Зараз займаюся оцифруванням населених пунктів у колишньому Тлумацькому районі (Івано-Франківська обл.). Вже успішно додав 2 села, але зрозумів, що самотужки масштабувати роботу на весь район важко і довго.
Чи є тут хтось, хто має бажання приєднатися до картографування цього району? Буду вдячний за будь-яку допомогу — чи то оцифрування окремих сіл, чи просто перевірка вже створених об’єктів.
Ось ID моїх правок: [181817530,183052549]
Буду радий будь-якій компанії чи порадам, як краще організувати процес, щоб пришвидшити роботу. Дякую!
Сам особисто не обіцяю що сильно допоможу. Але готовий відповісти на будь які запитання щодо теґування і редакторів. Якщо є великий обсяг будівель, доріг чи інших обʼєктів які треба створити чи уточнити — можу порадити спробувати мапити не через iD а через JOSM. Із джосмом трохи важче на початку розібратися, але за допомогою нього можна виконати значно більші обсяги роботи.
Заходжу на форум раз на сто років, але тут побачив авторепост в ТГ.
Раджу нагрубо порізати район теґування на шматки (наприклад, приблизно за формою сел) і створити проєкт на OSM Task Manager (для логіну там використовуються ті ж дані, що для OSM в цілому).
Навіщо: Таск Менеджер автоматично розбиває зони на квадрати, які можна однім кліком завантажити в JOSM і почати мапити. В описі проєкту можна зазначити, на яких саме об’єктах планується зосередитися (будинки? дороги? адресация?), і вказати джерела, на які варто спиратися. Але головна фішка ТМа — можливість бачити, де працюють інші, щоб не перетинатися. На момент мапінгу квадрат можна позначити як “зайнятий”, а після закінчення і завантаження в базу — як “готовий”. Водночас так можна відстежити, де і скільки зроблено, і залучати інших, в тому числі новачків, бо замапити один невеличкий квадратик не так страшно, як ціле село
Якщо порівнювати з iD, то це вже редактор для більш просунутого мапінгу: багато гарячих клавіш, інструментів для масового редагування та швидкої роботи. Але він значно більше заточений під використання миші — якщо мишки нема а лише ноутбук з тачпадом, буде некомфортно.
Ось тут, напевно, вже написали все, що я можу розповісти. Тепер ̶б̶а̶н̶а̶н̶о̶в̶и̶й̶ українською!
Трошки зауважень до цього:
Зараз є космозйомка Esri (вона вже додана в JOSM), і її фото зазвичай свіжіші за Bing, тож якщо покривають цей район - має сенс вибирати їх
Плагін imagery_offset_db, описаний у “Виправлення зсуву зображень”, може не працювати, бо історично склалося, що він лежить на сайті Zverik-а, а українські провайдери часто блокують трафік на домени ru. Тож варто використовувати “ручний” спосіб, що є описаним в тому ж розділі раніше.
З плюсів — JOSM дозволяє додати як підложку (і прив’язати) будь-який графічний файл, тож якщо є генплани сел, публічні ДПТ або схеми нових забудов, все це можна також в JOSM додати.
overpass turbo запит з таблицею населених пунктів района, там можна підправити що саме шукати, перша строчка
наглядно щоб показало, то ось overpass turbo
Інвайт в Діскорд протух, але я зробив порізку для північної частини (північ від Тлумача) в SimpleTaskManager . STM юзаю вперше (до цього робив порізку в HOT TM), тому беріть, пробуйте, кидайте капустой.