ΜΜΜ χαρτογράφηση

Ξεκινάμε την χαρτογράφηση όλων των ΜΜΜ της Αττικής. Η μεταξύ μας επικοινωνία έχει ήδη ξεκινήσει μέσω matrix.

Τα tasks είναι στο CryptPad

Ο @nikospag έχει κάνει λίστα τις γραμμές, έτσι ώστε όταν κάποιο άτομο ασχοληθεί με συγκεκριμένη γραμμή να μπορεί να τσεκάρεί (τικάρει) τα ανάλογα κουτάκια ώστε να το γνωρίζουνε και οι υπόλοιποι χαρτογράφοι μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν τους κανόνες χαρτογράφησης των ΜΜΜ παρακαλώ διαβάστε εδώ:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/El:Greece/Public_transport

1 Like

Τα route_ref των στάσεων (δηλ τις γραμμές που εξυπηρετούν) θα τα βρείτε εδώ:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/El:Greece/Public_transport/OASA_bus_stops

Παιδιά όποιος ξεκινάει να δουλεύει κάποια γραμμή του ΟΑΣΑ παρακαλώ να τικάρει το κουτάκι “in progress” στο Goole sheet έτσι ώστε να μην δουλεύουμε ταυτόχρονα πάνω στην ίδια γραμμή.

Τα route_ref των στάσεων (δηλ τις γραμμές που εξυπηρετούν) θα τα βρείτε εδώ:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/El:Greece/Public_transport/OASA_bus_stops

Ορισμένες γραμμές έχουν αλλάξει οπότε τα route_ref των στάσεων στο wiki ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
Καλό θα ήταν να βλέπετε στον τον ΟΑΣΑ τις γραμμές που εξυπηρετούν οι στάσεις.
(εξάλλου τα δεδομένα στο wiki τα είχα κατεβάσει απο τον ΟΑΣΑ το 2020)

Έλειπα εξωτερικό και δεν ασχολήθηκα…
Βλέπω αρκετές γραμμές είναι ακόμα προβληματικές, θα συνεχίσω σιγά-σιγά με όσα λεωφορεία παίρνω, για όσο βρίσκομαι Αθήνα.

1 Like

Γενικά έχω δουλέψει πρόσφατα κάποιες γραμμές τμηματικά, χωρίς να γνωρίζω για αυτή την προσπάθεια εδώ. Θα προσπαθήσω να βρω ποιες συγκεκριμένα δούλεψα για να τις κάνω τικ. Έκανα και κάποιες γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας, που δεν βλέπω να υπάρχουν στην λίστα εδώ. Ίσως μπορούν να μπουν σε άλλο sheet.

Προσωπικά, αλλάζω όπου βρω operator=ΟΑΣΑ είτε σε operator=ΟΣΥ, ή σε operator=ΚΤΕΛ (Χ), ανάλογα ποιός τρέχει τη γραμμή, και μετά αφήνω τον ΟΑΣΑ στο network=*. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε και οι υπόλοιποι.

1 Like

Ναι συμφωνώ. Το διόρθωσα και στο Wiki που ήταν ανάποδα από δικό μου λάθος μάλλον.

Επειδή είχε τεθεί κάποια στιγμή ως ζήτημα από τον @geraki:

Εφόσον γράφουμε με κεφαλαία τα ονόματα, τουλάχιστον στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε σε κάποιο άλλο ταγκ το τονισμένο όνομα; Ίσως alt_name; Γενικά δεν διαφωνώ με την πρακτική να χρησιμοποιούμε τα κεφαλαία, αλλά όντως χάνεται μια πληροφορία έτσι που δεν είναι πάντοτε 100% προφανής.

Όταν η στάση επίσης έχει σύντμηση στο όνομα, την επεκτείνω αλλά (αν δεν το ξεχνάω) βάζω το συντετμημένο όνομα στο short_name.

Ο στόχος είναι στο name να αναγράφεται το όνομα ακριβώς όπως αναγράφεται στις στάσεις επί του πεδίου.
Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να μπορούν οι τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα, και δεν ξέρουν να διαβάσουν Ελληνικά, να μπορούν να συγκρίνουν το name στο OSM με αυτό της πραγματικής στάσης για να ξέρουν αν βρίσκονται στην σωστή στάση και πού.
Από εκεί και πέρα, οποιοδήποτε βοηθητικό tag όπως το alt_name είναι ευπρόσδεκτο.

1 Like

Σίγουρα για κάποιες περιπτώσεις συμφωνώ. Αν όμως ένας τουρίστας ρωτήσει έναν περαστικό “where is Es Tee Anthoupoli”, μάλλον θα τον μπερδέψει, παρά αν ρωτήσει “where is Stathmos Anthopoli”. Το ίδιο για στάσεις με Αγίους. Tο St. τουλάχιστον τους θυμίζει Station, το Ag. τίποτα. Για το ψάξιμο, αν έχει γίνει σωστή χρήση των tag, αν πατάς το short_name στο βρίσκει στο Nominatim.

Όσο για τον τονισμό, ίσως μπορούμε να εισάγουμε νέα ετικέτα. Σε κάποιες στάσεις το alt_name είναι πιασμένο (το απλό name είναι π.χ. ΑΦΕΤΗΡΙΑ, το άλλο το όνομα της στάσης στην τηλεματική).

loc_name θα μπορούσε.

