Як визначити напрямок фото?

Таке запитання, поки не готовий Videomapping plugin, маплю за фотографіями.

Але зіткнувся з проблемою, що на фото не завжди зрозуміло в яку сторону дивишся.

Може будуть в когось думки, як можна визначити напрямок фотографії, так щоб людина яка не бачила місцевості чітко могла зорієнтуватись де знаходяться сфотографовані об’єкти?

цієї інформації немає в exif-тегах. для того щоб була, фотоапарати мають бути оснащені гіроскопом. Але навіть так, схоже цих даних просто немає в стандарті Exif.
http://en.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_image_file_format

http://en.wikipedia.org/wiki/Geocoded_photo - Інформація про геокодування може бути присутня у Exif. Щоб визначити напрямок або ж сторону в яку дивишся крім координат повинні бути данні від компаса.

Знайшов, що камери з компасом таки існують
http://gizmodo.com/5442073/sonys-gps±and-compass+enabled-camera-knows-where-you-photograph

Сумніваюсь, що JOSM вміє такі фотографіє “обробляти”, але теоретично таке мабуть можливо

Ну камера з компасом мені поки що не світить.

Та й з огляду на те як працює компас в моєму Гарміні… не дуже то є точна штука.

Зараз я викручуюсь тим, що стараюсь фотографувати під кутом до напрямку руху, так щоб було видно частину дороги вперед. Але навіть так, потрібно знати куди рухався, для цього потрібен трек. А його не завжди можна отримати.

Ідея була така, щоб завантажити фото, припустимо на flirk, аби ті, хто не знає місцевості, але має час та бажання помалювати, могли користуватись цими фотографіями, на приклад для нумерації будівель. І тут проблема не переплутати парну та непарні сторони вулиці.

У меня камера без компаса, и я “выкручиваюсь” таким образом:

Когда фотографирую я в кадр “вставляю” свою руку по принципу “левую, ладонью вверх” если фотографирую что-то справа от курса, или “левую, ладонью вниз” если что-то слева по курсу.

Когда фотографирую объекты вдоль дорог, всегда стараюсь чтобы при фотографировании всего что слева, в кадр попало дорожное полотно, и так как я езжу всегда по правой стороне, то - полотно в кадре - слева по курсу, не в кадре справа.

Еще, в солнечную погоду можно понять по тени от предметов… зная время когда был сделан снимок по тени можно прикинуть азимут.

Еще, вариант после серии снимков “в одну сторону” сфотографировать компас.

Еще, когда рисовал грунтовки, прямо на земле чертил схемку и ее фоткал после серии снимков.

А вот для кого-то фотографировать или по чужим снимкам что-то делать… это тяжелее, но тень от объектов… опять-же помогает - вычислял приблизительный азимут так не один раз и всегда угадывал.

Можно без josm привязать фотки к трэку, надо только поставить Excel.

Вот небольшой макрос для привязки (с примерами).

Если перешлете мне на почту трэк+фото (есть в архиве), могу сделать для программы, которой пользуетесь вы. Также могу добавить описание, если ваш фотоаппарат может записывать в трэк направление, в сторону которого смотрел объектив.

Переделанный трек можно загрузить хоть в Pothland.