Контейнери за отпадъци

Покрай поредния местен софийски проблем, реших да повдигна темата за контейнерите за смесени отпадъци, за разделно събиране и сърцата за капачки.

Сивите кофи

В момента сивите кофи се отбелязват със amenity=waste_disposal но липсва важна подробност - броя на кофите. Аз съм ползвал count=1/2/3..., но има и други подобни тагове завършващи на _count с по-ограничена употреба. Варианта всяка кофа да бъде като отделна точка не ми харесва, понеже няма как да се цъкне на една локация и веднага да се види колко кофи има. Трябва да се броят една по една на екрана и ако някои са се скрили, няма да излезе сметката.

Цветните кофи

При кофите за разделното събиране е малко по-различно, поради наличието на 2 системи.

• система с 3 кофи (синя, зелена и жълта)
  • система с 2 кофи (зелена и жълта)

При системата с 3 кофи, почти винаги са заедно и няма втора кофа от даден цвят. Съответно не мисля че е задължително да се отбелязва броя на кофите от всеки цвят. Освен ако не става въпрос за някой самотен контейнер.

При системата с 2 кофи понякога слагат трета кофа. Поради тази причина е хубаво при тях да се отбелязва броя им по цветове. В Италия ползват recycling:containers:blue/green/yellow, но мисля че би било объркващо тъй като с recycling:* се отбелязват нещата които се рециклират, а не самите кофи. colour също не е особено подходящ.

Мисля си че count=2/3 (общия брой кофи) с count:yellow=1/2 + count:green=1 би свършило работа. Бих приел и други предложения.

Сърцата за капачки

За сърцата на Капачки за бъдеще (и други подобни кампании) amenity=recycling + shape=heart + recycling:bottle_plastic_caps=only е подходящ вариант. Остава въпроса как може да се отбележи в чия полза е дарението. operator мисля че не върви много, тъй като сърцата са частна инициатива, поставят се и се изпразват от доброволци, а самите организации нямат разходи или отговорности свързани със сърцата. Може би network=Капачки за бъдеше? Отворен съм и за други предложения.

Искам за “сърцата” да коментирам нещо.
От една страна си мислех, че подходящи алтернативи на operator=* що-годе биха били тагове use=social_activities; use=social; purpose=hospital_support. Но видях че в Банско има маркирани 2 “сърца” с operator “Капачки за бъдеще”. Но сайта, който е подал @alterjet, се отнася към ДРП - Доброволци за Рециклиране на Пластмаса (или долу вляво в инфото “Капачки за Бъдеще - клон Възраждане, София”). /Сайтът dobraplastic.com не ми се отваря./ А сега де?

ДРП са нещо като местна организация на Капачки за бъдеще. Почти във всеки град има подобни, но може би не са формално регистрирани.

Отговорих ти на лично.

Иначе, ако някой друг се интересува, говорихме си с Митко на лично дали би могло технически да се направят шаблони за контейнерите с 3 цвята(на “Екопак”) в NSI и ако изрично някъде се случи да има единичен контейнер(примерно само за хартиени опаковки), той да се отбелязва с recycling:paper_packaging=yes. Но може и да не стане….

Направих един плъгин за EveryDoor, който имплементира схемата за броя контейнери от първата публикация в тази тема. Всички обекти с amenity=recycling без operator излизат с питанка, както и такива с “непознат” оператор.

С жълт фон са отбелязани “готови” обекти (т.е. всичко е попълнено), а в бяло - обекти за които липсва някой таг. Фоновия цвят не го избирам аз…

Не добавя и не променя по никакъв начин recycling:* тагове, но това е и отвъд възможностите на EveryDoor.

CC: @rhhs, ако случайно ти е втръснало от SC и търсиш нови задачки :smiley:

2 Likes

Ти знаеш дали ти е такъв замисъла, обаче например днес като маркирах Node: 12906398065 | OpenStreetMap и съседните 2 жълти контейнера, докато не зададох “0” като стойност за цвета, който не важи в случая, самите иконки в Everydoor не се оцветиха в жълто. Един вид, задачата е нерешена все едно. Може би трябва да ги обединя тези трите контейнера в 1 точка(и в други подобни случаи)?

Да, когато са толкова близо е по-добре да са заедно в една точка. В останалите случаи пишеш 0 на липсващите цветове.