Χαρτογράφηση στη Ρόδο

Καλησπέρα σας

Καλή Χρονιά σε όλους

Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στη Ρόδο αλλά επειδή εγώ δεν είμαι έμπειρος και δεν θέλω να κάνω κάποιο λάθος όποτε μπορεί να κάνει κάποιος γνώστης τις αλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα έχει γίνει κυκλικός κόμβος μεταξύ των οδών Καναδά - Βύρωνος - Αυστραλίας - Ακτή Προμηθέως στην πολή της Ρόδου.

Αυτός έχει τελειώσει. Σας στέλνω και μία φώτο απο drone για βοήθεια.

Ο άλλος κόμβος ειναι στην περιοχή της Ιξιάς στις οδούς Ηλιάδων - Ρόδου Ιαλυσού. Αυτός είναι σχεδόν τελειωμένος.

Μπορείτε να δείτε όσο γίνεται απο τη web camera
https://www.youtube.com/watch?v=h8ZGGzCcL5g

Τι ακριβώς σήμανση υπάρχει δεν θυμάμαι αλλά θα το κοιτάξω.

Θέλω επίσης να κάνετε έλεγχο σε μία προσθήκη που έκανα στην περιοχή Νέα Μαρίνα Ρόδος. Εκεί έχει γίνει νέα λωρίδα κυκλοφορίας της περιμετρικής οδού. Συγκεκριμένα απο την διασταύρωση απο την οδό Μακρυγιάννη έως την διαστάυρωση με την οδό Κολόκοτρώνη προς το παρόν γιατί κι εκεί θα γίνει κόμβος μάλλον.

Τις λωρίδες κυκλοφορίας τις χωρίζει νησίδα χαμηλή.

Εκεί έσβησα το parking και πρόσθεσα νέο ρεύμα κυκλοφορίας με 2 λωρίδες κατεύθυνσης (άσχετα αν στο ένα παρκάρουν παράνομα)
Εκεί που ήταν parking θα είναι πεζοδρόμιο και ποδηλατόδρομος.

Κυκλικοί κόμβοι στη Ρόδο θα γίνουν αρκετοί το επόμενο διάστημα στη Ρόδο.

Τέλος στην περιοχή Φαληράκι στην οδό Καλλιθέας που και αυτή πρέπει να λέγεται κανονικά Ρόδου Καλλιθέας θα το δω έπεσε μία γέφυρα απο την κακοκαιρία πριν 1 μήνα.

Δεν ξέρω αν προσωρινά πρέπει να το αλλάξουμε.

1 Like

Πρώτα πρώτα, καλή χρονιά, και ευχαριστώ για τις επισημάνσεις.

Θέλω να ρωτήσω, είναι δική σου η φωτογραφία; Αν όχι δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε χωρίς άδεια.
Παρομοίως το webcam δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς (γραπτή) άδεια του Δήμου.

Καλά έκανες και έβαλες 2 λωρίδες και ας είναι παρκαρισμένοι παράνομα.

Στην εικόνα, το κόκκινο επάνω να υποθέσω είναι ποδηλατόδρομος; Έχει ολοκληρωθεί ή θα συνεχίσει προς τα δεξιά;

Η γέφυρα μπορεί πολύ έυκολα να βγει εκτός χωρίς να διαγραφεί τελείως (ώστε να την ξαναβάλουμε όταν φτιαχτεί), και πιστεύω πρέπει να βγει γιατί επηρεάζει κατά πολύ το routing. Θες να μας πεις το ακριβές σημείο μήπως το κάνω μια στα γρήγορα;

Oχι η φωτογραφία δεν είναι δική μου και κακώς την έβαλα σε forum χωρίς άδεια.
Για βοήθεια την έβαλα. Να την σβήσετε.
Η webcam είναι του Δήμου και μαζί με αυτή έβαλαν και άλλες για να προβολή του νησιού.
Δε νομίζω να υπάρχει θέμα αλλά και αυτή για βοήθεια την έβαλα.
https://www.rhodes.gr/rodos-live-cameras/

Τις λωρίδες που πρόσθεσα καλό θα είναι να τις ελέγξετε αν πρέπει να συμπληρώσετε τα πεδία με αυτά που πρέπει. Δεν ξέρω αν είναι και σωστό να είναι τόσο κολλήτα όπως τις έβαλα γιατί οπτικά δεν είναι τόσο ωραίο. Αν πρέπει να έχει κάποιο κενό μεταξύ τους ή να προσθέσετε τη νησίδα.

