Місце російської мови на об'єктах на території України

Це, до речі, на мою думку не дуже гарний підхід. У нас англомовних вивісок буде мабуть у рази більше, ніж російськомовних. Або ми приходимо до ситуації, де кожний третій заклад буде зобов’язаний змінити вивіску, або в нас буде вибіркове тлумачення закону, де ми забороняємо російськомовні вивіски, але чомусь дозволяємо Eva, Prostor, WOG, Socar, McDonald’s, Coton, Zara та інші.

Якщо забороняти російськомовні вивіски, то краще на підставі використання державної або основної мови країни-агресора плюс п’ять-десять років після зняття такого статуса.

1 Like



image
А тепер увага питання - чому там не може бути МакДональдс? Так само і з іншими брендами/вивісками.

Ось приклад неякісних перекладів - Мальовнича та Живописна вулиці в Святошинському районі Києва мають один переклад “Живописная улица”. Я маю великий сумнів, що це буде зручно для користувачів даних

1 Like

Застосування теґу name=* в ОСМ має давню історію. Це, мабуть, один з перших теґів який зʼявився в системі позначення обʼєктів для зазначення Назв обʼєктів на мапі.

Однак диявол, як завжди в дрібницях.

ОСМ не створювався як глобальна база геопросторових даних, але став нею. Звідси витікає й багато проблем, одна з них багатомовність мапи та позначення назв обʼєктів різними мовами.

За відсутності парного теґа name:xx=* до name=*, де xx – дволітерний код мови, маже неможливо визначити мову, якою зазначено назву.

Тож в монолінгвістичному середовищі, яким є Велика Британія, проблем не виникає. Вони зʼявляються там де в активному вжитку є одночасно кілька мов.

А звертаючи увагу на колоніальну історію росії, підтримувати її наративи через користування та поширення мови колонізатора, який не відмовився від експансії, а навпаки зі зброєю несе її по світу, це досить “дивне” рішення.

Однак, крім емоцій тут треба підійти до розвʼязання проблеми ґрунтовно, так щоб не залишилось ні для кого жодних зачіпок.

PS
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Multilingual_names#Ukraine

3 Likes

Зверніть увагу на статтю Multilingual names - OpenStreetMap Wiki, там є й про Україну, і з якогось переляку в преамбулі приклад з московщиною.

У наших маках якраз всі вивіски англійською. Ось новий у Крюківщині:

Але на офіційному сайті всюди «МакДональдз». Тобто: name=McDonald's, name:uk=МакДональдз :man_shrugging:t2:

1 Like

От сьогодні проходив повз Мак, але не звернув увагу на те що написано на вхідних дверях (якою мовою) назву :thinking:.

так я про те, що це можливо, а у нас не так, на жаль…

о, прокинулись! довго думали? замість того аби підтримати мене в боротьбі з поверненням українських назв майже усі мовчали, а тепер - ах, засилля “тегу ру”.

помилки вони бачили… помилок кожного дня купа на мапі.

у тебе не боротьба, а варварство - не треба так :exploding_head:

6 Likes

варварство? ні, це повернення правильних назв

доречі, розкажи мені чого варваство?

варварство - тому що ти видумуєш назви там, де їх нема - нічим не краще за Ереговану вулицю.

3 Likes

а ти ніде не помиляєшся? ти усе без помилок робиш, правильний такий?

Тобто по суті відповісти нема чого і починаються наїзди, ясно-понятно. Для мене розмова закрита!

4 Likes

я тебе всього-навсього запитав, чи ти такий правильний і без помилок усе мапиш, для тебе складне це питання, бачу.

Давай я відповім і закрию це питання для себе: якщо ти помилки не відрізняєш від варварства (навмисного псування даних), то мені тебе шкода. Помилятися - нормально, навмисне шкодити - ні.
Отепер точно виходжу з розмови.

4 Likes

A relatively new user named “Semsins” has performed a mass edit over all of Ukraine within the last 24 hours, removing name:ru tags and quoting this thread as a reason. The DWG has received a complaint about this activity. I am considering to revert the mass edit because while the name topic has been discussed in this thread, I cannot see a community decision for a mass edit here, and no participation by “Semsins” either. I have, however, read this thread through an automated translator so I wanted to ask your opinion first. – Frederik Ramm, DWG (Ticket#2023070310000072)

11 Likes

Looks like Semsins is the second account of avinet_ua. Please revert the changes.

6 Likes

поясни що ти називаєш “навмисною шкодою”?