Επαναφορά Δημοτικής Κοινότητας (2021)

Με το σχέδιο Καλλικράτης το 2010, είχαμε στην ουσία την μετατροπή των δημοτικών/τοπικών διαμερισμάτων σε δημοτικές/τοπικές κοινότητες. Με το σχέδιο Κλεισθένης I το 2019, είχαμε κατάργηση του προσδιοριστικού όρου κι έτσι έγινε σκέτο “κοινότητα”.
Δεν τελειώνει εκεί όμως, παραδόξως το 2021 (παραδόξως, γιατί όσον αφορά wikidata/wikipedia δεν φαίνεται να το είχε πάρει κανείς χαμπάρι ή δεν ασχολήθηκε όλο αυτό τον καιρό) ψηφίστηκε ο Νόμος 4804/2021 (ΦΕΚ Α 90/05.06.2021), στο άρθρο 85 γίνεται μετονομασία των κοινοτήτων σε δημοτικές κοινότητες. Και αντίστοιχα με το άρθρο 86 γίνεται επικαιροποίηση ορολογίας της κείμενης νομοθεσίας. Δηλαδή μιλάμε πια μόνο για “δημοτική κοινότητα” ως όρο και όχι και “τοπική κοινότητα”.

Με βάση αυτό, θα πρέπει εκ νέου να τροποποιηθεί το wiki για την Ελλάδα εδώ στο OSM και να ενημερωθούν όλα τα relations που υπάρχουν στον χάρτη. Όχι ότι αναμένεται φυσικά να γίνει σύντομα αυτό, απλώς να προστεθεί στην λίστα με τα tasks για πλήρη χαρτογράφηση των διοικητικών ορίων της αυτοδιοίκησης :stuck_out_tongue:.

ΥΓ: Στο άρθρο 84 του ίδιου νόμου αναφέρει ότι καλλικρατικοί δήμοι που δεν είχαν καμία μεταβολή, αποκτούν μια δημοτική ενότητα με το όνομα του δήμου. Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί, αλλά μου θυμίζει τις ψευδοδημοτικές ενότητες που έχει η ΕΛΣΤΑΤ στις λίστες της.
Όπως και να 'χει, για να είμαστε εντάξει θα πρότεινα να περιμένουμε να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα απογραφής των οικισμών που αναμένονται σε λίγους μήνες (λογικά θα είναι και τα τελευταία αποτελέσματα που θα εκδώσει η ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του 2021), όπου θα αναφέρονται οι ονομασίες κανονικά (καθώς και οι νέοι κωδικοί ΕΛΣΤΑΤ που παραδόξως άλλαξαν σε μερικές περιφερειακές ενότητες λόγων των νέων δήμων του 2019…).

1 Like

Στα wikidata μεταφέρθηκε ένα κακό που επικράτησε και συνεχίζεται στη βικιπαίδεια όπου σε κάθε αλλαγή θεωρούνταν ότι οι νέοι δήμοι/ενότητες/κοινότητες ήταν διαφορετικά από τα προηγούμενα, οπότε δημιουργούνταν νέο λήμμα και νέο αντικείμενο (π.χ. Δήμος Αγρινίου (πρόγραμμα Καποδίστριας) και Δήμος Αγρινίου) Αυτό δεν συνέβη σε πολύ μεγάλους Δήμους (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων) όπου θα ήταν πολύ ορατό το σφάλμα (ούτε οι άλλοι προέκυψαν από παρθενογένεση). Επίσης αυτό δεν είχε γίνει με τον Καποδίστρια (τα στοιχεία των προΚαποδιστριακών δήμων παρείμεναν και παραμένουν στους Καποδιστριακούς :stuck_out_tongue:).

Οι μετονομασίες >δημοτική>κοινοτική>τίποτα>δημοτική υποθέτω ότι μπορούν να γίνουν και μαζικά μετά από έλεγχο, και οι συγχωνεύσεις στα relations άμεσα ή αργότερα.

Έχω δει ότι η ΕΛΣΤΑΤ κάνει πολλές φορές σφάλματα, μεταξύ άλλων ανύπαρκτους οικισμούς ή άλλες δομές ως οικισμούς (ως και τις ακατοίκητες νησίδες) όπως και σφάλματα διοικητικής υπάγωγής (βλέπε Άγιος Γεώργιος Ύδρας) που περνούν και αλλού (π.χ. https://www.eetaa.gr/ στις διοικητικές μεταβολές οι “αναγνωρίσεις οικισμών” δεν βασίζονται σε πραγματικές αναγνωρίσεις ή καταργήσεις αλλά στο αν φαίνεται ξεχωριστά κάποιο τοπωνύμιο στην απογραφή). ΕΛΣΤΑΤ βασίζομαι ως πηγή μόνο για τον πληθυσμό.

