköhän tätä asiaa edistää? Hyvä olisi varmaan saada moderaattoriehdokkaat papereihin ja kategoriapyyntö vetämään. Vaikka täällä ei ihan hirvittävää tunkua keskustelulle ole, onhan se vähän harmillista, jos lokakuun tullen suomalaiselle keskustelulle ei ole foorumia lainkaan.

Aktiivisuuden perusteella äänestäisin moderaattoreita tässä ketjussa yllä olevasta joukosta :wink: mutta voin kyllä itsekin osallistua, jos tarvetta on.

Hei, juu, sama juttu tuli tänään mieleen. Voin hyvin suostua yhdeksi moderaattoriksi, ihan hirveästi hommaa siinä ei tämän foorumin historian perusteella tulisi.

Vanhan foorumin migraatiosta uuteen on vähän ristiriitaista tietoa (OSM Weekly likkaa tällaiseen ketjuun asiasta). Ilmeisesti jos uuteen foorumiin luo maakategorian, vanhat keskustelut voi tuoda sinne semiautomaattisesti?

Tässä virallinen ohje uuden alaluokan hakemukseen: https://community.openstreetmap.org/t/about-the-new-category-requests-category/1001

Alustavana luonnoksena voisi toimia vaikka seuraava:
(aloitin suomeks mutta päätin sit kirjoittaa englanniksi niin jää kääntäminen välistä pois).


 1. Suomi - Finland.
 2. Subcategory.
 3. The purpose is to the serve the finish OSM community.
 4. The subcategory would consolidate the topics concerning Finland for more practical focus.
 5. It exist already in the old forum: https://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=15
 6. The current volume of messages naturally shift but it on weekly basis. The message can be counted from the forum if anyone so wishes.
 7. Ideally the old messages could transition to the new one, who will be responsible and how it would be done hasnt been decided.
 8. OSM Etiquette Guidelines would apply.
 9. Moderators: [X, Y, Z].
  a) Vähintään 3 moderaattoria
  b) Lyhyt selvitys miksi kyseiset kolme käyttäjää olisivat hyviä moderaattoreita.
  c) Hynkilökohtainen yhteydenotto kyseisiltä kolmelta jotka tukevat hakemusta ja sitoutuvat moderaattorien velvollisuuksiin.

Kohta 1 tapauksessa voi miettiä yhdysmerkki vs. sulut.
Kohta 7 tapauksessa asia riippuu tekniikan mahdollisuuksista eli mikä on mahdollista, miten toteutettavissa, jos toteutetaan, kuka toteuttaa.
Kohta 9 eli moderaattorien valintaa ohjaa seuraava kirjoitus: https://community.openstreetmap.org/t/moderator-selection-criteria/2392

 1. Aktiivinen yhteisössä viimeisen 6 kk:n aikana.
 2. Ei estoja tai sanktiota.
 3. Esimerkillinen ja ystävällinen käytös.
 4. Valmius täyttää moderaattorin velvollisuudet.

Eli jotta luokka asia etenisi, pitäisi saada hakemus valmiiksi ja modet valituksi. Voisin myös ryhtyä modeksi että saatais alaluokka uudella foorumilla käyttöön.

Hakemuksen lähettämistä seuraa viiden päivän keskustelu jonka jälkeen viisi päivää kestävä äänestys. Hakemus hyväksytään jos äänestys ylittää 80%.

Itse puollan Tolstoi21:n valintaa moderaattoriksi, ollut täällä aktiivinen, sekä omaa asiallisen ja rakentavan asenteen. Kaiken kaikkiaan pitkän linjan kartoittaja.

Jokohan tämä etenee? Jos vielä tarvitaan moderaattoria niin kai minäkin voin uhratua. Tulisi samalla tuo uusi foorumi pakostakin hieman tutummaksi, kun sitä sekä työkseni että harrastuksiini käytän.

Kannatan myös houtaria, aktiivisempaa kartoittajaa tuskin löytyy Suomen maasta.

Jotta homma etenis, pitäis lyödä hakemuksen luonnos lukoon sekä nimetä 3 moderaattoriehdokasta.