Αυτό όμως είναι tagging for the renderer. Θα έπρεπε να είναι δουλειά της εκάστοτε εφαρμογής, παλιότερα το Transport layer έκανε αυτόματη μετατροπή σε κεφαλαία, θα έπρεπε να το διατηρήσουν και έτσι να δουλεύουν όλα.
Σε κάθε περίπτωση η ίδια αιτιολογία θα μπορούσε να σταθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση, π.χ. «οι τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα, και δεν ξέρουν να διαβάσουν Ελληνικά, να μπορούν να συγκρίνουν το name στο OSM με αυτό της πραγματικής οδού για να ξέρουν αν βρίσκονται στην σωστή οδό και πού.» και να βάζουμε και τους δρόμους με κεφαλαία επειδή είναι οι πινακίδες με κεφαλαία. Αυτό όμως είναι θέμα του renderer και όχι δικό μας, και πράγματι πολλοί το κάνουν (τα εμφανίζουν με κεφαλαία). Η θέση μου είναι ότι τα πεζά τονισμένα μεταφέρουν πληροφορία που χάνεται στα κεφαλαία. Εάν κάποιος θέλει να κάνει μετατροπή από πεζά σε κεφαλαία γνωρίζει αυτό. Η αντίστροφη μετατροπή, από κεφαλαία σε πεζά, δεν επαναφέρει την πληροφορία.

Δεν είναι το ίδιο με τις οδούς. Οι ταμπέλες των οδών περιλαμβάνουν το όνομα και στα Αγγλικά, ενώ οι στάσεις όχι.
Αλλά όπως να και έχει, απλώς επισήμανα τον λόγο που ακολουθούμε αυτήν την τακτική εδώ και χρόνια.
Βέβαια, τίποτα δεν είναι “γραμμένο στην πέτρα” και μπορούμε όλοι μαζί να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε αυτήν την τακτική ή όχι.

1 Like

Προσωπικά συμφωνώ με την γραφή με κεφαλαία. Ο ΟΑΣΑ τις γράφει παντού με κεφαλαία, στις ανακοινώσεις με κεφαλαία, στις στάσεις με κεφαλαία τόσο στον κλασικό στύλο όσο και στης τηλεματικής, στην εφαρμογή και την σελίδα της τηλεματικής με κεφαλαία.

Σίγουρα όμως πιστεύω ότι έχει θέση στα δεδομένα και η γραφή με πεζά. Και να σημειωθεί επίσης ότι δεν συμφωνώ με την γενίκευση του κανόνα των κεφαλαίων σε όλη την Ελλάδα.
Στην Θεσσαλονίκη ας πούμε ο ΟΑΣΘ έχει παρόμοια πρακτική με τον ΟΑΣΑ.

Στο Βόλο από την άλλη, όπου είναι μόνο ο στύλος, αναγράφεται με μικρά η στάση. Υπάρχει βέβαια άλλο θέμα με τις ονομασίες εκεί έχει μπει σε κάθε στάση οι γραμμές που περνούν μια ματιά αρκεί να δείτε το μπάχαλο, ίσως κάνω ένα καθάρισμα.

Στη Πάτρα μέχρι που μπήκαν στύλοι τηλεματικής, δεν αναγράφονταν καθόλου το όνομα νομίζω.
Στα Ιωάννινα και το Ηράκλειο, πέρα από τα πινακάκια με το QR της τηλεματικής που μπήκαν τα τελευταία χρόνια (που είναι κεφαλαιογράμματα), πάλι δεν αναγράφονταν τίποτα.

Και φυσικά, για τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ έχουμε και την ακραία περίπτωση που η στάση δεν έχει καν πινακίδα, συχνά πυκνά βλέπω σημειώσεις από ξένους χαρτογράφους ότι “δεν υπάρχει εδώ στάση”, αν είχε χαρτογραφηθεί στο σύνολο του το δίκτυο πιστεύω θα ήταν πολλές περισσότερες.

Τέλος πάντων, όπου δεν υπάρχουν on the ground κεφαλαία, δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω και στα δεδομένα. Στη Πάτρα και τα Ιωάννινα έχουν μπει με κεφαλαία στο OSM, στο Ηράκλειο και το Βόλο με πεζά. Διαδρομές ΚΤΕΛ κυρίως με κεφαλαία νομίζω έχω δει, αυτό το μεγαλύτερο φάουλ για μένα.

Παρέθεσα μόνο παραδείγματα που έχω προσωπική, επιτόπια εμπειρία, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα προς εξέταση, χαρτογραφημένα και μη, αλλά προτιμότερο να εξεταστούν από ντόπιους χαρτογράφους ή τουλάχιστον που έχουν πάει.

1 Like

Φυσικά και εγώ συμφωνώ με τα κεφαλαία, τουλάχιστον για τον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΣΘ.
Για τις υπόλοιπες τοπικές συγκοινωνίες το βλέπουμε, ανάλογα το πως αναγράφονται τοπικά.
Όσο για την πληροφορία που χάνεται (ο τόνος δηλαδή), είναι μικρότερης σημασίας σε σχέση με το κέρδος σε χρηστικότητα (και χρησιμότητα).
(7 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Αθήνα κάθε χρόνο).