Стандард у означавању картографских објеката за карту Србије

Да бих могао да почнем да масовније уцртавам мапе, неопходно је да направим неки стандард у означавању. ОСМ има прилично богат систем означавања који даје много простора али је много компликован и тешко је испратити све могућности.

Нашао сам да сте и ви већ имали тај проблем па сте установили стандард за означавање путева на http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Serbia.

Ја сам то мало више разрадио и намеравам да направим ЈОСМ пресет који ће садржавати предефинисано што више објеката који се користе на мапи Србије, тако да ко црта мапе не мора више ручно да све подешава него просто означи објекат и додели му подешавања из пресета.

Шта је пресет за један објекат: то је дефиниција скупа тагова које тај објекат треба да има подешене, са избором могућих вредност и подратумеваним подешавањима. Пресет подразумева и наменски дијалог, тако да корисник када објекат подешава кроз пресет у ствари попуњава дијалог у коме му је све на читак начин предочено шта може да подеси. Ово веома олакшава и убрзава унос и обезбеђује једнообразност уноса када више људи ради на истој мапи.

Када се ствар мало разради можда успем и да направим неку апликацију која би омогућила да се пресет лакше одржава и подешава.

Ево за сада структуре коју сам предвидео: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Serbia/MappingSerbia

Пресет не садржи све ове елементе. Оно што је направљено можете и да испробате. Покрените ЈОСМ, отворите Preferences, изаберите Map Settings (трећа икона одозго), па Active Presets. Скроз Сасвим десно има дугме ‘+’, кликните и у дијалогу подесите:Name: MappingSerbia
URL/File: http://pedja.supurovic.net/josmfile/?preset=MappingSerbia


Кликните ОK, и рестартујте ЈОСМ. Када означите неки објекат кликните на опцију Preset у менију, у подменију ће се појавити избор пресета који сам направио.

Ово је далеко од готовог па немојте још увек да се ослањате на пресет али временом ће се то све допунити постати прилично корисно.

Е сад, ја ћу убацити картографске елементе којих се будем сетио и који ми буду требали. Ако сте ради, дајте овде коментаре и предлоге које све елементе да убацим.

Нарочито је важно одредити које све опције за подешавање сваког елемента треба да се обезбеде, зато кад дајете предлог за елемент, наведите и како тачно треба да буде подешен, односно које опције треба да могу да се подешавају.

Ево на пример за магистрални пут каква су подешавања:

class=highway
highway=primary

ref=<уноси се>
maxspeed=<уноси се>
lanes=<1,2,3,4,5>

oneway=<yes,no,-1>
bridge=<yes,no>
tunnel=<yes,no>
cutting=<yes,no>
embankment=<yes,no>
lit=<yes,no>

name=<уноси се>
name:sr=<уноси се>
name:sr-Latn=<уноси се>

layer=<-5,-4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4,5>
incline=<up,10%,9%,8%,7%,6%,5%,4%,3%,2%,1%,-1%,-2%,-3%,-4%,-5%,-6%,-7%,-8%,-9%,-10%,down>
int_ref=<уноси се>
nat_ref=<уноси се>
old_ref=<уноси се>
ncn_ref=<уноси се>
description=<уноси се>
description:sr=<уноси се>
description:sr-Latn=<уноси се>

Тагови које корисник не подеси у дијалогу се не уписују у мапу. Уписују се само тагови који имају подешену вредност.

За објекте треба обезбедити и иконице.

Ето, испробајте и јавите шта мислите о овоме.

Дајте предлоге које још картографске објекте треба уврстити у листу на http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Serbia/MappingSerbia

Зна ли неко како стоје ствари са ограничењима брзине. Прочитах http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_tags_for_routing/Maxspeed#Serbia али ми није јасно да ли су ова ограничења већ примењена на путеве ако није подешено неко друго ограничење или је ово само информативно?

Интересује ме јер могу да у шаблонима поставим подразумевана ограничења брзине за сваку врсту пута али не бих то радио ако се ограничење већ подраумева.

Е сад, како ОСМ зна који пут спада у коју земљу, пошто нешто нисам приметио да је на путевима подешен таг припадности држави.

што е то?

maxspeed should be added to all streets, even if there is a default value in one country. It is used by GPS navgation devices and online routers to find better routes. Some GPS devices display the maxspeed at the screen. Some roads in Serbia already have maxspeed
http://www.openstreetmap.org/browse/way/103363122

That is what I asked. If OSM alreadz knows maxspeeds for type of roads does it set as default? If yes then there is no need for us to set maxspeed except for parts where it differs. If no, then we have to set maxspeed allways. It may even be agreed that it must be set.

My queston was, should I set default maxspeed for roads in Presets I created for roads in Serbia?

Considering that one and the same road type can have different maxspeed defaults in different country I think it would not hurt to have our local regulations implemented by the template.

For instance, in UK & Ireland they would typically have a 50kmh speed limit where we would have 60, simply because of the miles to km conversion.

I would not implement the max speed with a template that has a default value. Finding roads with missing max speeds is much easier that with wrong max speeds(default value) because it is hard to see if a max speed on a road was set by a template default value or by a mapper with local knowledge

@SunCobalt: I guess you have a point. Also, since we cant really encode speed limits on maps generated Garmin or TomTom there’s no point in insisting on them.

@Pedja: Manual entry then it is?

