Уніфікація назв автомобільних доріг місцевого значення

Назви місцевим автомобільним дорогам призначали окремі обласні підрозділи Укравтодору, до того - також окремі організації в межах області або району.

В результаті маємо багаж нестандартних назв, які копіюються учасниками OSM з переліків в тег description=*.

Київська область

  • використовує КАПС в переліках
  • посилається на інші автомобільні дороги через індекс заключений у символ “/”
  • проміжні населені пункти іноді виносяться в кінець, у форматі “через Х, У, З”

Приклади:

Івано-Франківська область

  • посилається на інші автомобільні дороги у форматі "(А/д скорочена назва)
  • використовує дефіси замість тире

Приклади

Львівська область

Черкаська область

  • посилається на інші автомобільні дороги у форматі “/індекс/”

/Т-24-01/ – Хлистунівський щебзавод

Окрім вищезазначеного, також можливі наступні проблеми:

  • неперейменовані посилання на дороги //М-04/ – Промінь/ – /Т-04-20/ (М-04 перейменовано кілька років тому на М-30)
  • неперейменовані населені пункти в назві.

Пропозиція
Пропонується наступне:

  • назви автомобільних доріг з актуальних переліків зазначати в тегу “official_name” без змін відносно переліку (з помилками, “кривими” розділювачами, тощо).
  • назву в тегу description зазначати за наступним, однаковим для всієї країни форматом.

Форматування здійснювати за наступними правилами:

  • великі та малі літери використовуються відповідно до правопису
  • назви населених пунктів, станцій, інших об’єктів, подаються повністю, без скорочень (“Стара Гута” замість “Ст. Гута”, “станція Токмак ІІ” замість “ст. Токмак ІІ”, тощо)
  • посилання на автомобільну дорогу здійснюється через індекс та символ “/”, наприклад: /М-30/
  • проміжні пункти зазначаються через символ “–”

Абстрактні приклади:

  • /М-01/ – Назва населеного пункту – Кінцевий пункт
  • /О-010101/ – /М-10/ – Кінцевий пункт
  • /М-30/ – /Н-08/

Реальні приклади:

Мотивація змін:

  • однотипне та коректне відображення назв автомобільних доріг

Мене єдине бентежить – те що official_name може вигулькувати на Стандартному шарі (та на інших) на лінії дороги.

Загалом, підтримую таку легку нормалізацію описів навіть без перенесення оригіналу у official_name. Дефіси, тире та інші символи мають бути однотипні а назви бути написаними за правописом.

А от посилання на застарілі номери доріг і неправильні або неперейменовані назви населених пунктів не думаю що є сенс виправляти до того поки не оновиться перелік.

Проблема курки та яйця. Назви в переліках не оновлюються бо ніхто не піднімає це питання, питання не піднімають бо чекають нові переліки.

Перелік доріг 2022 року Хмельницької ОДА, наприклад, включає в себе село Ленінське.

В одиночних випадках назви пунктів помилкові.

До того ж, я б хотів мати право змінити скорочені назви на повні (Ст. Гута → Стара Гута, а не “станція Гута”).

Словом, я наполягаю, має бути можливість виправити назви на OSM раніше ніж в офіційному переліку.

В стандартному шарі тільки ref та name використовуються. Можемо розглянути варіанти official_description або description:legal як альтернативу, проте я б просив відкласти вирішення цього питання до моменту коли ми побачимо реальну проблему, наприклад, в OSMand або іншому популярному додатку.

1 Like
  1. Пропоную використовувати індекс доріг без символів «/». Символ вже використовується у https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Multilingual_names. Якщо здійснюється посилиння на дорогу за назвою і індексу у цього автошляху немає, то додавати

Автошлях «Назва дороги»

наприклад:

Приклад 1 — Автошлях «Приклад 2 — Приклад 3»
Боярка — М-06
Згурівка — Середовка — Н-07
Н-09 — Старі Богородчани

  1. У name=* відношень пропоную використовувати саме назву, а не, наприклад, Автошлях О-101313, тож description=* у відношеннях не використовувати, або використовувати для, наприклад, Автошлях О-101313

Все інше підтримую.

Застралілі та помилкові назви краще не чіпати, допоки вони залишаються офіційними. Максимум, що я змінюю - ставлю дефіс замість тире там, де назва села складається з двох слів, але записана таким чином, що може здаватись, що це два окремих села.

Усі невідповідності у назвах або довжині доріг (якщо такі є очевидними) краще заносити у розділ з коментарями у таблицю доріг на OSM Wiki - тоді зберегатиметься можливість надіслати запит на виправлення у відповідні органи.

@VileGecko @darkonus які плюси від того що в OSM дорога буде названа “Ленінське – (Новоград-Волинський – Полонне – Старокостянтинів)” замість актуальних назв?

Я бачу лише мінуси, тому не розумію вашу позицію щодо копіпасти таких назв з переліків.

Наприклад, якщо дані будуть виправлені на OSM, то відправку звернень можна буде майже на 90% автоматизувати, чого не зробиш з Вікі. І давайте дивитись на реальність, чи хтось на регулярній основі перевіряє дані в Вікі і пише запити на перейменування?

Підтримаю цю частину, дійсно, у нас в name=* зв’язку використовується однотипна копіпаста формату “Автошлях ХХХХХ”, хоча ці дані можна згенерувати з ref=.

Тег в даний момент вже використовується і не відображається на рендерах, тобто все має бути окей.

