רענון שכבת הרשויות המקומיות בישראל 2025

פתחתי בתהליך של עדכון שכבת admin_level=8 של הרשויות המקומיות בישראל.

1. שמתי לב שלהרבה מה-relations יש תגית complete:relation=yes . יש כיום משמעות לתגית הזו? אני מתכנן להסיר אותה.

2. קיימת תגית admin_level=* גם על ה-ways שמרכיבים את ה-relation וגם על ה-relations עצמם. אני מתכנן להסיר את תגית זו מה-ways.

3. הוספתי לכל relation תגית date עם תאריך העדכון הרלוונטי לכל רשות. כתבו לי אם נראה לכם שיש תגית יותר מתאימה (אולי geometry:date ?)

1, 2 נשמע הגיוני

3 מה מקור המידע? כדאי להשתמש ב-source לציון המקור וב-source:date לציון תאריך הפקת המידע. לא כדאי ליצור תגית לא סדנטרטית.

מקור המידע הוא משרד הפנים. כרגע יש תגית source על ה-ways שמרכיבים את את ה-relations . עם סיום עדכון הגיאומטריה אעביר את התגים ל-relations עצמם.

אוקיי source:date נשמע טוב.

איזה שכבה ממשרד הפנים?

האם היא חופפת ברמת המחוזות/נפות לגבולות הרשויות? זכור לי שבאזור באר יעקב ראשון לציון יש בלגן

משרד הפנים מפרסם מדי פעם בפעם עדכונים של שטחי השיפוט של הרשויות המקומיות בחתימת שר הפנים.

העדכון האחרון של שכבה זו ב-osm בוצע על ידי בתקופות 10/2021 ולפני כן ב-09/2019. הגבולות יובאו לראשונה ב-osm בשנת 2011 (לא על ידי).

מה שאני עושה זה לקחת את הפרסומים של משרד הפנים, להשוות את הגיאומטריה של כל רשות למה שקיים ב-osm, ולתקן לפי המפה החדשה של משרד הפנים בצירוף תאריך החתימה על המפה.

שכבת הנפות והמחוזות אצלנו ב-osm (עם תגיות admin_level=5/4) לא זהה למפה של משרד הפנים, שהיא בפני עצמה לא עודכנה כבר שנים. ב-osm גבולות הנפות והמחוזות הן נגזרת של גבולות הרשויות המקומיות שנכללות בהן.

אני לא מכיר שיש בלאגן באזור באר יעקב וראשון לציון. מה שקיים ב-osm זהה למידע של משרד הפנים (עוד מלפני העדכון האחרון).

אני עושה סדר בתיעוד שלנו לגבי יבוא ממשרד הפנים. האם היו דיונים לגבי עדכוני 2019 ו-2021? אם כן אשמח לקישורים כדי לשים בדף התיעוד.

כך אמורים למפות, כשהקו מקבל את ערך ה admin_level הנמוך ביותר מבין היחסים שהוא שיך אליהם.

רוב הקווים שמגדירים שטח שיפוט שייכים לכמה רמות. למשל, גבול בין מדינות הוא גם גבול בין מחוזות (משני צידי הגבול). כך גם ברמות אדמיניסטרטיביות נמוכות יותר. בין השאר, זה מאפשר לדעת איך לצייר את הקו על המפה, ואם בכלל.

לא זוכר שהיה תיעוד לעדכון בתקופות אלה. גם לא מצאתי בפורום.

תוכל להכווין אותי לפיסקה במקור שהבאת לפיה יש צורך להגדיר את התגית admin_level גם ב-relation וגם ב-ways שמרכיבים אותו?

מסתבר שלא “חייבים”', אבל זה (היה?) מקובל.
בבדיקה של ריבוע אקראי באירופה, ל- 93% מהקווים של גבולות אדמיניסטרטיבים היתה את התגית.

כיוון שבהתחלה לא מצאתי את המקור

שאלתי על זה בפורום העולמי

כצפוי, אפשר למצוא שם הרבה דעות, כולל עדות להסרה מכוונת בארה”ב…

אולי נעשה הצבעה אם למחוק את התגית מה-ways? נראה לי סתם מיותר להשאיר כפילויות כי פעם זה היה מוגדר ככה. מה גם שאין אצלנו את התגיות name:left/name:right כמו שציינו בפורום הבינלאומי.

אין קשר ל name:left/name:right, שהיה תיוג בעייתי גם פעם.
אישית, אין לי דעה בנושא ה admin_level על ways

אם כבר עושים ניקיון, אני בעד להוריד. כמה שפחות כפילות נשמע לי עדיף ברמת התחזוקה.

1 Like

הושלם עדכון הגיאומטריה של גבולות הרשויות המקומיות.

סגמנטים שלא היה צורך לעדכן בשלב זה מתאימים ל-data של משרד הפנים בדיוק של 10 מטר± . סגמנטים שעודכנו בשלב זה מתאימים בדיוק של 3 מטר± ל-data של משרד הפנים ועברו simlification של 1 מטר לפני ההעלאה ל-osm.

הוסרה התגית complete:relation=yes מכל ה-relations של גבולות רשויות, ולכל relation התווספה תגית source=Israel Ministry of Interior והוספה תגית source:date עם תאריך העדכון הרלוונטי לכל רשות.

עדיין לא הסרתי את התגיות admin_level=* מ-ways המרכיבים relation שלו יש את התגית הזו. אעבוד על זה בהמשך.

אני מתכנן לעדכן גם את גבולות הרשויות הישראליות באיו”ש. נראה אם יהיה לי זמן וסבלנות.

