Покрай поредния местен софийски проблем, реших да повдигна темата за контейнерите за смесени отпадъци, за разделно събиране и сърцата за капачки.
Сивите кофи
В момента сивите кофи се отбелязват със amenity=waste_disposal но липсва важна подробност - броя на кофите. Аз съм ползвал count=1/2/3..., но има и други подобни тагове завършващи на _count с по-ограничена употреба. Варианта всяка кофа да бъде като отделна точка не ми харесва, понеже няма как да се цъкне на една локация и веднага да се види колко кофи има. Трябва да се броят една по една на екрана и ако някои са се скрили, няма да излезе сметката.
Цветните кофи
При кофите за разделното събиране е малко по-различно, поради наличието на 2 системи.
система с 3 кофи (синя, зелена и жълта)
система с 2 кофи (зелена и жълта)
При системата с 3 кофи, почти винаги са заедно и няма втора кофа от даден цвят. Съответно не мисля че е задължително да се отбелязва броя на кофите от всеки цвят. Освен ако не става въпрос за някой самотен контейнер.
При системата с 2 кофи понякога слагат трета кофа. Поради тази причина е хубаво при тях да се отбелязва броя им по цветове. В Италия ползват recycling:containers:blue/green/yellow, но мисля че би било объркващо тъй като с recycling:* се отбелязват нещата които се рециклират, а не самите кофи. colour също не е особено подходящ.
Мисля си че count=2/3 (общия брой кофи) с count:yellow=1/2 + count:green=1 би свършило работа. Бих приел и други предложения.
Сърцата за капачки
За сърцата на Капачки за бъдеще (и други подобни кампании) amenity=recycling + shape=heart + recycling:bottle_plastic_caps=only е подходящ вариант. Остава въпроса как може да се отбележи в чия полза е дарението. operator мисля че не върви много, тъй като сърцата са частна инициатива, поставят се и се изпразват от доброволци, а самите организации нямат разходи или отговорности свързани със сърцата. Може би network=Капачки за бъдеше? Отворен съм и за други предложения.
Искам за “сърцата” да коментирам нещо.
От една страна си мислех, че подходящи алтернативи на operator=* що-годе биха били тагове use=social_activities; use=social; purpose=hospital_support. Но видях че в Банско има маркирани 2 “сърца” с operator “Капачки за бъдеще”. Но сайта, който е подал @alterjet, се отнася към ДРП - Доброволци за Рециклиране на Пластмаса (или долу вляво в инфото “Капачки за Бъдеще - клон Възраждане, София”). /Сайтът dobraplastic.com не ми се отваря./ А сега де?
Иначе, ако някой друг се интересува, говорихме си с Митко на лично дали би могло технически да се направят шаблони за контейнерите с 3 цвята(на “Екопак”) в NSI и ако изрично някъде се случи да има единичен контейнер(примерно само за хартиени опаковки), той да се отбелязва с recycling:paper_packaging=yes. Но може и да не стане….
Направих един плъгин за EveryDoor, който имплементира схемата за броя контейнери от първата публикация в тази тема. Всички обекти с amenity=recycling без operator излизат с питанка, както и такива с “непознат” оператор.
С жълт фон са отбелязани “готови” обекти (т.е. всичко е попълнено), а в бяло - обекти за които липсва някой таг. Фоновия цвят не го избирам аз…
Не добавя и не променя по никакъв начин recycling:* тагове, но това е и отвъд възможностите на EveryDoor.
Ти знаеш дали ти е такъв замисъла, обаче например днес като маркирах Node: 12906398065 | OpenStreetMap и съседните 2 жълти контейнера, докато не зададох “0” като стойност за цвета, който не важи в случая, самите иконки в Everydoor не се оцветиха в жълто. Един вид, задачата е нерешена все едно. Може би трябва да ги обединя тези трите контейнера в 1 точка(и в други подобни случаи)?