Як позбутися вандальних написів на мапі?


На мапі з’явились вандальні надписи. Як їх вилучити?

Була хвиля вандалізму, у даних ці назви вже виправили, але у кеші ще не все оновилося. Треба або зачекати, або очистити кеш веббраузера, щоб підвантажилися нові тайли мапи.

1 Like

Нажаль, після очищення кешу і завантаження нових тайлів мапи вандальні написи все ще присутні.
Спробуйте OpenStreetMap

You’re seeing cached data there. Here is the OSM object, see also this history view. The editor was blocked by me yesterday.

2 Likes

Here is the OSM object
still contains vandal names.

Volodymyrskyi uzviz (Володимирський узвіз)

Ні, з цим обʼєктом все гаразд: Way: ‪Володимирський узвіз‬ (‪694213851‬) | OpenStreetMap

Якщо у вас Хром, то там важко очистити кеш повністю

Ми хочемо використовувати OSM на сайті для наших клієнтів.
Більшість з них використовує Chrome (бо не заморочуються вибором).
Як тепер використовувати OSM?
З вандальними надписами використання не можливе.
В FireFox таж сама ситуація на Набережному шосе

Тайли на основній сторінці призначені лише для огляду а не для комерційного використання. Вони оновлюються одразу ж як оновилися дані. Відповідно, немає жодних спам-фільтрів. Щоб мати захист від вандалізму, скористайтеся послугами Мапбокс, вони забезпечують кращий захист.

Ці тайли на 17 зумі, коли він оновиться, вони пропадуть.

Just to make sure that there is no misunderstanding - which name on that object is a problem? A problem name was definitely present in version 16 of the object, but the current version is version 23.

Коли планується оновлення?


I’ve drawn red arrows to show problem names.

Тут дві проблеми: по-перше, це кеш переглядача. Ваш переглядач записав копію на локальний диск, на сайті ОСМ це вже два дні як виправлено.

Друга пробема більш нагальна – не використовуйте ОСМ для комерції. Для цього існують інші сервіси на базі ОСМ, як то MapBox. Там ви можете захиститися від поточних оновлень.

Вони вже оновлені Ctrl+F5

Я спробував Chrome, FireFox, Edge - у всіх є вандальні написи.
Очищення кешу не допомагає. На Zoom 17 написи присутні.
Навіщо тоді OSM, якщо вороги пишуть на наших вулицях вандальні написи?

Здається Ви зараз говорити речі, які дещо неадекватні. Ви не розумієте, що є, триває війна з підлим противником? Ви не розумієте, що є факти вандалізму скрізь, навіть на комерційних проєктах? Ви не розумієте, хто є учасниками проєкту? Ви не розумієте, як комерційно використовувати волонтерські дані, висловлюючи якісь свої умови до учасників спільноти.
Вам же пояснили — хочете мати захищену карту, або піднімайте свій сервер (інструкцій повно по Інтернету), або використовуйте комерційні рішення і тоді ставте до них якісь претензії. Ми, як волонтери цього проєкту робимо все можливе щоб ця «мапа» (і вона не є мапою, а є геопросторовою базою даних) наповнювалась, була актуальна і за можливості коректна. Це не комерційна робота, тож майте як мінімум повагу. Розмір цієї атаки був безпрецедентним для всього проєкту з часу його заснування.

1 Like

OpenStreetMap – це краудсорсинговий проєкт зі збирання та розповсюдженню вільних геопросторовий даних. Те що ви бачите мапу на головній, це лише один із прикладів як ці дані можна використовувати.

Стосовно вандалізму. В ОСМ немає премодерації, тобто все що потрапляє в загальну базу доступне моментально всім споживачам. Існують механізми пост модерації, коли хтось з учасників помічає/знаходить “помилки” (і вандалізм в тому рахунку) та виправляє їх. Для того, щоб ці виправлення зʼявились на згенерованих мапах потрібний певний час.

Сподіваюсь ви розумієте, що навіть для показу демо-мапи на головній проєкту потрібна відповідна інфраструктура. І тут що найменше чотири ланки: тайловий-сервер, який перетворює дані в графічні зображення для показу відвідувачам, вебсервер для показу цих зображень, CDN-мережа, яка дозволяє знизити навантаження на основний вебсервер, та оглядач клієнта з власним кешем. На будь-якому етапі цього шляху можуть виникати певні затримки з показом оновлених зображень мап. Враховуйте це.

Стосовно використання тайлів Стандартного шару в комерційних проєктах. Скажімо це доволі сумнівна практика, більше схожа на крадіжку, тут має бути якийсь спільний інтерес та взаємовигідний обмін. Яким чином ви можете відплатити проєкту за користування його ресурсами?

Інфраструктура проєкту ОСМ не надає комерційних послуг і фінансується коштом членських внесків та пожертв. Ці ресурси є доволі обмеженими. Як вже зазначили інші, ви можете скористатись послугами комерційних постачальників таких рішень, або ж розгорнути власну інфраструктуру для використання даних ОСМ (Робимо власні тайли - Switch2OSM). Дані завжди розповсюджуються безплатно.

Спільнота ОСМ України за підтримки (силами) Fozzy Group розгорнула власний тайловий сервер, який ви можете використовувати у своєму проєкті. Приклад мапи див тут https://openstreetmap.org.ua/#map.

PS. OpenStreetMap — не Google Maps, або Не плутайте комерційний сервіс з екосистемою даних | DOU

3 Likes

Как давно появились эти надписи?

Див більше обговорення тут How about limit new accounts?

Спасибо.
Я посмотрел историю правок и обсуждение по вашей ссылке.
Все началось с порчи карт россии еще месяц назад.