3 Likes

תודה על ההשקעה!

שמתי לב של-ways יש source=MOIN. תרצה שאשנה אותם ל-source=Israel Ministry of Interior למען העקביות עם ה-relations?

בנוסף, עדכנתי את תיעוד הייבוא ואת סעיף ה-Municipalities.

כן זה יהיה מעולה.

ביצעתי את השינוי מ-source=MOIN ל-source=Israel Ministry of Interior ב-#173961641

לגבי הסרת admin_level=* מ-ways שהם חלק מ-relation עם התגית, מצאתי דרך לעשות את זה ב-overpass+JOSM בלחיצת כפתור. זה יחסוך לך עבודה.

מכיוון שזה שינוי גדול, אני אחכה קצת כדי לתת הזדמנות לאנשים לכתוב הערות\הסתייגויות. בינתיים עשיתי את זה ידנית כפיילוט רק לכמה ways ב-#173960776. זה יעזור אולי להציף הערות אם זה מפריע למישהו והוא לא עוקב אחרי האשכול.

השינוי יתבצע על כל way שיש לו source=Israel Ministry of Interior ו-admin_level כלשהו למרות שיש ל-relation שהוא שייך לה admin level.

מצאתי כמה מקרים בלי source שצריך להחליט מה עושים איתם:

א. גבולות המדינה

יש להם admin_level=2 ובלי source=Israel Ministry of Interior ושייכים ל-relation עם admin_level. אני חושב שלא צריך לגעת.

ב. גבול החוף

לחוף הים התיכון יש ways רבים עם admin_level=4 ובלי source=Israel Ministry of Interior ושייכים ל-relation עם admin_level בתוך הים. למשל w725314365

יש גם אחד בודד לים סוף: w725997332.

בנוסף, יש מספר ways שמתחילים מהגבול הנ"ל ומגיעים ליבשה, עם admin_level=8 ובלי source, והם w942546589, w726772331, w726772328, w726563722, w726554019, w725874411, w725874407, w725828251, w725800841, w725800843, w725338922, w725338921, w725314360, w725314361.

נראה לי שאין בעיה למחוק את ה- admin_level מה-ways.

ג. admin_level=10

יש כמה ways עם admin_level=10 ובלי source בארבעה אזורים:

לדעתי שכונות ואין שום בעיה למחוק את ה-admin_level מה-ways.

ד. מקטעים קטנים בלי source

מדובר ב-way בודד או כמה בודדים בלי source של משרד הפנים, מוקפים בכאלה עם source:

לדעתי אין בעיה למחוק את ה-admin_level אבל אני תוהה מה קרה פה והאם צריך לתקן ולהביא ממשרד הפנים. @OrDal אולי תוכל להעיף מבט ולהחזיר את ה-source אם הם אכן תואמים את משרד הפנים?

ה. admin_level=6

בלי source, באזור בית שמש:

w1190883203, w1190883204, w161057855, w1190883195, w1190883194, w1190883193

קצת סותר את ה-wiki לגבי משמעות admin_level=6 ותוהה אם צריך לעשות איתם משהו. בכל מקרה אין להם relation ולכן לא ניתן למחוק את ה-admin_levelמה-ways.

עזה\יהודה ושומרון

אני לא רוצה לגעת ואדאג שהשינוי לא ישפיע על האזורים הנ"ל.

דרך העבודה למעוניינים:

הרצתי את שאילתת ה-Overpass הבאה באמצעות JOSM:

area(3606195356)->.a;
rel[admin_level](area.a);
way(r)[admin_level];
(._;>;);
out meta;

בעברית שורה שורה:

1. הגדרת אזור ישראל
  2. מצא את כל ה-relations באזור ישראל שיש להם admin_level
  3. ולאחר מכן מצא את הבנים שלהם מסוג ways שיש להם admin_level
  4. מצא את ה-nodes של אותם בנים
  5. סיום

לאחר מכן עברתי בעין ובסינוני JOSM כדי למצוא את המקרים המעניינים.

נמחקו admin_levels של ways אשר שייכים ל-relations שיש להם admin_level ב-#174322242 ו-#174322284.

לגבי מקור, @OrDal בזמנך החופשי אולי תשקול לבדוק אם נכון לשים source=Israel Ministry of Interior על הבאים:

מוזמנים לעשות סדר באזור בית שמש. יש חוסר סדר ב- admin_level.

@SafwatHalaby עבודה יפה, תודה.

לגבי סעיף זה - למיטב הבנתי גבולות המדינה לא יובאו ממשרד הפנים. גם ברשויות שצמודים לגבול המדינה - לא שיניתי את גבול המדינה כדי שיתאים לגבול הרשות אלא להפך. אני חושב שכדאי להסיר את התגית admin_level=2 מה-ways גם פה.

לגבי סעיף זה - אפשר להוסיף את התגית source=Israel Ministry of Interior ל-ways שכן המידע תואם למידע של משרד הפנים. ואפשר להסיר את התגית admin_level=* מה-ways.

במקרה של שכונות - המקור אינו משרד הפנים. אני מניח שמבוסס על ידע של עורכים. צריך לשים לב שיש שכונות שאין להם relations ויש רק ways. במקרה כזה למחוק את התגית admin_level=10 רק מ-ways שהם חלק מ-relation.

אפשר להוסיף את התגית source=Israel Ministry of Interior למקטעים אלה, אני מניח שמחקו את התגית בטעות לאורך השנים.

אכן יש שם בלאגן ויהיה צריך לעשות סדר. נראה לי שרוב מה שמתויג שם רמה 6 אמור להיות רמה 10.