Επίσης δείτε αν έφτιαξα σωστά τη διαστάυρωση με την οδό Υψηλάντου.
Πριν μπορούσε απο την Αυστραλίας να μπεις στην Υψηλάντου.
Τώρα έχει γίνει νησίδα χαμηλή και δεν μπορείς να μπεις.
Στην οδό Καποδιστρίου έχει μπει πινακίδα STOP την οποία πρόσθεσα.

Η μελέτη για τον ποδηλατόδρομο λέει οτι ξεκινάει απο την είσοδο της Νέας Μαρίνας και τελειώνει στο Τουριστικό Λιμάνι αν θυμάμαι.

Τελειωμένο κομμάτι προς το παρόν είναι απο την είσοδο του λιμανιού Ακαντιά στην οδό Αυστραλίας μέχρι το νέο κόμβο με την οδό Καναδά.
https://www.google.gr/maps/@36.4404133,28.2373764,3a,75y,358.16h,67.22t/data=!3m7!1e1!3m5!1sfQkXJ0nGlYZ8Qn8Jvv3Y6Q!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D22.775556413517435%26panoid%3DfQkXJ0nGlYZ8Qn8Jvv3Y6Q%26yaw%3D358.16395603755115!7i16384!8i8192?hl=el&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDEwMi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Εχουν ξεκινήσει και φτιάχνουν τα κομμάτια απο την είσοδο της Νέας Μαρίνας μέχρι το λιμάνι Ακαντιά και το κομμάτι απο κόμβο Καναδά-Αυστραλίας μέχρι το Τουριστικό Λιμάνι.
https://www.google.gr/maps/@36.4321539,28.2375601,3a,75y,351.58h,84.31t/data=!3m7!1e1!3m5!1sFxbjiLk-KjT8TcQn_nConw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D5.686903362669511%26panoid%3DFxbjiLk-KjT8TcQn_nConw%26yaw%3D351.5784879652701!7i16384!8i8192?hl=el&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDEwMi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Ασε να τελειώσουν και θα ενημερώσω.
Να δούμε και τι ακριβώς θα γίνει στο τέλος της περιμετρικής γιατί ακόμα είναι όλα σκαμμένα εκεί.

Η γέφυρα που έπεσε είναι αυτή.
https://www.google.gr/maps/@36.3463152,28.2015791,3a,80.7y,124.4h,67.68t/data=!3m7!1e1!3m5!1sqPI2j_OhXvTv85aadVNbtw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D22.323595233778434%26panoid%3DqPI2j_OhXvTv85aadVNbtw%26yaw%3D124.39735488054292!7i16384!8i8192?hl=el&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDEwMi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Η περιφέρεια ανακοίνωσε οτι προσωρινά θα γίνουν 2 ιρλανδικές διαβάσεις για οχήματα και πεζούς. Οταν γίνουν θα σας πω.
Για τις σημάνσεις στους κόμβους θα σας πω όταν πάω απο εκεί.
Πάντως είναι σχεδόν τελειωμένοι και μπορείτε να τους φτιάξετε σε πρώτο στάδιο στον χάρτη μέχρι να δούμε για σήμανση και διαβάσεις.

Δεν χρειάζεται να διαγραφεί, απλά δεν μπορούμε να προσθέσουμε στο OSM με βάση αυτή τη φώτο, χωρίς ρητή άδεια του δημιουργού. Ούτε με το Google Streetview επιτρέπεται να προσθέσουμε.

Γενικά ότι έχεις δει με τα μάτια του και ότι έχεις τραβήξει/μετρήσει μόνος του ο καθένας, επιτρέπεται να προστεθεί χωρίς καμμία περαιτέρω άδεια.
Για αεροφωτογραφίες είναι 2-3 πάροχοι με ενδιαφέρον στην Ελλάδα που έχουμε άδεια και υπάρχουν και στους επεξεργαστές (Bing, Esri, Mapbox).
Μετά έχουμε άδεια (ως χρήστες του OSM συνολικά) να χρησιμοποιήσουμε street imagery από το Mapillary και το Bing Streetside (μεταξύ άλλων). Στην Ρόδο βλέπω δεν έχει καθόλου κάλυψη το Bing, και το Mapillary μικρή.

