Какъв е този проект?

http://bgm.uni-plovdiv.net:40158/#

Някой знае ли? Питам защото в него има доста повече информация за региона който мапвам сега.

Това е базовата карта на BGMountains и kade.si. Доколкото виждам ползват OSM, Google Maps и други карти като източници, така че не е добра идея да копираш от там.

Конкретно BGMountains сме го обсъждали (Подробна планинска карта), но е интересно да се види какво има зад сцената :slight_smile: .

1 Like

Съмнявам се да ползват OSM или други карти като източници. Основата им е стари хартиени карти, но от години активно картографират пътища и пътеки из планината самостоятелно (всеки може да качи gpx следа, но някой от екипът им я добавя в картата). Ако става въпрос за планина в България, на практика няма по-детайлни карти от BGMountains. Не знам какво ползват като сателитни снимки - в kade.si изглеждат с по-добро качество и по-актуални от наличните в OSM.

Те сами са го написали в съответните промени. Примерно source=Google,Google maps, bg maps OSM. Разбира се има и места, където са използвани данни от трети хора и от посещения на място.

Мдааа… Аз просто не съм се заглеждал по населените места там.

Спорно е.
Имат региони, които са up to date, но съм срещал и такива които не са редактирани от както са добавени от базовата карта. А базовата карта им е топографската на генщаба от миналия век.

Това с актуалността си е проблем на всички карти, особено с горските пътища. Аз доста често се чудя дали изобщо да отбелязвам прокараните за сечища пътища, които след 2-3 години ще обрасли напълно. Но пък като стигнеш до разклон на който липсва новият, разчистен и изравен път и се чудиш на где да завиеш… От миналата седмица ми отлежава една следа, която записах до с.Манастир, където пътека е направена на път от дърварите, но този път скоро ще бъде изяден от гората. Принципно, да, хубаво е да се нанесат промените, ама дали и кога ще има кой да отбележи, когато въпросният път стане неизползваем…

Не говорим просто за проблем с актуалността, а за това че се преписва от карта, която в момента на преписването вече е остаряла преди половин век.

Доста добре съм запознат с проекта на БГМаунтинс и знам кажи речи цялата му история. Много пъти съм подхвърлял идеята на авторите и да почнат да качват информация директно в Openstreetmap и така и не се съгласиха на този вариант през годините. Още повече преди няколко години като обединиха картата за територията на цялата страна импортнаха много от липсващите части именно от Openstreetmap. Ако човек се загледа даже на места стоят още някои стари данни от това масово вкарване на данни където не са актуализирани с години. В момента ползвам повече Strava Heatmap слоя за чертане с подложка на сателита ако се виждат добре разни пътеки.
Освен това отдавна БГМаунтинс че чертае в ОSM формата доколкото ми е известно.

От генщабските и българските топокарти масово се ползваха данни основно за чешми, каптажи и наименования на местности и върхове. На много места специално за чешмите данните в картата на БГМаунтинс не отговарят на реалността.