Покрай поредния местен софийски проблем, реших да повдигна темата за контейнерите за смесени отпадъци, за разделно събиране и сърцата за капачки.
Сивите кофи
В момента сивите кофи се отбелязват със amenity=waste_disposal но липсва важна подробност - броя на кофите. Аз съм ползвал count=1/2/3..., но има и други подобни тагове завършващи на _count с по-ограничена употреба. Варианта всяка кофа да бъде като отделна точка не ми харесва, понеже няма как да се цъкне на една локация и веднага да се види колко кофи има. Трябва да се броят една по една на екрана и ако някои са се скрили, няма да излезе сметката.
Цветните кофи
При кофите за разделното събиране е малко по-различно, поради наличието на 2 системи.
система с 3 кофи (синя, зелена и жълта)
система с 2 кофи (зелена и жълта)
При системата с 3 кофи, почти винаги са заедно и няма втора кофа от даден цвят. Съответно не мисля че е задължително да се отбелязва броя на кофите от всеки цвят. Освен ако не става въпрос за някой самотен контейнер.
При системата с 2 кофи понякога слагат трета кофа. Поради тази причина е хубаво при тях да се отбелязва броя им по цветове. В Италия ползват recycling:containers:blue/green/yellow, но мисля че би било объркващо тъй като с recycling:* се отбелязват нещата които се рециклират, а не самите кофи. colour също не е особено подходящ.
Мисля си че count=2/3 (общия брой кофи) с count:yellow=1/2 + count:green=1 би свършило работа. Бих приел и други предложения.
Сърцата за капачки
За сърцата на Капачки за бъдеще (и други подобни кампании) amenity=recycling + shape=heart + recycling:bottle_plastic_caps=only е подходящ вариант. Остава въпроса как може да се отбележи в чия полза е дарението. operator мисля че не върви много, тъй като сърцата са частна инициатива, поставят се и се изпразват от доброволци, а самите организации нямат разходи или отговорности свързани със сърцата. Може би network=Капачки за бъдеше? Отворен съм и за други предложения.
Искам за “сърцата” да коментирам нещо.
От една страна си мислех, че подходящи алтернативи на operator=* що-годе биха били тагове use=social_activities; use=social; purpose=hospital_support. Но видях че в Банско има маркирани 2 “сърца” с operator “Капачки за бъдеще”. Но сайта, който е подал @alterjet, се отнася към ДРП - Доброволци за Рециклиране на Пластмаса (или долу вляво в инфото “Капачки за Бъдеще - клон Възраждане, София”). /Сайтът dobraplastic.com не ми се отваря./ А сега де?
Иначе, ако някой друг се интересува, говорихме си с Митко на лично дали би могло технически да се направят шаблони за контейнерите с 3 цвята(на “Екопак”) в NSI и ако изрично някъде се случи да има единичен контейнер(примерно само за хартиени опаковки), той да се отбелязва с recycling:paper_packaging=yes. Но може и да не стане….
Направих един плъгин за EveryDoor, който имплементира схемата за броя контейнери от първата публикация в тази тема. Всички обекти с amenity=recycling без operator излизат с питанка, както и такива с “непознат” оператор.
С жълт фон са отбелязани “готови” обекти (т.е. всичко е попълнено), а в бяло - обекти за които липсва някой таг. Фоновия цвят не го избирам аз…
Не добавя и не променя по никакъв начин recycling:* тагове, но това е и отвъд възможностите на EveryDoor.
Ти знаеш дали ти е такъв замисъла, обаче например днес като маркирах Node: 12906398065 | OpenStreetMap и съседните 2 жълти контейнера, докато не зададох “0” като стойност за цвета, който не важи в случая, самите иконки в Everydoor не се оцветиха в жълто. Един вид, задачата е нерешена все едно. Може би трябва да ги обединя тези трите контейнера в 1 точка(и в други подобни случаи)?