Щодо цього не згоден, бо використання назв в значно збільшує розмір тексту і зменшує читабельність, наприклад:

  • (Рівне – Млинів – Берестечко – Буськ – Перемишляни) – Мазів
  • //М-06/ - Кременець - Біла Церква - Ржищів/ - Буряки

@Monstrofil не бачу плюсів, може ви й маєте рацію

Що саме збільшує?
«Рівне – Млинів – Берестечко – Буськ – Перемишляни» має індекс Т-18-06, тож

Т-18-06 — Мазів

«М-06 — Кременець — Біла Церква — Ржищів — Канів — Софіївка» має індекс Н-02, тож

Н-02 — Буряки

Назви автошляхів пропонується використовувати лише там, де немає індексів за якихось обставин:

2 Likes

Я повністю погоджуюсь, що назви доріг потрібно згортати до індексів, бо подекуди ці матрьошки бувають на трьох рівнях: “Пункт А - //Пункт Б - Пункт В/ - Пункт Г - /Пункт Ґ - Пункт Д// - Пункт Е”, бо в цьому абсолютно нереально орієнтуватись, до того ж іноді такі повні назви посилаються на дороги, які вже офіційно так не називаються.

Але назви окремих населених пунктів краще подавати саме так, як воні наведені у документах, навіть якщо там стара або помилкова назва.

Отож, на обговорення було 6 тижнів, думаю, всі хто хотів - вже висловились. Принципово пропозицію щодо нормалізації вважаю підтриманою, залишились деталі.

Пропоную голосувати за внесені в цій темі пропозиці.

Пропозиція 1. Автор: @Mazda05. Замість однотивних “Автошлях ХХХХ” перенести до тегу name=* назву автомобільної дороги, яка наразі прописується в description=. Мотивація: однотипні “Автошлях ХХХХ” можна легко згенерувати з поля ref=, вони не мають цінності та займають цінний тег.

  • Підтримую
  • Не підтримую
0 voters

Пропозиція 2. Автор: Monstrofil. Загальні правила нормалізації назв автомобільних доріг.

  • великі та малі літери використовуються відповідно до правопису, а не копіюються з переліку.
  • назви населених пунктів, станцій, інших об’єктів, подаються повністю, без скорочень (“Стара Гута” замість “Ст. Гута”, “станція Токмак ІІ” замість “ст. Токмак ІІ”, тощо)
  • проміжні пункти зазначаються через символ “–”

Зміни вносяться в тег description=* (name=* за прийняття пропозиції №1), за бажанням офіційна назва (не відкоригована) вноситься в тег official_name.

  • Підтримую
  • Не підтримую
0 voters

Пропозиція 3. Автор: Monstrofil. Альтернатива внесена @darkonus та @VileGecko . Нормалізація застарілих та помилкових назв проміжних пунктів. Пропонується дозволити вносити зміни в назву автомобільної дороги якщо зазначені в ній проміжні пункти (населені пункти, станції, хутори, інші автомобільні дороги, тощо) змінили назву, або внесені не коректно, але зміни не затверджені новим переліком від ОДА.

  • Підтримую
  • Не підтримую
0 voters

Пропозиція 4. Автор: Monstrofil. Альтернатива внесена @Mazda05 . Нормалізація посилань на інші автомобільні дороги. Пропонується замість індексу оздобленого в символи “/” (e.g. /М-01/) використовувати посилання на дорогу без обрамлення додатковими символами.

  • /М-04/ – Знаменівка – Меліоративне
  • М-04 – Знаменівка – Меліоративне
0 voters

Час прийняття голосів до кінця вересня. Окремі додаткові зауваження можемо проголосувати після завершення основного часу голосування.
September 29, 2023

2 Likes

Проголосував “не підтримую” як пакет в цілому, бо я проти маскування проблем на рівні OSM, коли ця проблема залишається у реальному світі.
Підтримую виправлення явних дрібних помилок в назвах, якщо таке виправлення не призведе до викривлення назви дороги відносно зазначеної у документації.
Умовно, є вигадана дорога “/М-99/ – Баскетбольськ – Пляж – Волейбольне”. Ми знаємо, що населених пунктів “Пляж” або “Волейбольне” не існує принаймні у цьому районі, а є населений пункт “Пляж-Волейбольне”. Виправляємо назву на відповідну.
Інший приклад. Є умовна дорога “Інстаграмне – Тіктоки – Стара Ютубівка”. Справжня назва останнього населеного пункту – Староютубівка. Тут вже краще не виправляти, бо це буде суттєвою зміною власної назви дороги. Але коментар у зведеній табличці зв’язків доріг потрібно залишити обов’язково.

Звісно, що за тією ж логікою я не підтримую і заміну застарілих назв населених пунктів на оновлені, допоки обласна рада не прийме оновлену назву дороги.

При цьому я підтримую згортання повних назв одних доріг у назвах інших доріг до їх індексів, бо така практика носитиме системний, а не індивідуальний характер, і змінити формат назв можливо лише маючи на руках документ з переліком доріг – знання про правильні чи актуальні назви населених пунктів для цього не потрібні.

До речі, хотів би побачити також голосування по згортанню назв доріг до індексів та по формату запису індексів місцевих доріг (О123456 / О-123456 / О-12-34-56)

Прошу зазначити що це en dash, Alt+0150, 0x2013, або, якщо ні — повідомити, яке саме тире мається на увазі

Час підводити підсумки.

Голосування закрито, пропозиції 1,2,3,4 прийняті. Найближчим часом внесу правки на Wiki та підготую декілька тестових наборів даних за новими правилами.

Дякую за участь.

@Mazda05, тире – U+2013, як в адресації.

2 Likes