Toistaiseksi moderaattoreiksi suostumuksensa antaneet ovat ilmoitusjärjestyksessä: Tolstoi21, Petsamo, ssundell sekä houtari.
Moderaattoreiden valintaa ohjaavaa ohjeistus vaatii kuuden kuukauden aktiivista keskustelua yhteisössä, mikä ei valitettavasti ole vielä toteudu ssundellin kohdalla, ellet ole ollut aktiivinen jossain toisessa OSM:n keskustelualustalla?

Joten se jättäisi tässä vaiheessa 3 kiinnostunutta. Mennäänkö näillä eteenpäin vai onko muita kiinnostuneita?


Onko mietteitä hakemusluonnoksesta?

ssundell, aattelin katsoa myös Matrix:ista ja siellä näyttää olevan viime vuoden joulukuusta. Joten se kuuden kuukauden aktiivinen keskustelu yhteisössä -vaatimus, ei olisi esteenä.

Hitto, juu, syyskuutahan on tosiaan hälyttävän vähän jäljellä. Nyt juuri itsellä on päällä useampikin työdeadline, mutta jos muut eivät ehdi ensin, voisin koittaa väsätä ehdotuksen uudelle foorumille viikonloppuna, viimeistään sunnuntaina. Tähän keskusteluun osallistuneista saadaan tosiaan hyvä moderaattoririnki!

Nimestä puheenollen, ilmeisesti uudella foorumilla puolletaan sulkuja, eli Suomi (Finland) on suositeltava muoto.

Keskusteluissa olen ollut tosiaan vaihtelevassa määrin aktiivinen, Matrixissa varmaan aktivoiduin aikaisemmin kuin täällä. Ei minulla mikään pohjaton tarve ole moderaattoriksi ryhtyä, mutta totesin vain, jotta ei jää kiinni siitä yhdestä puuttuvasta 8)

Mitä vilkuilin noita muita hakemuksia, niin aika kevyitähän ne ovat kaikki; luulen, että kun moderaattorit on nimetty, vanhalta foorumilta siirtyvä yhteisö aika matalalla kynnyksellä luodaan.

Pahoittelut, vähän myöhästyi. Nyt pyyntö Suomi-alaluokalle on paikallaan uudella foorumilla. Vastaukseksi tarvitaan suostumus moderaattoristatuksesta ja “keskustelua”. Suora linkki alla:

https://community.openstreetmap.org/t/finland-subcategory/3054

Yst. Tolstoi21

Noniin, ssundellin allekirjoitus vielä sopimuksen niin homma lähtee rullaa. :slight_smile:

Päivitetäänpä tännekin hieman tilannetta kun homma on nyt vihdoinkin lähtenyt kerran rullaamaan. Vaaditut kolme moderaattoriehdokasta oli eilen iltapäivällä antanut suostumuksensa, joten siitä käynnistyi 5 päivän jakso jona aikana yhteisöllä on mahdollisuus keskustella aiheesta. Tämän jälkeen on ilmeisesti vielä 5 päivän ajan auki äänestys joka lopullisesti hyväksyy (tai tyrmää jos enemmistö vastustaa) uuden osion käyttöönoton. Lisäinfoa : https://community.openstreetmap.org/t/finland-subcategory/3054/6.

Keskusteluvaihe on nyt päättynyt - aika hiljaista oli. :slight_smile: Nyt vuorossa 5 päivää kestävä äänestysvaihe …
https://community.openstreetmap.org/t/finland-subcategory/3054/13
Samaan aikaan huomio on kiinnittynyt siihen ettei tätä vanhaa foorumia näemmä vielä olekaan ajettu alas. Mikä lie tältä osin tarkempi aikataulu - tietääkö joku?

Luin et joitain teknisiä vaikeuksia oli ja aikataulu viivästyy. Tosin varoittivat että kirjoittelu voidaan nyt lukita minä hetkenä tahansa.

Jep, kiitos vinkistä. Nyt on tämän foorumin headeriakin päivitetty ja sieltä löytyy tämä linkki josta voi seurata foorumin alasajon edistymistä. Näemmä eilen kytketty uusien aiheiden (threadien) luonti täältä vanhalta foorumilta pois, mutta näemmä näitä vanhoja aiheita voi vielä jatkaa. No, nähdään piakkoin uudella puolella “Finland subcategoryn alla”. Sen avautumiseen ei pitäisi enää mennä kauan. Sen tilannettahan pääsee seuraamaan täältä.