I noticed that you’ve started to put a lot of work in mapping these recycling containers in Sofia. I was wondering if it is a good idea to map the colours of these containers. Why not map what these colours mean, i,e. instead of tagging count:green=1, why not add a tag count:recycling:glass_bottles=1? In this way it’s clearer what it is that is counted. The colour green may mean different recycling groups in different locations (esp. internationally).
Обновява се веднъж седмично. Може би е по-добре да бъде по-често.
Идеята ти работи чудесно, ако всяка кофа приема точно един вид отпадък. В момента, в който добавим жълтите кофи, конят отива в реката.
Екопак приемат пластмаса и метал в жълтата кофа. Тогава бихме имали count:recycling:plastic_packaging=1 + count:recycling:metal_packaging=1. Не е ясно дали има 2 или 1 кофи.
Ако погледнем Екобулпак, там жълтите кофи, освен пластмаса и метал, приемат и хартия, поради липсата на сини кофи в тяхната система. При тях ще имаме count:recycling:plastic_packaging=1 + count:recycling:metal_packaging=1 + count:recycling:paper_packaging=1. Нека добавим и един зелен контейнер за стъкло (count:recycling:glass_jars=1). Единственото ясно нещо е че има кофи. Дали е 1, 2, 3 или 4 не е ясно. Даже да сложим count=2 за общия брой, не е ясно каква точно е комбинацията на отпадъци във всяка кофа (има 3 възможни комбинации при този общ брой контейнери).
Като изключим факта че контейнерите могат да бъдат разместени при вдигане и от време на време трябва да се проверява подредбата им, ще се усложни и използването на данните от потребителска гледна точка.
Например, представи си че си обикновен потребител на Organic Maps. Имаш да хвърлиш един кашон. Отваряш приложението и търсиш иконката за рециклиране () около теб. Намираш една, натискаш я, но там се приемат само стъклени бутилки.
Възела за картон и хартия е на половин метър от този за стъклени бутилки, но картата не го показва, защото са прекалено близо. Трябва да увеличиш до зуум 20/21 (ако приложението го позволява), за да видиш всички кофи, да ги разцъкаш една по една и евентуално да намериш правилната кофа, ако не си я прескочил без да искаш.
Повечето хора не знаят че векторните карти може да крият нещо от тях, не знаят и нашата тайна схема за отбелязване. Най-вероятно ще продължат да търсят друга кофа другаде или ще отидат на място, ще видят че има синя кофа и ще пратят приложението в кофата.
За мен, дублирането на контейнерите е приемливо само ако са на различни оператори/фирми. Например ако има цветни контейнери до контейнер за дрехи, или два контейнера за дрехи на едно място, но на различни оператори/фирми.
Извинявай, ако ставам нахален, но възможно ли е технически да се направи така че да се обновява веднага след съответните редакции?
Сигурно не стои на дневен ред подобна вероятност, но ако някоя от институциите опре до картата, която си направил, според мен ще е добре данните да бъдат актуални. А още повече и за нас ако планираме по нея проверки(знам, че приложенията показват актуални данни).
Сигурно.
Искам да поясня, че понеже картата ти е много удобна(особено от PC) и ако реша примерно утре по някое време да видя контейнерите във Връбница и ако погледна твоята карта за ориентир, виждам какви данни има за тях или няма. И, представи си, ти също си решил да направиш така(или друг доброволец), мине през Връбница, обнови данните(добави/редактира нови контейнери) и те не са се актуализирали на тая карта. И после отивам във Връбница, пускам си Everydoor и гледам, че съм бил път напразно. Ако говорим само за контейнерите и ако се водя по твоята карта за планиране.
Иначе знам, че има възможност да се дръпнат данни за Everydoor&SC преди да се обхожда.
Така че в този ред на мисли е по-добре по-често да се актуализира наистина(с риск да се натрапя и повторя).
Настроих го на всеки час (взима данните в :50, и обновява сайта в :00). По принцип Github не спазва много точно часовете, но се надявам поне да спазва реда на извикване.