That is why I did not set default value for maxspeed in template. I thought if OSM already knows maxspeeds for roads in each country, it should apply that if maxspeed is not specified for specific road. Maxspeed should be set for a road only if it is an exception to default. That is how traffic signs work.

Thing is, I am not sure that OSM applies default maxspeed. Wiki that explains default maxspeeds is not quite clear on that.

Него, да ли је неко пробао овај пресет? Може ли то тако да функционише?
Поставио сам нову верзију пресета. Додао сам означавање вициклистичких трака у саобраћајсницама и бициклистичку стазу.

Максимална брзина је дефинисана, поред типа пута, и да ли је у насељеном месту или не. Наравно, увек једно можемо да прогласимо изузетком али због проблема са дефинисањем граница насељених места остаје само ручно дефинисање.

ОСМ је у суштини база тако да програми који је свој рад заснивају на тој бази би требало да воде рачуна о подразумеваним вредностима а не ОСМ.

Ако то значи да је негде у ОСМ дефинисано које су максималне брзине према типу пута онда је то ок.

Дакле, максимална брзина се не уписује за пут осим ако максимална брзина на датој деоници не одступа од подразумеване максималне брзине?

Пресет има опцију да се за сваки таг наведе да ли ће бити обрисан ако корсиник у дијалогу пресета није уписао никакву вредност. Штета што нема опције да га обрише и ако је корсиник уписао вредност која је већ подразумевана.

Убацио сам на вики преглед картографских објеката за стандардизацију означавања.

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Serbia/MappingSerbia

Листа није комплетна, а очекујем да ћете и ви да је допуњавате. Молим вас, немојте самоиницијативно мењати листу, већ овде дајте предлоге шта и како треба урадити, па да уписујемо када усагласимо мишљења.

Почео сам и да уносим описа подешавања параметара за појединачне објекте. Ево пример како то изгледа за аутопут: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Serbia/MappingSerbia:autoput

Погледајте и јавите ако имате каквих идеја, да прилагодим пре него што наставимд ауносим и све остале објекте.

Ако има неки добровољац да ми се придружи да брже унесемо описе за објекте, утолико боље.

Nije loše što se tiče sadržaja, način na koji su organizovani linkovi možda nije baš naj srećniji, ali lako će mo da to reorganizujemo kada sakupimo sav potreban sadržaj i ubacimo to na http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Sr:Map_Features stranicu.

p.s.
primetio sam da nigde ne postoji link ka toj stranici, osim u ovoj temi.

Нисам још ставио нигде линк док мало не напуним страницу и док не видим треба ли шта да се реорганизује.

Ова страна је нешто друго у односу на http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Sr:Map_Features. Map Features описује све тагове који се могу користе у ОСМ мапи на уопштен и детаљан начин.

Листа коју ја правим је специјализована. Она садржи конкретне објекте који се могу наћи на карти Србије и описе како се ти објекти представљају коришћењем Map_Features. Њена намена је да некоме ко жели да уцрта конкретан објекат објасни како тај објекат треба да упише да би то било усклађено са осталим садржајем на мапи Србије а не да копа по Map_Features и покушава да провали како то да изведе.

На пример, за аутопут, у опису тага surface нису наведене све вредности које овај таг може да има по Map_Features већ само оне које има смисла користити за означавање аутопута. У опису неке друге врсте пута за исти тај таг приказан је другачији избор могућих вредности, који је прилагођен тој врсти путева.

У међувремену сам повезао све тагове у описима са Map_Features тако да се увек може отићи тамо и погледати детаљан опис тага.

Шта мислиш под тим да организација линкова није најсрећнија? Шта би требало поправити?

Aha, dobro sada vidim da je to nešto drugačije, na prvi pogleda sam pomislio da je samo lokalizovana verzija Map_Features stranice (zbog dosta sličnosti), u ovom slučaju onda nebih ništa menjao.

hi guys!

  1. take a look at this crossing. why do ways 33518933 and 45959727 are not perpendicular to jуриjа гагарина? i understand that it shows some kind of optimal traectory for a car to turn - but i’ve never seen such style of drawing for crossings before. is it mistakes, or some kind of a standart for drawing crossings in srbia?

  2. similar situation is here. moreover: because of such style of drawing, there is no direct routing from here to here, while it is obviously exist.

sorry for ugly english, but my srbian is worse :slight_smile:

@trump98
There are no problems there, all the possible combinations exist so the intersection is fully routed the way it should be, also accounting for the non-intersecting ways where you are actually not supposed to take a turn.

It’s only a more detailed style of mapping. The simpler way of perpendicular intersections works as well.

trump98, why hijacking this topic for something that is not this topic? You cannot start new one?

unconnected overlapping ways are not nice. I have fixed it how I think it should be. Most turn restrictions are implicit by oneway tags. Only the center intersection must have three turn restrictions (only_straight_on) i.e. that this center point can not be used to turn.
Would appreciate if you could take a look. Thanks

@Thomas
I really don’t see a problem with leaving ways non-intersecting if that faithfully represents reality. Adding all these non-turn restriction relations is just creating unnecessary extra work that somebody has to maintain.

I don’t know, this might looks simpler, but I would agree with Tomas, adding restriction relations is proper way to go, it’s cleaner and more faithful representation of situation on the ground. With overlapping roads it looks like this roads are not even connected which is not true, they are part of the same intersection and you could, even thou you shouldn’t, make illegal turn in reality. Current solution looks like lazy man solution.