1 Like

Αυτό ακριβώς. Φαίνεται σαν η ελστατ να αναφέρει οικισμούς με βάση το αν κάποιος στην απογραφή το δηλώνει σαν τοποθεσία κατοικίας. Τι γίνεται όταν “καταργούνται” οικισμοί βέβαια δεν είμαι σίγουρος. Όπως με πολλούς εξαφανισμένους οικισμούς της βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχουν όμως στην βουλγαρική Wikipedia, κι ας υπήρχαν μέχρι πριν 70 χρόνια.
Τέλος πάντων, όντως όσον αφορά ελστατ, πληθυσμός μόνο είναι πιο αξιόλογο. Για διοικητική υποδιαίρεση έχει μπερδέματα που τα έχω δει ουκ ολίγες φορές. Περιττό να αναφέρω και για τα δεδομένα τους με τις τοποθεσίες των οικισμών :joy:

1 Like

Το καλο ειναι οτι το ΦΕΚ του 2021 ηταν προγενεστερο της διεξαγωγης της απογραφης το Νοεμβρη του 2021.
Ετσι στα προσφατα Αποτελέσματα Μόνιμου Πληθυσμού κατά δημοτική κοινότητα, 21.04.2023
αναφερονται ως “Δημοτικες Κοινοτητες”. Τα αποτελεσματα ανα οικισμο με τους κωδικους ΕΛΣΤΑΤ θα επιβεβαιωσουν οτι αυτες συμπιπτουν με τις πρωην δημοτικες/τοπικες κοινοτητες της απογραφης του 2011. Που φαινεται παντως και απο αυτα τα αποτελσματα.
Οι αλλαγες κωδικων ΕΛΣΤΑΤ επισης αναφερονται στην ιστοσελιδα της ΕΛΣΤΑΤ στα “Μητρωα και Ταξινομήσεις” -“Διοικητικες Μεταβολές” έστω και ανα ετος σε μορφη αρχειου exell. Προς το παρον ομως εχουν ανεβει μονοι μεταβολες εως και τελος του 2020 οποτε δε περιλαμβανει την εκ νεου “μετονομασια” των Κοινοτητων ή τυχον νεους ή αλλαγες στους κωδικους ΕΛΣΤΑΤ που εγιναν το 20221-2022.

1 Like

Το γνωρίζω πολύ καλά αυτό. Το είχα πει στον JBradyK όταν ξεκίνησε πριν λίγους μήνες να ενημερώνει τον πληθυσμό στους δήμους και τις δημοτικές ενότητες, και δεν έστεκαν οι μεταβολές 2011-2021, ιδίως νομό Κοζάνης (όπου το πρωτοείδα).

1 Like

παρόλα αυτά αυτό μοιάζει να είναι προς το παρόν το ορθότερο, καθώς και περιλαμβάνει και στήλη «Κωδικός που χρησιμοποιήθηκε στην Απογραφή Πληθυσμού 2021» δηλαδή η απογραφή έγινε με τα στοιχεία «…μέχρι 31/12/2020)».
(στο θέμα απογραφή φυσικά να βγει το τελικό ΦΕΚ με πληθυσμό ανά οικισμό)
Όσον αφορά το αρχείο το γεγονός είναι ότι αναφέρει γενικώς (δηλαδή όλες) Κοινότητες - ενώ αυτές έχουν ξανά-αλλάξει (όλες) σε Δημοτικές Ενότητες.
Και το Ψευδοκοινότητα το θεωρώ λέξη τρομερής έμπνευσης. Αναλόγα όμως και το Ψευδοδημοτικές Ενότητες - το οποίο δεν θα έπρεπε να είναι Δημοτικές Ψευδενότητες;

Τέλος πάντως, νομίζω, όπως έχει διαπιστωθεί, ότι είναι κάπως δύσκολος ο διαχωρισμός της Διοικητικής Διαίρεσης βάσει ΦΕΚ και (κωδικοποιήσεων) ΕΛΣΤΑΤ και πραγματικότητας- ας το πω de facto. Γιατί υφίσταται κι ένα ακόμη ζήτημα, οικισμών που νομικά έχουν καταργηθεί/συγχωνευθεί αλλά κατοικούνται. πχ Τριάδι Θέρμης

Καλά ναι, η νομική κατάργηση ενός οικισμού δεν συνεπάγεται αυτόματα και εγκατάλειψη. Η εγκατάλειψη ισχύει πιο συχνά για οικισμούς της Βόρειας Ελλάδας, όταν ερημωθηκαν μερικά χρόνια μετά την προσάρτηση τους στην Ελλάδα και αναγράφονται επίσημα με το σλαβικό /τούρκικο όνομα.
Η ΕΕΤΑΑ έχει σελίδα όπου αναγράφει ανά έτος τα ΦΕΚ με τις διοικητικές μεταβολές οικισμών, όπου συμπεριλαμβάνει και την αναγνώριση ή κατάργηση τους. Σε λίγες περιπτώσεις έχω δει να αναγράφει για συγχώνευση οικισμού σε άλλον, οπότε στο Wikidata όταν αναγράφω ότι ένας πρώην οικισμός είναι πια συνοικία, δεν ξέρω ποιανού οικισμού (για τους άλλους πρώην οικισμούς που συνεχίζουν να κατοικούνται δηλαδή).