Експериментално ортофото с висока резолюция и TMS

Здравейте,

Поиграх си малко с една летяща камера и направих едно тестово заснемане на парковете Загорка и Бедечка в Стара Загора. Получиха се прилични резултати с резолюция между 2-10 см/пиксел. Относно точността - софтуерът казва средна грешка 3см, склонен съм да му вярвам до някъде. Наслагвам една дузина GPS тракове отгоре им и моите резултати излизат по-точни от някои сателитни снимки…
Резултатите могат да се ползват като подложка в JOSM за чертане на OSM отгоре им.

Интерактивна карта

Адреси на TMS-ите:
tms:http://ortophoto.ivanatora.info/tiles/StaraZagora/2017_12_10_Kaufland_1/{z}/{x}/{-y}.png
tms:http://ortophoto.ivanatora.info/tiles/StaraZagora/2017_12_10_Kaufland_2/{z}/{x}/{-y}.png
tms:http://ortophoto.ivanatora.info/tiles/StaraZagora/2017_12_10_Bedechka/{z}/{x}/{-y}.png
tms:http://ortophoto.ivanatora.info/tiles/StaraZagora/2017_12_10_Zagorka/{z}/{x}/{-y}.png

Материята е доста интересна и ще е интересно да се дискутира, ако някой от вас се е занимавал с такива неща :slight_smile:

Експериментът продължава с Ортофото на Пловдив

Съответно адресите на TMS-ите:
tms:http://ortophoto.ivanatora.info/tiles/Plovdiv/2017_11_26_Billa_Grobishte/{z}/{x}/{-y}.png
tms:http://ortophoto.ivanatora.info/tiles/Plovdiv/2017_12_02_Bazilika/{z}/{x}/{-y}.png
tms:http://ortophoto.ivanatora.info/tiles/Plovdiv/2017_12_02_Central_Square_fixed/{z}/{x}/{-y}.png
tms:http://ortophoto.ivanatora.info/tiles/Plovdiv/2017_12_12_Marica_1/{z}/{x}/{-y}.png
tms:http://ortophoto.ivanatora.info/tiles/Plovdiv/2017_12_12_Marica_2/{z}/{x}/{-y}.png

Изглежда изключително добре! Впечатляващо и много полезно.

Нямам никаква идея какви възможности има за такова заснемане от частни лица. Би ли споделил как го постигна, какви технологии и т.н.?

Edit: Поразгледах по-подробно и ми направи впечатление, че “шевът” между две от снимките е разместен поне 7-8 метра. Ето пример:
http://ortophoto.ivanatora.info/Plovdiv/#20/42.15272/24.74851
На какво може да се дължи толкова голямо несъответствие?

Здравейте, Ivanatora,

Това е наистина впечатляващо и може да е много полезно за картографиране. Обмисляли ли сте да качите снимките в https://openaerialmap.org/ ?

Чудесна работа!

Да, шевът между снимките обикновено е разместен. Това най-вероятно се дължи на спадането на точността в граничните райони на заснемането, където няма достатъчно припокриващи се снимки за да работи правилно фотограмометричния процес. Виждат се отчетливи деформации на високите сгради в граничните райони.

Относно технологиите. Дронът снима по зададен маршрут от тигели, който се изчислява така че снимките да имат около 60% припокриване. Обикновено една “мисия” от около 100 снимки отнема по-малко от 10 минути. Зависи от покритата площ и резолюция която се търси. От там снимките се пренасят в фотограмометрична услуга за “сглобяване”. Има няколко такива които са облачни (DroneDeploy, MapsMadeEasy), има и самостоятелни десктоп приложения (Agisoft Photoscan, Pix4d, OpenDroneMap). Недостатъкът на повечето е че са платени, та аз работя с единствената която има някакво що-годе прилична безплатна употреба - MapsMadeEasy. От там мога да сваля резултата от процеса в GeoTIFF, който пък с GDAL лесно се разглабя на tiles, които вече стават за вграждане в уеб приложения или TMS.

https://openaerialmap.org/ - пробвах да качвам там, но нещо ъплоудът не ми работеше. Може да пробвам пак.

EDIT: Качването в OpenAerialMap все още не ми работи.

От каква височина са правени снимките?

100-150 метра, различно. Зависи колко са високи сградите попадащи в кадър.

Много готино се е получило! Ако успееш да ги качиш в OpenAerialMap ще е още по полезно - директно ще цъкаме бутоните за iD или JOSM :slight_smile:

Замислих се, дали мога и аз да направя нещо такова, но в София. Проблем ще е, че камерата на моя дрон е слаба - нещо от вида на 3MP, вградена. Дрона също не е кой знае какво.

С каква техника си снимал? Дрон, GPS/GLONASS, камера, софтуер?

Препоръчително е да снимаш с камера с повече от 3МР резолюция. Иначе за същата заснета площ ще трябва да летиш по-ниско и да правиш повече снимки, които и по-бавно ще се сглобят.

Техниката в моя случай е Mavic Pro, неговите си GPS и камера и MapsMadeEasy от към софтуер.

В OpenAerialMap все още не мога да качвам - ъплоуда просто си зависва и не прави нищо. Без значение дали качвам жипези, геотиф или каквото и да е…

Намерих workaround за OpenAerialMap - могат да се качват TIF-ове през публичен URL. Но пък вкъщи стана един сакатлък и изгубих част от старите данни :roll_eyes: Качих последните 10-на снимки и от тук нататък ще добавям и в OAM.

Браво! Чудесна работа! Нанесох няколко детайли около 42.1474,24.7889 - истинско удоволствие е да се работи с снимки с толкова висока резолюция. Ще се опитам да направя още.

И аз пробвах с Open AerialMap, но не мога да кача нищо. Някой скоро качвал ли е и как?