Χρησιμοποίησα πάντως τις συντεταγμένες και βρήκα ότι μάλλον αυτή την γέφυρα λες. Αν ναι, μπορούμε να την βγάλουμε εκτός.

Τους κόμβους μπορώ να τους φτιάξω πρόχειρα από τα λεγόμενα σου χωρίς να δω φωτογραφίες, αλλά καλύτερα είναι να περιμένουμε να φανούν στις αεροφωτογραφίες του Bing ή του Esri.
Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις ένα καλό ίχνος GPS, και να το χαρτογραφήσουμε έτσι. Πριν την ευρεία διαθεσιμότητα αεροφωτογραφιών, όλοι οι δρόμοι στο OSM έτσι χαρτογραφούνταν. Έχω χαρτογραφήσει ένα κόμβο στην Κοζάνη έτσι με ίχνος του @NGlf, μπορεί να σε συμβουλέψει για την καλύτερη μέθοδο “ιχνηλάτησης”, εγώ προσωπικά δεν το έχω κάνει με αυτοκίνητο ποτέ.

Νομίζω έχεις βάλει λίγες ετικέτες στην Αυστραλίας και θέλει λίγη δουλίτσα. π.χ. δες αυτό το τμήμα που προϋπήρχε τι έχει, ως γνώμονα περίπου. Προσοχή μην κάνεις απλά αντιγραφή επικόλληση! Π.χ. έχει μια και μια λωρίδα το κάθε ρεύμα, ή δύο εκατέρωθεν; Θα ταγκάρεις αναλόγως. Δεν έχει σημασία αν είναι κολλητά, ανάλογα πόσο κοντά είναι στην πραγματικότητα βέβαια. Η νησίδα μπορεί να προστεθεί κανονικότατα αλλά χωρίς φωτογραφίες θα είναι κάπως ξερικό, χωρίς τύπο νησίδας υλικό κτλπ.

Τέλος, εφόσον έχει μονοδρομήσεις στην Υψηλάντου/Καποδιστρίου/Αυστραλίας, δεν χρείαζεται περαιτέρω δουλειά, δεν θα σε βάζει το GPS να πας ανάποδα.

Αυτά νομίζω τα ολίγα.

Eντάξει. Δεν τα γνώριζα οτι είναι τόσο συγκεκριμένα.
Να τελειώσουν πρώτα επίσημα οι κόμβοι να γίνουν σημάνσεις και διαβάσεις και θα πάω να βγάλω φώτο και βίντεο.

Βίντεο απο dashcam σου κάνει;
Ιχνος gps με ποιά εφαρμογή να κάνω;
Με το gps logger;

Παλιότερα μου είχε προτείνει ένα μέλος να κατεβάσω το Magic Earth για να κάνω καταγραφή.
Αν θυμάμαι ήθελε καταγραφή με κάμερα.
Εγώ έχω μια βάση για το κινητό στο αμάξι αλλά δεν βλέπει μπροστά την πορεία γιατί είναι χαμηλά.
Μπορώ να κάνω καταγραφή έτσι;

Η γέφυρα ναι αυτή είναι αλλά άσε να πάω εκεί να καταγράψω στίγμα.
Για την Αυστραλίας τι να πω ναι 2 λωρίδες είναι αλλά παρκάρουν και απο τις δύο μεριές και δεν βγάζεις άκρη. Θα βγάλω βίντεο που ίσως βοηθήσει.

Για android με βόλεψε στην αρχή το Vespucci γιατί κατευθείαν από εκεί μπορείς να κάνεις ιχνηλάτηση και ανέβασμα! πανεύκολα.
Αν έχεις καλό κινητό, θα βγάλει και καλύτερο ίχνος με ακρίβεια.

Από κει και πέρα εγώ το πήγα στο επόμενο… level και κάνω βιντεοσκόπηση των δρόμων με το mapillary app. Έχω μια βάση που πιάνει στον κεντρικό καθρέπτη για να είναι λίγο ψηλά και να βλέπει εμπρός.
Το χρειάζομαι για να βλέπω λεπτομέρειες που θέλω να περνάω όπως πεζοδρόμια και διαβάσεις και τις πινακίδες, να είμαι πιο σίγουρος.

