Ucrtavanje javnog prijevoza

Kratak uvod:

Model ucrtavanja koji koristimo je opisan ovdje.

Trenutno je najaktivnije ucrtavanje javnog prijevoza u Zagrebu i Rijeci, jer su ti prijevoznici objavili GTFS podatke (ZET i Autotrolej). To nam omogućuje da pomoću Triglava (aplikacije koju je napravio, i održava @Ivan_Habunek) uspoređujemo ucrtani javni prijevoz sa službenim podacima.
PTNA je još jedna aplikacija koja radi sličnu provjeru, i u nju smo trenutno ubacili samo Zagrebački javni prijevoz. Ima nekih provjera kojih Triglav nema, pa se može pogledati, makar je Triglav pod našom kontrolom pa ga bolje prilagođavamo našim podacima.

Javni prijevoz je ucrtan i u drugim gradovima, kao Osijek, Slavonski Brod, Požega, Samobor, Pula, Zadar, Split i Dubrovnik, ali tamo nemamo službene podatke za strojno uspoređivanje. Svejedno, dobro je održavati i te podatke.

HŽ Putnički promet je također objavio svoj GTFS, ali model ruta je u njemu dosta drugačiji od onoga što se koristi u OSM-u, pa moramo razmisliti kako ćemo to prebaciti u OSM. Stanice možemo upisati, i za to postoji dio u Triglavu.

Sva pitanja i prijedloge pišemo ovdje!

Nego, GTFS već dugo vremena noćne linije vodi pod tramvaje, a mi ih imamo unesene kao autobuse. Gledajući te rute u OSM, u njima su unesene tramvajske stanice, a ne autobusne. Mislim da ima smisla to pretvoriti u Tram linije, čak iako povremeno voze autobusi. Doduše, jako dugo se nisam vozio noćnim linijama pa niti ne znam kakvo je stanje na terenu.

Mislim da si zamijenio, mi ih vodimo u OSM kao tramvaje, a u GTFS su busovi. Zato jesu kod nas tramvajske stanice. Ono što bi tu mogli napraviti jest ubaciti i noćne bus rute, a tramvajske ili ostavimo, ili deaktiviramo tako da dodamo disused:route=tram ili tako nešto.

Hm, imaš pravo, možda bih trebao prestati raditi na karti prije spavanja. :slight_smile: Zapravo bi me najviše interesiralo što vozi noću obično pa se probao ravnati po tome.

Članak od prije 2 dana kaže kako će iznimno voziti bus umjesto noćnog tramvaja:

Facebook

To bi reklo da pod normalno voze tramvaji…

Da isprobam reply putem emaila.

Mogu ja onda zahackati u Triglavu da su 31-34 tramvaji.
Da ne ovisimo o zetu da to promijeni.

– Ivan

Fora, ima ikonica maila :email:

Ružno mi je to da ukodiraš, ali je možda jedini način :woozy_face:

Možda možemo poslati mail zetovcu.

Svi tramvaji u Zagrebu imaju 2 ucrtane rute. Sedmica ucrtana do Savskog gaja dok ne završe poslovi na Jadranskom mostu.

Neki zanimljivi realtime prikazi javnog prijevoza:

Riječki Autotrolej

Vlakovi u u regionu

dva linka za istu stvar, za slučaj da jedan prestane raditi:
https://map.vlak.si i http://mapper.zeljeznice.net/ i

1 Like

Mislio sam importirati gtfs:stop_id tagove u HŽ stanice. Moramo dogovoriti na što importiramo. Vjerojatno je najbolje isto kao kod tramvaja, na na public_transport=platform i public_transport=stop_position.

Malo sam gledao kako se vani tagira, i primjetio da je tag uic_ref daleko zastupljeniji od gtfs:stop_id. Mislim da bi nam trebao biti prioritet to upisati u OSM:
https://taginfo.openstreetmap.org/keys/uic_ref#map
https://taginfo.openstreetmap.org/keys/gtfs:stop_id#map

1 Like

Nažalost uic_ref nema u gtfs podacima, to bi olakšalo neke stvari.

Ovdje nam je dwproski dao csv sa spojenim gtfs:stop_id i uic_ref Telegram: Contact @osmhr

Ali uvesti po imenima stanicama isto ne bi trebao biti problem. Mislim da stanice imaju imena koja nisu čudna kao ZET-ova pa se po njima može nešto cross referencirati.

Ucrtan dobar dio Autotroleja. Što se mene tiče, gotov posao. Imamo bus do Platka! Svi na skijanje!

Radije na planinarenje; StreetComplete i EveryDoor je nemoguće koristiti dok se skija, a kamo li Vespucci :smile:

Mislim da nismo dobili dozvolu od HPS još… @hbogner ?

Našao barem jednu grešku u Autotroleju, na ovoj liniji:

https://triglav.bezdomni.net/public_transport/autotrolej/routes/17/match/14978966

se vidi da ja koristim jedne id-ove kad bus ide do Milohni okretište, a druge kad ide natrag (vraća se istim putem). A oni koriste iste id-ove za tamo i natrag. Očita greška.

Muki Mačković strgao pola linija tramvaja ZET-a jer je platforme pretvarao u površine. Sredio ih, i dao Mukiju link na Triglav, i predložio mu da se pridruži u sređivanju linija. Budemo vidjeli.

1 Like

Ucrtao kontroverzno skraćivanje tram linija 5 i 7 u Zagrebu.

Nismo još, papirologija. Javljam im se idući tjedan da to napokon probamo riješiti.

Pozdrav ekipa, imam plan uvesti nove linije i vozni red za Grad Veliku Goricu, naime ZET se miče i idu nove linije prijevoznika Arriva ( u kojem radim ) imam još par gradova koje vozimo Sveta Nedelja, Crikvenica, Poreč, Opatija itd.jako puno lokalnih prijevoza. Imam stanice, tripove i vozne redove ali trebam pomoć dali netko ima vremana i volje da mi pomogne. Mogu poslati svoje podatke za kontakt.