Οπότε το mapillary κάνει και ιχνηλάτηση και λήψη φωτογραφίας.
Και μετά κάνει και machine vision και αναγνωρίζει αντικείμενα στο δρόμο στην ακριβή θέση της κάθε φωτογραφίας και βοηθά μελλοντικούς χαρτογράφους να τα περάσουν αν θέλουν και στο OSM.

Και είναι και ένα ωραίο αρχείο για το πως αλλάζει ένας δρόμος, μια γειτονιά όσο περνάνε τα χρόνια. Ότι κάνει βέβαια και το google street map.

1 Like

Kατέβασα το Vespucci κι εχω μερικές απορίες.

Αν θέλω να ανεβάσω το gpx στο openmaps τι πρέπει να γράφω στα πεδία και ποια επιλογή να διαλέγω.

Το αρχείο gpx που ακριβώς αποθηκεύεται στο κινητό γιατί δεν το βρίσκω.

Αν πηγαίνω σε διαφορετικά σημεία στο νησί καθημερινά αλλά κάποιο μέρος της διαδρομής κάθε μέρα είναι το ίδιο πειράζει;
Είναι άχρηστη πληροφορία;
Να ανοίγω την εφαρμογή όταν φτάνω σε καινούργια μέρη κάθε φορά;

Δεν είναι καθόλου άχρηστη πληροφορία, αν έχεις πολλά ίχνη στο ίδιο μέρος, ίσα ίσα το ένα ενισχύει το άλλο γιατί θα σε “βλέπουν” διαφορετικοί δορυφόροι από διαφορετικές γωνίες σε διαφορετικές ώρες/μέρες, οπότε τότε αλληλοσυμπληρώνονται και πιάνονται πιο εύκολα πιθανά errors στο gpx.

Εδώ έρχεται και κολλάει τώρα η επιλογή. Μπορεί ας πούμε να μην θες να φαίνεται στο OSM με ένα δημόσιο αρχείο, κάτω από το username σου που ήσουν και τι ώρες. Απολύτως λογικό, ειδικά αν π.χ. πηγαίνεις από το σπίτι σου στη δουλειά. Εδώ στο wiki φαίνεται τι κάνει το καθένα. Μετά μπορείς να αλλάξεις το status στο προφίλ σου στο osm.org, αν π.χ. έχει περάσει πολύς καιρός και δεν σε πειράζει να φαίνεται δημόσια πλέον.
Άλλη επιλογή είναι να μην κάνεις record όταν είσαι κοντά σε τέτοια μέρη, ή να επεξεργάζεσαι πριν τα ανεβάσεις τα GPX και να “κόβεις” το τμήμα κοντά στο σπίτι σου/την εργασία σου.
Στο Vespucci δεν βλέπω να μπορείς να κάνεις περικοπή βέβαια θα έπρεπε να το εξάγεις πρώτα και μετά να το επεξεργαστείς σε άλλο πρόγραμμα. Άμα πατήσεις μεταφόρτωση, πάει απευθείας στο OSM χωρίς να αποθηκευτεί στο κινητό σου (μάλλον;).

Στην περιγραφή απλά γράφεις κάτι τύπου “διαδρομή από Δημαρχείο προς Λιμάνι” ή κάτι τέτοιο, δεν χρειάζεται να είναι πολύ συγκεκριμένο.

Ελπίζω να μην σε βομβάρδισα με πληροφορία.

Εγώ έκανα ένα gpx track και όταν τελείωνα έκανα stop, το ανέβαζα στο OSM και μετά το διέγραφα από το vespucci. Δε νομίζω να τα χρειαστώ πάλι εγώ.

Το ίδιο και με το mapillary/panoramax. Τα ανεβάζω, φαίνονται σαν tracks για να κάνουμε επιβεβαίωση/διόρθωση με τις δορυφορικές και αυτό είναι όλο. Αν έχουν ανέβει στο cloud, τελείωσε η δουλειά του.

Βέβαια τις φωτο τις κρατάω στο NAS είναι η αλήθεια. Μάλλον για να τις ξανανεβάσω αν κάνουμε ελληνικό panoramax server :slight_smile:

2 Likes